Ga naar de inhoud
laan met Baobabs

Waar heen om de bijzonderheden van Madagaskar te zien?

Eigenlijk is het antwoord op de vraag: “Wat maakt een reis naar Madagaskar zo bijzonder?”, heel makkelijk. De natuur! Door de geïsoleerde ligging als eiland, vind je op Madagaskar dieren en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. De biodiversiteit is enorm. Wij zagen bijvoorbeeld de indri, gouden sifaka, dwergmuis maki, kameleon, platstaartgekko en de fossa. We reden over eindeloze rode zandwegen, langs groene bossen en hoge baobabs. We klauterden over kalkrotsen, wandelden door regenwouden en trotseerden de regen in het oosten van het eiland. Variatie en natuurlijke rijkdom maken Madagaskar een bijzondere vakantiebestemming. In dit blog vertel ik waar je heen moet om al die bijzonderheden van Madagaskar te kunnen zien.

#1. Ranomafana Nationaal Park

Het Ranomafana Nationaal Park is sinds 1991 een nationaal park, voornamelijk om de zeldzame gouden bamboe lemuur (ook wel: halfaap of maki) te beschermen. Het dichtbegroeide tropisch regenwoud is 400 km2 groot en ligt in een bergachtig gebied. Het is koel en (altijd) regenachtig in het park, dus neem een vest, regenjas, goede wandelschoenen en DEET mee! De gouden bamboe lemuur hebben wij helaas niet gezien. 

Het regelt bijna altijd in Ranomafana

De ingang van het park bevindt zich 6 km van het dorp Ranomafana. Het park is elke dag geopend van 8.00 tot 16 uur. Kom vroeg, dan is de kans op het horen en zien van de lemuren het grootst. Een toegangsbewijs kost ongeveer € 13,50. Wandelen met een gids is (in nagenoeg alle nationale parken van Madagaskar) verplicht. Het is aan jou om een goede (Engelssprekende) gids uit te kiezen. Er zijn 5 verschillende routes in het park die je kunt bewandelen; lange en korte.

Onze eerste lemuur in Ranomafana

“We staan redelijk op tijd naast onze bedjes om het regenwoud te gaan bezoeken. Eigenlijk zouden we al om 7 uur in het park moeten zijn, want vroeg in de morgen komen de dieren uit de bomen naar beneden om te eten. Maar 9 uur vinden wij vandaag ook wel even prima. Het regent, dus de regenjassen gaan aan.

Met een gids klauteren we over de modderige paden. Heuvel op, heuvel af. Deze kloof is een behoorlijke conditietest. We worden zeiknat, zowel boven als onder de regenjas. Maar we zien onze eerste sifaka’s en lemuren! Wollige beestjes die lijken op apen. Sommigen slapen hoog in de bomen, waardoor je niet meer dan een bolletje tussen de takken ziet. Anderen jumpen behendig van boom naar boom. Het is prachtig om te zien. Maar na bijna vier uur struinen door regen en modder vinden we het wel welletjes. Tijd voor een lunch en we moeten echt even op temperatuur komen.”

#2. Isalo Nationaal Park

De Isalo wordt ook wel het “Colorado van Madagaskar” genoemd. Het woestijnachtige gebied is een immens gebergte van geërodeerd zandsteen met een oppervlakte van bijna 820 km2. Het park kent grote vlaktes met geel savannegras, hoge rotsen en diepe kloven. In de diepe kloven stromen verkoelende rivieren en groeit een weelderige, schaduwrijke vegetatie. In de hoge rotsen zie je oude graftombes van het Sakalava volk. Het mooie landschap en de lemuren zijn de voornaamste redenen om hierheen te gaan.

De entree van het park is te vinden in het dorpje Ranohira. De dagentree bedraagt ongeveer € 16,- per persoon en een gids vraagt ongeveer € 10,-, maar dat is afhankelijk van de route die je kiest. Maak vooraf duidelijke prijsafspraken. Neem je pet, zonnebrandcrème, wandelschoenen en veel water mee!

Isalo National Park
Isalo National Park; bijzonderheden Madagaskar
Oases in Isalo NP
bruine lemuur

“Gewapend met camera en flesjes water gaan we naar de entree van het NP. We worden meteen aangesproken door een man die onze gids wil zijn. Gidsen zijn in alle parken verplicht en dat is eigenlijk best een goede zaak. Hij loopt met ons mee en spreekt Engels. Hij lijkt nuchter (je wordt gewaarschuwd voor dronken gidsen) en is gecertificeerd. Mooi, jij bent vandaag onze man! De Malagassiërs zijn trouwens niet erg opdringerig, dus we kunnen het prima aan.

