Ga naar de inhoud
genieten van het uitzicht

Handige tips! Kampeerplekken aan de westkust van Australië

Ga jij kamperen langs de westkust van Australië en wil je graag op eersteklas kampeerplekken staan? Wil je niets missen? Dan is het slim om je een beetje voor te bereiden. Tijdens onze reis door West-Australië hebben we op heel wat kampeerplekken gestaan. Helaas hebben we sommige bijzondere plekken gemist. Jammer, maar zo gaat dat nou eenmaal als je op de bonnefooi reist. We reden in vier weken van Perth naar Darwin en hebben van alles gezien. Maak gebruik van onze ervaringen en lees onze tips over mooie kampeerplekken aan de westkust van Australië. Ik vertel je waar wij sliepen en wat jij beter kunt doen. En ik heb de prijzen erbij gezet, zodat je meteen een idee krijgt van de kosten. Handig toch?  

Lees ook: Levensreddende tips voor kamperen in (West-)Australië

westkust Australië

Tips voor mooie kampeerplekken aan de westkust van Australië 

Wij vonden de wildernis kampeerplekken in de Nationale Parken het aantrekkelijkst om te staan. Met een WA National Park pass heb je voor 46 Australische Dollar (ongeveer € 28,-) per auto, gedurende vier weken toegang tot alle nationale parken van West-Australië. Ik zou hem zeker aanschaffen. Je kunt het online doen, maar het is net zo handig om dat te doen in het eerste park dat je bezoekt.

De campings in de nationale parken hebben beperkte voorzieningen (alleen toilet) en moeten in veel gevallen vooraf online gereserveerd worden. Je betaalt meestal rond de € 7,- per persoon per nacht. In de nationale parken mag je buiten de campings niet wildkamperen. Bij de vele homesteads of stations langs de routes is het vaak sfeervol kamperen. Reken op ongeveer € 10,- pppn. De caravan parks in de steden en bij toeristische plekken zijn het duurst (rond de € 15,- pppn) en hebben alle luxe voorzieningen. Ze zijn meestal ongezellig en daarom niet onze favorieten. Bij de homesteads en caravan parks zijn altijd douches, wasmachines en keukens. Wassen kost bijna overal 4 dollar (€ 2,50) per machine. 

eten koken op de camping

Free camping 

Wij hadden alles wat we nodig hadden bij ons (op een toilet na). Dat geeft veel vrijheid. Als je overal wilt kunnen staan, heb je een chemisch toilet nodig. Het wordt in Australië niet gewaardeerd als je je grote boodschap in de natuur doet. Vraag erom bij je verhuurder, of koop er één. Op sommige plekken kun je hem huren bij de kampeerlocatie. 

In West-Australië is het op veel plaatsen toegestaan om wild te kamperen. “Free camping” wordt dat genoemd. Veel mensen gebruiken de Wikicamp app om alle gratis kampeerplaatsen te vinden (kosten € 5,-). Wij maakten gebruik van de Hema Road atlas, waar we de relevante pagina’s uit hadden gekopieerd. Het hele boek is namelijk nogal dik om mee te nemen.

Lees ook: West-Australië: top 5 van plekken die je absoluut niet mag missen

opzetten daktent

WESTKUST AUSTRALIË

Perth 

Als je aankomt in Perth, slaap je de eerste nacht naar alle waarschijnlijkheid in een hotel. Wij sliepen in het Ingot hotel bij de luchthaven. Prima hotel. Perth hebben we verder niet verkend. We wilden graag zo snel mogelijk het land in om te kamperen. 

Lancelin

Bij Lancelin kunnen surfers hun hart ophalen. Met een 4×4 rij je hier zo de duinen in. Het is een schitterende, uitdagende route. Heel tof om in de duinen wild te kamperen. 

tent opzetten Lancelin

Kalbarri

Wij verbleven in Kalbarri op het Muchisson River Caravan Park. De prijs was 22 dollar (ca. € 14,-) pppn. Dit is een camping met alle voorzieningen en een heerlijke douche. Het is vooral een praktische plek om te staan. Om 8:45 uur worden aan de overkant pelikanen gevoerd, maar wij waren tegen die tijd al vertrokken. Kalbarri ligt aan de kust en is een goede plaats om al je voorraden aan te vullen. 

