Ga naar de inhoud
strand Vlissingen

7 toffe activiteiten in Zeeland: Geniet van de natuur!

  • Claudia 

We hebben er volgens mij allemaal zo nu en dan behoefte aan: even er tussenuit. Even een andere omgeving, even een weekendje weg. Wij gingen in maart een paar dagen naar Zeeland en dat is ons goed bevallen. Wij houden van natuur en in Zeeland werden wij op onze wenken bediend. Er zijn genoeg toffe activiteiten in Zeeland te doen, in de natuur, volledig coronaproof! Dit zijn onze ultieme tips voor plezier langs de Zeeuwse kustlijn.

fietsen zeeland

#1. Loungen op het cabanastrand

Om te beginnen zoek je natuurlijk een leuke accommodatie om te verblijven. Zeeland is ingesteld op toeristen, dus het moet nogal gek lopen wil je niets kunnen vinden. Wij verbleven in het luxe Villapark Waterrijk Oesterdam op het eiland Tholen. Als het lekker weer is kunnen kinderen naar hartenlust in de speeltuin spelen, terwijl ouders loungen op het cabanastrand. Best een beetje decadent, maar het is een hele fijne activiteit in Zeeland! Als we niet naar Ibiza of Bonaire kunnen, halen de relax-vibes toch gewoon naar Nederland?

Lees ook: Hippe campings in Nederland: our pick

cabanastrand Oesterdam

#2. Oesters plukken

Hoe leuk is dat! Je bent er een hele dag zoet mee. Met of zonder kinderen. In Zeeland mag je gratis oesters plukken (maximaal 10 kilo per persoon). Het oesterseizoen loopt van september tot en met april. Ze liggen op verschillende locaties voor het oprapen. Wij gingen naar de Steldijk bij Wemeldinge. Ik heb een blog geschreven met alle wetenswaardigheden over zelf oesters plukken, mocht je meer willen weten. Als het laagtij is ga je speuren langs het water, je steekt de mooiste schelpen los en aan het eind van de middag eet je ze op met een glaasje bubbels erbij! Dit vonden wij één van de leukste activiteiten in Zeeland.

#3. De big 5 van Zeeland spotten

Huh? Heeft Zeeland een big five? Ja, zeker! De bruinvis, flamingo, zeehond, zeearend en het damhert vormen samen de big 5 van Zeeland. Neem dus je verrekijker mee als je een weekendje naar Zeeland gaat.

Bruinvissen

Bruinvissen zijn de meest voorkomende dolfijnen in Nederland. In de Oosterschelde zijn ze regelmatig te zien. De beste locatie is het havenhoofd van Zierikzee. In de wintermaanden en het vroege voorjaar (september – april), maak je de grootste kans om een bruinvis te spotten.

Flamingo’s

In dezelfde periode kun je in het Grevelingenmeer een hele groep flamingo’s treffen. De groep komt blijkbaar uit Duitsland en overwintert in Nederland. Persoonlijk vind ik het best vreemd dat flamingo’s uit Duitsland in Zeeland gaan overwinteren. Ik zou iets verder naar het zuiden vliegen als ik een flamingo was. Vanaf de dijk bij Oude-Tonge of bij de haven van Battenoord kun je de groep het beste zien. In de rest van het jaar kun je ook flamingo’s spotten in Zeeland, maar dan zijn het er niet zo veel bij elkaar.

Zeehonden

Langs de Nederlandse kust leven het hele jaar door zeehonden. Je kunt ze op de zandplaten zien liggen, of vanaf het strand (bijvoorbeeld bij Vlissingen) in het water. Een goede plek is op de Brouwersdam, bij de Brouwerssluis: de inlaat bij het Grevelingenmeer. Je ziet zeehonden het makkelijkst als het windstil is, er geen golven zijn, en als het een beetje bewolkt is. Vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag zijn goede momenten om op zoek te gaan naar zeehonden of bruinvissen. Het is dan niet zo druk.

Damherten

De schemering in ochtend of avond is ook het beste moment om damherten te spotten. Ze zitten bijvoorbeeld in het natuurgebied Oranjezon (tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder). In dit kustgebied met strand, duinen en bos struinen naast damherten ook reeën en wilde paarden. Een bezoekje waard, zou ik zeggen! Als je in de bronststijd gaat (september en oktober), hoor je de mannetjes misschien burlen.

Zeearenden

Sinds enkele jaren zit de zeearend weer in Zeeland. Je kunt ze spotten in het natuurgebied Slikken van de Heen (bij Sint-Philipsland). De hoop en verwachting is dat de zeearend in de toekomst op meer plekken in Zeeland gaat broeden.

Ook leuk: op safari in Drenthe

#5 Strandwandeling maken

Een weekend Zeeland is niet compleet als je niet op het strand bent geweest. Dat behoeft geen uitleg, neem ik aan. Ik schat in dat dit veruit de meest populaire activiteit in Zeeland is. Of het nou warm of koud is, het regent of de zon schijnt, waait of windstil is: het strand is altijd een goed idee. Laat je meenemen door de elementen en voel dat je leeft.

Ga bijvoorbeeld naar Vrouwenpolder (grenzend aan natuurpark Oranjezon) of Zoutelande; de Zeeuwse Riviera. Het strand staat bekend als watersportstrand. Het Nollestrand in Vlissingen biedt een mooie combi tussen stad en strand. Bij Cadzand kunnen de kids haaientanden zoeken en wandel je zo de grens over richting Knokke in België. Domburg is de oudste badplaats van Zeeland. Het strand is bekend door de kenmerkende paalhoofden. Ook hier is de combinatie van strand, duingebied en gezellige terrassen (of een coffee to go) perfect.

strand Vlissingen

#6. Karakteristieke dorpjes bezoeken

Zeeland kent heel wat historische dorpen. Vaak zijn ze gebouwd rondom een kerkje en liggen ze aan het water. Verken de dorpjes en omgeving op de fiets en strijk op het marktplein neer voor een ijsje. Koop bij de bakker een verse Zeeuwse bolus en geniet in de haven van het uitzicht. Of je nou naar Veere, Domburg, Vlissingen, Zoutelande, Westkapelle, of Vrouwenpolder gaat. Succes gegarandeerd met deze oer-Hollandse activiteiten in Zeeland!

#7. Voor de liefhebbers: diepzeeduiken

Wist je dat er meer dan honderd duiklocaties in Zeeland zijn? De meeste bevinden zich in de Oosterschelde en de Grevelingen. Een van de populairste duikstekken is de Zeelandbrug in de Oosterschelde. Duikers komen hier rond april, omdat de sepia’s (inktvissensoort) dan arriveren en in augustus, als zeepaardjes hier komen om te paren. Zeeland is dus ook onder water een waar walhalla.

Toffe activiteiten in Zeeland

Met gemak vermaak je je een weekend in Zeeland. Ook 1 of 2 weken zal geen enkel probleem zijn. De zonnigste provincie van Nederland biedt heel wat vermaak langs de 650 kilometer kustlijn. Wandelen, fietsen, struinen over het strand, diepzeeduiken, dieren spotten. Zeeland heeft voor elk wat wils. Er zijn heel wat toffe activiteiten te doen, zeker als je van de natuur houdt. Voor loungen op het strand, de big 5 spotten en diepzeeduiken hoef je niet de grens over. Het kan allemaal in ons eigen (Zee)land.

Tip: Kijk op instagrambloggers voor een fijn welness weekend in Walcheren en andere tips over Zeeland.

kustlijn zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.