Ga naar de inhoud
purmamarca Ruta 40 in Noord-Argentina

De Blue Dollar in Argentinië, zo werkt dat!

Wil jij graag goedkoop reizen in Argentinië? Dan is de Blue Dollar je beste vriend! Je bent een dief van je eigen portemonnee als je er geen gebruik van maakt. Het is (bijna) legaal en heel makkelijk. Wij ontdekten per toeval het bestaan van de Blue Dollar, toen we tijdens onze wereldreis in oktober 2022 (ongepland) in Argentinië terecht kwamen. Net voordat we vanuit Chili de grens over zouden steken naar Argentinië, vertelde een Duits stel ons over de Blue Dollar. Dat was interessant nieuws! Wij hadden maar weinig contante Euro’s en Dollars op zak, maar dat bleek geen enkel probleem. In dit blog leg ik uit wat de Blue Dollar is en hoe het werkt. Wie wil nou niet de waarde van zijn geld verdubbelen tijdens het reizen in Argentinië? Met de Blue Dollar kan dat!

Lees ook: onze 6 tips voor jouw reis naar Patagonië en het eind van de wereld

purmamarca berg 7 kleuren

Wat is de Blue Dollar in Argentinië?

De achtergrond van de Blue Dollar in Argentinië is eerlijk gezegd best treurig. Argentinië heeft al jaren last van enorme inflatie, waardoor de Argentijnse peso steeds minder waard wordt. Argentijnen willen hun pesos daarom heel graag wisselen naar dollars of euro’s, die veel waardevaster zijn. Hierdoor is een officieuze geldmarkt ontstaan, waarop de dollar en euro meer dan het dubbele waard zijn. Deze markt wordt de “blauwe markt” genoemd en heel strikt genomen is het illegaal, maar de Argentijnse overheid is op de hoogte en staat het toe. De Blue Dollar is dus eigenlijk jouw euro of dollar, die je in Argentinië wisselt op de zogenaamde blauwe markt. Het is heel gebruikelijk om dat te doen, niets schimmigs aan.  

markt in Argentinië

Hoe kom ik aan de Blue Dollar in Argentinië?

Het maakt (op dit moment) voor de koers niet uit of je dollars of euro’s omwisselt. De meest simpele manier is dus om euro’s (het liefst briefjes van 50) mee te nemen naar Argentinië en te wisselen bij een Argentijns wisselkantoor. Je mag € 10.000,- euro invoeren, meer dan genoeg voor een héle lange reis door Argentinië. Wissel niet bij een officiële bank, want dan krijg je de normale koers, ga naar een wisselkantoor!

In Buenos Aires is Calle Florida de meest bekende plaats om geld te wisselen. Het is slim om van te voren op de hoogte te zijn van de actuele koers, zodat je kunt onderhandelen en kunt voorkomen dat je wordt afgezet. Buiten Buenos Aires kun je ook wisselen. In bijna iedere stad of dorp zijn geldwisselkantoren te vinden.

Wij reden vanuit San Pedro de Atacama in Chili naar Purmamarca in Argentinië. Om wat contant geld te hebben wisselden wij € 50,- euro in San Pedro en kregen een koers van 270 pesos voor een euro, in plaats van de officiële koers van 146 pesos. Daar waren wij helemaal ondersteboven van, maar eigenlijk was deze koers nog best laag. In Purmamarca in Argentinië konden we zelfs 290 pesos krijgen. Het dubbele van de normale koers bij officiële banken! En als jij dit blog leest is de koers waarschijnlijk nog beter geworden.

Lees ook: Onze tips over wat je zeker moet zien in authentiek Noord-Argentinië

De beste koers krijg je via Western Union

Dit klinkt toch als toveren met geld? En geloof het of niet, het wordt nog beter! Met € 10.000,- euro in je tas naar Argentinië reizen vind je vast geen fijn idee. Onderhandelen over een goede koers zie je misschien ook niet zitten. Geen nood, het kan veel makkelijker: download de app van Western Union en maak een account aan. Verifieer met je paspoort. Western Union geeft je de beste koers, wij kregen in oktober 2022 een koers van 303 pesos.

