Bij het voorbereiden van je reis naar Oeganda zijn er wat zaken die je vooraf moet regelen. Bereid je in ieder geval voor op een onvergetelijke reis. De rijke natuur en vriendelijke mensen zullen je hart stelen. Je bent gewaarschuwd! Oeganda wordt niet voor niets “de parel van Afrika” genoemd. Het land is bijzonder is al haar facetten. Het hoogtepunt van je reis is ongetwijfeld een bezoek aan de zeldzame berggorilla. Maar er valt nog veel meer te ontdekken. Als je een paar weken de tijd hebt, kun je “alles” zien, anders is kiezen onvermijdelijk. Oeganda kent nog geen massatoerisme, dus wees er snel bij. Verwacht niet te veel gebaande paden. Niet alles is vanzelfsprekend in Oeganda, dus bereid je voor op een avontuur. Wij hebben wat praktische tips en mooie routes voor Oeganda, zodat jij een onvergetelijke reis kunt plannen.
Georganiseerd of zelfstandig?
Hoewel wij erg van zelfstandig reizen houden, hebben wij dat in Oeganda niet gedaan. Onze tijd was beperkt tot 10 dagen en we wilden graag alle hoogtepunten kunnen zien. We hadden geen idee of we in Oeganda makkelijk zelfstandig zouden kunnen reizen, dus we kozen voor een (redelijk luxe) rondreis met Matoke tours. Daar hebben we geen moment spijt van gehad! Onze gids Big Sam heeft ons alle mooie kanten van Oeganda laten zien. Inmiddels weten we dat je ook best zelf een auto kunt huren en je reis online kunt regelen. Kies gewoon wat het best bij je past. Overnachtingen zijn er in alle prijsklassen. Reizen met het openbaar vervoer zouden wij niet aanraden, tenzij je veel tijd hebt en van grote uitdagingen houdt.
Korte route of lange route?
Route voor 10 dagen
Heb je net als wij maar weinig tijd? Voor een korte reis met de hoogtepunten van Oeganda heb je minimaal 10 dagen nodig. Wij kwamen aan in Entebbe, sliepen in Kampala en gingen meteen door naar Kibale Forest. In de ochtend deden we een trekking naar de chimpansees en ’s middags een wandeling door het Bigodi Moeras. Vervolgens gingen we door naar het Queen Elizabeth National Park voor een onvergetelijke bootsafari over het Kazinga kanaal. De dag erna maakten we een pittige chimptrekking in de Kyambura Kloof. Gelukkig stond er ook een dagje bijkomen in onze prachtige lodge op de planning. Daardoor waren we weer op tijd fit voor de boomklimmende leeuwen in Ishasha en de gorillatrekking in het Bwindi Impenetrable National Park. Het was een ongekend indrukwekkende ervaring! Iets wat je heel graag mee zou willen make, believe me! We sloten onze reis af met een ontspannen dag bij een mooie lodge aan Lake Mburo. Als je weinig tijd hebt, maar wel het beste van Oeganda wilt meepikken, is dit een fantastische route.
Overnachtingsplaatsen:
Kampala Cassia Lodge
Kibale Forest Turaco Treetops (heropening april 2019)
Elisabeth NP Katara Lodge
Buhoma/Bwindi Mahogany Springs
Lake MBuro Mihingo Lodge
Route voor 21 dagen
Als je drie weken de tijd hebt, hoef je niet te kiezen en niet te haasten! Dat is dus het betere werk. Zeker als je van “off the beaten track” houdt. Je kunt dan naar het weinig bezochte noordoosten van Oeganda reizen. Iets wat wij nog heel graag een keer willen doen! De wegen zijn misschien slecht, dus een 4×4 is een must. In Jinja, bij het Victoria Meer, gaan avontuurlijke types natuurlijk raften op de Nijl. Daarna bezoek je de Sipi Falls en reis je door de omgeving van Moroto naar het Kidepo Valley National Park. Onderweg kom je waarschijnlijk in aanraking met de Karimojong. Zij zijn nog niet erg gewend aan toeristen. Als je weer afzakt naar het zuiden ga je naar het mooie Murchison Falls National Park. Daarna pak je de route, zoals wij hebben gevolgd, weer op. Maar dan neem je iets meer tijd om tussendoor ook bij te kunnen komen van alle indrukken die je opdoet in dit bijzondere land.
Vooraf je visum regelen
Voordat je kunt genieten van al het moois dat Oeganda te bieden heeft, moet je wat zaken regelen. In de eerste plaats moet je paspoort na terugkomst van je reis nog minimaal zes maanden geldig zijn. Ook dien je vooraf een visum aan te vragen. Dit doe je online. Op de officiële site word je stap voor stap door het proces geleid. Je kiest voor een Uganda Ordinary Tourist Visa. Vervolgens moet je een scan van je paspoort, je gele boekje, een officiële pasfoto en je reisschema uploaden. (Bestandsgrootte steeds maximaal 250 KB, anders lukt de aanvraag niet.) De kosten voor het visum bedragen $ 50,- + 3% provisie voor de creditcard betaling. De online aanvraag schijnt niet altijd goed te lukken. Het is verstandig om je visum ongeveer vier weken voor vertrek te gaan regelen. Je ontvangt na betaling een pdf met een “letter of approval”. Deze print je uit en neem je mee, zodat je bij aankomst het visum in je paspoort krijgt.
