Ga naar de inhoud
Paradise rondreis Nieuw-Zeeland

Rondreis Nieuw-Zeeland: 3 weken verbluffend Zuidereiland

  • Claudia 

Als je naar Nieuw-Zeeland vliegt heb je grofweg de keuze uit twee routes: je begint je rondreis door Nieuw-Zeeland in Christchurch op het Zuidereiland en vliegt terug via Auckland op het Noordereiland, of andersom. Wij hebben onze camper opgehaald in Christchurch en ingeleverd in Auckland. In zes weken hebben we een mooie rondreis gemaakt over beide eilanden. Voor het Zuidereiland trokken we iets meer dagen uit dan voor het Noordereiland. Zorg in ieder geval dat je je niet hoeft te haasten, je komt letterlijk in het paradijs terecht! In dit blog heb ik onze route over het Zuidereiland van dag tot dag uitgewerkt.

Dag 1 en 2: Aankomst in Christchurch

Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we van Christchurch niet veel zien. We zijn doodmoe bij aankomst en kunnen onze ogen om half 9 ’s avonds al niet meer openhouden. De reis van 36 uur en het tijdsverschil van 12 uur vonden wij slopend. De volgende dag halen we de camper op: een enorme bus van wel 7 meter! In Nieuw-Zeeland is alles super goed geregeld voor campertoeristen: asfaltwegen, openbare toiletten en keurige campings. Niet heel avontuurlijk, maar het is wel comfortabel reizen.

Tip: Wij hebben de camper geboekt via Totally Campers. Dit is ons uitstekend bevallen. Communiceren kan gewoon in het Nederlands, want de eigenaren zijn 2 zeer behulpzame Brabanders (van orgine dan).

Dag 3: Hectordolfijnen bij Akaroa

Ons eerste reisdoel is Akaroa, een historisch Frans stadje op het schiereiland Banks Peninsula. De route langs Summit Road is al meteen erg mooi. In het dorpje lopen we langs oude gebouwen en Franse straatnaambordjes. Het is druk met senioren. Blijkbaar ligt er ergens een cruiseschip.

Akaroa is een uitstekende plaats om de kleine, zeldzame hectordolfijnen te zien. Deze leven alleen in de wateren rond Nieuw-Zeeland. Tijdens de boottochten zie je niet alleen hectordolfijnen, maar ook kolonies zeehonden en dwergpinguïns. Sommige tourorganisaties bieden boottochten aan waarbij zwemmen met de speelse hectordolfijnen mogelijk is. (Dit mag alleen buiten het kalverseizoen.) Wij kunnen je helaas niet vertellen of het gaaf is. We doen het rustig aan en gebruiken onze tijd om de camper in te richten en boodschappen te doen. De jetlag speelt ons nog parten.

Tip: Plan na aankomst 2 rustige dagen om op adem te komen van je lange reis en om te dealen met je jetlag.

uitzicht baai Akaroa

Dag 4: Pinguïns in Oamaru

Het is een lange dag rijden over snelweg SH1 naar Oamaru. Aan het eind van de middag gaan we eerst naar Bushy Beach (gratis) voor de geeloogpinguïns die aan land komen om hun jong te voeden. Twee uur voordat het donker wordt is de beste tijd. Daarna gaan we naar de blauwe dwergpinguïn kolonie. Deze komen iets later, net voor zonsondergang, aan land. Je neemt plaats in een openlucht arena en de entree bedraagt 40 NZ dollar pp. Deze blauwe waggelaars zijn de kleinste van de wereld. Om ze te beschermen mogen geen foto’s worden gemaakt.

Tip: Gek van steampunk? Ga dan naar Steampunk HQ in Oamaru.

Oamaru blue penguin colony

Dag 5: kustroute naar Otago Peninsula

We zakken 115 km af naar het Zuiden langs de mooie kustroute. Bij Moeraki Boulders pauzeren we voor een fotostop. Langs het strand liggen ronde rotsblokken in de branding. Bij laagtij zie je ze het best.

Verderop bij Shag Point in Palmerston zien we zeehonden en zeeleeuwen. Leuk, leuk, leuk! Als er dieren te zien zijn, worden wij altijd blij. Bij de stad Dunedin gaan we naar Otago Peninsula. Op dit robuuste schiereiland met steile kliffen maken wij vooral foto’s van de albatrossen (bij het Royal Albatross Centre). Pinguïns, zeeleeuwen en zeehonden zijn hier ook te spotten langs de kust.

Dag 6: Soutern Scenic drive

We staan vroeg op voor de magnifieke route langs de zuidkust (the Catlins) van het Zuidereiland (SH92) en genieten van alle (gratis) uitzichten, watervallen en wandelingen. Bij het Nugget Point Lighthouse zien we zeehonden, maar helaas geen zeeolifanten. We maken een wandeling naar Jack’s Blowhole: een diepe afgrond, waarin het zeewater omhoog klotst.

