moskou visum aanvragen

Moskou: een visum aanvragen doe je zo

Moskou is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een stedentrip. Europa en Rusland zijn geen grote vrienden en het verplichte visum is een extra drempel. Weerhoudt dit je niet? Wil jij ook graag het Rode Plein, het Kremlin en de kleurrijke Basiliuskathedraal met eigen ogen zien? Dat snappen wij! Vraag je visum voor je stedentrip naar Moskou een paar weken vooraf aan. Ik leg uit hoe je dit het handigst aanpakt.

Vraag jij je af wat te doen in Moskou? Ik deel met plezier onze tips.

Moskou: visum aanvragen

Voor een stedentrip naar Moskou moet je een toeristenvisum aanvragen. Het is best omslachtig, dus verdiep je er tijdig in. Maar laat je er niet door tegenhouden. Iedereen kan het. Je kunt naar het Russisch Visum Centrum in Den Haag gaan (dat is de goedkoopste optie) of gebruik maken van de dienstverlening van een online visumbureau. Wij hebben dit laatste gedaan, omdat het voor ons onhandig is om op werkdagen naar Den Haag te gaan. Je betaalt wel extra kosten voor de service van een visumbureau. Er zijn verschillende aanbieders op de markt. Wij hebben goede ervaringen met Visum International. Visumservice.nl is goedkoper, daar heeft Jacco goede ervaringen mee. (Zie onderaan in de reacties op deze post.)

russsisch visum centrum

Benodigde documenten

Voor het visum heb je de volgende documenten nodig:

 • Recente kleurenpasfoto
 • Paspoort dat nog 6 maanden geldig is na afloop van je bezoek. En er moeten nog twee blanco pagina’s in zitten.
 • Ruslandverklaring van je zorgverzekering (niet je reisverzekering!). Dit is een Engelstalige verklaring, waarin staat dat je verzekerd bent voor eventuele ziektekosten tijdens je verblijf in Rusland.
 • Officiële uitnodiging, ofwel: letter of invitation (LOI). Deze uitnodiging kan je meestal via je accommodatie regelen. Ons hotel/appartement verstrekte het document gratis, maar soms worden hiervoor kosten in rekening gebracht (rond de €25,-). Je kunt het ook via een visumbureau regelen, samen met je visumaanvraag. Let op! Een LOI is niet hetzelfde als een hotelreservering.
voorbeeld letter of invitation

Kosten

De kosten voor een visum voor Moskou bedragen:

 • minimaal € 65,-. Dit omvat € 35,- consulaire kosten + € 30,- administratiekosten.
 • Wij waren via Visum International € 113,40 per persoon kwijt. Daar kwam nog € 8,60 extra bij, omdat we onze paspoorten per aangetekende post hebben opgestuurd naar Rotterdam. Dit betekent dat wij in totaal € 52,70 per persoon extra hebben betaald om ons visum te verkrijgen.
 • De kosten voor een Letter of Invitation (LOI) komt daar mogelijk bij. Vaak wordt een bedrag van rond de € 25,- berekend.
moskou visum aanvragen

Lees ook: 10 handige tips voor een lang weekend Moskou en Waar je moet zijn voor lekker eten in Moskou

Planning

Je kunt een visum maximaal 3 maanden vooraf verkrijgen. De doorlooptijd van de aanvraag is bij het Russisch Visumcentrum 8 dagen (voor een spoedprocedure 4 dagen). De doorlooptijd via ons visumbureau was ongeveer 1,5 weken. Het proces hebben wij een maand vooraf opgestart. Just to be sure!

Het is handig om eerst je vluchten en je accommodatie te boeken en daarna pas je visum aan te vragen, zodat je deze gegevens kunt invullen bij je aanvraag. De kans dat je visumaanvraag wordt geweigerd is niet groot (maar ik geef je geen garantie ;-)).