Gezondheid: verplicht inenten
Je bent verplicht om je te laten inenten tegen Gele Koorts. Vandaar ook een scan van je gele boekje bij de visumaanvraag. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden aanbevolen, net als malariatabletten. Ook overdag moet je je beschermen tegen muggen, om risico op Dengue en Zika te verminderen. In zoet oppervlaktewater komt bilharzia voor, daarom wordt zwemmen in de meeste rivieren en meren afgeraden. Het zijn allemaal vervelende gezondheidsrisico’s, die je liever wilt voorkomen. Het is daarom belangrijk om 6 tot 8 weken voor vertrek een afspraak te maken voor een persoonlijk reisadvies bij de huisarts, GGD of vaccinatiecentrum.
Reisapotheek
Neem in je eigen reisapotheek zeker mee: malariatabletten, DEET, ORS (Oral Rehydration Alts, tegen uitdroging), middelen tegen diarree, reisziekte en insectenbeten, pijnstillers, pleisters, gaasjes, zonnebrand, thermometer, pincet en desinfecteergel. Naast DEET, malariatabletten en zonnebrand, zijn de diarreeremmers en pleisters bij ons meestal favoriet. Onze klamboe hebben wij in Oeganda niet gebruikt, omdat er overal goede netten hingen. Ik moet er wel bij vertellen dat wij in redelijk luxe accommodaties verbleven.
Contant of pinnen?
Geld opnemen met een pinpas is mogelijk op het vliegveld en in de grote steden. De automaten zijn soms door stroomstoringen buiten werking. Creditcards worden niet overal in Oeganda geaccepteerd, dus onderweg heb je contant geld nodig. Het is aan te raden om voor de zekerheid euro’s (of dollars) mee te nemen naar Oeganda. Je kunt ze eventueel in de hoofdstad omwisselen (niet op het vliegveld). In Kampala is de wisselkoers het beste. Wij reisden met een gids, die ons naar een betrouwbaar wisselkantoor bracht.
Veiligheid
Oeganda is een redelijk veilig land, maar gebruik wel je gezonde verstand. Loop niet te koop met je dure spullen. En pas ook op wáár je loopt. Het verkeer in de steden, met Kampala op nummer 1, kan erg chaotisch zijn. De wegen zijn soms bar slecht en verkeersregels ver te zoeken. Ook iets om rekening mee te houden is dat homoseksualiteit in Oeganda verboden is. Dit geldt ook voor toeristen. Je moet er dus rekening mee houden in de manier waarop je je opstelt.
Wifi
Wifi is niet overal beschikbaar. Als er wel wifi is, is het meestal erg traag. De elektriciteit valt regelmatig uit. Met een goed boek en een hoofdlampje ben je gewoon beter af in Oeganda! Op sommige plekken heb je ook geen telefonisch bereik. Een geweldig land om te onthaasten.
Klimaat en beste reistijd
Oeganda kent een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en 32 graden. Heerlijk! ’s Nachts koelt het af tot ongeveer 16 graden. In de bergen kan het ’s ochtends behoorlijk koud zijn. Eigenlijk is het klimaat in Oeganda het hele jaar door fijn. De officiële regenseizoenen zijn in maart – mei en oktober – november. Maar door de klimaatveranderingen is regen steeds moeilijker te voorspellen. Wij waren in mei in Oeganda en hebben uitstekend weer gehad. Maar het land is niet voor niets zo groen en vruchtbaar. Regen valt gelukkig vaak ’s nachts!
Eten en drinken
Wij hebben in de lodges waar we sliepen uitstekend gegeten. Vaak zijn het westerse gerechten. Het land is vruchtbaar, dus je vindt er veel heerlijk fruit. Vergeet niet de beroemde Matoke te proeven, de bakbanaan. Bij het eten dronken wij vaak een biertje, dat is overal te verkrijgen. Wijnen ook wel, maar in mindere mate. Water uit de kraan is niet drinkbaar. Je kent het reizigersadvies waarschijnlijk wel om darmproblemen te voorkomen: “boil it, cook it, peel it or forget it”. Die regel gaat zeker ook op in Oeganda.
Lees ook: Deze drie Nationale Parken mag je zeker niet missen in Oeganda
Bedankt voor alle informatie. Zoals het nu lijkt moeten wij volgend jaar december ook die kant op voor een trouwerij. Trekt me nog niet zo om eerlijk te zijn. De foto’s zijn wel prachtig, maar zit toch wel beetje met veiligheid enzo. Jij meent dat het wel veilig is? Ik ga de link even opslaan. Tnx
Zal ik in jouw plaats naar de bruiloft gaan? Ik doe het met alle plezier!
Het is natuurlijk altijd slim om de actuele veiligheidstoestand te bekijken, maar wij hebben ons geen enkel moment onveilig gevoeld,
Ooooh wat is dit mooi en herkenbaar! Ik ben zelf ook in Oeganda (en Rwanda) geweest, en het was prachtig. Ik ben er helaas maar 1 week geweest voordat we naar Rwanda doorgingen, maar het is aardig vergelijkbaar natuurlijk. Leuk verslag!
Een combinatie met Rwanda klinkt als een heel goed idee. Daar zijn wij nog nooit geweest.
Wat een mooie foto’s bij het verhaal! Jullie kunnen zo meedoen met Freek Vonk!
Dankjewel Marjon! Die credits zijn voor Eric.