Ga naar de inhoud
Avenue Valley

Roadtrippen langs de mooiste parken van West-Amerika

Onze roadtrip door West-Amerika is een van onze mooiste reizen geweest. Maar wat zijn nou de mooiste parken van West-Amerika? De veelzijdige nationale parken zijn stuk voor stuk prachtig. Trek er een paar weken voor uit, huur een auto of camper, vreet kilometers en laat je overdonderen door de grootsheid van de natuur. Ieder nationaal park heeft zijn charme, maar onderstaande 6 parken mag je zeker niet missen. Waarom niet? De foto’s zeggen genoeg!

# 1 Grand Canyon

Waarschijnlijk is de Grand Canyon het bekendste Nationale Park van de Verenigde Staten. Niet zo gek, want het uitzicht over de immense kloof is serieus indrukwekkend. Als ik voor het eerst vanaf de rand de weidse Canyon inkijk, raak ik er zelfs geëmotioneerd van. Je voelt je zo klein, zo nietig.

uitzicht over Grand Canyon

Het park is op verschillende manieren te bezoeken. Eric en ik nemen de shuttlebus naar Hermit’s Rest en lopen langs de South Rim terug naar het bezoekerscentrum. De wandeling is een kilometer of vijf lang. Voor de zonsondergang en de zonsopkomst rijden we met de auto naar het Grandview Point. Dit is ongeveer de makkelijkste manier om het park te bezoeken.

trail in Grand Canyon
bright angel trail in Grand Canyon

Je kunt ook afdalen in de Grand Canyon. Vanuit de South Rim brengt de Bright Angel trail je naar het Plateau Point. Van daaruit heb je een spectaculair uitzicht op de Colorado River. Maar bereid je wel goed voor! Het is een zware, steile hike van 12,2 km. In de kloof is het bloedheet.

# 2 Yellowstone

Yellowstone bestaat al sinds 1872 en is het oudste nationale park ter wereld. Het park ligt op vulkanische grond en is beroemd om de vele spuitende geisers, borrelende heetwaterbronnen en modderpotten. Hier kun je makkelijk een paar dagen vullen met rondrijden, hiken en genieten van de prachtige natuur. In totaal vind je in Yellowstone 10.000 warmtebronnen, meer dan 300 geisers en maar liefst 290 watervallen.

kloof in Yellowstone

Het is ver rijden, maar Yellowstone is het absoluut waard. Niet alleen het landschap is prachtig, met een beetje mazzel zie je er ook heel veel dieren. Neem je verrekijker mee! Er leven bizons, elanden, herten, wolven, pelikanen, grizzly’s en bruine beren. Het kamperen met beren is een spannende belevenis. Je wilt ze wel zien, maar liever niet naast je tentje. Ze zien er bijna lief uit, die bruine beren. Soms vergeten mensen dat ze toch echt gevaarlijk zijn. In Yellowstone zien we op verschillende plaatsen beren: bruine en grizzly’s. Ook dichtbij. Gelukkig niet naast onze tent.

bruine beer
bizon op de weg
bizonfile

De bizonfiles zijn een bijzonder fenomeen. Als zo’n kudde oversteekt kan het een hele tijd duren, voordat je verder kunt rijden. Wij staan vooraan, dan zie je tenminste ook waarom je stilstaat. Wat zijn die beesten groot!! Oef! Recht voor de auto. Een beetje griezelig wel.

old faithful geiser barst uit
publiek bij old faithful geiser

De beroemdste geiser van Yellowstone is de Old Faithful. Hij barst elke 92 minuten uit en spuugt dan een enorme hoeveelheid water en stoom omhoog. Het water begint te borrelen en er komen grote dampwolken tevoorschijn. Hij kan wel 45 meter hoog spuiten. Heb niet de illusie dat je de enige bent die dit schouwspel wilt zien.

Als je bij de Old Faithful bent, loop dan ook even naar de Morning Glory Pool. Deze waterbron heeft felgele en diepblauwe kleuren. Mooi!

Morning Glory Pool in Yellowstone
Mammoth Hot Springs

Verder naar het noorden liggen de Mammoth Hot Springs. De terrassen zijn ontstaan door het warme water, de vele mineralen en de kalkstenen bodem.  De bacteriën en micro-organismen geven het water allerlei kleuren, net als bij de Morning Glory Pool.

