(Reisverhaal) Als we nou eens met de Hurtigruten naar de Noordkaap varen? Dan gaan we via Finland terug en kunnen we ergens onderweg nog beren spotten. Met deze gedachten is onze roadtrip door Noorwegen een rondreis door Scandivanië geworden. Vanuit Tromsø varen we naar de Noordkaap en via Finland rijden we terug naar het zuiden. In Helsinki nemen we de boot naar Duitsland. Tenminste, dat is het plan als de situatie niet te veel uit de hand loopt in Nederland.
Tromsø
In Tromsø slapen we twee nachten in een hotel, struinen langs het ontbijtbuffet en eten in restaurants. Wat een luxe! Hoewel, in coronatijden ga je daar ook op een andere manier naar kijken. Eten opscheppen aan het ontbijtbuffet is ineens een smerige aangelegenheid en het is ruzie maken over wie de liftknop gaat bedienen. In iedere winkel moet je je handen desinfecteren met plakkerig spul en ons contante geld wil niemand aannemen.
We doen het lekker langzaamaan in Tromsø: we inspecteren alle koffiebars en huren een fiets om de stad te verkennen. We gaan naar de botanische tuinen, de Arctic Church en op advies van Frank pakken we de kabelbaan voor een geweldig uitzicht over de stad. De zon doet weer wat we van haar verlangen.
Lees al onze tips voor een stedentrip naar Tromsø
BH’s en meeuwen
Noren hebben het snel warm. Als de temperatuur richting de 20 graden gaat, trekken niet alleen mannen hun shirt uit, ook vrouwen (van ieder postuur) vinden het klaarblijkelijk heel normaal om in hun bh op een terrasje te zitten. Ik denk er het mijne van. Wat wel heel vermakelijk is, zijn de brutale meeuwen van Tromsø. Ze scheren over de hoofden van de gasten en bestormen achtergelaten terrastafels. Als je niet oplet jatten die joekels het brood zelfs uit je handen. We bekijken het geamuseerd.
Overnachting: Scandic Ishavshotel – Tromsø
Hurtigruten
Onze ministedentrip wordt vervolgd door een minicruise naar de Noordkaap. Net toen wij een overnachting op de Hurtigruten hadden geboekt, kwam het nieuwsbericht dat op een Noors cruiseschip corona was uitgebroken. En wij maar denken dat we in Noorwegen super veilig zijn! De Hurtigruten is een veerboot die langs de kust van Noorwegen vaart. De mooiste boottocht ter wereld zegt men. Het is een soort hop-on, hop-off boot voor personen en goederen.
Gelukkig gaat onze afvaart gewoon door en stappen wij aan het begin van de avond op een korte, maar levensgevaarlijke, cruise naar de Noordkaap. Onze temperatuur wordt gemeten bij binnenkomst en op de sociale afstand (in Noorwegen is dat een meter) wordt nauwkeurig toegezien. Geen overbodige luxe. Het barst hier van de senioren. Als iemand waagt te hoesten, zenden wij boze blikken. Uit voorzorg nemen we alleen de trap en raken de relingen niet aan.
Ook het bubbelbad op het bovendek laten we voor wat het is. De avond wordt opgeleukt door een zingend bemanningslid. De Noorse opera valt bij een deel van de gasten zeer in de smaak. Trots ontvangt onze kelner het luide applaus. Hij besluit tot een toegift. Eric had liever een workshop handdoekvouwen gedaan, maar die worden helaas niet aangeboden. Geen aapjes vouwen deze rit.
Overnachting: Hurtigruten – Trollfjord
Noordkaap
Zodra ik van boord ga, staan mijn haren horizontaal. Zijwind. Ut waait hard! De regen striemt in mijn gezicht. Ik film Eric als hij uit de lift van het autodek rijdt en probeer mezelf staande te houden. Pittig weertje.
Vanuit Honningsvåg is het ongeveer 25 kilometer naar de Noordkaap. Op het glooiende landschap zien we onze eerste rendieren! Cool! Verder veel rotsen en gras. Op deze breedtegraad groeien geen bomen meer. We gaan de mist in met windkracht 10. Als we bij de Noordkaap aankomen, zijn we de vier bussen van de Hurtigruten nog net voor.
