Ga naar de inhoud
Ha giang loop op brommer

Ha Giang Loop in Vietnam: een spectaculaire roadtrip

Denk je aan het rijden van de Ha Giang Loop in Vietnam? Het was met stip de meest spectaculaire ervaring tijdens onze wereldreis! Tijdens een drie- of vierdaagse roadtrip slinger je glunderend door de bergen van Noord-Vietnam. Je rijd 350 kilometer langs rijstterrassen, uitzichtpunten en authentieke dorpjes, tot vlak bij de Chinese grens. Laat jij je rijden, of kruip je liever zelf achter het stuur van een motor? Er zijn wel wat dingen die je moet weten, voordat je vertrekt.

Wil je weten hoe wij de Ha Giang Loop hebben ervaren? Lees dan ons reisverhaal: Een avontuurlijke ontdekkingstocht in Noord-Vietnam

Ha Giang Loop

Wat is de Ha Giang Loop in Vietnam?

De Ha Giang Loop in Vietnam is een route door de noordelijke bergen van Vietnam. Hij start en eindigt in het dorp Ha Giang, vandaar de naam. Het mooist en meest avontuurlijk is om de route per motor af te leggen. Afhankelijk van de keuzes die je onderweg maakt, rijd je tussen de 350 en 390 kilometer in drie of vier dagen. De regio is lange tijd slecht ontsloten geweest, waardoor de authenticiteit van 17 bergvolken goed bewaard is gebleven. Maak je klaar voor avontuur, hoge bergpassen, lokale markten en unieke landschappen!  

Ha Giang Loop routekaart

Hoe kom je in Ha Giang?

Je kunt vanuit Hanoi of Sapa met de bus naar Ha Giang reizen. Vanuit beide plaatsen is het ongeveer 300 km. Via 12Go.Asia koop je heel makkelijk online tickets voor je busrit. De reistijd bedraagt rond de 6 uur. Wij namen een kleine bus, die op zich comfortabel was. We hebben echter een deel van de reis in het donker afgelegd en de chauffeur had zijn rijbewijs bij een pakje boter gekregen. Samengeknepen billen dus…

Zelf rijden?

De Ha Giang loop zelf rijden? Wij vonden het ronduit fan-tas-tisch! Het gevoel van vrijheid als je op eigen tempo door een van de mooiste plekken op Moeder Aarde rijdt is hemels. Wij huurden onze brommers/motors (op advies van andere reizigers) bij het Ha Giang hostel, waar we de nacht voor en na onze roadtrip sliepen. Onze grote bagage konden we op die manier achterlaten in het hostel. We namen allebei een kleine rugzak mee en kregen regenhoezen en elastieken mee om ze achterop te binden.

brommers huren in Ha Giang

We hebben met de lichtste motor van 110CC gereden, omdat die het meest verhuurd wordt en krachtig genoeg is. Het leek eerlijk gezegd meer een schakelbrommer dan een motor, maar in Nederland spreken we vanaf 50CC al van een motor. Na een korte instructie en drie proefrondjes konden we vertrekken. Naar rijbewijzen werd niet gevraagd.

Let op! Je bent bij een Nederlandse reisverzekering niet verzekerd als je een Vietnamese motor huurt. Officieel is je internationale rijbewijs in Vietnam niet geldig.

Doordat er vaak ongelukken gebeuren zijn de politiecontroles op de Ha Giang Loop blijkbaar aangescherpt. De officiële lezing is dat toeristen een internationaal motorrijbewijs nodig hebben om zelf te mogen rijden. Dit was ook het geval toen wij er waren, maar daar werd niet op gecontroleerd. Vraag bij je hostel na hoe het zit en ben je bewust van het risico dat je neemt. Bij een ongeluk ben je onverzekerd en als toerist wordt je blijkbaar vaak aansprakelijk gesteld. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben en enorme kosten met zich mee brengen. Ik zou je dus moeten adviseren om niet zelf achter het stuur te kruipen. Het is onverstandig.

Achterop bij een ‘Easy Rider’?