Francois Peron National Park

Bij de entree van het park doe je geld voor je overnachtingen in een envelop (11 dollar of € 7,- pppn). Vooraf reserveren is niet mogelijk. Wij waren er in juli. Op Bottle Bay en Big Lagoon was voldoende plaats. Wat een bijzondere locaties om te kamperen. Bij Bottle Bay sta je achter de verlaten duinen. Bij Big Lagoon aan het meer. Op beide plaatsen zagen we in de middag dolfijnen langs zwemmen. Het rustige en uitgestrekte kustgebied is alleen toegankelijk met een 4×4. Het dichtstbijzijnde alternatief is het caravan park van Monkey Mia. Deze camping is met een gewone auto bereikbaar en heeft alle (sanitaire) voorzieningen.

kamperen Big Lagoon
big lagoon

Coral Bay

Coral Bay is een druk en super toeristisch kustdorp. Als wij dit vooraf hadden geweten, hadden we in de omgeving een camping gezocht. Voor gezinnen met kinderen is het een aantrekkelijk dorp, waar de zee en het Ningaloo rif makkelijk toegankelijk is. Overal worden duurbetaalde tours aangeboden. Voor een dagexcursie “zwemmen met walvishaaien” betaal je rond de € 200,- per persoon. Pittig! 

Wij sliepen op Peoples Park. De prijs was 23 dollar (ca. € 14,50) pppn. Het is een camping met alle voorzieningen, midden in het centrum van de drukte. Toen we ‘s ochtends wegreden stond er een hele rij caravans voor de entree te wachten! 

Peoples Park

Ik adviseer om niet in Coral Bay, maar in de omgeving te overnachten. Ga bijvoorbeeld naar Warroora Station ten zuiden van Coral Bay. Deze wilderniscamping is voor een normale auto toegankelijk en een chemisch toilet is ter plekke te huren.

Cape Range National Park

Als je in het Cape Range National Park wilt kamperen is online reserveren absolute noodzaak. De campings zijn met een normale auto bereikbaar. In het zuiden zitten twee campings die (tot begin 2020) níet vooraf te reserveren zijn. Deze zijn echter alleen 4×4 toegankelijk. Wij sliepen op 1 k camp (7 plaatsen). De andere optie is Boat Harbour (5 plaatsen). Met een beetje mazzel is er een plekje vrij. Je betaalt 11 dollar of € 7,- pppn. 

Verder zuidelijk, net buiten het park, kun je (met een 4×4) terecht bij het Ningaloo Station. (Dit is 50 km ten noorden van Coral Bay.) Laat je niet afschrikken door de rommel op het terrein en het feit dat je geen camping ziet. De wilderniskampeerplekken liggen kilometers verderop langs de kustlijn. Bij het Ningaloo Station krijg je de sleutel van de toegangspoorten. De sleutel moet je na je verblijf terugbrengen.  

Ten noorden van Cape Range National Park ligt het Ningaloo Lighthouse Caravan Park. Dit ligt net voor de noordelijke entree en is een uitstekende uitvalsbasis om het park te verkennen. Het meest interessant in het park is het Ningaloo rif: snorkelen, kanoën en boottochten.

1K Camp

Bullara Station 

Om de afstand tussen Cape Range NP en Tom Price te overbruggen, maakten wij een tussenstop bij Bullara Station. Wat een leuke plek! Kamperen bij een Australische boer. De prijs is 14 dollar (€ 9,-) pppn. Op de camping scharrelen schapen, Snowy, de witte geit en een campingkangoeroe. De stortdouches zijn een ware weelde. In de ochtend kun je een goede barista koffie (met scone) krijgen. Geniet ervan in de groene tuin. ‘s Avonds sluit je (als je zin hebt) aan bij het gezamenlijke kampvuur, of je stookt je eigen vuurtje op. 

camping keuken Bularra Station

Karijini National Park 

In het Karijini NP kun je kamperen bij het Karijini Eco Retreat of de Dales Camping. Het is sinds kort noodzakelijk om vooraf online te reserveren. Wij hadden pech. Daarom sliepen we buiten het park in het Tom Price Tourist Park. De kosten waren 22 dollar (€ 14,50) pppn. De camping was niet bijzonder. 

