Ga naar de inhoud
Eric en Kees genieten van het uitzicht op camping Liyanti

Wat je moet weten over kamperen in Botswana

Kamperen in Botswana vergt lef en gezond verstand. Bij twijfel: doen! Het is de ultieme manier om Afrika te ervaren. Met een 4WD met daktent op pad. Spannend, avontuurlijk en dicht bij de natuur. Wij houden ervan! Maar hou je verstand erbij, want het is niet zonder gevaar. Leeuwen en olifanten lopen ook over de camping als jij de afwas gaat doen. Wij vertellen je wat je moet weten over kamperen in Botswana. 

Slaap in de nationale parken

In de nationale parken van Botswana kun je echt wildkamperen. Dat betekent campings zonder hek. Chobe National Park is ons favoriete park. ’s Ochtends afdrukken van leeuwenpoten naast de auto en ’s avonds een hyena in je keuken. Je moet van avontuur houden en niet zomaar in de stress schieten. Als je ’s nachts in je tentje ligt, de Melkweg kunt zien en opschrikt van het gescharrel naast je tent, voel je je intens gelukkig. Ik zweer het je! Het is wel een beetje jammer als je moet plassen. Ik hou mijn plaszak altijd bij de hand, want zo’n held ben ik nou ook weer niet.

Huur een 4×4 met daktent

Je kunt een auto huren en een tent kopen als je aankomt in Afrika. Dit is de meest voordelige optie om rond te reizen. In Botswana heb je zeker een 4X4 nodig. Wij gaan voor een 4×4 met daktent: de ultieme manier van kamperen in Botswana. Een Landcruiser is duur, maar een krachtige machine die je overal doorheen trekt. Geloof me, er komen momenten dat je daar heel blij mee bent! Bovendien zijn ze makkelijk te repareren en kan je er bij iedere Afrikaanse garage mee terecht. Ook een Toyota Hilux is een uitstekende keuze.

kamperen Botswana

Navigeer met Tracks4Afrika

Zorg voor navigatie. Zeker in de parken heb je dit hard nodig. Wij nemen onze eigen Garmin met Tracks4Afrika mee en bereiden onze route zorgvuldig voor. Dit is nodig, omdat je voor de campings in wildparken reserveringen nodig hebt. Die moet je in het hoogseizoen vooraf plannen. Met Tracks4Afrika kun je redelijk inschatten hoeveel km je moet rijden en hoe lang je erover doet. Let wel op, want je gaat veeeeel langzamer dan in Nederland. En blijf flexibel. Onze route werd na 4 dagen al volledig op de schop gegooid. Dat hoort er bij.

Kees en Eric plannen een nieuwe route

Probeer te voorkomen dat je na 18 uur nog moet rijden. Het is dan donker en dat maakt het autorijden erg intensief. Er lopen veel mensen langs de weg en wegen zijn niet verlicht. Ook Afrikaanse auto’s zijn niet zelden slecht of onverlicht. In de parken is het overigens niet toegestaan om na zonsondergang nog te rijden.

Camping reserveren

Het liefst reizen wij op de bonnefooi. Maar het hoogseizoen in Botswana laat dat helaas niet helemaal toe. Je bent niet de enige die wil kamperen in de prachtige nationale parken. Veel campings hebben maar enkele plaatsen, dus begin zo vroeg mogelijk met je voorbereidingen. 11 maanden vooraf is echt niet gek. Het is best een gedoe om zelf uit te zoeken hoe en waar je reserveringen kunt maken voor de campings. Veel campings zijn namelijk geprivatiseerd en er zijn in Botswana verschillende organisaties die campings binnen de nationale parken beheren.

Wij wilden in ieder geval naar het Central Kalahari Game Reserve (CKGR). De camping “Deception” hebben we via de mail geboekt bij het Department of Wildlife and National Parks (DWNP). En Passarge Valley bij Bigfoot Tours. Dat ging beiden erg vlot. Kijk even op de website van Getaway voor nadere uitleg. 

