Ga naar de inhoud
oesters plukken zeeland

Leuk! Zelf oesters plukken in Zeeland

In de voorbereidingen van een weekendje weg naar Zeeland stuitten we op de mogelijkheid om zelf wilde oesters te plukken (of rapen). Hoe cool! Wist jij dat dit kan? Wij niet! Het is in ieder geval weer eens wat anders dan wandelen of fietsen in lockdown-tijden. Een dag struinen langs de waterkant en daarna je eigen geplukte oesters eten. Met een glaasje bubbels erbij! Als je gruwelt van deze glibberige zeedieren: het plukken is ook leuk als je ze niet lust. In dit blog vertel ik je alle geheimen over oesters plukken in Zeeland.

Japanse oesters plukken in Zeeland

De wilde, Zeeuwse oester (creuse) komt oorspronkelijk uit Japan. Het is een oester met een bolle schelp. Ze zijn in de jaren zestig door oesterkwekers geïntroduceerd. De platte, Nederlandse oester leed aan een oesterziekte en kwekers hoopten dat Japanse oesters sterker zouden zijn. Dit bleek het geval. Ze hebben geen natuurlijke vijanden en groeien erg hard. Daarom mag je op verschillende plaatsen in Nederland wilde oesters plukken.

oesters Bergse Diepsluis

Waar mag je oesters plukken?

De meeste plekken om oesters te plukken liggen in Zeeland, maar ook op bijvoorbeeld de Waddeneilanden zijn verschillende pluklocaties. Wij verbleven in het luxe Villapark Waterrijk Oesterdam bij Tholen. Heel dichtbij, bij de duiklocatie “Bergse Diepsluis”, kun je bijvoorbeeld makkelijk oesters plukken.

villapark Waterrijk Oesterdam

Toen wij bij aan de voet van de dijk rondstruinden kwamen we Jan Kruijsse en zijn collega tegen. De enige zeewiersnijders in Nederland! Jan vertelde ons met trots dat zij het hele jaar door zeewier snijden langs de Zeeuwse kust. Hij tipte ons de Steldijk bij Wemeldinge voor de beste oesters. Daar liggen ze volgens hem losser en zijn ze steviger.

Tip: Kijk op de Wildplukwijzer waar je oesters mag plukken. Op deze website zie je meteen wat er nog meer in het wild te plukken valt in Nederland.

zeewiersnijder Jan

Wanneer kun je oesters plukken?

Het oesterseizoen loopt van september tot en met april. In het voorjaar en de zomer wordt het warmer en dan zijn de oesters niet lekker meer. Je gaat dus op pad als de R in de maand zit en je plukt als het eb is. Dat kan twee uur voor en twee uur na laagtij.

Wij dachten dat we beter op vrijdag dan op zaterdag konden gaan, in verband met de weekenddrukte. Dat bleek echter onzin. Waarschijnlijk zijn er minder Nederlanders die van oesters houden dan wij dachten? Er liggen in ieder geval meer dan genoeg oesters voor het oprapen in Zeeland en op de locaties waar wij waren, was het helemaal niet druk.

Tip: gebruik een getijdetabel om te bepalen wat de beste tijd is om oesters te plukken.

oesters plukken Steldijk

Hoe wilde oesters plukken?

Het plukken of rapen (dat is hetzelfde) van oesters klinkt wat vriendelijker dan het in werkelijkheid is. De schelpen zijn scherp en kunnen stevig vastzitten. Je haalt je handen er aan open, dus handschoenen zijn geen overbodige luxe en een platte schroevendraaier helpt om ze los te wrikken. (Het plamuurmes dat ik bij me had, werkte voor geen meter.)

Blijkbaar kun je het beste oesters pakken die nog net boven het water uitkomen, die zijn het verst. Neem alleen dichte schelpen mee en raap wat je denkt te gaan eten. Je mag 10 kilo oesters per persoon per dag meenemen voor eigen consumptie, maar dat is echt way to much! Zeker als je (net als Eric) al gaat kokhalzen als je aan oesters denkt. Ik vind de kleine exemplaren (ongeveer 10 cm) het lekkerst om rauw te eten. Groter vind ik een beetje teveel van het goede. Ben selectief in wat je meeneemt en word niet te hebberig.

Tip: Op de website van Nationaal Park de Oosterschelde lees je alle regels voor het plukken van oesters.

emmer oesters plukken

Benodigde uitrusting voor je expeditie:

  • laarzen of hoge, waterdichte wandelschoenen.
  • emmer voor je vangst
  • werkhandschoenen
  • platte schroevendraaier
  • hygiënische doekjes of een handdoek (afhankelijk van hoe diep je het water in bent gegaan).
  • oestermes (als je ter plekke al wilt proeven)

Hoe bewaar je oesters?

