Ga naar de inhoud
Strand in baai van Hanalai

Vlieg mee naar de vier mooiste eilanden van Hawaï

Wie droomt er niet van een vakantie naar Hawaï? Tropische stranden, helderblauwe wateren en wuivende palmbomen. Maar ook ruige kliffen, dreigende vulkanen en natte regenwouden. Surfen, snorkelen en hiken. Op Hawaï kom je tijd te kort! Er is heel veel te zien en te beleven. Maar wat zijn nou de mooiste eilanden van Hawaï? Wat moet je gezien hebben? Hoe reis je het makkelijkst rond? En hoeveel tijd heb je nodig? Voor ieder eiland zet ik onze beste reistips op een rijtje. Vlieg een stukje met me mee, ik help je graag op weg…

waikiki beach

HAWAI

De Hawaï-archipel ligt in de Stille Oceaan en wordt gevormd door 137 vulkanische eilanden. De bekendste en meest bezochte eilanden zijn Oahu, Maui, Big Island en Kauai. De eilanden zijn stuk voor stuk bijzonder, wat eilandhoppen erg leuk maakt. Hawaii ligt voor ons aan de andere kant van de wereld. Het kost je ongeveer 20 uur om er te komen. In de zomer is het tijdsverschil 12 uur. Dus bereid je maar voor op een stevige jetlag! Op de eilanden is het handig om een huurauto te hebben. Tussen de eilanden pak je het liefst een vliegtuig van Hawaiian Airlines. Ze vliegen talloze keren op en neer.

OAHU

De stad

Oahu is het dichtstbevolkte en drukst bezochte eiland van Hawaï. Van de in totaal 1,4 miljoen inwoners, wonen er bijna 1 miljoen op Oahu. Deze inwoners wonen vooral in en rond de hoofdstad Honolulu. Het internationale vliegveld ligt op dit eiland, dus het is zeer waarschijnlijk dat je reis begint met een paar dagen op Oahu. Een slaapplek in Honolulu is een prima uitvalsbasis om het eiland te verkennen. De bekendste toeristische attractie is het wereldberoemde Waikiki Beach. Natuurlijk breng je ook een bezoek aan Pearl Harbor (Vooraf online een kaartje kopen, of om 7 uur ’s ochtends in de rij gaan staan voor een gratis kaartje.). Na het Japanse bombardement begon hier op 7 december 1941 voor de Amerikanen de Tweede Wereldoorlog.

skyline Honolulu

pearl Harbor oorlogsschip

Strand en bergen

De noordkust van het eiland is zeer geliefd bij ervaren surfers. In de winter zijn de golven torenhoog. Maar stranden zoals Bansai Pipeline Beach, Sunset Beach en Waimea Bay zijn in de zomer ook heerlijke plekken om op je strandlaken neer te ploffen! Ze zijn in ieder geval een stuk rustiger dan Waikiki Beach. Echte durfallen gaan in de oostelijke Ko’olau Mountains de Haiku Stairs beklimmen. Deze beklimming van 4000 treden is eigenlijk verboden, maar de uitzichten schijnen magisch te zijn. Heb jij het lef om de stairway to heaven te beklimmen?

secret beach

Snorkelen en wandelen

Heb je geen stalen zenuwen en conditie, ga dan lekker genieten van Halona Cove Beach. Ook een hemelse plek! Combineer dit met een bezoek aan Hanuama Bay, de populairste snorkelplaats op Oahu. Wij hebben dit rif over moeten slaan, door gebrek aan tijd. En om diezelfde reden hebben we de wandeling door de krater van de slapende vulkaan Diamond Head niet kunnen doen. Jammer, want je kunt vanuit het midden naar de kraterrand wandelen en genieten van de uitzichten over Honolulu en de kust.

Halona Cove Beach

Aantal dagen

Ons advies is om 5 volle dagen uit te trekken om alles te kunnen zien op Oahu. Hoewel sommigen anders beweren, vonden wij Oahu een van de mooiste eilanden van Hawaï. Wij hadden tot onze spijt maar drie dagen en dat was echt te weinig. Vergeet niet dat je net een lange reis met jetlag achter de rug hebt. Het is dan prettig om even op adem te kunnen komen.

MAUI

Road to Hana

De Road to Hana op Maui is een absolute must-see! De route is ongeveer 100 kilometer lang, heeft meer dan 600 bochten en 50 smalle bruggetjes. Het barst van de bezienswaardigheden en adembenemende uitzichten. Wij vonden de surfers en schildpadden op Ho’okipa Beach geweldig om te zien. Maar misschien wil jij liever even zwemmen bij de Twin Falls? Maak in ieder geval een kleine wandeling door het bamboo forest en ga zeker kijken bij de bijzondere rainbowtrees. De bast van deze eucalyptusbomen hebben alle kleuren van de regenboog. Je gelooft je ogen niet! Het Red Sand Beach vonden wij het mooiste strandje langs de route. Het is even zoeken naar het pad om er te komen en sommigen raden het af, omdat de route langs de kliffen te gevaarlijk zou zijn. Wij vonden het goed te doen. (Draag wel stevige schoenen.)

schildpadden op Ho'okipa Beach

schildpadden close-up

bordje twin falls

zwemmen bij Twin falls

rainbow tree

red sand beach

Het is druk op de Road to Hana. Veel mensen rijden in 1 dag naar Hana en ’s avonds weer terug. Wij hebben in Hana overnacht. Veel beter! Als je een 4×4 huurt, kun je langs de zuidkust doorrijden richting Kula. Daar ga je heen om de bijzondere zonsopkomst op de Haleakala vulkaan te zien. (Let op! Je moet vooraf een plek reserveren voor de zonsopkomst!!)