Als je alle documenten hebt verzameld, ben je klaar om het officiële online aanvraagformulier in te vullen. Ook als je met een visumbureau werkt, moet je dit zelf invullen en daarna aangetekend opsturen, samen met je paspoort en overige documenten. Wij vonden dat erg spannend! Het voelt best onverstandig om je paspoort aan PostNL toe te vertrouwen.

aanvraagformulier visum

Ben jij dol op stedentrips? New York is misschien wel de grootste tegenpool van Moskou. Lees mijn blog over wat je moet voorbereiden voor je stedentrip naar New York.

e-visum Moskou aanvragen

Goed nieuws! De Russische overheid wil de visumprocedure voor toeristen vereenvoudigen en heeft een e-visum aangekondigd. De verwachting is dat vanaf 2021 een e-visum voor Moskou gaat gelden. Het is nog niet bekend wat de kosten zullen worden en of de uitnodigingsbrief komt te vervallen. Zeker is dat een stedentrip naar Moskou een stuk makkelijker gaat zijn.

Sinds 1 oktober 2019 is voor Sint Petersburg, Kaliningrad en de Leningrad regio al een gratis e-visum verkrijgbaar. Je kunt dit vier dagen voorafgaand aan je bezoek regelen via de officiële site. Dus als je geen zin hebt in omslachtige procedures, of je paspoort niet wilt opsturen, maar wel de pracht en praal van Rusland wilt zien, kun je ook naar Sint Petersburg afreizen. Er zijn mensen die zeggen dat deze stad mooier is dan Moskou, maar dat kan ik niet uit eigen ervaring bevestigen. Wat ik wel kan zeggen is dat je voor het Rode Plein en de Basiliuskathedraal toch echt naar Moskou moet.

En zeg nou zelf, dit is toch fantastisch:

basiliuskathedraal MOskou

4 reacties op “Moskou: een visum aanvragen doe je zo”

 1. Visum internationaal rekent teveel kosten. Er zijn visumbureaus die ongeveer 15 euro + verzendkosten rekenen voor hun service.

  Een uitnodiging kan je regelen via de accommodatie (bijna altijd goedkoper of zelfs gratis dan via het visumbureau) of via bijvoorbeeld https://ivisaonline.com/ (partners van i-visa bieden het bijna altijd goedkoper aan dan op hun eigen website.

  Het E-visum voor SPB (ook geldig voor Leningrad Oblast) moet minimaal 4 dagen voor entry worden aangevraagd. Maar let goed op hoe dit in te vullen. Een missende spatie of juist teveel en je wordt geweigerd aan de grens, ditzelfde geld voor verkeerde letters (komt veel voor bij leestekens)

  Het E-visum is 8 dagen geldig waarbij dag van aankomst volledig telt, ook als je pas om 23.00 uur aankomt. Dus niet 8×24 uur vanaf tijd van aankomst. Hier worden ook nog wel eens fouten mee gemaakt en dan krijg je een entry baan van 5 jaar!!!

  Ik ben zelf woonachtig in Sint Petersburg en heb Moskou meerdere keren bezocht. Beide steden zijn mooi maar totaal verschillend. Uit mijn ervaring als touroperator blijkt dat de meningen van reizigers niet eensgezind zijn over welke stad het mooist is.

  1. Dankjewel voor je aanvullingen, Jacco. Ik ben geen visumbureaus tegengekomen die een veel goedkopere service aanbieden. Welke ken jij die goedkoper en betrouwbaar zijn?

  1. Ik heb even een rekensom gemaakt. Ze vragen op dit moment € 95,95 + € 9,90 voor het aangetekend terugsturen. Als je twee paspoorten opstuurt ben je € 100,90 per paspoort kwijt. Dat is toch € 12,50 per persoon goedkoper dan via visum international. Snel verdiend! En als ik jou begrijp is visumservice net zo betrouwbaar. Fijn dat je dit met ons deelt. Ik zet het erbij in mijn post.
   (Visum International laat overigens de paspoorten via een koerier terugbrengen, zij werken niet meer met aangetekende post van PostNL. In het verleden is het wel eens misgegaan. Maar goed, het opsturen naar Rotterdam hebben wij ook via PostNL gegaan. Dat ging prima.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.