Bij het Visitor Centre in het dorp zei men dat er in de buurt van het nationale park geen free camping mogelijk was. De volgende ochtend zijn wij echter een drietal plekken voorbij gereden waar mensen stonden de kamperen. Het mag misschien niet, maar het kan wel. Het park staat trouwens in onze top 5 met favorieten.

Oxer Lookout
westkust Australië

Aan de oostkant van het Karijini National Park sliepen wij bij het Auski Roadhouse. Een rauwe plek. Kampeerders staan naast de barakken voor werklui uit de mijnen, truckers en wegwerkers. Bij het tankstation eet je voor een tientje een enorme hamburger met frieten en een blik bier. Geheel in stijl. Je komt terecht in een mannenwereld, waar je op deze manier een glimp van meekrijgt. Het overnachten kost 10 dollar (€ 6,25) pppn. De douche is heet. Als je over de rode, stoffige gravelwegen hebt gereden ben je daar heel blij mee. Je bent vies en vuil, neem dat maar van mij aan.  

Auski Roadhouse
Hamburger de lot

Broome

Rond Broome zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Wij verbleven buiten de stad op Broome Gateway voor 15 dollar (€ 10,-) pppn. Prima camping voor een nacht, niet bijzonder. Het was voor ons vooral een tussenstop voordat we naar Cape Leveque gingen. Je kunt ook in de stad en langs het strand kamperen. Na ons bezoek aan Cape Leveque hebben we wel op een camping in de stad Broome gestaan: het Discovery Park Broome. Aan de zee. Dit was een prijzige plek: 25 dollar (€ 17,-) pppn. Aan de andere kant van de stad, bij Cable Beach, zijn ook verschillende campings. Die schijnen wel wat rumoeriger te zijn. 

genieten op Broome Gateway

Cape Leveque

Kooljaman is een populaire camping: gelegen aan de rode rotskust, met een breed strand, waar het uitstekend vissen is. Het is een drukke plek. Daar moet je van houden. Het is nodig om vooraf te reserveren, anders maak je geen schijn van kans. 

Cape leveque

Wij sliepen op Gumbanan, een bushcamp in de noordpunt van het schiereiland. Je kunt er op de bonnefooi naar toe rijden en een plek uitzoeken. Aan het eind van de dag komt de zoon van de eigenaar het geld voor de overnachting contant ophalen (17 dollar (€ 11,-) pppn).

Gumbanan bushcamp
kamperen aan de kust
kamperen op Gumbanan Bushcamp

Onze laatste nacht op Cape Leveque brachten we door op Whalesong, gelegen aan de rode rotskust van Pender Bay. Deze locatie staat bekend om de walvissen die hier komen kalven en van mei tot november aanwezig zijn. Vanaf je kampeerplek kun je ze in de ochtend zien zwemmen! De camping heeft 7 plaatsen en vooraf bellen is verstandig. De prijs is 20 dollar (€ 13,50) pppn. In de buurt zijn meerdere campings, zoals Middle Lagoon en Mercedes Cove. Vooraf mailen of bellen is aan te raden. 

kamperen op Whalesong
uitzicht op whalesong
badkamer camping Whalesong

Gibb River Road 

Birdwood Downs Station was de laatste camping waar wij verbleven, voordat we de Gibb River Road (GRR) gingen rijden (15 dollar /€ 10,- pppn). Onze voorraden hadden wij in Broome en Derby aangevuld. Birdwood Downs ligt 20 kilometer buiten Derby, feitelijk is dat al de GRR. Hans is de vriendelijke, Nederlandse eigenaar van de rustige camping en manege. Liefhebbers kunnen er paardrijden. 

Je kunt ook doorrijden naar Windjana Gorge, zodat je in het nationale park kunt kamperen. Windjana Gorge en Tunnel Creek NP zijn “must sees” als je de GRR gaat rijden. Ga je niet over de GRR? Dan kun je vanuit Fitzroy Crossing naar deze parken rijden. Ze liggen op ongeveer 100 km vanaf de Northern Highway. Prima toegankelijk dus, ook voor een normale auto.  

Bell Gorge moet je zeker zien. Te mooi! Wij sliepen bij Silent Grove (13 dollar / € 8,-) pppn. Deze camping is de perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan Bell Gorge. Als je vroeg bij de waterval bent, is het nog rustig en kun je heerlijk zwemmen. Het is een verrukkelijke plek. 

