Ga naar de inhoud
samariakloof wandelen op Kreta

De Samariakloof wandelen op Kreta: do it yourself!

Ga je naar Kreta en staat de Samariakloof wandelen op je bucketlist? Twijfel je nog? Ik zeg: doen! Het is een pittige, maar prachtige wandeling van 16 kilometer. Maak je geen zorgen: (bijna) iedereen kan hem lopen, dat hebben wij zelf gezien. De spierpijn achteraf overleef je wel. De meeste mensen gaan met een georganiseerde excursie naar de Samariakloof, maar je kunt de wandeling ook op eigen gelegenheid doen. Dit kan met het openbaar vervoer, of met de auto. Je leest bijna overal dat het moeilijk of onmogelijk is om op eigen gelegenheid te gaan. Dat is niet waar. Bereid je wel goed voor. Ik vertel je in dit blog meer over de wandeling en geef je praktische tips om de Samariakloof te wandelen op eigen gelegenheid. You can do it yourself!

Lees ook: Wat te doen op Kreta? Tips & tricks voor jouw roadtrip en Lekker eten op Kreta: (waar) kan dat?

Samariakloof wandelen

# 1. Met de bus

De heenreis 

Vanuit Chania vertrekken vanaf het centrale busstation (adres: Kydonias & Parth. Kelaidi Chania 73100) om 7.45 uur dagelijks bussen naar Xyloskalo. Dit is de locatie waar de wandeling start. Een ticket boek je online bij de busmaatschappij Ktel. Een enkeltje kost € 6,90 en de rit duurt ruim een uur. Je reist per touringcar, krijgt een plaatsnummer en wordt voor de entree van de Samariakloof afgezet. Het is ook mogelijk om vanuit Sougia of Paleohora naar Xyloskalo te gaan.

Tip: Boek je bustickets vooraf, om zeker te weten dat je plaats hebt. 

Auto parkeren in Chania

Het is handig om in Chania te verblijven als je de Samariakloof wilt wandelen. Wij hadden een appartement op 30 minuten van Chania en moesten onze auto in de stad parkeren. Dat lukte ons gratis, in de straat pal achter het busstation. Mazzel dus, maar wij waren in oktober op Kreta. Ik weet niet of dit in het hoogseizoen zou zijn gelukt. 

Tip: overnacht in Chania als je de Samariakloof gaat wandelen

Entree Samaria Nationaal Park

Voor het Samaria Nationaal Park betaal je € 5,- entree. Sinds 2022 is het mogelijk om online een ticket te bestellen. Je kaartje moet je bewaren tot aan het eind van het park. Bij de uitgang controleert men hoeveel mensen de kloof verlaten, zodat niemand achterblijft. De wandeling is 13 kilometer en daarna moet je nog 3 kilometer doorwandelen om bij de veerboot in het dorp Agia Roumeli te komen. Dit dorp is alleen te voet of met de boot bereikbaar.

ticket samariakloof

Veerboot

Om 17.30 uur vertrekt de laatste veerboot naar Sougia (€ 11,-/45 min.) of Chora Sfakion (€ 12,50/1 uur). Het lukte ons niet om vooraf online een ticket te kopen. Op de website van Anendyk staat aangegeven dat een ticket kopen alleen mogelijk is bij het ticketbureau in Agia Roumeli. Wij hebben het ticket echter in de ochtend gekocht op het busstation van Chania en waren daar heel blij mee: de rij in Agia Roumeli was erg lang!

drukte op de ferry

Bus terug

Als je in Sougia (€ 7,10/2 uur) of Chora Sfakion (€ 7,60/2 uur) aankomt pak je de bus terug naar Chania. De bussen staan aan de kade op de veerboten te wachten. Ons advies is om te zorgen dat je vlot naar de bus gaat, om zeker te weten dat je plaats niet is vergeven. En zorg ervoor dat je vooraf online plaatsen hebt gereserveerd! Wij zagen hoe een paar mensen achterbleven, omdat ze geen plaatsbewijzen hadden. 

#2. Met eigen auto

Bijna overal wordt gezegd en aangegeven dat het vrijwel onmogelijk is om met eigen auto naar de Samariakloof te gaan om hem te wandelen. Daarom hebben wij de bus vanuit Chania genomen. Onderweg kwamen wij er echter achter dat we wel degelijk met eigen auto hadden kunnen gaan. 

Je kunt je auto in Omalos parkeren, bij de entree (Xyloskalo) van de Samariakloof. Vanzelfsprekend moet je vroeg zijn om plaats te hebben. Het park gaat ‘s ochtends om 7.00 uur open. Als je aan het eind van de hike de veerboot naar Sougia neemt, kun je vanuit Sougia gewoon de bus naar Omalos pakken. Dit is het dorp waar je de wandelroute bent gestart en waar je auto staat. Een bus-ticket koop je vooraf online en kost € 4,10. Hoe makkelijk kan het zijn! 