Luipaard komt recht op lens af

In Moremi en Chobe is het ons niet gelukt om vooraf iets te boeken. We wilden naar South Gate, North gate, Savute, Linyani en Ihaha. Het contact via de mail liep vreselijk stroef. Uiteindelijk zijn we voordat we naar de parken gingen, in Maun naar de hoofdkantoren van SKL camps en Kwalate Safaris gegaan. Daar hebben we een dag voor uitgetrokken. Het is ons op die manier toch gelukt om kampeerplekken in de parken te krijgen. We hadden veel vasthoudendheid nodig.

Inmiddels zien de website van beide organisaties er veel beter uit. Misschien is ook het reserveringsproces geprofessionaliseerd. Als het via mail niet lukt, kun je ook bellen (via Skype is dat niet duur). Het is in het hoogseizoen bijna onmogelijk om op de bonnefooi door de parken te trekken. Een andere optie is om op campings tussen de parken te overnachten, deze zijn echter ook populair.  

Lees ook: Do it Yourself: 10 tips voor zelfstandig reizen in Namibië 

Wees goed voorbereid

Als je een paar dagen in een nationaal park verblijft moet je zorgen dat je je eerste levensbehoeften bij je hebt. Maar wat is dat dan? Wat ons betreft: brandstof, water, eten, drank en hout. Zorg in de eerste plaats voor voldoende diesel. Tank overal waar het mogelijk is, ook als je nog een halve tank hebt. Het kan zo maar zijn dat een volgend tankstation geen voorraad heeft. En op de tweede plaats: water, water, water. Je kunt niet genoeg bij je hebben. Drinkwater in grote kannen en vul ook het reservoir van je jeep. Zorg dat je nooit zonder komt te zitten. Het is misschien een open deur, maar het is van levensbelang.

closeup van een olifantenslurf en slachttanden

In de grotere plaatsen zijn supermarkten met ruime assortimenten (zoals Choppies), waar je je voedselvoorraad kunt aanvullen. Wij hebben meestal voor een dag of vier eten bij ons. In de meeste jeeps zitten flinke koelkasten, waarin je voldoende proviand kwijt kunt. 

Het is slim om rekening te houden met de veterinaire controle posten, die je op sommige plekken (buiten de parken) tegen kunt komen. Hier dien je je vlees af te geven. Het is een preventieve maatregel om de uitbraak van mond-en-klauwzeer onder het vee te voorkomen. En mocht je de grens naar Zambia over willen steken: daar moet je ook je groenten inleveren. Meestal wordt alleen je koelkast gecontroleerd. 

Natuurlijk wil je ’s avonds bij het kampvuur zitten, een wijntje drinken en je dag overdenken. De geur van smeulend hout die in je kleren blijft hangen hoort bij het Afrika gevoel. Langs de wegen koop je bussels hout die je in of bovenop de auto kunt gooien. Het is niet de bedoeling dat je sprokkelt in de parken. Wijn uit dozen vinden we ook een aanrader. Niks is zo balen als een kapotte fles rode wijn in je voorraad la.

Kamperen in Botswana: nog meer tips

Ach, ik kan nog zoveel vertellen over het reizen in Afrika. Ik raak er niet over uitgesproken. Wil je meer lezen over onze avonturen? Lees dan ons uitgebreid reisverhaal. Ga er eens voor zitten en beleef Afrika al een beetje. Voor nu sluit ik af met een paar laatste handige tips:

  • Koop een plaszak (uribag) voor de nachten.
  • Zoete aardappel en pompoen (die groene, ronde) in aluminiumfolie op de bbq: heerlijk!
  • Pas op voor bavianen: ze zijn brutaal en hebben enorme tanden.
  • Hoofdlampjes: niet charmant, wel heel praktisch. Wij hebben ze van het merk Petzl.
  • Hou je aan de maximum snelheid. Er wordt veel gecontroleerd en de boetes zijn fors!
  • Neem oude kleding mee, die je aan het eind van de vakantie weg kunt geven. Mensen zijn er dolblij mee.
Verlaten verkooppunt van hout bij een dode boom

Twijfel je nog over je reisroute? Misschien is een combinatie van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana wel iets voor jou. Lees dan verder op “Dutchie on the Road”.