Bell Gorge, West Australia
Silent Grove

We hadden de bedoeling om naar het noordelijke Mitchell River National Park te rijden. De watervallen stonden echter droog door het slechte regenseizoen. Wij zijn daarom doorgereden. Als je Manning Gorge wilt zien, kun je bijvoorbeeld slapen bij het Mt. Barnett roadhouse of het iets verder gelegen Mt. Elizabeth. Wij sliepen bij het sympathieke Ellenbrae Station (17 dollar /€ 10,50 pppn). Om 8 uur ‘s ochtends maakt de eigenaresse verse scones met jam en room. Niet te versmaden!

Ellenbrae Station
houtvuur voor warm water

Home Valley mag je wat ons betreft overslaan, tenzij je een dure vis-excursie op de rivier wilt doen. Het vakantiepark is keurig aangelegd, zelfs met zwembad voor de kinderen. Maar het is commercieel en duur. 

El Questro Wildernesspark

Wij gingen naar El Questro Wildernesspark en bleven 2 nachten. We betaalden voor een privé kampeerplaats 30 dollar (€ 19,-) pppn. Op de centrale camping betaal je iets minder, namelijk 22 dollar (€ 14,-). Daar komt nog 22 dollar pp aan entreegeld voor het park bij. Het was de duurste plek waar wij stonden, maar ook één van de gaafste locaties langs de GRR. De “wandeling” door de El Questro Gorge zullen wij ons nog lang heugen. Bij El Questro konden we eindelijk “rivercrossings” en spannende routes met onze 4×4’s rijden. Ook Emma Gorge is een pareltje en na je wandeling is het lekker zwemmen in de ijskoude waterpoel. 

El Questro Wildernesspark
westkust Australië

El Questro en Emma Gorge liggen aan het eind van de GRR (of aan het begin, afhankelijk van de richting waarop je reist). Ze zijn over het asfalt te bereiken. Als je de El Questro Gorge wilt lopen heb je een high clearance 4WD nodig. Je moet door een diepe rivier rijden om er te kunnen komen (of met anderen meerijden). 

Lees ook: 4WD met daktent Australië: 10 toffe routes in het westen

Bungle Bungle

Purnululu National Park ofwel Bungle Bungle is bekend om haar ronde, zandstenen rotsen. In miljoenen jaren geërodeerd door water. Het park is alleen met een 4×4 toegankelijk: via een prachtige, kronkelige route van 75 kilometer. Je kunt op twee plaatsen kamperen: Kurrajong Campground of Walardi Campground. Wij sliepen in het noorden op Kurrajong: we konden zonder reservering terecht op 1 van de 108 plaatsen. De prijs was 13 dollar (€ 8,-) pppn. Het was helemaal niet druk. Voor Walardi (in het zuiden), moet je online reserveren.

Bungle Bungle National Park
westkust Australië

Kununnura

Deze stad ligt net na de GRR. Het is een perfecte plaats om je voorraden aan te vullen. Als je echter richting het Northern Territory reist, moet je rekening houden met de vegetarian border. Je mag geen groenten en fruit over deze grens meenemen. 

Wij sliepen op het Hidden Valley Caravan Park (18 dollar / € 11,- pppn). Rond Kununnura zijn een stuk of 5 caravan parks. Niet de meest inspirerende plekken om te verblijven. Achteraf was het Discovery Park qua ligging wellicht handiger geweest, omdat we gingen eten in het (hele leuke) pomphuis. Dit populaire eettentje ligt bijna naast die camping. Het Wild Mango Café in de stad is een aanrader voor je ontbijt (mocht je net als ons geen voorraden meer hebben). 

salties in Northern Territory

NORTHERN TERRITORY

Gregory National Park

Vanuit Kununnura is het een flink eind naar Katherine National Park in het Northern Territory. Wij maakten daarom een tussenstop in het Gregory National Park op de Big Horse Creek Campground. De camping ligt 20 km van Timber Creek, langs de weg en aan de Victoria Rivier. Het was de goedkoopste camping waar wij sliepen: 3,30 dollar (€ 2,-) pppn. De mannen hebben in de middag gevist aan de rivier, waar ze twee rifhaaien en een meerval vingen, terwijl een barramundi het doel was. De campingbewakers waarschuwden voor zoutwaterkrokodillen: niet te dicht bij de kant komen. Ze lusten je levend.

rifhaai in Vicotoria River
kaketoes in de bomen
roofvogel

Pine Creek

Het Lazy Lizard Caravan Park (9 dollar / € 5,50 pppn.) heeft een klein winkeltje en zelfs een bar. Net buiten de camping staat een enorme boom vol vleermuizen. Af en toe roken we een vervelende walm. Het was wel indrukwekkend om te zien hoe de dieren (met een spanwijdte van een meter) bij zonsondergang over de camping vlogen. 

