Ga naar de inhoud
ijskoos lievelinge

Hippe campings in Nederland: our pick

We hebben ons rot gezocht! Lekker weg in eigen land, is het motto. Prima, het is even niet anders. Voor iedereen is de wereld dit jaar een stuk kleiner geworden. Maar als je op zoek gaat naar de leuke en hippe campings in Nederland, blijkt ons kleine landje ineens enorm groot. Wat een gigantische keuze aan campings hebben we! Begin oktober gingen wij met een gehuurde UAZ Bukhanka een weekje roadtrippen in eigen land. We hebben op enkele super sympathieke campings gestaan en waren verrast door onze creatieve medelanders. Niet alle campings waren open in oktober, dus we hebben nog een bucketlist over voor komend voorjaar. We delen met plezier ons lijstje hippe campings in Nederland. Dat scheelt jou een hoop zoekwerk!

hippe campings Nederland

#1. Het bos roept!

Het bos roept! is een heerlijk natuurkampeerterrein midden in het bos, in de buurt van de Afsluitdijk. Je kiest je eigen plek op het ruime veld. Heb je geen eigen kampeermiddel? Geen nood! Dan huur je gewoon een eco-cabin of natuurtent. Ook een ligplaats voor je boot behoort tot de mogelijkheden.

Kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin, maar struinen misschien liever langs de bosrand. Bij de receptie zijn vuurkorven verkrijgbaar voor de pyromanen onder ons. En heel belangrijk: het sanitair is hygiënisch en zeer goed verzorgd. De gezamenlijke kas, ofwel “de shelter” vinden wij een fantastische plek om te koken, te ontmoeten en te borrelen. Zeker als het buiten koud en nat is. Wat ons ontzettend aanspreekt aan deze camping is de ongedwongen sfeer, de aandacht voor details van de eigenaren en de grootte van het terrein (niet te groot, niet te klein).

De accommodaties van Het bos roept! zijn het hele jaar rond te huur. Het kampeerterrein is van april tot eind oktober open en zelfs tijdens de kerstvakantie.

#2. Camping Buitenland

Camping Buitenland ligt in de buurt van Emmen. Het is een eigenzinnige camping met een aantrekkelijke, centrale buitenbar. Plof zeker een keer met een lokaal biertje in de lekkere, leren bank. Of confisqueer een hangmat of plons in het bubbelbad. Het is er allemaal. Als je maar pret hebt! Geen drukke animatieprogramma’s, maar wel gezellige activiteiten, zoals een ukelele workshop, yoga, broodjes bakken bij het kampvuur, ontbijtconcert en een singer songwriter op het podium. De sfeer is vriendelijk en open voor iedereen. Of je nu komt met de hele familie of om rust te zoeken.

De kwaliteit van het (unisex) sanitair vinden wij matig, maar dat vergeet je snel als je in de douche naar Radio 4 luistert. Net zo verrassend is de “Buitenland No Waste App”. Je kunt deelnemen in deze app-groep tijdens je verblijf om voedselverspilling te voorkomen. Als je iets over hebt gooi je het met een foto in de app-groep, zodat een andere kampeerder het op kan komen halen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

De camping is geopend van april tot eind oktober. De (geweldige) accommodaties van zelfbouwers zijn het hele jaar rond te huur.

camping buitenland

#3. De Lievelinge

De Lievelinge is helemaal hipperdepip. Deze grote camping in de buurt van Vuren, is een bonte verzameling van gekke overnachtingsplekken. Je kunt een kampeerplek voor je eigen caravan huren, maar ook een schoolbus, yurt, tipi of woonwagen. De keuze is enorm. Op het terrein zijn een privémeer, kinderboerderij, hele vette zweefmolen, speelterreintjes, leuke horeca etc. Regelmatig worden (muziek)avonden, markten en activiteiten voor kinderen georganiseerd. Het is een levendige hippiecamping met een circussfeer. Je moet wel een beetje van anarchie houden, want regels en toezicht zijn er niet.

Wij zijn in het naseizoen op De Lievelinge geweest. Een rondje camping was geweldig, we keken onze ogen uit. Het was relatief rustig en een vuurkorf hield ons warm in de avond. Het sanitair was schoon. In het hoogseizoen zie je ons niet op De Lievelinge. De combinatie van anarchie, drukte en heel veel jonge kinderen, lijkt ons drama. Maar als je op zoek bent naar een levendige, creatieve en hippe camping ben je hier absoluut aan het juiste adres.

De Lievelinge is geopend van april tot eind oktober.

#4. Natuurkampeerterrein Drie

Wij hebben een enorm regenachtige nacht doorgebracht op natuurkampeertterein Drie van Staatsbosbeheer, op de Veluwe. Het ligt in het Speulderbos, waar de bomen lijken te dansen. De 22 kampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn allemaal erkende Natuurkampeerterreinen. Dit betekent dat zij aangesloten zijn bij Stichting de Groene Koepel en dat je een Natuurkampeerkaart (€15,95 per jaar) nodig hebt om hier te kunnen overnachten.

Ale natuurcampings liggen op bijzondere plekken op landgoederen, in eeuwenoude bossen, boomgaarden of aan het water. Geen campingwinkels en animatie, duurzaamheid en natuur spelen overal de hoofdrol. De aandacht voor kleinschaligheid en liefde voor de omgeving maken deze plekken hippe campings. Steeds meer kampeerders hechten hier immers belang aan.

Veel natuurkampeerterreinen zijn open tot 1 november. Er zijn 21 natuurkampeerterreinen waar winterkamperen mogelijk is.

#5 Bucketlist hippe campings in Nederland

Tijdens onze mini roadtrip van een week hebben we een paar toffe campings bezocht, maar ook een paar suffe. Dat waren degelijke, goed verzorgde campings met mooi groen gras, gesnoeide haagjes en keurig sanitair. Dergelijke campings hebben we honderden, misschien wel duizenden in Nederland. Wij worden er meestal niet zo enthousiast van. Een paar campings hadden wij wel graag hadden bezocht, maar waren helaas niet open in oktober. Deze staan nog op onze bucketlist:

Heb jij nog tips voor ons? Het zou super leuk zijn als je ons lijstje aanvult met campings die we niet mogen missen. Wat vind jij de leukste plekjes van Nederland?

UAZ Bukhanka testweek

Op pad in eigen land?

2 reacties op “Hippe campings in Nederland: our pick”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.