Ga naar de inhoud
torres del paine

Patagonië: reis naar het einde van de wereld

In Patagonië reis je in ongeveer drie weken naar “El fin del Mundo”. Tijdens je ontdekkingstocht kom je langs imposante gletsjers, ongerepte natuur, desolate landschappen, unieke flora en fauna. Patagonië is ruig, eindeloos, ijzig en 1000 tinten blauw. Patagonië is wandelen, klimmen, koukleumen, dieren spotten en geïmponeerd raken. Het is een fantastische bestemming voor een actieve vakantie. Vlieg naar Buenos Aires en je Patagonië reis kan beginnen. Ik vertel je waar wij zijn geweest, wat ons beviel en wat niet.

Goedkoop reizen? Ik vertel je alles over de Blue Dollar in Argentinië

#1. Buenos Aires

Feitelijk gezien ligt Buenos Aires niet in Patagonië. Patagonië is namelijk het zuidelijke deel van Zuid-Amerika (in Argentinië en Chili), onder de Colorado Rivier. Buenos Aires ligt noordelijker. Toch is het redelijk waarschijnlijk dat je reis in de hoofdstad van Argentinië start. En dat is helemaal geen straf! Het is een heerlijke stad om bijvoorbeeld met de fiets te verkennen. Breng met je stalen ros een bezoek aan de prachtige parken in de wijk Palermo, leer de tango in San Telmo en bezoek het Plaza de Mayo, waar Evita ooit het volk toesprak. Wij vonden de kleurrijke volkswijk La Boca erg leuk en gingen uiteraard naar het statige Cementerio de la Recoleta, waar het graf van Evita Peron te bezichtigen is.

Overnachten: Gran Hotel Hispano

Tip: beste reistijd voor Patagonië is ons winterseizoen, ongeveer van november tot maart.

#2. Peninsula Valdés en Punto Tombo

Puerto Madryn is de ideale uitvalsbasis om schiereiland Valdes en Punto Tombo te bezoeken. Op Peninsula Valdés leeft een kolonie zeeleeuwen en zeeolifanten. In het dorp Puerto Piramides is het mogelijk om vanaf het vasteland (of met een boottocht) walvissen te spotten. Vanaf juli tot begin december komen walwissen naar deze kustgebieden om te paren en hun kalveren groot te brengen. Met een dosis mazzel zie je bij Punta Delgada een orka het strand opschuiven om een jonge zeeolifant te vangen. Een uniek natuurverschijnsel!

100 kilometer verderop, bij Punto Tombo, leeft de grootste kolonie Magelhaenpinguïns van Zuid-Amerika. Van september tot april broeden een half tot een miljoen waggelaars hun eieren hier uit. Onder de bosjes bouwen ze hun nesten. Mannetjes en vrouwtjes wisselen elkaar af bij het bewaken van het nest tegen roofvogels. Via een boardwalk loop je tussen de pinguïns, zonder ze te storen.

Overnachten: hotel Tolosa

Tip: Vergis je niet in de afstanden. Niet goed voor je footprint, maar het is toch aan te bevelen om enkele binnenlandse vluchten te nemen (naar Puerto Madryn (luchthaven Trelew), el Calafate en Ushuaia).

Punta Tombo Patagonië

#3. El Calafate – Perito Moreno

El Calafate ligt aan het Lago Argentino, het grootste meer van Argentinië. Het toeristische dorp is een waar afritsbroekenparadijs en de belangrijkste toegangspoort tot het Nationaal Park Los Glaciares. Daar ligt de beroemde Perito Moreno gletsjer. Het is een van de weinige gletsjers ter wereld die zich nog niet terugtrekt. De Perito Moreno is 5 kilometer breed, 60 meter hoog en wel 30 kilometer lang. De ijsblauwe massa is constant in beweging en dat gaat gepaard met gekraak en gedonder. Het klinkt alsof er altijd onweer op komst is.

Je kunt de gletsjer vanaf verschillende uitzichtpunten zien. Maak ook zeker een boottocht naar de voet van de ijsberg, dan pas zie je hoe hoog de massa is. Regelmatig storten stukken ijs met veel lawaai in het heldere water van Lago Argentino. Sommige boottochten varen verder naar de Upsala en Spegazzini gletsjer. In het fjord drijven honderden enorme stukken ijs met een intens blauwe kleur. Wij vonden dat super gaaf!

Overnachten: Del Glaciar Libertador hotel (hostel)

Van plan om te backpacken in Zuid-Amerika? Ik heb 8 handige tips!

patagonië reis perito moreno
ijsschotsen upsala gletsjer

#4. El Chaltén – Fitz Roy

El Chaltén is een dorp binnen de grenzen van het Nationaal Park Los Glaciares. Het ligt tegen de grens met Chili en is vanuit El Calafate makkelijk met de bus te bereiken. Bergbeklimmers komen hier om de gigantische Fitz Roy of de Cerro Torre te bedwingen. In de omgeving liggen tal van mooie wandelpaden. Het is mogelijk om de voet van de Fitz Roy tijdens een dagwandeling te bereiken, maar veel mensen kiezen voor een tweedaagse hike, om de zonsopgang te kunnen zien.

Fitz Roy

Wij maakten vanuit El Chaltén een dagexcusie naar de Viedma gletsjer. Bij aankomst kregen we stijgijzers en maakten een super vette trekking over de gletsjer. Een Baileys met gletsjerijs maakte de ervaring compleet!

Overnachten: hosteria Los Ñires of Racho Grande

Tip: in El Chaltén en El Calafate vind je genoeg touroperators die tours aanbieden. Vanuit je hostel kan je waarschijnlijk alles regelen. Houd er rekening mee dat tours niet goedkoop zijn. De prijzen zijn eerder Europees dan Argentijns in deze regio. Genoeg sparen dus!