Bij Curio Bay wordt het pas echt feest: een paartje geeloogpinguïns van heel dichtbij. Hier mogen we wel foto’s maken, dus dat is niet tegen dovemans oren gezegd. Iets verderop, in Porpoise Bay, zien we hectordolfijnen. Je kunt hier ook vaak walvissen zien en voor de liefhebbers: het is blijkbaar een goede plek om te leren surfen. Slope Point is de laatste stop voor vandaag, het meest zuidelijke punt van het Zuidereiland. Niet heel bijzonder, maar je wilt er toch een foto maken!

Dag 7 en 8: Te Anau en Milford Sound

Wij hebben overnacht op een camping in de buurt van Ivercargill, de grootste zuidelijke stad van het Zuidereiland. Het is een goede plek om je voorraden aan te vullen. Vanuit het dorp Bluff (25 km zuidelijker) aan de kust kun je de ferry naar Stewart Island nemen om wilde kiwi’s te spotten. Wij doen dat niet en rijden via de kustplaats Riverton en de Soutern Scenic Route naar Te Anau.

Ten Anau is de uitvalsbasis voor het Fiordland National Park, de fjorden van Nieuw Zeeland. Het gebied is groen, ruig en behoorlijk nat! Het nationale park is bij uitstek een wandelgebied waar je korte, maar ook meerdaagse routes kunt lopen. De Milford Track en Kepler Track zijn erg populair. Voor deze 4-daagse tochten (circa 60 km) zijn reserveringen van de hutten nodig en reken op kou en regen.

Wij gaan voor een boottocht door Milford Sound en staan om 6 uur op, om de vroege boot van 9 uur te halen. Het is 2,5 uur rijden naar de cruiseterminal. Het voordeel van een vroege boot is dat er last-minute nog plaats is en dat je de grote hordes toeristen voor bent (wij zitten maar met 8 man op een catamaran voor 100 man). Het nadeel is dat de mist nog laag hangt. Gedurende de tocht trekt de mist langzaam tussen de fjorden op. De steile kliffen met watervallen zijn imposant! Op de terugweg maken we een korte wandeling naar de Chasm watervallen en lopen naar de Cascades bij lake Marian. Lang leve de regenjas!

Dag 9 en 10: Queenstown en Paradise

Queenstown is de “Global Adventure Capital”. Hier komen alle thrillseekers naar toe om te jetboaten, wildwaterraften of bungeejumpen. Wij komen vooral voor de prachtige omgeving en wandelen door de omgeving waar delen van de Hobbit en de Lord of the Rings zijn opgenomen. Ook de serie To the lake (aanrader!) speelt zich af rondom lake Wakatipu en het dorpje Paradise. Het paradijs telt maar liefst 2 huizen! De omgeving is sprookjesachtig: groen bergen, glooiende velden, schapen, schapen, schapen, sneeuwtoppen en regenwoud.

Tip: Don’t miss Paradise!

Paradise

We slapen in Kinloch aan de rand van het meer, waarvan de waterspiegel dagelijks meerdere malen stijgt en daalt. Volgens de Maori ligt het hart van de duivel nog steeds te kloppen in het meer. Wat een geweldig mooie omgeving!

Dag 11 en 12: Fox Glacier beklimmen

Onze rondreis door Nieuw-Zeeland gaat verder door het Mount Aspiring National Park en over de Haast Pas naar Fox Glacier. We rijden rijden langs blauwe meren en enorme bergen. In Nieuw-Zeeland is de omgeving eigenlijk overal mooi. We stoppen wel 100 keer voor foto’s van watervallen, meren en riviertjes. Onze hoop op een bijzondere zonsondergang bij mirror lake (lake Matheson) is helaas tevergeefs: geen spiegeling van de bergen in het water. You can’t have it all.

Tip: Strek je benen onderweg en loop de makkelijke blue pools track (3km).

De volgende dag gaan we met een georganiseerde wandeling naar Fox Glacier. Onder begeleiding van een gids lopen we met speciale ijskrammen over de gletsjertong. Als je het heel spectaculair wilt maken, kun je ook met een helicoptervlucht over de gletsjer vliegen. Het is een populaire excursie, maar wij vinden dit soort activiteiten wel erg kostbaar.

Fox Glacier

Dag 13 en 14: Frans Josef, Punakaiki en Hammer Springs

De Frans Josef gletsjer is minder mooi dan Fox Glacier, maar de wandeling ernaartoe is zeker de moeite waard. We maken een lunchstop in Hokitika aan de kust en eten onze eerste fish and chips. In Greymouth overnachten we op een camping. De volgende dag rijden we via Punakaiki (Pancakerocks) een werkelijk fantastische kustroute naar Cape Foulwind (bij Westport) waar zeehonden lamlendig op de rotsen liggen. We sluiten de (verjaar)dag (van Eric) af met een plons in de thermale baden van Hammer Springs. Just an other day in New Zealand…

Pancake Rocks Nieuw Zeeland

Dag 15-17: Walvissen spotten in Kaikoura

In Kaikoura hopen we doflijnen en walvissen te zien. We blijven twee dagen, zodat we ook tijd hebben om te niksen. Tijdens een walvisspottripje zie we een enorme potvis. Als hij naar beneden duikt zwaait hij ons uit. Hectordolfijnen zwemmen en springen rond de boot. YES, we love this!!