# 3 Bryce Canyon

Nog zo’n beauty! In Bryce Canyon is het ene uitzicht nog mooier dan het andere: sunrise point, sunset point, inspiration point, Bryce point. De kenmerkende, grillige hoodoos zijn oranjerode kalk- en zandstenen rotspilaren die door erosie zijn gevormd. Ze zijn moeilijk te beschrijven en nog moeilijker te fotograferen. Je moet ze gewoon met eigen ogen gaan zien. Daal af in de vallei en loop tussen de mooiste exemplaren. Of ben Amerikaans lui en neem de shuttle langs de rim.

uitzicht over Bryce Canyon

# 4 Arches

Water en ijs, extreme temperaturen en ondergrondse bewegingen van zoutlagen zijn verantwoordelijk voor de rots sculpturen van Arches National Park. Met een blauwe achtergrond zijn de rotsbogen heel fotogeniek. Nergens ter wereld komen er zoveel voor als hier: meer dan 2.000. Naast de vele bogen kom je er ook allerlei andere rotsformaties en pinakels tegen. De grootste boog in het park, Landscape Arch, heeft een overspanning van maar liefst 93 meter.

We hebben heel wat foto’s gemaakt in dit park en op de route er naar toe. Park Avenue is prachtig, Balanced Rock, Delicate Arch, the Windows section. Ach, eigenlijk moet je ze allemaal gaan bekijken. Je wilt toch niets missen?

Balanced Rock in Arches National Park
de mooiste parken van West-Amerika: Arches

# 5 Zion

Zion National Park is als het ware een smalle canyon. De massieve zandstenen kliffen zijn indrukwekkend. We kamperen in het park en maken gebruik van de gratis shuttle om verschillende wandelingen in het park te kunnen maken. Op dag twee gaan we redelijk onvoorbereid de Zion Narrows in. Aan het eind van de makkelijke Riverside walk kan je verder doorlopen over de rivierbedding.

De kloven van Zion NP

“Wij zijn nieuwsgierig. De wanden van het ravijn komen steeds dichter bij elkaar. Tussen de ruim 600 meter hoge bergwanden is slechts enkele meters ruimte. Al na een paar minuten lopen staan we plotseling tot onze oksels in het water. We kijken elkaar een keer aan. Met mijn tas boven mijn hoofd waad ik door de rivier. Eric laat het fototoestel in het water vallen. Oeps! Gelukkig geen schade. 

We lopen wel vier uur door de rivierbedding, tussen de keien en het stromende water. Niet overal is het diep, maar natte voeten zijn gegarandeerd. Vandaar al die mensen met speciale waterschoenen en wandelstokken… Een beetje voorbereiding was op zijn minst verstandig geweest. Hoe verder we komen, hoe rustiger. De foto’s worden steeds mooier. We zouden nog uren kunnen lopen, maar we draaien om. En dat is maar goed ook. Het water wordt langzaam bruin en het niveau stijgt. Als we aan het eind van de middag het park uit rijden begint het ongenadig te onweren. Over de radio horen we een weeralarm en de oproep om naar hoger gelegen gebieden te gaan. Je zou nog in die kloof zitten!”

The narrows in Zion NP
de mooiste parken van West-Amerika

# 6 Death Valley

Heat kills! Don’t become a Death Valley victim.” Death Valley is de heetste en droogste plaats van Noord Amerika. Je wordt overal gewaarschuwd voor de extreme hitte. En dat is niet voor niets. Overdag tikt de temperatuurmeter met gemak 48 graden aan en in de nacht is het nog 33 graden. Wij moeten kamperen, omdat alle lodges zijn volgeboekt. Wie doet dat nou in Death Valley? Er is genoeg op de camping. We zetten alleen de binnentent op, in de hoop nog wat wind te vangen. Geen kans. Hier zweet je al als je stil ligt. Slapen is eigenlijk gewoon onmogelijk. Wij stan al om 4.30 uur op. Als je dan toch wakker bent, kun je maar beter naar de zonsopkomst gaan kijken.

de mooiste parken van West-Amerika
Death Valley

Death Valley is een intrigerend park. In deze woestijn vind je prachtige zandduinen, ontzettend mooie rotsformaties, schitterende landschappen en kraters. Wij gaan voor de zoutvlakte bij Badwater en het weidse uitzicht bij Dante’s View. Bij de zandduinen van Stovepipe Wells maken we een korte wandeling. Heet, heet, heet! Bereid je goed voor op dit park en controleer ook de condities van de wegen. Ze willen nog wel eens gesloten zijn door overstromingen.