Het werkt belachelijk simpel. Je maakt in de app van Western Union met je creditcard of een bankoverschrijving geld over naar jezelf in Argentinië. Hiervoor betaal je een tarief van € 1,90 per transactie. Het is belangrijk dat je naam exact klopt met de gegevens in je paspoort en je geeft aan dat je het geld contant komt ophalen. Je krijgt vervolgens per direct een e-mail met een code waarmee je naar een willekeurig kantoor van Western Union in Argentinië kunt gaan. Op vertoon van je paspoort krijg je het geld uitgekeerd. Bij een bankoverschrijving kan het 1 tot 3 dagen duren.

Praktische tips voor geld wisselen via Western Union

Er zijn een paar praktische tips die we je mee willen geven voor het wisselen van de Blue Dollar via Western Union. Wij ontdekten dat in het noorden van Argentinië niet alle kantoren die in de app van Western Union zijn opgenomen nog bestaan. Sommige bleken gesloten. We moesten een paar keer zoeken naar een kantoor dat open was én geld beschikbaar had. In Purmamarca lukte het bijvoorbeeld niet, maar in Tilcara wel. We hebben toen een paar honderd euro gewisseld.

Het is slim op vroeg op de dag te gaan, want aan het eind van de dag kan het geld op zijn. Hou ook rekening met wachttijden, je moet soms een tijdje in de rij staan. Wij gingen meestal eerst op zoek naar een kantoor en vroegen hoeveel geld we konden wisselen. Pas daarna maakten we (tijdens het wachten in de rij) een bedrag over, zodat we zeker wisten dat het ook uitgekeerd kon worden.

Hoeveel je het beste kan wisselen is natuurlijk afhankelijk van je uitgavenpatroon. Wij zouden adviseren om niet te weinig te wisselen, want het ophalen van geld is iedere keer een hele onderneming die stiekem meer tijd kost dan je lief is. Wij wisselden meestal € 300,- per keer. Gezien de hoge inflatie wil je aan het eind van je reis geen Argentijnse pesos overhouden. Schat dus in hoeveel je nodig denkt te hebben en maak alles op. Eventueel kun je aan het eind van de reis je resterende pesos terug wisselen naar euro’s, maar dat is nooit gunstig.  

Kan ik met creditcard betalen?

Het schijnt dat je sinds december ook een gunstigere koers krijgt als je met je creditcard (in ieder geval met Mastercard) betaalt. De koers van de zogenaamde Dólar MEP (Dólar Mercado Electrónico de Pagos) ofwel de elektronische Dollar is niet zo scherp als bij Western Union, maar komt behoorlijk in de richting. Let er bij het betalen met je creditcard op dat ze je in pesos laten betalen en niet in US Dollars.

Wij hebben geen ervaring met de gunstige creditcard tarieven, omdat die er nog niet waren toen wij in het najaar in Argentinië waren. Het is wel goed nieuws dat je als toerist zowel contant als digitaal een goede koers kan krijgen! Mocht je meer weten van de nieuwe ontwikkelingen, dan horen we het graag in de reacties onder dit bericht.

Blij in Argentinie

28 reacties op “De Blue Dollar in Argentinië, zo werkt dat!”

 1. Beste Claudia,
  Wat een goede tip zo vlak voor onze reis naar Buenos Aires.
  Moet je een specifiek kantoor van western union opgeven waar je je geld wilt ophalen of kan je bij elk kantoor terecht bij een overboeking?
  En hoe snel staat de overboeking erop? Kan je direct na een overboeking je geld ophalen of gaan daar een aantal dagen overheen?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groetjes Thomas

  1. Hoi Thomas,
   Als je via de app geld overmaakt met je creditcard of iDeal of Apple Pay duurt het enkele seconden. En kan je direct je geld ophalen. Met een bankoverschrijving duurt het 1 tot 3 dagen. Je hoeft geen locatie op te geven (alleen het land), je kunt dan naar elk kantoor van WU gaan.