Bucketlist
We trotseren de elementen om een foto van de globe op de Noordkaap te maken. Het is hilarisch. Gelukkig zijn wij niet vederlicht. De wind is krachtig, de regen scherp. Als mijn capuchon wind pakt lijk ik wel een luchtballon. Met de rug van mijn hand probeer mijn haar uit mijn gezicht te vegen. Met moeite grabbel ik naar mijn telefoon in mijn flapperende regenjas. Ik knijp er stevig in om Eric te vereeuwigen bij de metalen wereldbol. We schreeuwen instructies naar elkaar en roepen “Ctheworld!”, met onze wijsvingers in de lucht. Nog een foto van mij met de bol. Daarna nog een selfie en een filmpje. Check. Bucketlist afgevinkt. Tijd voor koffie.
Finland
En nu rap naar Finland!! Vanaf morgen zijn reizigers uit Nederland niet meer welkom in Finland. We krijgen niet helemaal uitgevogeld of dat voor alle Nederlanders geldt of voor reizigers uit Nederland. Code oranje, omdat de besmettingen in Nederland hard oplopen. Het lijkt erop dat een terugreis gewoon is toegestaan. We gokken het erop. Vandaag snel de grens over en hopen dat we ongezien het land kunnen doorkruisen. Wij zullen toch naar huis moeten en de overtocht van Helsinki naar Duitsland is al betaald. Life is full of risks.
We overnachten in het uitgestorven skidorp Inari in Fins Lapland. Naar goed Fins gebruik zit er een sauna in ons kleine hutje en bestaat de mogelijkheid om af te koelen in het meer.
Overnachting: Holiday Village Inari
Rendieren
De grootste uitdaging onderweg is het ontwijken van rendieren. De eerste fotograferen we enthousiast, maar na een tiental grazers, rijden wij net als de rest gewoon door. De rest zijn vooral Finnen. Geen Nederlander te zien hier. Finland is lang niet zo populair onder toeristen als Noorwegen. In de zomer valt er ook niet zoveel te zien, anders dan lange wegen, naaldbossen en meren. Lapland is vooral een magische bestemming in de winter, met temperaturen diep onder nul, meters sneeuw, huskysafari’s en sneeuwscootertochten.
Beren spotten
“The wind blows in the right direction. That’s good. The bears won’t smell you. And no deodorant or perfume, as I told you.” Helena geeft ons instructies voor vanmiddag. Ze vertelt over de geschiedenis van haar familie en de regio. Al 20 jaar organiseert ze met haar man berensafari’s in hun eigen bos drie kilometer verderop. We zitten in Suomussalmi, dicht tegen de Russische grens. In een zone van 30 kilometer langs de grens mogen Russen niet wonen, dat is volgens Helena de reden waarom in het enorme bosgebied nog zoveel beren leven. Vraag me niet om de locatie nog eens te herhalen, ik struikel steeds over alle onuitspreekbare Finse plaatsnamen.
Het idee om schuilhutten te bouwen voor toeristen was van Helena. Haar man vond het indertijd maar een gevaarlijk idee om met beren te gaan werken. Ze zijn het gedrag van de beren door de jaren heen steeds beter gaan herkennen en zichtbaar van ze gaan houden. “Sometimes a bear doesn’t return after winter,” vertelt Helena. In het gebied wordt nog steeds gejaagd op beren. Het jachtseizoen begint op 20 augustus. Dan stoppen zij met het ontvangen van toeristen. Wij zijn nog net op tijd.
Snacks voor de beren
“And now silence,” zegt Eero tegen ons, als we uit de auto stappen. Hij spreekt geen Engels, maar met een paar woorden is genoeg gezegd. We volgen hem naar de schuilhut. De spanning is voelbaar. Onderweg zien we sporen van een wolf en berenpoep langs het drassige pad. Terwijl wij ons zo stil mogelijk met camera-apparatuur installeren in de hut, gooit de zoon des huizes de voederplekken vol met zalm(afval).
Ah, zo dus. Op alle plaatsen waar je beren kunt spotten in Finland worden ze gelokt met voedsel. Om ze goed te kunnen zien moet dat ook wel, want de naaldbossen zijn dichtbegroeid. Omdat beren dagelijks zo’n 20 kilo eten, claimt men dat de dieren niet afhankelijk worden van de “snacks” die ze bij de schuilhutten krijgen. Ik begrijp de gedachtegang, toch lijken mij de hoeveelheden substantieel. Maar goed, wij kwamen niet naar Finland om de wereld te verbeteren. Beren houden schijnbaar van gemak en geef ze eens ongelijk.
Aan tafel!
Ze zijn in de buurt. Na een minuut of 20 komt de eerste beer aan tafel. Deze grote kerel laat zich niet afleiden door de meeuwen en kraaien die op de reststukken azen en neemt de tijd voor zijn maal. We zien zeker 5 verschillende beren. De ene wat schuwer dan de andere. Ze snuiven met hun neus in de lucht en houden de schuilhutten en vogels scherp in de gaten. Ze weten dat wij er zijn.