18 reacties op “Wat je moet weten over kamperen in Botswana”

  1. Het is niet direct een bestemming wat hoog op mijn lijstje staat. Niet dat het mij niet mooi lijkt maar meer omdat ik niet zo avontuurlijk ben ingesteld. Zo’n 4×4 met daktent lijkt me wel erg praktisch maar ook dan zou ik nog geen oog dicht doen…

  2. Dank je wel voor de tips, wij vertrekken over 11 weken eerst naar Johannesburg waar we de huurauto een Toyota Hillux op gaan halen en rijden dan door naar Botswana zijn daar 3 weken, we kunnen niet wachten om te vertrekken!!

    1. Wat gaaaaf! Jullie gaan gegarandeerd een mooie, avontuurlijke reis maken. Wij vinden het één van de mooiste landen waar wij zijn geweest. Ben benieuwd hoe jullie ervaringen gaan zijn. Veel plezier!

  3. Over elf dagen vertrekken wij voor een kampeersafari naar Botswana en Namibië. Plaszakken besteld. Verder benieuwd naar het wildkamperen.

    Hebben jullie tips voor contant geld meenemen?

  4. Ja, ook wij zijn al jaren afrika liefhebbers. Eind december gaan wij voor de vijfde keer naar Botswana. De laatste 2 jaar zijn we de cenraal kalahari in geweest. Met de bushcamper. De eerste keer van zuid naar noord. 800 km. En wat voor kilometers. Je rijd soms over 87 km gerust 4en een half uur. Door heel veel zand. Waar je gerust in vast kunt zitten. Wij zijn helemaal alleen door CK gereden. Heel spannend, de eerste 400 km waren wij de enige mensen. Wat ik wel wil melden dat, je wel ervaring moet hebben met het rijden van een bushcamper of Hilux. En je goed moet voorbereiden. Want hier is helemaal niets. Heel veel water, eten enz. En natuurlijk de plaszak.. Elk jaar gaan ze mee. Eind december gaan we weer voor een maand, met de bushcamper die we in ZA hebben gehuurt. Nu gaan we van het oosten, in de buurt van Rakops naar binnen en rijden dan naar Motopi en gaan daar er weer uit. Wat wij wel meenemen is sateliet telefoon die huren wij in Antwerpen. Dan gaan we naar Brakah camp, dat is 87 km en je rijd er 5uur en47 minuten over. Dan richting Maun, en verder zien we wel. Bij Maun kun je goed boodschappen doen, en je hebt daar The Beef Boys Butchery. Je kunt ze van te voren bellen en dan zorgen zij ervoor dat het vlees vacuum getrokken is. Ook kun je er zuivel, groente en fruit krijgen. Wat ik ook wil melden dat het tijdschrift Weg in ZA een reisgids heeft uitgegeven van Botswana. Je kunt het bestellen. Wij hebben het nog van 2019. Mooi blad met veel informatie. We hebben er weer zin in om te gaan. Je kunt over Botswana heel veel vertellen wat je hebt meegemaakt, maar ik zeg altijd dit moet jezelf beleven. Hoop dat ik nog wat heb kunnen betekenen. Veel groeten Riet en Jan de Winter

    1. Hoi Riet,
      Wat een waardevolle tips heb je toegevoegd. Super bedankt!

      Wij reizen vaak met vrienden, dus met 2 auto’s. Als je alleen reist is een satelliettelefoon een heel verstandig idee.
      Die BBB in Maun gaan wij de volgende keer ook opzoeken!

      1. Hoi Claudia, als je nog wat meer wil weten, vraag je het maar hoor. Is altijd handig. We hebben bijna heel Botswana doorkruist. Ook Lekhubu Island is magisch. Alleen daar naar toe rijden vanaf Gweta en dan over het droge meer is heel spannend, bij ons had het een paar dagen daarvoor geregend. Dus dat was niet te veel stoppen en uitkijken dat je niet door de zoutkorst zakt. Khubu Island heeft een grot die alleen bekend is voor de plaatselijke bevolking. Zelf kun je het niet vinden. Hier doen ze af en toe nog rituelen. Ook wil ik je laten weten dat tracks4africa weer een nieuwe Botswana gids heeft. Hebben we besteld in nederland bij de zwerfer. Wanneer gaan jullie weer. Gr Riet en Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.