Ga naar de inhoud
gorilla met takje in mond

Hoe je de berggorilla in Oeganda ontmoet

Het absolute hoogtepunt van onze reis naar Oeganda was de trekking naar de zeldzame berggorilla’s. We hadden er al meer dan een jaar naar uitgekeken. Het is een onbeschrijfelijke ervaring om zo dichtbij deze krachtige, maar vreedzame dieren te mogen komen. In Oeganda, Rwanda en Congo leven nog maar 1000 berggorilla’s. Gelukkig wordt veel energie gestoken in hun bescherming. Wij hebben ze bezocht in het Bwindi Impenetrable Forest. We vertellen in dit blog hoe je de berggorilla in Oeganda ontmoet; wat het kost en hoe het werkt.  

Het permit

Het bezoeken van de berggorilla’s is streng gereguleerd. De permits voor de gorillatrekking zijn kostbaar en beperkt beschikbaar. Zowel in Rwanda als Oeganda is het maximale aantal ongeveer 100 per dag. Dit betekent dat je op tijd moet boeken. Denk dan aan een half jaar van te voren, zeker in het hoogseizoen (onze zomer en winter).

In Rwanda zijn de prijzen van de gorillapermits in 2017 verhoogd naar $ 1500. In Oeganda betaal je $ 600 per persoon. De prijzen zijn zo hoog, om massatoerisme te voorkomen. Het is dus een exclusieve ervaring. De inkomsten worden gebruikt om de Nationale Parken te behouden en de gorillafamilies te beschermen. Voor de meeste mensen is het een “once in a lifetime”. Voor ons wel in ieder geval!

De gebieden voor een trekking

Je kunt de gorillatrekking in verschillende gebieden doen. In Rwanda in het Vulcanoes National Park, maar dat is dus erg duur geworden. In Bwindi zijn vijf verschillende gebieden te bezoeken. Wij zaten in het noorden, in de Buhoma regio. Je kunt hier drie gorillagroepen bezoeken: de Mubare, Habinyanja en Rushegura. Wij hebben de “R-groep” ontmoet. Je hebt daar overigens zelf geen invloed op. De rangers beslissen in de ochtend welke gorillagroep ze gaan bezoeken. Ze brengen je naar de plaats, waar ze de dag ervoor de groep hebben achtergelaten. Van daaruit volgen ze de sporen om de gorilla’s weer te vinden.

Bwindi Impenetrable forest

De gedragsregels

Je begint de dag met een film en een korte briefing. Als je verkouden, niet fit, of in slechte conditie bent, word je geadviseerd rechtsomkeert te maken. De groepjes bestaan uit maximaal 8 deelnemers. Wij waren maar met zijn vieren. Waarschijnlijk omdat we buiten het hoogseizoen (in mei) reisden.

Hoewel de berggorilla’s een vreedzaam karakter hebben, zijn er enkele regels waar je je als bezoeker aan moet houden. Gorilla’s zijn erg vatbaar voor menselijke ziektes. Daarom zijn de groepen klein en mag je maximaal een uur bij ze blijven. Na een uur worden de gorilla’s ook onrustig en geven ze aan dat het wel genoeg is geweest.

rangers bij trekking

Je mag ze niet aanraken en moet een afstand van 7 meter houden. Die afstand lijkt makkelijk, maar soms komt een gorilla uit zichzelf naar je toe. Wij maakten mee dat er een gorilla opstond en op zijn gemak langs liep. Hij stopte even toen hij naast Eric stond, keek omhoog en liep relaxed weer verder. Je krijgt de instructie om te blijven staan en de gorilla vooral niet in de ogen te kijken. Rustig blijven en nooit wegrennen. Niet eten en drinken, geen rommel achterlaten en zachtjes praten.

Goede foto’s maken is een uitdaging. Het is redelijk donker onder de begroeiing en door de vele bladeren is het lastig om de camera goed te laten focussen. Je mag geen flits gebruiken, maar dat levert meestal toch geen mooie foto’s op.

twee gorilla's in boom

Zwaarte van de trekking naar de berggorilla in Oeganda

Ik was voorbereid op het ergste: vier uur ploeteren door de modder en tegen een steile berg opklauteren. Maar het zonnetje scheen en het pad was droog. Steil, dat wel. Het zweet gutste van mijn voorhoofd en liep in stralen over mijn rug. Smalle paadjes, langs steile wanden. De rangers klommen zonder enige moeite omhoog. De wandeling was pittig, maar prachtig! Al na anderhalf uur waren we in de buurt van de gorilla’s.

De duur van een trekking en de afstand tot de gorilla’s is steeds weer anders. Soms duurt het maar 2 uur. Het kan ook 8 uur duren. De trekking vindt altijd plaats in een dichtbegroeid regenwoud in een bergachtige streek. Klimmen en klauteren over modderige paden, hoort er altijd bij. Als je een normale conditie hebt, kan je de trekking aan. Eventueel kan je een drager vragen om je rugzak te dragen. Dit kost $ 25 en is voor hen een extra verdienste. Onderbeenbeschermers (gamaschen) zijn ook een aanrader. Ze beschermen je broek en benen tegen scherpe takken, doornen en modder.

gorilla tracking certificate

Oog in oog

En dan is het zover. De gorilla’s zitten tussen de bladeren in een open plek in het regenwoud. Met een flink mes wordt de begroeiing voor ons weggekapt. Het is schitterend om te zien hoe vredig ze hun tijd doorbrengen, met het oppeuzelen van bladeren en het pellen van bamboe. Ogenschijnlijk zonder zich iets van ons aan te trekken. Sommigen liggen op hun rug, met hun handen en voeten in de lucht. Twee kleintjes kijken op ons neer vanuit een boom. Ze zwaaien nog net niet. Een volwassen gorilla staat op. Wij geven hem ruimte. Hij draait langzaam zijn hoofd omhoog, kijkt Eric aan en loopt gracieus voorbij. Op handen en voeten, met langzame tred. Ontspannen. De gids communiceert met keelgeluiden. Ik voel me net een acteur in Gorilla’s in de mist.”

staande gorilla

Enthousiast over Oeganda? Lees dan ook mijn blog over “de drie nationale parken die je zeker niet mag missen“.

8 reacties op “Hoe je de berggorilla in Oeganda ontmoet”

  1. Wow, dat moet echt een geweldige ervaring zijn geweest! Een duur grapje, maar wel goed dat ze op deze manier de gorilla’s beschermen. Misschien toch maar eens een spaarpotje gaan aanmaken voor zo’n trekking, het lijkt me iets wat je altijd bijblijft!

  2. Over een week vertrek ik voor het eerst richting Afrika. Geen Oeganda, maar Kenia. Mijn moeder maakte me enthousiast na haar reis door Oeganda en als ik dit zo lees moet dat ook geweldig zijn! Ik blijf maar landen toevoegen aan mijn bucketlist haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.