wat doen in MOskou

Wat te doen in Moskou tijdens je stedentrip?

  • Claudia 

Moskou is een trotse stad, vol culturele rijkdom. Tegelijkertijd is het een hippe wereldstad die zich steeds meer openstelt. Moskou is een stad in beweging. Vergeet je associaties met louter betonnen oostblokflats. In het centrum vind je statige gebouwen, groene parken en moderne eetgelegenheden. Natuurlijk wil je het Rode Plein, het Kremlin en de kleurrijke Sint Basiliuskathedraal met eigen ogen zien. Maar er is meer! Oude fabrieken die naar creatieve hotspots zijn getransformeerd bijvoorbeeld. Vraag jij je af wat te doen in Moskou? Met gemak vul je een vierdaagse stedentrip. Ik heb genoeg suggesties voor je.

Bereid je stedentrip naar Moskou voor: een visum aanvragen doe je zo

#1. Rode Plein

Toen wij om half 4 ’s nachts met een taxi langs de verlichte Sint Basiliuskathedraal reden kon ik een spontaan “Wauw, wauw, wauw!” niet tegenhouden. Ik probeerde het beeld zo lang mogelijk in mij op te nemen en zat achterstevoren op de achterbank. Het iconische gebouw maakt indruk. Ivan de Verschrikkelijke is ooit opdrachtgever geweest voor deze Russisch Orthodoxe kathedraal. Het gekke, kleurrijke ding is de belangrijkste blikvanger aan het Rode Plein. Na een selfie met de kathedraal, kun je hem bezoeken. Een ticket kost € 10,- per persoon en is ter plekke te koop.

basiliuskathedraal Moskou

Op het Rode Plein ligt het Mausoleum van Lenin, de stichter van de Sovjet Unie. Het is in de ochtend gratis toegankelijk (op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10 tot 13 uur). Wij hebben het overgeslagen, maar Russen staan er blijkbaar graag voor in de rij. Het Staats Historisch Museum, met zijn rode bakstenen, staat aan de andere zijde van het plein.

Het Rode Plein vond ik het mooist in de avond. Wij waren er in december: de schaatsbaan en verlichte gebouwen, creëerden een aangename wintersfeer.

staats historisch museum moskou
Rode Plein in avond

Vanaf het Rode Plein kijk je tegen de muren van het Kremlin: het centrum van de Russische macht. De toegang tot het Kremlin en het ticketcentrum liggen aan de andere kant, in de Alexander Tuin. (Waar je ook het graf van de onbekende soldaat zult vinden.) Plan je bezoek vooraf, als je niet mis wilt grijpen. Het meest populair is een gecombineerd bezoek aan het Kremlin en het Arsenaal (museum). Trek hiervoor een halve dag uit. De prijs is € 15,-.

#2. Parken

Geen stedentrip zonder parkbezoek. Wij gingen naar het Gorkipark en het Zaryadye park. In de winter ligt de grootste schaatsbaan van Europa in het Gorkipark. In de zomer is er altijd iets te doen: fietsen, skaten, dansen, zonnen, etc. Breng ook een bezoek aan het Garage Museum voor moderne kunst, dat midden in dit park ligt. De renovatie van het gebouw is in 2015 naar ontwerp van de Nederlandse architect Rem Koolhaas uitgevoerd.

Het moderne Zaryadye park is in 2017 aangelegd en daarmee het jongste park van Moskou. Vanaf de zwevende brug boven de Moskva (rivier), kijk je uit op de historische binnenstad. Wij beklommen de trappen van het amfitheater en lieten de ijsgrot, het mediacentrum en concerthal onbezocht.

zaryadye park amfitheater

# 3. Oude fabrieken

De voormalige Red October (Krasny Oktyabr) chocoladefabriek ligt (schuin) tegenover het Kremlin en het Zaryadye park, aan de andere kant van de Moskva. De oude fabriek is tegenwoordig een creatieve stedelijke plek met restaurants, bars, winkeltjes en galeries. Aan het eind van de middag en in de avond bruist deze locatie. In de toekomst zullen de rode bakstenen gebouwen verbouwd worden naar luxe woningen. Dus ga die kant op voor het te laat is.

De eerste fabriek in Moskou die een nieuwe bestemming kreeg was Winzavod. Vroeger werd hier wijn gebotteld, nu is het een centrum voor moderne kunst. Flacon was voorheen een glasfabriek, nu een centrum voor architectuur en design. Dit soort omgetoverde, oude fabrieken geven Moskou de allure van een trendy hoofdstad.

#4. Theater

Een voorstelling bezoeken in het beroemde Bolsjojtheater stond op ons wensenlijstje, maar we hebben het geschrapt toen we de prijzen zagen. Je betaalt zomaar € 250,- per persoon voor een ticket. (Er zijn overigens wel mogelijkheden om last minute goedkope tickets te verkrijgen voor niet uitverkochte voorstellingen.) Eric is 25 jaar geleden in dit theater naar het Zwanenmeer geweest. Hij is niet per se een balletliefhebber, maar vond het geweldig. Kaartjes voor het Zwanenmeer kosten nu vanaf € 628,- per persoon. Je moet dus een liefhebber met een dikke portemonnee zijn.