Je kunt ervoor kiezen om bij een ‘Easy Rider’ achterop te gaan. Dit zijn ervaren motorrijders uit de regio. Je kunt ze inhuren via je hostel voor een privé trip, of voor je groepstour. Ben alert, want sommige chauffeurs rijden allesbehalve ‘easy’! Als je vindt dat het te hard gaat, schroom dan niet om dit tegen hem/haar te zeggen.

motor huren Vietnam

Is de Ha Giang Loop in Vietnam gevaarlijk?

Eerlijk? Het rijden van de Ha Giang Loop is absoluut niet zonder gevaar. We hebben onderweg verschillende toeristen onderuit zien gaan. Dat gebeurt meestal als ze zelf rijden, met z’n tweeën op een motor zitten en de bocht te hard nemen. Wij vinden dat er hard en onverantwoord wordt gereden. Sommige groepen rijden met 30 motoren samen. Voorop gaat dan de vlaggendrager, die het stevige tempo bepaalt, daarachter onervaren jongeren die zonder nadenken achtervolgen en inhalen, denkend dat ze onsterfelijk zijn. Bochten, losliggend grind, gaten in de weg, een olievlek op het asfalt, verkeer van rechts dat voorrang neemt, koeien op de weg, regen, spookrijders, de Ha Giang Loop zit vol gevaren.

Moet je het daarom laten? Dat is aan jou. Je moet in ieder geval je gezonde verstand gebruiken, rustig rijden en genieten van de omgeving en het gevoel van vrijheid dat door je aderen stroomt. Als het hostel aangeeft dat er politiecontroles zijn, ga dan liever achterop bij een ‘easy rider’ en vraag hem ’to take it easy’. En als je dit toch te avontuurlijk vindt, bestaat de mogelijkheid om de route met een auto (met chauffeur) af te leggen.   

runderen in het dorp
hapiness road
verover van hanen

Ha Giang Loop Tours

De tours die overal worden aangeboden zijn 3D2N of 4D3N (3 dagen of 4 dagen). Meestal zijn ze inclusief maaltijden, brandstof en accommodatie in hostels. De tours zijn gericht op jongeren, die in slaapzalen overnachten. Als je een privé kamer wilt, betaal je extra. Je vertrekt om 9.00 uur, rijdt ongeveer 100 km per dag, stopt onderweg bij verschillende bezienswaardigheden en krijgt ’s avonds een Vietnamees familiediner met ‘happy water’. De karaoke-set is altijd binnen handbereik.

Zelf je roadtrip regelen

Wij hebben ervoor gekozen om onze roadtrip zelf te organiseren, omdat we niet graag met een (grote) groep op pad gaan. We hebben eerst bustickets via 12Go.Asia geboekt om in het stadje Ha Giang te komen. Het Ha Giang Hostel vonden wij een prima plek om te overnachten, motors te huren en bagage achter te laten. Voor aankomst hadden we via whatsapp contact met ze, ze stuurden een overzicht van hun motoren door en ter plekke konden we boeken en betalen.

Via booking.com hebben we twee overnachtingen langs de route geregeld. We sliepen in Yen Minh en Dong Van. Dit is vrij gebruikelijk. Als je voor een extra nacht kiest, slaap je waarschijnlijk in Du Gia. Het is overigens wel aan te raden om voor drie nachten te gaan. Je hebt dan net iets meer tijd om alles te zien. Wij moesten op de laatste dag flink doorrijden om terug in Ha Giang te komen, mijn rug en billen vonden dat niet fijn.

Overnachtingen: 

Ha Giang hostel – Ha Giang (2 nachten)

Milk Milk Homestay – Yen Minh (1 nacht)

Van Ahn Homestay – Dong Van (1 nacht)

Eten onderweg is geen enkel probleem. De Vietnamese keuken is heel toegankelijk en de regio is ingericht op toeristen. Je kunt overal kleine restaurantjes vinden. Brandstof is ook in ieder dorp verkrijgbaar.

koffie Ha Giang Loop

Beste reistijd Ha Giang Loop

De beste reistijd voor de Ha Giang Loop in Vietnam is het droge seizoen dat van november t/m maart loopt. April/mei en september/oktober zijn de schouderseizoenen. In onze zomerperiode van juni t/m september is het regenseizoen in Noord-Vietnam. Omdat er dan veel regen valt, zou ik deze periode niet aanraden. De omgeving is wellicht groen, maar de verkeersveiligheid wordt er niet beter op als het regent.