Haleakala vulkaan

Slidings Sands Trail

Strandleven

Naar de westkust van Maui ga je voor het strandleven en om te snorkelen. In het zuiden liggen mooie, rustige snorkelstrandjes, in het midden vind je de grote, luxe resorts en in het noorden toeristische dorpjes. Naar Turtle Beach ga je het liefst in de ochtend. De zee is dan nog rustig en dat maakt het snorkelen met zeeschildpadden makkelijker. Tussen december en maart is het ook leuk om een walvisexcursie te doen. In die periode migreren de bultruggen langs de eilanden van Hawaï. Wij verbleven twee nachten in de buurt van Lahaina; een historisch vissersdorp aan de noordkust met gezellige winkeltjes, kunstgaleries en restaurants. Wel erg druk! Maui is mooi en heel populair bij Amerikanen.

Olowalu juice stand

Aantal dagen

Natuurlijk is het afhankelijk van je wensen, hoeveel tijd je nodig hebt om het eiland te zien. Wij hadden vier nachten. Een extra nacht was fijn geweest, om iets meer rust in de planning te hebben. Tel er nog twee dagen strand bij op en je hebt een ideaal verblijf.

BIG ISLAND

Actieve vulkanen

Het grootste eiland Hawaï wordt meestal Big Island genoemd, om verwarring met de naam van de staat Hawaï te voorkomen. Big Island is tevens het grootste eiland van de archipel. Geologisch gezien is het eiland nog jong. De aarde is hier nog niet tot rust gekomen, waardoor er regelmatig vulkaanuitbarstingen zijn. De Kilauea vulkaan is de actiefste vulkaan ter wereld.

Big Island is een stuk rustiger dan Oahu of Maui. Zeker toen wij er waren. De Kilauea vulkaan was een paar weken eerder uitgebarsten en er dreigde een nieuwe uitbarsting. Wij konden niet naar het Vulcanoes National Park, maar inmiddels is het weer open. Je kunt hier lava naar de zee zien stromen! Voor een mooie zonsondergang ga je naar Mauna Kea (buiten het Vulcanoes NP). Je hebt geen reservering nodig, maar wel een 4×4.

Volcanoes NP

Mauna Kea

zonsondergang Mauna Kea

Diverse klimaattypes

De natuur op Big Island is heel divers: zwarte lavawoestijnen, weelderige tropische regenwouden, met sneeuw bedekte bergen en heerlijke stranden. Laat je niet verassen door de verschillende klimaattypen. Regenjas, dikke trui en zwemkleding. Je zult het allemaal nodig hebben.

lava stranden Big Island

kliffen South Point

Stranden en de zee

De natuur rond het South Point is ontzettend mooi. Ga bijvoorbeeld naar Black Sand Beach en Green Sand Beach. Iets noordelijker ligt Ho’okena Beach. Het is een goed bewaard geheim dat je hier met dolfijnen kunt snorkelen. Wij hebben ze daar niet gezien, maar iets verderop bij Kealakekua Bay wel. En ik kan je zeggen: snorkelen met dolfijnen is fan-tas-tisch!! Wat mij trouwens ook heel gaaf lijkt is een nachtduik of (nachtelijke) snorkeltrip om reuzenmanta’s te zien. Deze excursies worden bij Kona (het toeristische centrum van Big Island) aangeboden. Het is verstandig om vooraf te boeken, zodat je niet mispakt.

De groene vallei

De Waipio Valley ligt in het Noorden van Big Island. Vanuit het uitzichtpunt kijk je over het groene gebied, naar het diepe dal en de kust. Met een 4×4 kun je afdalen naar de rivier, waar je wilde paarden tegenkomt. Of naar het strand, waar surfers vroeg in de ochtend de golven trotseren. Voor liefhebbers zijn er mogelijkheden om in deze omgeving paard te rijden.

strand waipo valley

Aantal dagen

Voor Big Island hadden wij zes nachten. Dat vonden wij voldoende om de hoogtepunten van het eiland te kunnen zien.

KAUAI

Het groenste eiland

Kauai is het noordelijkste, en volgens veel mensen het mooiste, eiland van Hawaï. Men denkt dat het eiland al vijf miljoen jaar oud is. Kauai is een tropisch, groen paradijs met regenwouden en watervallen. De Waialeale vulkaan is een van de natste plekken op de wereld. Er valt gemiddeld 10.000 mm regen per jaar! Laat je hierdoor echter niet afschrikken. Het eiland is een absoluut wandelparadijs en langs de kust is het klimaat heerlijk.