Tip: een bezoek aan de maffe stad Las Vegas mag volgens ons niet ontbreken tijdens je roadtrip door West Amerika. 

zoutvlakte in death valley

National Parks pass

Ga niet op pad zonder de “America the Beautiful Pass“. Je koopt hem voor $ 80,- en krijgt hiermee toegang tot de vele nationale parken van Amerika. De pas is een jaar geldig voor 1 auto met maximaal 4 personen. (Kinderen tot 15 jaar krijgen gratis toegang.) Normaal gesproken bedraagt de toegang per park rond de $ 30,-, dus het aanschaffen van een jaarpas is zeker de moeite waard. Je kunt hem online kopen, of ter plaatse. Tip: op Marktplaats worden ook tweedehands passen aangeboden. Nog goedkoper! Voor wie op de kleintjes let ;-).

de mooiste parken van West-Amerika

Hoe bezoek je de mooiste parken van West-Amerika?

Wij hebben met een auto en eigen tent door West-Amerika gereisd. Soms sliepen we in een motel of hotel. De nationale parken zijn zeker in de zomerperiode erg druk. Het lukte niet om in ieder park een kampeerplek te vinden. Wil je die zekerheid wel hebben? Boek dan vooraf. Veel mensen reizen door Amerika met een camper, dat is duurder dan met een auto en tent, maar veel comfortabeler. Kijk even op het reisblog Travelalut, Maaike heeft al haar tips voor het huren van een camper in Amerika op een rijtje gezet. Bedenk ook of je een 4×4 zou willen huren. Sommige delen van de nationale parken kun je met een gewone auto niet bezoeken. Dat geldt ook voor een camper; Death Valley is dan bijvoorbeeld verboden gebied. Best jammer.

Meer weten?

Ga je wandelen of kamperen in Amerika? Pas op voor wilde beren! Lees in mijn reisblog kamperen met beren wat je moet doen als je oog in oog komt te staan.

Liever een stedentrip? Ga dan vooral naar New York: de moeder der aller steden!

10 reacties op “Roadtrippen langs de mooiste parken van West-Amerika”

 1. Prachtige foto’s en mooie beschrijvingen. Het vakantiegevoel achter de computer;-))
  Zeker the western usa roept bij mij ook vele mooie vakantie herinneringen op.
  Veel succes met je site en nog vele (verre) reizen toegewenst.

 2. Wat een ontzettend gave, enthousiasmerende beschrijving van jullie reis Claudia. En wat een schitterende foto’s Eric.
  We hadden al besloten om te gaan deze zomer… maar anders hadden jullie ons zeker overgehaald met jullie reisverslag.

 3. Heerlijk hè, dat roadtrippen. Anderhalf jaar geleden deden wij aan roadtrappen: we fietsten dwars door de USA, van Seattle naar Boston. En al lezend in jouw verhaal dacht ik eraan hoe anders ik Yellowstone beleefd heb. Na bijna een maand fietsen kwamen we aan in het Nationaal Park. Het viel ons tegen: niet de prachtige kleuren op de vulkanische velden en het geweld van de aardkorst maar de drukte. Ineens waren de wegen smal, volgepakt met auto’s, reden we in de uitlaatgassen, waren er op iedere picknickplek, uitkijkpunt en andere hotspots massa’s mensen om ons heen. Wat een genot vonden we het om het park weer uit te rijden aan de oostkant om de ruimte, de rust en de vrijheid weer terug te hebben. Desalniettemin lees ik met veel plezier lekker verder op jullie mooie site.

  1. Ooohh, ik kan me dat helemaal voorstellen. Als je uren, nee, dagen over die eindeloze wegen hebt gefietst. Niemand te zien. Alleen de horizon voor je. En dan kom je in een nationaal park. Drukte!! Ja, dat klopt. Als je met de auto door Amerika reist raak je daar (denk ik) sneller aan gewend. Ieder NP is druk. Ik moet eerlijk zeggen dat we ook een keer een douchebeurt hebben overslagen: te lange rij. Toch hebben wij in Yellowstone een paar hele rustige wandelingen kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.