De meeste beren pakken zoveel mogelijk zalmen in hun bek en verdwijnen in de bossen, zichtbaar geïrriteerd door de meeuwen. De meeuwen maken een hoop kabaal en horen helemaal niet thuis in het binnenlandse bosgebied. Ook zij komen af op de snackjes die hier geserveerd worden. Een kleine beer is bang van ze en zet het steeds op een lopen als ze opvliegen. Ze is nieuw hier. Toch lukt het haar drie keer om een karkas te pakken. Het bungelt in haar bek als ze terug naar het bos waggelt. Wij vinden het fantastisch om de bruine beren van dichtbij te kunnen observeren. De zes uren in de hut vliegen voorbij.
Overnachting: Arola Farm and Wilderness holidays – Suomussalmi
Huisje aan het meer
Voordat we een gevaarlijke ferryovertocht van Helsinki naar Travelmünde maken, slapen we nog twee keer in een huisje aan het water. Deze zijn redelijk makkelijk te vinden in het land met 188.000 meren. Na het avondeten in de sauna en vervolgens in het meer plonzen. Finnen zijn er gek op. Wij pakken liever een koude douche.
De laatste nacht slapen we in een panoramavilla (we vonden dat we dat wel verdiend hadden na drie weken Spartaanse blokhutten) met uitzicht op een spiegel van water. Het is de perfecte plek voor een retraite. Je kunt de vliegen hier horen lopen. Het zachtjes ruisen van de bomen en het juichen van de buurvrouw die beet heeft, zijn de enige omgevingsgeluiden. Ik heb Eric verboden om Brightbait wormen te kopen, dus hij vangt niet veel. De 2 mini vissen zijn ongeschikt voor de pan.
Overnachting: Mansikkaharju holiday camp – leppävirta
Overnachting: ammatour villas– Uro
Rondreis Scandinavië
Zoals ik al schreef is Finland in de zomer niet zo’n spectaculaire bestemming. De campings zijn verlaten en de lange wegen door dichte naaldbossen behoorlijk saai. Sommige online blogs en reisaanbieders proberen je ervan te overtuigen dat er genoeg te doen is voor een mooie zomervakantie. Daar zit een kern van waarheid in, toch zouden wij je adviseren om in de winter naar Lapland te gaan.
Als je in de zomer naar de Noordkaap gaat is het wél aan te raden om via Finland te reizen. Het gaat een stuk vlotter dan via Noorwegen. De wegen zijn rechter, rustiger en de gemiddelde snelheid ligt hoger. Bovendien kun je je doorreis opleuken met een berensafari en het spotten van rendieren langs de weg. Hoe leuk!
@home
We zijn weer veilig en gezond thuis. Klaar voor een eventuele mondkapjesplicht, thuiswerken en videobellen. Voorlopig zijn de Finse en Noorse grenzen voor ons gesloten. We hopen jullie vermaakt te hebben met onze verhalen en beelden. Doorgaans kiezen wij voor verre en avontuurlijke bestemmingen. Dit jaar waren de mogelijkheden beperkter, maar niet minder inspirerend. Het was te gek! Mocht je volgend jaar de kans hebben: doen! Noorwegen is absoluut de moeite waard. Kijk anders nog eens naar onze foto’s 😉
Wil je meer lezen over onze rondreis door Scandinavië? Lees dan ook onze andere blogs:
Het was zo te lezen weer een heerlijke reis! Leuk geschreven Claudia!!
Fantastische foto’s en leuke verhalen weer. Ik popel om zondag alles ‘live’ te horen van jullie!!!
Zeker! Er gaat niets boven een echte ontmoeting. Tot snel!
Wat hebben we weer genoten van je mooie verhalen en foto s
Leuk dat jullie steeds meelezen, Wil!
Is er ook nog een totaal kostenplaatje voor deze reis te noemen ?♀️
Hoi Angela, Bedoel je voor de hele rondreis van 4 weken, door Noorwegen en Finland? Stuur me anders even een mailtje, dan kan ik je vragen iets preciezer beantwoorden. Dat doe ik met plezier!
Wauw, wat een mooie reis! En bijzonder om op het uiterste puntje van de wereld te staan. Ook Finland lijkt me heel mooi. Leuk, dat beren spotten… geniet nog lekker na van deze mooie reis!
Het nagenieten is begonnen. De wasmachine draait. ?