Ga naar de inhoud
Bell Gorge, West Australia

West-Australië: top 5 van plekken die je absoluut niet mag missen

Ga je naar West-Australië op vakantie? Good choice! Wij hebben heel wat mooie plekken bezocht die ik graag met je deel. We reisden in een Toyota Landcruiser met daktent en ik kan je aanraden om met een 4×4 op pad te gaan. Dan is iedere plek bereikbaar. Nog nooit gedaan? Geen nood, de wegen zijn ook voor een beginner prima begaanbaar. Australië is enorm groot. Wat mag je absoluut niet missen in West-Australië? Dit is onze top 5.

Lees ook: Rondreis Nieuw-Zeeland: 3 weken verbluffend Zuidereiland

#1. Cape Range National Park/Ningaloo marine Park

Natuurlijk ga je naar het Cape Range National Park om het Ningaloo reef te zien. Tot begin juli kun je hier zwemmen met walvishaaien. Je kunt er duiken of snorkelen op het mooie rif, walvissen of dolfijnen spotten. Het gaat vooral om het verkennen van de zee in dit park. Wij hadden pech, omdat er veel wind stond op de dag dat wij wilden snorkelen. Dat betekent weinig zicht onder water. Maar ook op het vasteland hebben wij ons prima vermaakt. Bij Yardie Creek hebben we een fotogenieke wandeling langs de kloof gemaakt.

Kamperen in het park is enorm populair en moet vooraf online geboekt worden. Er zijn echter alternatieven, die beschrijf ik in mijn blog tips voor kampeerplekken aan de westkust van Australië.

Yardie Creek Gorge
Yardie Creek Gorge
rots wallabie

#2. Karijini National Park

Voor de beste Australische kloven ga je naar Karijini National Park. Je kunt makkelijke en moeilijke wandelingen maken, voor ieder wat wils. Je kunt afdalen in een kloof of genieten van de uitzichten. Wij wandelden door de Dales kloof (een klasse 4 wandeling) en genoten bij de Oxer Lookout. Je kijkt hier uit over drie kloven die bij elkaar komen. 

Oxer Lookout
Dales Kloof
wandeling door Dales Kloof

#3. Cape leveque

Dit schiereiland ligt boven Broome. Een pareltje! Trek er een paar dagen voor uit. Gumbanan is een rustige bushcamping in het noordelijke deel, je kunt hier op de bonnefooi naar toe. Wij stonden recht aan de kust op de visplek. Het was een van de fijnste kampeerplekken tijdens onze reis. De kust bij Kooljaman is indrukwekkend en er is een strand voor wat relax-vitaminen. Het is wel druk en zonder reservering maak je op dit vakantiepark geen schijn van kans. Ga ook naar Pender Bay. In deze baai komen in juli en augustus walvissen kalven. Grote kans dat je vanaf de kust walvissen ziet, dus neem je verrekijker mee!

Vissen op cape leveque
Pender bay

#4. Gibb River road

De Gibb River Road is een van de beroemdste 4×4 routes door West-Australië. Langs deze weg liggen tal van bezienswaardigheden. Aan het begin van de route raad ik je aan om naar Windjana Gorge en Tunnel Creek te gaan. Bij Tunnel Creek loop je met je hoofdlampje of zaklantaarn door een grot en moet je door het water langs zoetwaterkrokodillen. Best een spannende wandeling! In de kloof waar je op uitkomt, hangen de bomen vol vliegende honden.

Windjana Gorge
Einde van Tunnel Creek
vliegende honden

Bell Gorge is een heerlijke plek om te zwemmen. Het is een kloof met waterval en -poel, die je na een korte wandeling kunt bereiken. Aan het eind van de Gibb River Road bezochten wij het El Questro Wildernesspark. Je kunt hier een paar aantrekkelijke 4×4 routes rijden. De wandeling door de El Questro Gorge zullen wij nooit meer vergeten. Je moet goed over rotsen kunnen klimmen en zwémmen, om de wandeling te kunnen voltooien. Het is niet voor niets een klasse 5 wandeling.

Lees meer over het rijden van de Gibb River Road

Bell Gorge, West-Australië
Tas drooghouden
Klimmen door de waterval

#5. Bungle Bungle

Het Purnululu National Park (ook wel Bungle Bungle) is bekend om de geërodeerde zandstenen rotsen. Ze lijken op enorme bijenkorven. Wij vinden het één van de juweeltjes van West-Australië.

Om in het park te komen moet je ongeveer 75 kilometer over een slingerende gravelroad rijden. Wij reden hem aan het eind van de dag, toen de bergen rood kleurden. Het park is in het natte seizoen gesloten. Aan het begin van het droge seizoen (rond mei) heb je kans dat je nog enkele rivercrossings moet maken om bij het bezoekerscentrum te komen.

Twee dingen moet je zeker doen. Maak een makkelijke wandeling van 2 km (retour) door de Echidna Chasm kloof in het noorden van het park. Deze kloof wordt steeds smaller en als je naar boven kijkt zie je de golvende lijnen van de rode rotsen afsteken tegen het felle zonlicht. In het zuidelijk deel loop je naar de Cathedral Gorge. Deze is bekend vanwege de goede akoestiek. In deze omgeving liggen de beroemde ronde rotsen. Foto’s schieten maar!

Kloof Echidna Charms
Cathedral Gorge
bungle bungle
niet missen West-Australie

Wat mag je niet missen in West-Australië?

Natuurlijk is er meer te zien en beleven in West-Australië. Wij hebben vier weken rondgereden en kwamen tijd te kort. Dit is een korte samenvatting van onze highlights. Onze top 5. Deze plekken mag je absoluut niet missen in West-Australië.

Meer lezen? Ik heb de route die wij met onze jeep en daktent hebben gereden uitgebreid beschreven in mijn reisverhalen. Zo kun je Australië alvast een beetje proeven. Ook heb ik een aantal blogs met handige tips geschreven. Je vindt ze op deze pagina over de Westkust van Australië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.