Ga naar de inhoud
Queen Elisabeth NP

Deze drie nationale parken mag je zeker niet missen in Oeganda!

  • Claudia 

Oeganda is een bijzonder Afrikaans land. Anders dan veel andere Afrikaanse landen. Het is er veel groener. In de regenwouden tref je zeldzame berggorilla’s en chimpansees. Maar ook voor een authentieke Afrikaanse safari ben in Oeganda aan het goede adres. Oeganda is veelzijdig en dat maakt je reis gegarandeerd een unieke belevenis. Maar waar ga je dan naartoe? Deze drie nationale parken in Oeganda mag je wat ons betreft zeker niet missen.

Lees ook mijn praktische tips en routes voor Oeganda.

#1 Kibale Forest National Park

In het Kibale Forest leven 13 verschillende primaten, maar waar het vooral om draait zijn de 700 chimpansees. Ze kunnen behoorlijk luidruchtig zijn! Onder begeleiding van een gids ga je het regenwoud in. Je voelt de spanning. Als ze gevonden zijn, mag je een uur in de buurt blijven. Acht meter afstand houden, geen flits, geen fysiek contact, geen eten.

close up chimpansee

“We gaan in kleine groepjes op pad. Al snel horen we de chimpansees gillen en stampen op boomstammen. Wauw, wauw, wauw, wauw, wat is dat gaaf!! Niet lang daarna zien we ze in een boom. Ze komen ook op de grond. Toch apart, om in het bos een chimpansee te achtervolgen. De gids heeft er een aardig tempo in. Het is oppassen geblazen. Soms komen er flinke takken naar beneden, als ze van boom naar boom slingeren. En tja, soms moeten ze ook naar de wc. Geen regen, toch word ik nat…”

  • Slapen: wij hebben overnacht in Chimps nest. Een comfortabele accommodatie, met een prachtig uitzicht over de boomtoppen van het regenwoud.

#2 Queen Elisabeth National Park

In het Queen Elisabeth National Park ga je natuurlijk op safari om de big 5 (luipaard, leeuw, olifant, buffel en nijlpaard) te spotten. Met een jeep over de savanne, op zoek naar wilde dieren. Wij maken ook een boottocht over het Kazinga kanaal. Aan de oever zien we duizenden kleurrijke vogels, olifanten, nijlpaarden en buffels.

Heel bijzonder zijn de boomklimmende leeuwen in Ishasha. De leeuwen leven op het heetst van de dag in enorme vijgenbomen. Dit gedrag is aangeleerd en uniek. Voor zover men weet, is er alleen in Tanzania een leeuwengroep die dit gedrag ook vertoont.

In de Kyambura kloof kan je nog een keer op chimptrekking. Er zitten niet zo veel chimpansees als in Kibale, maar het gebied is wel erg mooi. Je hebt er wat meer geluk nodig. Je daalt vanuit de savanne af in de kloof, waar je in het regenwoud staat. De gids draagt een flink geweer voor het geval hij wilde dieren moet afschrikken. Gelukkig zien wij alleen de sporen van olifanten, katten en nijlpaarden.Kyambura kloof

“We horen de chimpansees roepen, waarop de gids versnelt. Hij rent berg op en af. Wij er achteraan. Als we een vrouwtje met haar kind door de boomtoppen zien slingeren, ben ik half dood. We proberen ze te volgen, maar ze zijn te snel voor ons. Berg op, berg af. Mijn benen worden zwaar en zweet gutst van mijn hoofd. Ook Eric’s shirt kunnen we uitwringen, maar wat een schitterende tocht!”

  • Slapen: Katara Lodge is absoluut de mooiste plek waar wij hebben overnacht tijdens deze reis. De serene rust, luxe en het weidse uitzicht over de Great Rift Valley is een ware traktatie.

#3 Bwindi Impenetrable National Park

gorilla

De hoofdreden om naar Oeganda te gaan is een gorillatrekking in Bwindi. Er leven ongeveer 400 gorilla’s in dit park en ze zijn vanuit verschillende plaatsen te bezoeken. Het is een zeer bijzondere ervaring. Voor een trekking heb je een permit nodig. Gorillapermits zijn beperkt beschikbaar (dus boek op tijd) en met $ 600 behoorlijk kostbaar. Maar wat ons betreft is het iedere dollar waard. Lees alles over dit absolute hoogtepunt van de nationale parken in Oeganda in mijn blog “ontmoet de berggorilla in Oeganda“.

  • Slapen: In Mahoganhy Springs kom je compleet tot rust na een pittige trekking door Bwindi. Het personeel is ontzettend vriendelijk en legt je echt in de watten.

bwindi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.