De wandeling die we vandaag maken gaat langs enorme rotsen van zandsteen, die zijn geërodeerd door de wind. Het is behoorlijk warm. We gaan naar “the natural swimming pool, the blue and the black lake en the waterfall“. Kortom, allemaal koele, verfrissende oases. Sommige mensen nemen een duik in het koude water. Wij niet, hoewel het er best aantrekkelijk uitziet! Het is hier namelijk flink zweten.

Op de picknickplaats staat een tafel voor ons gedekt. Wat ontzettend leuk! Iedereen luncht hier, dus de lemuren ook! Kees en Eric krijgen een tak in hun handen gedrukt: ze moeten onze lunch verdedigen. Vooral de bruine lemuren zijn erg brutaal. Maar onze verdedigingslinie is waterdicht!”

Ringstaart maki's
witte lemuur

#3. Andringitra Nationaal Park

Het Andringitra Nationaal park ligt 47 kilometer ten zuiden van de stad Ambalavao. Het gebergte heeft de hoogste bergtoppen van Madagaskar. De Pic Boby is de hoogste, beklimbare berg van Madagaskar. De Tsaranoro Vallei ligt ruim een uur van de hoofdweg (RN7) en is bereikbaar over een behoorlijk slechte weg. Het park wordt nog niet door heel veel toeristen bezocht, dus je bent hier echt buiten de gebaande paden. Andringitra is een ruig gebied met mooie valleien, hoge bergruggen, veel rotsen en mooie watervallen. Het is bij uitstek een geschikt gebied om te klimmen of te wandelen. Ook als je meerdaagse tochten wilt doen. Met zo’n 100 km aan routes zijn er mogelijkheden genoeg. Bij Camp Catta zit een klein kantoor waar je entreebewijzen voor het park kunt kopen (€ 11,- pp voor 1 dag) en een gids kunt vinden. Het hoofdkantoor zit in de Namoly Vallei.

Andringitra NP
Bijzonderheden Madagaskar: Andringitra NP

“Het laatste stuk van de route naar de Tsaranoro Vallei is het leukst. Echt 4×4, met grote kuilen en scheuren in de weg. Onderweg zien we een begrafenisstoet langskomen. De mannen dragen boven hun hoofden een lijk gewikkeld in doeken. Er wordt gezongen. Ik zou nog graag een herbegrafenis willen meemaken, maar dat zal er wel niet van komen. Om de 7 jaar worden lijken uit de tombes gehaald. Ze krijgen nieuwe doeken en spullen mee en worden na een feest weer terug in de tombe gelegd. Op YouTube hebben we gezien hoe mensen de lijken op handen dragen en met ze dansen. Bizar.

We slapen in Camp Catta. Een enorme rots torent boven ons uit. Het kamp ligt tegen een bergrug en we kijken vanuit onze bungalows uit over de vallei. Tijdens een korte wandeling door het bos spotten we een groepje lemuren. Cool!”

4x4 route naar Andringitra NP

#4. Morondava

Morondava is een kuststadje aan de westelijke kant van Madagaskar. Het is de laatste grote plaats die je tegenkomt als je verder naar het noorden reist. Hier vind je alle benodigde voorzieningen en kun je inkopen doen of (meerdaagse) tours boeken om alle bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken. Er zijn goede overnachtingsplekken en restaurants waar je lekker kunt eten. In Morondava vonden wij het vissersstrand de meest boeiende plek. Hoewel het ook best confronterend was wat we daar zagen.

“Bij de visafslag is het een drukte van belang. De mannen komen terug met hun zeilbootjes en de dagvangst. De vrouwen helpen om de bootjes op het strand te duwen en nemen daarna de enorme tropische vissen met of zonder (!) emmer op hun hoofd om ze te verkopen bij de hotels en restaurants. Het krioelt ook van de kinderen: “Vazah, Vazah, bonbon, photo!! Photo!!” En dan ineens. Ineens wordt er een enorme reuzenschilpad het land op gedragen. Twee mannen dragen een grote, ronde balk op hun schouders tussen hen in. Er hangt een prachtige reuzenschildpad hulpeloos tussenin. Hij is aan zijn voorpoten vastgebonden en leeft nog. Dat gaat ons aan het hart!! Een beetje gedesillusioneerd druipen weer af. We hebben genoeg gezien.

vissersboot bij Morondava
visvangst in Morondava
gevangen reuzenschildpad

#5. Kirindy National Forest

Dit reservaat ligt 60 kilometer ten noorden van Morondava. Kirindy National Forest is één van de weinige plaatsen waar je de fossa kunt zien. De fossa is het grootste roofdier van Madagaskar. Hij lijkt op een kleine poema met grote oren. De beste tijd om hem te zien schijnt van september tot november te zijn. Toen wij er waren, kwam hij bijna dagelijks naar het kamp, rond 17 uur. Onze Duitse buurvrouw zag hem echter als eerste en begon zo hard te gillen dat hij die dag door niemand anders meer is gezien. Beetje jammer. (We hebben hem later nog wel in gevangenschap gezien bij Vakona logdge.)

