Als je het mij vraagt ga je naar Egypte voor het fantastische onderwaterleven. De Rode Zee is een van de mooiste duiklocaties op de wereld. Schildpadden, papegaaivissen, anemoonvissen, en prachtige koraaltuinen. Je komt het allemaal tegen als je je snorkel opzet en een duik neemt in het grote blauw. Een weekje onthaasten aan het Egyptische strand: ideaal om bijvoorbeeld het druilerige Nederlandse najaar te ontlopen. ’s Ochtends duiken en ’s middags een cocktail op je strandbedje. Lees in dit blog onze reistips voor een heerlijke vakantie aan de Rode Zee.
Reistip: Liever een minder warme bestemming in de winter? Lapland vonden wij onvergetelijk.
Duiken
De Rode Zee is een ontzettend rijk onderwaterecosysteem. Het kustrif is kilometers lang en er leven zeker 250 soorten koraal en 1200 soorten vissen. Sommige gebieden zijn aangewezen als nationale parken en dat is maar goed ook. Er wordt veel gedoken in Egypte en de riffen hebben hieronder helaas veel te lijden. Tenenkrommend vind ik het als duikers het koraal aanraken om die ene mooie foto te kunnen maken. Koraal groeit maar een paar millimeter per jaar en sterft af bij aanraking. Afblijven dus!
Geen jetlag
Egypte is relatief goedkoop en makkelijk te bereizen. Binnen een uur of zes ben je er. Voor een paar honderd euro per week zit je op een mooi resort. Bijna geen tijdsverschil, dus geen jetlag. Heerlijk weer en prachtig duiken. Natuurlijk heeft Egypte veel meer te bieden dan een resort aan de kust. Het Dal der Koningen bij Luxor, het tempelcomplex van Abu Simbel en de piramide van Cheops in Gizeh schijnen ontzettend mooi te zijn. Ik heb het nog nooit gezien. Ik ben er te lui voor. In Egypte wil ik relaxen en tropische vissen zien. Daar heb ik mijn handen vol aan.
Beste reistijd
Dankzij het warme en zonnige weer kan je het hele jaar door duiken in Egypte. November en februari zijn perfect. De zomers zijn met 40 graden too hot to handle. Maar in november 2017 was het rond de 28 graden. Heerlijk! De watertemperatuur was maar liefst 25 graden. Dat betekent comfortabel duiken in een shorty. In februari is het water (na de winter), wat kouder, maar nog steeds erg aangenaam met 22 graden.
Waarheen?
Wij zijn inmiddels vier keer in Egypte geweest. De eerste keer in Dahab, daarna El Quseir en twee keer in Marsa Alam. Hurghada slaan wij over, omdat het rif daar te veel is beschadigd. Ook Sharm El Sheik is ons te druk. Dahab is leuk, met mooie duiklocaties zoals de “Blue Hole” en “The Canyon“. Het dorp heeft een fijne sfeer. Onze tofste belevenis was een kameel/duiksafari naar het beschermde Ras Abu Galum. Zere billen, na een paar uur hobbelen, dat wel. Maar een absolute aanrader!
Het liefst gaan wij naar Marsa Alam in de zuidelijke Rode Zee. Er is hier fantastisch veel te zien. In de baai van Abu Dabbab zou je zomaar een zeekoe (dugong) of enorme reuzenschilpadden tegen kunnen komen. De zeekoe hebben wij overigens nog nooit gezien, maar de schildpadden maken veel goed. Elphinstone rif staat bekend om de hamerhaaien die daar te zien zijn. En het scheepswrak van Hamada vinden wij zeker de moeite waard. Hou er wel rekening mee dat het een erg toeristische bestemming is, met veel all-inclusive hotels. Je moet er van houden. Of niet, maar het accepteren (zoals wij doen).
Ook als je alleen gaat snorkelen is er van alles te beleven rond Marsa Alam. Zoek ik ieder geval een hotel uit met goede recensies over het huisrif en ga naar Abu Dabbab. Als je in februari gaat, boek dan zeker een trip naar Sataya om te snorkelen met dolfijnen. We moesten idioot vroeg uit bed, maar we hebben daar gesnorkeld met wel 100 dolfijnen! Hoe gaaf is dat? Pas wel op, want de (goedkopere) excursie naar het Dolphin House is niet hetzelfde. Afgelopen november was daar geen dolfijn te zien.
Praktische reistips vakantie Rode Zee
- Check het veiligheidsadvies van de Rijksoverheid. Het is onrustig geweest in Egypte en het noordelijke deel (bijvoorbeeld Dahab) wordt nog niet als volledig veilig aangemerkt.
- Je hebt inentingen nodig. Het advies is Hepatitus A en DTP en in sommige gevallen een BMR inenting. Gezondheidsadviezen veranderen. Dus ga langs de GGD of huisarts voor een actueel advies.
- Naast een geldig paspoort (dat bij vertrek nog 6 maanden geldig is), heb je een toeristenvisum nodig. Bij aankomst op het vliegveld van Marsa Alam kan je dat bij het bankkantoor kopen voor € 21,-. Als je als laatste uit het vliegtuig komt, is de rij gegarandeerd lang! Je kunt het visum ook via je reisorganisatie of in de bus regelen. Dit scheelt wachttijd, maar je betaalt wel € 7,- extra voor deze service.
- Bij de bagageband van het vliegveld staan verschillende aanbieders van lokale simkaarten. Je koopt hier voor een paar euro beltegoed. Handig voor als de wifi in je hotel niet geweldig is. Wij hebben er voor gekozen om het niet te doen, omdat het ook wel eens fijn is om niet goed bereikbaar te zijn.
- Neem wat euro’s mee in briefgeld. Je zult zien dat je al snel benaderd wordt door personeel met de vraag of je hun kleingeld wilt wisselen. Alleen biljetten zijn voor hen een geldig betaalmiddel, maar ze krijgen meestal fooien in munten. Het is handig om te wisselen, want dan heb je zelf meteen wat euro’s om zelf fooi te kunnen geven. Ook Egypte is namelijk een land van fooien.
Meer zon en zee?
Weet je nog niet goed waar je heen wilt gaan? Ook Bonaire is een mooie bestemming voor zon, zee, strand en meer…
Egypte staat al jaren op mijn wishlist, wil zo graag de pyramides zien! En door jouw verhaal weet ik nu dat er nog veel meer te doen is dan dat. Bedankt voor alle info 🙂
Egypte is absoluut een veelzijdig land. Je kan er zon, zee, strand en cultuur op een mooie manier combineren.
Ziet er prachtig uit! Egypte staat al heel lang op mijn lijstje. Ik wist niet dat je er zo goed kunt snorkelen! Thanks voor deze informatie!
You’re welcome! 😉
Ik denk bij Egypte eerder aan de onrusten en piramides dan aan duiken en snorkelen. Goed om te weten dat dit toch ook heel goed mogelijk is. Vooral die hamerhaaien kunnen wel eens de doorslag gaan geven 😉 Hoewel ik zelf liever die schildpadden en dolfijnen van dichtbij bewonder :).
Ja, het noorden is nog steeds onrustig. Het zuiden is rustig en onder water zelfs hemels! Maar eerlijk gezegd zouden wij toch ook echt een keer naar de piramides moeten gaan. Het is niet voor niets werelderfgoed!