#5. Puerto Natales – Torres del Paine

Waarschijnlijk heeft iedere bezoeker van Puerto Natales het doel om Nationaal Park Torres del Paine in Chili te bezoeken. Je doet in dit dorp je laatste inkopen en bij veel overnachtingsplekken kun je je bagage een paar dagen achterlaten, zodat je alleen het noodzakelijke hoeft mee te nemen voor je trekking in het nationale park.

Overnachten: hostel francis Drake

W-trek Torres del Paine

De drie hoge pieken Torres del Paine, Paine Grande en Los Cuernos zijn de hoofdspelers in Torres del Paine. Het lopen van de beroemde vierdaagse W-trek was het hoogtepunt van onze Patagonië reis. Je wandelt langs ijskoude rivieren, diepblauwe meren en gigantische gletsjers. Deze populaire route is de beste manier om het park in optima forma te ervaren en alle verbluffende uitzichten te zien. De tocht is soms pittig, maar als je in redelijke conditie bent, goed te doen. Wij hebben niet de gehele trek gelopen. Als je dat wel wilt doen, overweeg dan om er 5 dagen voor uit te trekken. Vier dagen was voor ons te krap, maar wij zijn (nee: ik ben) ook best traag.

torres del paine

Een catamaran brengt je binnen een uurtje naar de overkant van Lago Pehoe waar de wandelpret begint. De eerste dag brengt je langs de oevers van Lago Grey. De volgende dag loop je door Valle Frances naar het uitzichtpunt Campamento Britanico. Daarna loop je naar hosteria Las Torres, of je gaat nog verder naar Mirador Las Torres. Het is overigens ook mogelijk om de trekking in tegengestelde richting te doen.

Langs het W-circuit zijn verschillende accommodaties waar je in refugios (op slaapzalen) kunt overnachten. Of je gaat (net als wij) kamperen. Tent en matje huur je ter plekke. Vooraf reserveren is noodzakelijk. De sfeer in de restaurants met aanschuiftafels vonden wij onvergetelijk. Schoenen uit, kommetje soep erbij, aanschuiven en verhalen delen met je wandelburen!

Tip: Boek je trekking vooraf. Het is met name in het hoogseizoen bijzonder druk in het park.

Tip: Het kamperen is ons niet goed bevallen. Het waaide het ’s nachts enorm, waardoor wij slecht sliepen, terwijl we onze rust hard nodig hadden.

#6. Ushuaia – Tierra del Fuego

De stad Ushuaia noemt zichzelf de meest zuidelijke stad op aarde of “El fin del Mundo”. In werkelijkheid ligt het Chileense Puerto Williams 5 kilometer zuidelijker, maar vooruit. Vanuit de havenstad Ushuaia nemen veel reizigers een cruise naar Antarctica. Wij hebben een poging gedaan om ter plekke een lastminute te boeken, maar dat is helaas niet gelukt. De boten waren net vertrokken en wij zouden minimaal een week moeten wachten op vertrek. Zo’n lange tijd in het druilerige Ushuaia zagen wij niet zitten. Heel sexy is deze stad namelijk niet, daarom staat Antarctica nog altijd op onze bucketlist!

Het is de omgeving rond Ushuaia die het hem moet doen. Tijdens een boottocht door het Beagle Channel, ben je omringd door besneeuwde bergen, kleine eilandjes, zeeleeuwen, zeeolifanten en pinguïns. Het Nationaal park Tierra del Fuego (Vuurland) is een bosgebied waar je kunt wandelen en bevers spotten. Wij vonden Tierra del Fuego eerlijk gezegd niet heel spectaculair. Bovendien zat het weer behoorlijk tegen. Vuurland is het eind van de Panamerican highway. Dat is dan wel weer tof. Deze legendarische route zouden wij nog wel eens willen rijden met eigen auto. #bucketlistdingetje

Overnachten: hotel Villa Brescia

Jouw Patagonië reis

Als je voor jouw reis naar Patagonië ongeveer drie weken de tijd neemt kun je alle beschreven plekken bezoeken. Ushuaia is ons het minst bevallen, Torres del Paine heeft het meest indruk gemaakt. Mocht je vier weken hebben, ga dan tevens naar het merengebied rond Bariloche. Op die manier is je ontdekkingstocht door Patagonië helemaal compleet. Of ga naar Antarctica, als je budget dat trekt! Dat is natuurlijk helemaal vet.

Tip: boek je hostels onderweg een paar dagen vooraf via hostelworld.com. Wij vonden dat heel handig werken.

schaap Patagonië reis

Meer Zuid-Amerika?

Wij reisden door verschillende landen in Zuid-Amerika. Ik hoop je te kunnen inspireren met mijn tips en verhalen. En als je vragen hebt, stel ze ons gerust. We vinden het leuk om je te helpen!

2 reacties op “Patagonië: reis naar het einde van de wereld”

  1. Dag Eric en Claudia,
    Dat ziet er als een fantastische reis uit! Willen dit ook graag eens doen, al denk ik dat daar slapen in een tentje misschien ook niet direct ons ding is 🙂 Voorlopig heb ik geen ervaring met Zuid-Amerika, maar we willen het graag ontdekken. Die Magelhaenpinguïns lijken wel erg op de zwartvoetpinguïns die in Zuid-Afrika leven hé. Als we daar dan toch zijn, zouden we Antarctica graag “meenemen” in de planning. Kan je ergens zien wanneer de boten vanuit Ushuaia vertrekken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.