   Veel plezier in Argentinië!
   Grtz Claudia

    1. Hi lees toevallig deze blog. Creditcard geeft sinds een paar weken ook een voordelige koers. Veel plezier in Argentinië het is een geweldig land!

     1. Dankjewel voor je aanvulling Marlies! Dit is goed nieuws! Fijn dat je dit laat weten.

      Het is nu dus zover, dat je ook via je creditcard een goede koers krijgt. Je moet wel even controleren of dat bij jouw card ook zo is, omdat nog niet alle maatschappijen dit doen. Je weet vooraf niet exact de koers, omdat eerst de normale koers wordt gerekend en pas later het verschil wordt verrekend. Maar betalen met je creditcard is wel veel makkelijker dan contant geld ophalen. Het is voor toeristen heel fijn dat het nu allebei kan! Ik zal het ook in mijn blog verwerken.

  2. Ook wij zijn net terug uit Argentinië.
   Als tip van onze fietsgids Job (echt aanrader in Buenos Aires) hebben wij met Mastercard betaald.
   Hij vertelde dat je dan bij thuiskomst een bepaald percentage van het uitgegeven bedrag teruggestort krijgt.
   Wij konden het niet geloven, maar bij thuiskomst klopt het echt.
   Bij elke afschrijving staat de regel verderop een retourbedrag van bijna 40%.
   Een etentje van 50,- kregen we 21.- retour.
   Let op werkt alleen bij MasterCard niet bij visa.

   1. Beste Edith, dat is een mooie tip! Geldt dit ook voor betalingen die je nu al in Nederland doet in Argentijnse pesos? Ik wil namelijk vliegtickets kopen op de website van aerolineas argentinas en betalen in pesos met mijn Mastercard.

   2. Sorry Edith, ik was te ongeduldig. Maar inderdaad ik krijg via MasterCard ook geld terug geboekt.
    Bedankt voor de tip.
    Groet Roberto

 2. Informatief topic. Als ik vanuit nl via argentijnse site boek en betaal met cc n peso’s. Krijg ik dan ook geld terug gestort?

 3. Ik was in januari tot en met maart in Argentinie. Drie maanden met de visacard betaald. Wat een (goedkope) weelde. Mastercard stort na twee dagen een deel terug, Visa doet het realtime! Veeeeel goedkoper dan betalen met cash, of met je bankpas. Jawel, als je met je gewone pinpas (bankpas) betaalt, is alles net zo ongunstig als met cash. Neem wel cash mee (pinnen), want vooral in kleinere zaken kun je vaak alleen cash betalen, en in een taxi kun je al helemaal niet met creditcard betalen. Zelfs de taxi’s die je op het vliegveld boekt, moet je cash afrekenen.

  1. Hoi Fred, hoe krijg je dit terug via de mastercard (rabobank)? Ik boek tours in pesos met mijn mastercard maar bij mij wordt toch echt de official rate gebruikt, ook na een week is er niets gecorrigeerd. Hoe heb jij dit gedaan?

 4. Even een vraag kun je als je in argentinie zit ook met wifi van het hotel geld overmaken naar je zelf.
  Heb een account en al goedgekeurd en de app gedownload. Weet iemand dat?

   1. Hoi bedankt voor het advies. Maar kun je met die telefoonkaart wel geld overmaken. Moet je dan niet via nederland inloggen. Dit is gewoon nieuw voor me. En weet jij misschien hoeveel je kunt overmaken als je in el calafate zit.

    1. Met een lokale simkaart, krijg je ook een lokaal nummer. Probeer anders even te googelen hoe dat werkt. Ik kan het niet in een paar woorden uitleggen. Of vraag een andere toerist in je buurt om hulp. Veel mensen werken met WU. Geld overmaken doe je met je creditcard. Het maximum weet ik niet.

 5. Beste allen,
  Nog op de valreep lees ik dit. Wij gaan een maand naar Argentinië en tot nu toe alles al te duur geboekt, zoals hele dure tickets etc. Dus een keer een meevaller zou leuk zijn maar dan moet ik het wel goed snappen.