Lazy Lizard in Pine Creek

Daly River

Per toeval kwamen wij bij Lee & Jenny’s bushcamp aan de Daly River. Dit is echt een plek voor lokale vissers die Barramundi willen vangen. Het ligt ten zuiden van het Litchfield National Park. Wij vonden het een ontzettend sympathieke camping. Jenny is super gastvrij en we genoten van haar cappuccino. We betaalden 12,50 dollar (€ 8,-) pppn. De vele muggenbulten kregen we er gratis bij. Net als het boottochtje over de rivier, om krokodillen te spotten. Leuk! 

Lee & Jeny's Bushcamp
Florence Falls in Litchfield NP

Berry Springs

Het Lakes Resort and caravan park was de meest troosteloze plek waar we hebben gestaan. NIET NAAR TOE GAAN! Veel muggen ook. Je betaalt normaal gesproken 12,50 dollar (€ 8,-), maar wij kregen 50% korting en overnachtten met 4 personen voor 25 dollar. De camping ligt tussen het Litchfield National Park en Darwin, aan een meer.

Crab Claw Island 

Tijdens onze laatste drie dagen verbleven we op het Crab Claw Island Resort. Een leuke plek onder Darwin, waar je kunt kamperen of cabins huren. Het resort is gelegen aan de kust, maar je mag het water niet in, vanwege de krokodillen. Een bootje huren kan wel. Crab Claw Island is een vissersparadijs, waar Australiërs naar toe gaan voor barramundi of mud crabs. Een kampeerplek kost 50 dollar (€ 31,-) per nacht. Wij deelden hem met 4 personen, dus dat was voordelig. 

Het grote nadeel van Crab Claw Island zijn de zandvlooien. Het wordt niet voor niets sandfly-city genoemd. Die kleine rotzakken bijten je helemaal kapot en het jeukt vreselijk. Het schijnt dat langs de kust van het Northern Territory op heel veel plaatsen zandvlooien zitten. 

Crab Claw Island
westkust Australië: pauwen

Darwin

In Darwin moesten wij onze auto’s inleveren bij het verhuurbedrijf. We kozen voor een hotel bij het vliegveld: Novotel Darwin Airport. Dit ligt op 5 minuten van het vliegveld en de shuttle is gratis. We betaalden 100 dollar (€ 62,-) voor een kamer, inclusief ontbijt. 

Westkust Australië: enkel laatste kampeertips

In vier weken tijd hebben wij op heel wat mooie kampeerplekken langs de westkust gestaan. Maar soms kies je juist voor een praktische plek, omdat je wilt douchen en wassen bijvoorbeeld, of omdat je boodschappen moet doen. Wij hadden verwacht dat we vaker zouden wildkamperen. Dat hebben we bijna niet gedaan. Het is op sommige plaatsen toegestaan, maar lang niet overal.

Tot slot wil ik je op je hart drukken dat je een 4×4 moet huren. De bijzonderste plaatsen zijn alleen met een 4×4 toegankelijk. Je ziet meer natuurschoon en het rijdt comfortabeler. 

westkust Australië: camping by night

Dit waren onze handige tips! Overweeg je ook om op vakantie te gaan langs de westkust van Australië? Misschien vind je het dan leuk om meer te lezen over onze avonturen? In mijn reisverhalen lees je waar wij zijn geweest en wat we hebben beleefd.

badkamer

4 reacties op “Handige tips! Kampeerplekken aan de westkust van Australië”

  1. Hee mazzelpik! Wat geweldig…en nu alweer in Nepal. Ik weet straks niet meer hoe je eruitziet..:-)
    Lekker genieten. Doei Diny

  2. In een woord geweldig wat jullie gezien en beleefd hebben. Bedankt dat ook wij daarvan mee hebben
    mogen genieten..
    Bij jullie volgende reis veel gezelligheid gewenst en een behouden thuiskomst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.