Beschrijving van de route

Dag 1

De eerste dag reden we 105 kilometer: van Ha Giang naar Yen Minh. We kwamen langs de uitzichtpunten San May Bac Sum en Heaven’s Gate, waar het helaas te mistig was om de diepte in het landschap en de rijstterrassen te zien. Desondanks was de omgeving onderweg onwaarschijnlijk mooi. Bij het koffietentje bovenaan de pas vonden we het te druk, daarom zijn we doorgereden naar het eerste dorp Tam Son. Bij het kleine restaurant Juan HOAN HAO, hebben we heerlijk gegeten. Tegen het eind van de middag kwamen we aan bij het hostel in Yen-Minh. We hadden nog voldoende tijd om over de markt te lopen en het sympathieke dorp te verkennen. ’s Avonds zaten we voor € 4,- per persoon, met reizigers uit de hele wereld aan een Vietnamese rijsttafel, ofwel het ‘Family Diner’. De sfeer was top!

Dag 2

Op dag twee reden we naar de Lung Cu vlaggentoren aan de grens met China en daarna naar Dong Van. In totaal 90 kilometer. De vergezichten werden met de dag mooier. Een weg vol haarspeldbochten bracht ons naar een kleine markt waar meisjes met gele bloemen op toeristen wachtten. Ze droegen manden met bloemen op hun rug, lieten zich fotograferen en verkochten kransen en bosjes bloemen. We ontweken de runderen op de weg en de hanen die soms onverwacht overstaken. In het Lung Cam Cultural Tourism Village bezochten we het traditionele Hmong huis van Pao, een rijke opiumhandelaar. Daarna gingen we naar het King’s House van de Mhong uit het begin van de 20e eeuw. We pakten nog snel een koek en een koffie bij de foodtruck, omdat de tijd begon te dringen.

cultural villages Ha Giang Loop
Noord Vietnam bloemenmeisje

Bovenop de Lung Cu vlaggentoren wapperde een rode Vietnamese vlag. In het noorden van Vietnam zie je overal de invloed van China; in de producten, teksten, propaganda en rode vlaggen die je meteen associeert met communisme. Vanaf de top van de toren keken we over de grens met China. Daarna gingen we snel door naar Dong Van, om net voor het donker aan te komen in de Van Ahn Homestay. De eigenaresse stond ons al buiten op te wachten. Na een rondje “dorp-verkenning” hebben we gegeten bij de Vietnamese Italiaan, waar de pizza en pasta heerlijk smaakten na alle bordjes gebakken rijst. In Dong Van zijn overigens veel uitstekende restaurants.

Dag 3

We vertrokken om 6.30 uur, omdat we 160 kilometer voor de boeg hadden. De Happiness Road en de Ma Pi Leng pas zijn met stip het mooiste deel van het Dong Van Karstplateau. We ontbeten in het toeristische Hmong Village bij Little Jen’s homestay en ’s Middags aten we in Yen Minh vegetarische noedels met loempia’s in het Bong Bang homestay. Het was een beetje (te) ver deze laatste dag, maar man, wat hebben we genoten! Zelfs toen de weg slechter werd en we over een stuk ‘rocky road’ moesten manoeuvreren hadden we lol. Eigenlijk wilden we niet dat er een eind kwam aan dit avontuur. De Ha Giang Loop in Vietnam is een dikke vette aanrader.

Lees ook: Een reis door Vietnam is simpelweg altijd te kort!

eten bij little Yen's
Ha Giang Loop route
Noord-Vietnam ontdekken

Ps. Ik maak gebruik van affiliate-links. Als je via de links of banners op mijn blog naar bijvoorbeeld booking.com gaat en daarna (via je eigen account) een accommodatie boekt, ontvang ik een kleine commissie. Ik houd daarmee deze site in de lucht, jij betaalt niets extra. Win-Win. Thx voor de support!

2 reacties op “Ha Giang Loop in Vietnam: een spectaculaire roadtrip”

  1. Wat geweldig om weer een mooi verhaal van je te lezen. De keer de Ha Giang Loop. Onze Robbert is nu in Vietnam en was hier ook helemaal weg van. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.