Overnachten doe je in de Ecolodge de Kirindy, in een bungalow of op een kamer met gedeelde voorzieningen. Verwacht er niet te veel van. Of beter: verwacht maar niks (een doorgezakt bed, gaten in de klamboe en een kikker onder de wc-bril). Wij zijn op de bonnefooi naar het park gegaan. Ik heb geen idee wat we hebben betaald. Ik kan online ook geen website van het park vinden.   

Wat is het geweldig wat we hier te zien krijgen! Vooral tijdens de avondwandeling. We zien de meest bijzondere en kleinste lemuren. En prachtige kameleons. Onze gids heeft echt haviksogen! We zien de grey mouse lemur, de pygmy mouse lemur, de sportiv lemur en madame Bertha. De gids is zelf ook erg enthousiast over zijn vondsten. Helaas komen we de fossa nog niet tegen. We hebben dus nog wat te wensen!

lodge in Kirindy
muis lemuur
de fossa zien we pas later

#6. Tsingy de Bemaraha

Als je aan het eind van de dag aankomt in Bekopaka heb je een helse rit achter de rug. Zeker als je zelf achter het stuur hebt gezeten. Het voelt als heel ver weg van de bewoonde wereld. En dat is het ook. Het dorp Bekopaka is alleen tussen mei en november via de slechte 4×4 route te bereiken. Het kost je zeker 8 uur. 

Bekopaka is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park Tsingy de Bemaraha. De scherpe karstformaties zijn uniek op de wereld en staan terecht op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit par is absoluut een van de bijzonderheden van Madagaskar. Je klautert er als een professionele klimmer tussendoor en loopt langs smalle paadjes en over een hoge hangbrug. Het is ongeveer een uur rijden vanuit Bekopaka naar het park, dat al om 6.30 uur open gaat. De entreeprijs bedraagt ongeveer € 13,50 per persoon (exclusief de kosten voor de gids).

Klimgordels krijg je uitgereikt, neem verder zonnebrandcrème en water mee, en doe stevige wandelschoenen aan. Ben een beetje voorzichtig. Als je valt en naar het ziekenhuis moet, moet je met een helikopter naar de hoofdstad Tana worden gebracht. Dus haal maar geen grappen uit.

Met een gids gaan we het park in en we krijgen een klimgordel aan. Het is moeilijk te omschrijven hoe de Tsingy er uit ziet. Het is een karstgebergte, met grijze, scherpe punten. We klimmen en klauteren er tussendoor. Ik moet mijn hoogtevrees soms overwinnen, maar ik wil het zo vreselijk graag zien allemaal, dat ik af en toe flink op mijn tanden bijt. De gammele hangbrug valt gelukkig best mee. Het uitzicht is weer fenomenaal!   

Tsingy de Bemaraha
hangbrug in Tsingy de Bemaraha
klimmen in Tsingy de Bemaraha
bijzonderheden Madagaskar: Tsingy de Bemaraha

#7. Allée des Baobabs

De laan met Baobabs is de meest gefotografeerde plek van Madagaskar. het ligt aan de weg (RN8) tussen Morondava en Belo-sur-Tsiribihina. De iconische baobabs zijn al bijna 800 jaar oud. De beste tijd om een bezoek te brengen is bij zonsopkomst of bij zonsondergang. Wij rijden op tijd weg in Bekopaka om bij zonsondergang de baobabs te kunnen fotograferen. Eerst komen we langs de “verliefde baobabs” en daarna schieten we tientallen foto’s van de ondergaande Afrikaanse zon. Natuurlijk zijn we hier niet alleen…

Ben je nieuwsgierig naar het verloop van onze route naar Bekopaka en terug? Lees dan ons hele reisverhaal.

verliefde bobabs
laan met Baobabs
laan met Baobabs

#8. Tsiribihina rivier 

Als je echt wilt vertragen kun je een driedaagse riviertocht over de Tsiribihina rivier maken. Dit kan tussen Miandrivazo en Belo sur Tsiribihina, met een prauw of met een comfortabelere motorboot. Hou rekening met primitieve omstandigheden. Onderweg kampeer je op de oevers of zandbanken en elke dag maak je enkele stops, om de omgeving te verkennen. Bereid je goed voor als je dit gaat doen. (Ik heb begrepen dat je verplicht bent om je, voor vertrek, in Miandrivazo te laten registreren op het stadhuis.) Wij hebben geen riviertocht ondernomen, omdat we zelfstandig met twee auto’s op pad waren. Die wilden we niet achterlaten.