De groene bergen van Kauai

Kliffen en kloven

De Waimea Canyon wordt ook wel de Grand Canyon van de Pacific genoemd. Je kunt er via de State Hwy 550 langsrijden. Vanuit de vele uitzichtpunten langs de weg zie je de kleurrijke rotsen in rode, bruine en paarse tinten. De keuze uit (moeilijke en makkelijke) wandelingen is groot. Wij liepen de pittige Awa’awapuhi trial naar de Na Pali Coast. Het uitzicht over de enorme kliffen was een geweldige beloning voor alle inspanningen.

waimea canyon

uitzicht na Awa'awapuhi Trail

Wandelen

Echte hikers gaan natuurlijk naar Kauai om de Kalalau trail te lopen. Wij wilden (net als de meeste wandelaars) alleen het eerste deel tot Hanakapi’ai Beach doen (6,4 km retour). De spectaculaire uitzichten heb je vooral aan het begin. Het vervolg van de route is zwaar en alleen geschikt voor geoefende wandelaars. Niet voor ons dus! En je hebt een permit nodig. De totale route is 35 km (retour). Permits kunnen al een jaar van te voren uitverkocht zijn. Ben er dus vroeg bij! Als de trail weer opengaat, tenminste.

In de zomer van 2018 was de hele noordkust van Kaui vanaf Hanalei afgesloten voor toeristen. In april dat jaar was de weg beschadigd geraakt door overstromingen. Wij konden de Kalalau trail daardoor niet lopen.

Na pali Coast

Excursies

Dan blijft er dus niets over dan een helikoptervlucht over het Kauai te maken! Dit is veruit de beste manier om de pracht van het hele eiland te zien. Je vliegt over de Manawaipuna falls (uit Jurassic Park), de Waimea Canyon en de Waialeale vulkaan. Je vergaapt je aan de ruige kliffen van de Na Pali Coast. Steile kliffen die meer dan een kilometer hoog zijn! Ik zweer het je: het is een geweldige ervaring.

Mocht je geld te veel hebben, maak dan ook nog een boottocht langs de noordelijke kustlijn. Of ga walvissen spotten (beste tijd: december – maart). Dit zijn de populairste excursies op Kauai.

helikoptervlucht

Manawaipuna falls

Aantal dagen

Op Kauai hebben wij 4 nachten geslapen. Dat is net genoeg om alle hotspots te kunnen zien. Wil je echt flink wandelen, heb je meer tijd nodig.

VERVOER

Tussen de eilanden is vliegen echt het handigst. Op de eilanden is een auto het prettigst. Op Oahu zou je the The Bus kunnen nemen. Een dagkaart kost $ 5,50 en veel locaties zijn per bus bereikbaar. Op alle andere eilanden is een auto een must. Op Maui heb je een 4×4 nodig als je langs de zuidkust wilt rijden en op Big Island mag je alleen met een 4×4 naar de top van de Mauna Kea. Ook de Waipio Valley kun je alleen inrijden met een 4×4.

auto oldtimer

VERBLIJF

Wij hebben in Honolulu via Airbnb een uitstekend appartement gehuurd. Op Maui hebben we vier verschillende overnachtingsplekken gehad. Van “tentalow” tot appartement. Op Big Island hebben wij rondgetrokken en gekampeerd met een pick-up met daktent. Dat zouden wij echter aan niemand adviseren. De provinciale campings op Big Island zijn absoluut niet om over naar huis te schrijven. Wil je het toch graag proberen? Kijk dan in ieder geval uit naar privé campings. Je vindt ze op de site van Hip Camp. Op Kauai hebben wij met een Volkswagen Westfalia gekampeerd. Een geweldig campertje, maar ook hier vonden wij de campings niet allemaal voor herhaling vatbaar. Een volgende keer zouden wij voor appartementen of kamers kiezen. Hotels zijn er voor de liefhebbers overigens ook in alle soorten en maten. Verwacht geen koopjes. Overnachten in Hawaï is behoorlijk duur.

Wil je weten waar wij hebben geslapen? Kijk dan naar de blogs die ik over de verschillende eilanden heb geschreven. Daar lees je ook hoe wij ze beleefd hebben en zie je kaartjes van de routes die wij hebben gereden.

volkswagen westfalia

HOEVEEL DAGEN HEB JE NODIG?

Ons advies is om 3,5 tot 4 weken uit te trekken voor een vakantie naar Hawaï. Langer kan natuurlijk altijd 😉

Oahu – 5 dagen

Maui – 7 dagen

Big Island – 6 dagen

Kauai – 6 dagen

Totaal: 24 dagen + internationale vluchten

muurschilering

Tags:

1 reactie op “Vlieg mee naar de vier mooiste eilanden van Hawaï”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.