Je kunt verse oesters (gesloten en ongewassen) het best een dag of twee onder een natte theedoek in de koelkast bewaren. Je mag ze niet in gewoon water laten staan, dan raken ze vergiftigd en gaan ze dood. Ze mogen niet open gebroken zijn, hol klinken of zeepokken hebben. Een oester moet ondoorzichtig zijn (maar niet grijs). Je ruikt het als hij niet goed meer is. Wij vonden de groenige gloed van onze verse oesters op dag twee niet zo aantrekkelijk en hebben ze maar weggegooid. Je kunt flink ziek worden van oesters die niet goed meer zijn. Neem liever geen risico.

In sommige wilde oesters zit zand. Zeker als je ze uit een zanderige bodem hebt geplukt. Dat is bij gekweekte oesters niet, omdat ze gezuiverd worden in speciale oesterputten. Spoel je oesters daarom in ieder geval goed af met zeewater.

Tip: Breng een bezoek aan de Oesterij in Yerseke om alles te weten te komen over de Zeeuwse mosselcultuur.

Hoe open je oesters?

Het openen van een oester is een handigheidje dat je even onder de knie moet krijgen. Wij hadden geen metalen oesterhandschoen, dus gebruikten onze werkhandschoenen, waarmee we ze ook geraapt hadden. Je pakt de oester in je hand, met de bolle kant naar beneden. Het oestermes steek je in het scharnierpunt van de schelp en vervolgens kantel je het mes. Je wrikt hem voorzichtig open. Met het mes snij je langs de platte kant van de schelp om de oester los te krijgen. Daarna snij je hem los van de onderste schelp. Kijk net als wij gewoon een paar youtube-filmpjes en daarna lukt het vast.

Zelf wilde oesters plukken

Wat vonden wij het leuk! We hadden nog nooit van oesters plukken gehoord en werden er helemaal enthousiast van. Het was een heerlijk dagje uit. Lekker speuren langs de kust in de koude wind, onder een flets zonnetje. Daarna de beste exemplaren uitzoeken en klaarmaken voor een luxe borrel met oesters en bubbels in de voorjaarszon. De oesters liggen in Zeeland gewoon voor het oprapen, wat een luxe!

rauwe oesters slurpen

Meer lezen over vakanties in Nederland?

8 reacties op “Leuk! Zelf oesters plukken in Zeeland”

  1. Claudia wat leuk om te lezen, met waardevolle informatie over het oesterplukken. Gelijktijdig respect voor de natuur, pluk niet meer dan nodig. Nederland heeft veel te bieden wat betreft natuur wondertjes. Ons waterland is bijzonder mooi, ook voor ons is er nog veel ongezien gebleven. Dankjewel voor je mooie verhaal, mama.

    1. He lieve mam,
      We hebben vroeger heel veel gezien en gedaan in Nederland. Jullie zeiden altijd: “Eerst maar eens Nederland zien, voordat we naar het buitenland gaan”.
      Wat hebben we veel mooie herinneringen gemaakt! Oesters plukken hebben we nog nooit gedaan. Ik vermoed, omdat jij het maar smerige dingen vindt.
      liefs, Claudia

  2. Hoi! Wat een fijne tips. Ik krijg er nu al zin in! Ik lees veel over 2 uur voor en 2 uur na laagtij plukken. Nu vraag ik mij af of het echt zo strikt is? Als het bijv. Om 8.00 u laagtij is en je begint om 10 u met plukken, zou je dan tot 12 u ongeveer door kunnen gaan? Het wordt dan immers pas vloed rond 15.00 u? Wij willen voor een dagje naar Zeeland komen dus goed om van te voren te weten voor de planning! Alvast bedankt!!

    1. Het is een geleidelijke schaal, langzaam komt het water omhoog. Hoe later het wordt, hoe minder oesters je ziet liggen. Daarom zou ik echt proberen om vroeger te gaan. Van 9 tot 11 uur of zo? Wij waren in maart in Zeeland en toen was het om 12 uur eb. We konden dus van 10 tot 14 uur plukken. Dat was ideaal.

  3. Het is een goeie tips! Ik ben een Indo die 20 jaar in Belgie woont dus wou zo graag deze ervaring doen en zo graag oester eten ^_^.
    En we gaan dit weekend naartoe + een dagje daarna naar de sauna gaan.
    Dank je voor deze info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.