#9. Reptielenpark Reserve Peyrieras

Het reptielenpark Reserve Peyrieras rijd je voorbij als je naar Andasibe gaat. Het is een kleine particuliere dierentuin en een leuke tussenstop voor onderweg. Een perfecte gelegenheid om mooie foto’s van kleurrijke kameleons, kikkers en gekko’s te maken. Het zijn echt prachtige diertjes!  

platstaartgekko
bladstaartgekko
kameleon
bijzonderheden Madagaskar: kameleon

#10. Andasibe-Mantadia Nationaal Park

Dit speciale reservaat is bekend om de Indri. De Indri is de grootste van alle maki’s: hij kan tot een meter groot worden! Het zijn behoorlijk indrukwekkende halfapen. Ze zijn zwart-wit gekleurd en hebben een krachtige, indringende roep. Een entreekaartje voor het Andasibe-Mantadia Nationaal Park kost € 11,- per persoon. Je kunt vanaf 8 uur ’s ochtends op zoektocht gaan, natuurlijk onder begeleiding van een gids.  

indri
gouden sifaka

Vandaag gaat het hopelijk gebeuren: we gaan de indri ontmoeten! Met een gids gaan we het bos in. We lopen in het begin over keurig aangelegde paadjes. Al snel gaan we off road. We crossen door het dichte bos en binnen een uur zien we de indri. Wow! Dat is cool. Best dichtbij! Ze springen behendig van boom naar boom. En als ze stilzitten poepen ze. Je moet er dus niet onder gaan staan! Ze hebben geinige snoetjes als ze naar benden kijken om te zien wat wij doen. Klik, klik, klik, de fototoestellen maken overuren.

Bij Vakona Forest Lodge ligt een klein meer met een eiland vol tamme lemuren. Voor een klein bedrag kun je het bezoeken. Het is verschrikkelijk toeristisch. Eigenlijk is het vreselijk. Met een banaan lok je de lemuren, die vervolgens op je hoofd en schouders gaan zitten. Dichterbij ga je niet komen. Betere close-up foto’s ga je niet maken. Maar na al die dieren in het wild, is dit niet waarvoor je naar Madagaskar kwam.

lemuur op je hoofd
zwart witte maki
bruine lemuu
lemuren eiland

#11. Lac Ampitabe 

In het oosten van Madagaskar is Lac Ampitabe een populaire bestemming. De hotels zijn alleen bereikbaar per boot. Vooraf reserveren is een must. Bij het Acacia hotel in het dorp Manambato kun je je auto (voor 60 cent) parkeren en wachten op je transfer. In het Palmarium reservaat heb je kans de kleine bamboe lemuur en de aye-aye te zien. Wij hebben echter niet veel gezien. Ons bezoek aan het meer en het Palmarium reservaat was alles behalve een succes, omdat we zijn opgelicht.  

Na een prachtig tochtje over Lac Ampitabe komen we aan bij het stille hotel. De bungalows zijn een beetje…matig. Is dit wel het hotel dat we geboekt hebben? Is dit het Palmarium? “No, this is Bush House.” Ach nee toch, hebben we dat weer! Ze hebben ons gewoon bij een ander hotel gedumpt, omdat het Palmarium vol zit. Yvon gaat bellen met de manager en maakt heel duidelijk dat we very disappointed zijn. Hij verontschuldigt zich. We kunnen komen eten in het Palmarium en meedoen met de trips. Maar we voelen ons flink genaaid en zijn niet van plan om 2 nachten in Bush House te blijven. Dus een praatje met de manager is wel effe nodig. En we zijn ook zeker niet van plan om het volle pond voor de dure boottocht te betalen: 160 euro voor een retour naar een plek waar we niet heen wilden!

Lac Ampitabe

#12. Stranden

Wij hadden geen tijd meer om naar het eiland Île Sainte-Marie te gaan. Op dit eiland (ten oosten van Madagaskar) kun je genieten van heerlijke stranden, luxe accommodaties en bultrug walvissen. Hoe gaaf! Saint Marie staat bekend om de honderden bultrug walwissen die hier ieder jaar in juli, augustus en september te zien zijn met hun pasgeboren kalven. 

Wil je nog meer strand? Dan is Nosy Be een beroemde optie. Het eiland ligt aan de noordelijke westkust van Madagaskar en is behoorlijk toeristisch. Het is een geliefde plek voor duikers en snorkelaars.

Eigenlijk vinden wij een paar dagen strand altijd wel een lekkere afsluiting van een rondreis. Maar in Madagaskar hebben wij dat niet gered. Te veel te zien, te weinig tijd! 

Strand van Morondava

Wil je meer over de bijzonderheden van Madagaskar weten?

Lees dan ook mijn reisverhalen (met overzicht van onze overnachtingsplekken). En onze tips voor zelfstandig reizen in Madagaskar.

kleine lemur in boom

2 reacties op “Waar heen om de bijzonderheden van Madagaskar te zien?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.