Omdat opera en ballet zo prijzig zijn, hebben wij voor het Russisch Staatscircus gekozen. Een kaartje kostte maar 2000 Roebel (€ 30,-) en we hoefden geen Russisch te spreken om een voorstelling te kunnen begrijpen. Handig, dachten wij. Het Russisch Staatscircus maakt echter nog volop gebruik van leeuwen, Siberische tijgers en andere wilde dieren. Iets wat in Nederland niet meer is toegestaan. In de zaal was ik zichtbaar de enige die zich er druk om maakte. Of ik je zou adviseren te gaan? Persoonlijk zou ik het niet meer doen, hoe spectaculair de rest van de show ook was.

Bolshoi Theater

#5. Winkelen

En óf je kunt winkelen in Moskou! Meteen aan het Rode Plein zit het beroemde 19de eeuwse warenhuis Gum. Je tas wordt gecontroleerd voordat je binnen mag in dit klassieke gebouw met drie verdiepingen, galerijen en glazen koepels. Voor een cappuccino betaal je 7 euro en goedkope winkels heb ik niet gezien. Wel veel luxe en rijkdom. Pak een ijsje mee, want het lekkerste schepijs van de stad wordt hier verkocht.

Het andere grote warenhuis is Tsum. Dit gebouw is moderner, het winkelaanbod vergelijkbaar. Voor souvenirs en straattheater gaan veel mensen naar Arbat, de toeristische winkelstraat van Moskou. Wij vonden het een vreselijke plek. De Izmailovsky Markt schijnt leuker te zijn om souvenirs in te slaan. Ook daar zijn wij niet geweest. Wij kopen namelijk al jaren geen souvenirs meer, omdat ze uiteindelijk alleen maar ruimte op zolder innemen. Wel bezochten we de neo-barokke Eliseevskiy supermarkt (Tverskaya straat 14). Het overdadige interieur met glazen kroonluchters, maakt zelfs het kopen van een pot pindakaas een feestje.

#6 Metro

Je kunt er tijdens je stedentrip niet omheen: de metro. Het is de meest efficiënte manier om je door de stad te verplaatsen. Een los kaartje kost 55 Roebel (ongeveer € 0,60) en je komt terecht in het grootste museum van Moskou. Het is handig om de (bruine) Circle Line 5 te nemen en overal uit te stappen. Ga bijvoorbeeld naar Komsomolskaya, Prospekt Mira, Movoslobodskaya, Belorusskaya en Kievskaya en bezoek de ondergrondse balzalen, met kroonluchters, mozaïeken en marmeren pilaren.

Wij lazen dat veel toeristen het lastig vinden om de weg te vinden in het metrostelsel, omdat de stations in het (voor ons onleesbare) Cyrillisch schrift worden aangegeven. Wij konden met de metro app en een Engelstalige plattegrond uitstekend uit de voeten. Of, nou ja, Eric kon er goed mee uit de voeten. De stations worden tegenwoordig gelukkig ook in ons Latijnse schrift aangegeven. In de metro worden de stations zelfs in het Engels omgeroepen, dus er is vooruitgang!

Kievskaya metro Moskou
Komsomolskaya moskou

Wat te doen in Moskou tijdens je stedentrip?

Moskou is een stad waar je je geen moment zult vervelen. Met gemak vul je 4 dagen Moskou. Heb je maar 1 dag? Ga dan met de metro naar het Rode Plein en omgeving. Heb je meer tijd? Bezoek dan ook het Gorkipark en een oude fabriek. Heb je geld over? Ga dan naar het Bolsjojtheater en vertel ons hoe het was!

Wij vonden Moskou een verrassende stad. Aan de ene kant is het een kleurrijke en moderne wereldstad. Aan de andere kant is Moskou een stad vol historie en cultuur. Moskou is schoon en alles is keurig georganiseerd. Tegelijkertijd hadden we vraagtekens. Rond het Rode Plein hangen overal camera’s, bij metrostations en warenhuizen word je gecontroleerd. Big brother is watching you. In het centrum van Moskou schijnen maar liefst 9000 camera’s te hangen. We hebben nagenoeg geen zwervers, alcoholisten of bedelaars in het centrum gezien. Waar zijn ze gebleven? Geen moment hebben we ons onveilig gevoeld. Maar wij beseften wel dat we in 4 dagen geen compleet beeld van het stadsleven hebben gekregen.

Lees ook: 10 handige tips voor een lang weekend Moskou en Waar je moet zijn voor lekker eten in Moskou

Christus Verlosserkathedraal
Christus Verlosserkathedraal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.