  1. Dus een simkaartje kopen op de luchthaven al?
  2. Ik heb de app van Western Union gedownload en zag ergens dat je je gegevens moet invullen zoals op paspoort en ergens anders stond weer dat gegevens overeen moeten komen op je bankrekening. Mijn paspoort geeft volledige voornamen en bank alleen voorletters. Wat moet ik nu invullen?
  3. Edith zegt dat ze met mastercard heeft betaald en ong 40% terug kreeg. Bedoel je Edith dan ook via de app van Western Union of gewoon ‘ouderwets’ met de mastercard betalen in een restaurant of waar dan ook?
  4. Heel veel contact geld meenemen is dus niet eens nodig tenzij je in het zuiden zit. Klopt dat?

  Hoop dat iemand voor zaterdag dit nog leest en dit kan beantwoorden. Zou super fijn zijn. BvD.

  Hartelijke groet,
  Gerda

  1. Hoi Gerda,
   Je kunt op de luchthaven al een sim kopen. Voor het invullen van je app zou ik kiezen voor je volledige voornamen. Je kunt tegenwoordig ook met creditcard betalen. De terugbetaling wordt automatisch verwerkt. Contant geld meenemen is altijd handig.

  2. Wij hebben ook een binnenlandse vlucht geboekt waarvan wij dachten dat deze veel te duur was en zien nu op onze Visa afrekening dat er blijkbaar rekening is gehouden met de blue dollar koers, want de vlucht koste ineens maar de helft 🙂 . Achteraf de inhoudingen nagekeken van onze busreservaties nagekeken en ja hoor, daar ook slechts ongeveer de helft betaald dan we dachten. Voor de dure excursie in Ushuaia helaas in dollars moeten betalen en dus wel veel geld kwijt voor deze excusie. Wij hebben voor de betalingen een Visa-kaart van BNP Paribas Fortis gebruikt.

 6. Beste allen,
  Helaas geen berichtje meer van iemand. Ik heb wel mastercard gebeld met de vraag of dit juist is van belasting terruggaaf. Zij beweerde dat dit onzin zou zijn. Geen idee want ik wil niet beweren dat iemand zit te liegen alleen is het wel even rekening houden dat iemand er niet vanuit gaat. Komt het terug dan gewoon een enorme grote meevaller en leuke extra voor de Kerstdagen :).

  1. Hoi Gerda,
   Het gaat niet om een belastingteruggave. Het gaat om een gunstige wisselkoers, die je ook krijgt als je met met Mastercard betaalt. Je gaat het vanzelf zien als je in Argentinië bent. Fijne vakantie!

 7. Hi,
  Ik heb een vraag! Wat een interessant artikel 🙂 Heel fijn. Wij zijn nu in Argentinië en volgen een taalcursus. De taalschool eigenaresse heeft ons de keuze gegeven om cash te betalen. Dat doen wij graag zodat wij met creditcard via cash Western Union een gunstige koers zullen krijgen. Nu rekent de eigenaresse echter via de koers van de Blue Market, voor mijn gevoel in ons nadeel. Als in; de cursus is (bv) 100 USD deze 100 USD zet ze vervolgens om in Argentijnse Pesos omgerekend via de website van de blue market. Hierdoor kwamen de cursuskosten op een hoger bedrag uit dan wat wij zelf hadden berekent (met een ‘gewone valutacalculator’). Opeens had ik het door; Is dit niet omgekeerde wereld als zij dit doet? Is dit een truc om dus omgekeerd ons meer te laten betalen? Zij maakt van die 100 USD dus meer cash geld voor haar omdat ze deze blue market koers gebruikt en aangeeft als de wisselkoers die zij wil gebruiken… Maar dan verdient zij dus aan ons in cash omdat dit onjuist is! Ik begrijp wel dat ze dan zo gemakkelijk sprak over 15% korting als we cash betalen.
  Benieuwd of ik dit goed heb ingezien zojuist.
  Groet !

 8. wij vertrekken volgende week naar Argentina
  is dat nog steeds zo als je met een Rabo gold card , en je betaald daar mee in peso , dat je toch nog een gedeelte terug krijgt .had Rabo bank gebeld en die konden daar niets over vertellen raar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.