Tip: Verwen jezelf met rivierkreeft (of een ander visje) bij de Kaikoura Seafood BBQ Kiosk (Fyffe Kay), als je op weg bent naar Point Keen Seal Colony.

hectordolfijn

Dag 18: Marlborough Sounds

De weergoden zijn ons niet zo goed gezind als we onze rondreis door Nieuw-Zeeland vervolgen naar French Pass in Marlborough Sounds. Dit is het schiereilandengebied in het noorden van het Zuidereiland. We rijden over bergkammen, met waarschijnlijk fantastische uitzichten over de zeekanalen. Wij zien mist. De wint giert en trekt aan de camper. De weg en de afgronden naast ons zijn nauwelijks zichtbaar. Gelukkig heeft Eric stalen zenuwen. Bij French Pass staan we op een kleine camping aan het water. De buren krijgen hun tent niet eens opgezet door de storm. Wij maken het gezellig in de camper en de volgende dag kunnen we de omgeving wel zien!

Marlborough Sounds

Dag 19 en 20: Abel Tasman National Park

Wat een parel! Het Abel Tasman National Park is wat ons betreft het hoogtepunt van het Zuidereiland. We hebben zonnig weer als we een deel van de Coast Track wandelen. De stranden lijken van goud en het water is knalblauw. Met een watertaxi worden we bij het startpunt afgezet en later op de dag weer opgehaald. Als je de hele route wilt lopen ben je 3 tot 5 dagen onderweg. Reserveringen zijn daarvoor noodzakelijk.

Abel Tasman NP

Dag 21-24: Het mooie noorden

Onderweg naar Pohara Beach komen we langs een zalmkwekerij waar je zelf zalm mag vangen. De eigenaar is een Nederlander. Eric heeft zo’n zin om te vissen dat we een tussenstop maken. Daarna gaan we een inschuifbare vishengel (past in de koffer) voor hem kopen. We verblijven enkele dagen in het noorden, voordat we vanuit Picton de overtocht naar het Noordereiland maken. We wandelen langs de kustlijn en bezoeken een wijnboerderij. Eric vist en ik bestudeer YouTube filmpjes “how to clean fish”. Een zelf gevangen kabeljauw met een glas sauvignon blanc zou best lekker zijn geweest.

Tip: De overtocht tussen beide eilanden is populair! Boek je overtocht daarom op tijd bij Interislander of Bluebridge Ferries.

Rondreis Nieuw-Zeeland

Tijdens het eerste deel van onze rondreis door Nieuw-Zeeland deden we het Zuidereiland aan. Het is ongelofelijk wat er allemaal te zien is. Van zeldzame hectordolfijnen tot pinguïns, zeehonden, zeeleeuwen, potvissen, ronde rotsen, pannenkoekrotsen, watervallen, fjorden en gletsjers. De kustroutes zijn verbluffend en overal zijn geweldige wandelingen te maken. Wij trokken ruim 3 weken uit voor het Zuidereiland, dat groter is dan het Noordereiland. Heb je minder tijd, bijvoorbeeld 4 weken? Kies er dan voor om een eiland te bezoeken en in de toekomst nog eens terug te komen voor het andere.

De vraag die wij vaak hebben gekregen is: “welk eiland vinden jullie het mooist?” Een keuze maken is onmogelijk. Beide eilanden hebben veel te bieden. Ze zijn moeilijk te vergelijken. Het Zuidereiland is misschien meer geschikt voor een actieve vakantie; meer natuur, ruiger en uitgestrektere gebieden. Ook meer kou en kans op regen. Op het Noordereiland zijn meer mogelijkheden voor een relax-dagen aan het strand, de afstanden zijn kleiner en er is meer Maori cultuur. Het is wel drukker en toeristischer. Wij vonden het ideaal om de actie en natuur uit het zuiden af te sluiten met de zon en zee van het noorden.

Tip: Lees ons blog over onze Rondreis over het Noordereiland in 2,5 weken. Ook daar hebben we een hele mooie route gemaakt.

route Nieuw Zeeland

Meer lezen over Oceanië?

Vind je het leuk om meer te lezen over bestemmingen in het verre Oceanië? Wat dacht je van Australië of zelfs Frans-Polynesië? Pas op! Het zijn allemaal eilanden waarop je verliefd zult worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.