Liever iets luxer? Toen wij in Sougia aankwamen stonden er verschillende chauffeurs met bordjes te wachten “Omalos € 10,-“. Ze brengen je met een gedeelde mini-van in een uurtje naar je auto terug. 

informatie over wandelen Samariakloof

Openingstijden Samariakloof

Het nationaal park is open van 1 mei tot 15 oktober geopend, van 7 uur to 16 uur. Bij slecht weer en te hoge temperaturen wordt het park gesloten en is het niet mogelijk om de Samariakloof te wandelen. Bij regen worden de keien spekglad en kunnen stenen naar beneden vallen. Op de website van het park wordt een sluiting aangekondigd. Ook op de sites van Ktel en Anendyk wordt dit aangegeven. Je kunt geen tickets kopen voor dagen waarop bekend is dat het park is gesloten. De periode van 1 mei tot 15 oktober kan verlengd worden tot 31 oktober als de weersomstandigheden dit toestaan.

Tip: Als je op eigen gelegenheid reist is het slim om de website van het nationale park in de gaten te houden. 

Vooraf tickets boeken

Wij hebben op 13 oktober de Samariakloof gelopen. De bustickets hebben we de avond van te voren online geboekt. Ik weet niet of het je zou lukken om in het hoogseizoen een dag vooraf bustickets te boeken. Mijn advies is om het toch wat eerder te doen. Wel heb ik begrepen dat er in Chania bussen worden ingezet naargelang er vraag is, dus misschien loopt het zo’n vaart niet. 

De wandelroute door de Samariakloof

De Samariakloof is een van de langste kloven in Europa en voor veel toeristen een doel tijdens een vakantie op Kreta. De hike begint bij Xyloskalo op 1230 meter hoogte en daalt tot zeeniveau in Agia Roumeli.

Aan het begin daalt het pad snel. De eerste 750 meter is een aanslag op je knieën. Je zigzagt in een lange file over een aangelegd pad naar beneden. Je loopt verder door het bos en komt ergens op de helft van de route bij het verlaten dorp Samaria. Dit is de grootste picknickplaats, waar parkwachters aanwezig zijn. Je kunt hier terecht voor EHBO en in het slechtste geval voor paarden/ezels om je te redden uit de kloof.  

Samaria Kreta
bruggen in Samariakloof Kreta

Na Samaria wordt de omgeving ruiger en mooier. De kloof wordt smaller, de wanden hoger: wel 500 meter. Er wordt gewaarschuwd voor vallende stenen en geadviseerd snel door te lopen. Bij de zogenaamde “IJzeren poort” is de kloof ongeveer 3,5 meter breed, een houten brug/vlonder brengt je met droge voeten over de rivier. 

ijzeren poort samariakloof

Tijdens de wandeling loop je over ongelijke ondergrond en heel veel rotsen en keien. Zorg voor goede wandelschoenen met stevige zolen! Ik heb me verbaasd over de schoenen waarop mensen de hike lopen. Wandelstokken vind ik zelf erg prettig om beter balans te kunnen houden. Ik loop met vier benen comfortabeler, maar dat is persoonlijk. Eric vindt het vreselijk om met die dingen te wandelen. 

Tip: Zorg voor wandelschoenen met stevige zolen!

Eten en drinken

Bij de start is een taverne en aan het eind een heel dorp vol. In de kloof is niets te verkrijgen. Zorg voor eten en drinken voor onderweg. Je passeert negen rustplaatsen, waar je je flesje water bij kunt vullen met bronwater. Het is dus niet nodig om liters water mee te slepen. Op verschillende plekken zijn toiletten. (Neem voor de zekerheid eigen toiletpapier mee.) Na 13 kilometer, net buiten het park is een terras waar het bier beter smaakt dan waar dan ook ter wereld. Ik zweer het je!

Verderop, in Agia Roumeli, hebben we heerlijk gegeten bij café Rousios. Een aanrader! 

Tip: Als je nog geen tickets voor de veerboot hebt, is het verstandig om die eerst te regelen bij het ticketbureau. Als je eenmaal zit op een terrasje, lukt het je bijna niet meer om op te staan!

drinkplaats tijdens wandelen Samariakloof

Temperatuur en zwemmen

Het kan bloedheet worden in de Samariakloof. Dit maakt het wandelen extra zwaar. Je kunt daarom het best in mei of oktober gaan. Wij liepen bij 20 – 25 graden en dat was ideaal. Als je in juli of augustus op Kreta bent, ga dan zo vroeg mogelijk wandelen, om de hitte te omzeilen. Voor de liefhebbers is een duik in de zee een welkome afsluiting van de wandeling.

Tip: Neem je zwemkleding en een handdoek mee! 

strand Agia Roumeli

Tijdsbeslag

Wij hebben de wandeling in 5 uur gelopen. Geoefende wandelaars zullen het in 4 uur kunnen doen. Als je op je gemak loopt ben je waarschijnlijk 6 uur onderweg. Het maakt allemaal niet zoveel uit. De laatste veerboot haalt iedereen. 

The easy way

Zie je op tegen de wandeling? Redden je knieën de eerste afdaling mogelijk niet? Of heb je andere redenen waarom deze wandeling te zwaar voor je zou kunnen zijn? Er is een makkelijkere manier om het mooiste deel van de kloof te zien. Je kunt ook vanuit Agia Roumeli naar de “ijzeren poort” wandelen en weer terug. Zo zie je het mooiste deel van de route, zonder af te zien.

Tip: Uitgeput? Bij de uitgang van het nationale park kun je voor € 2,- de bus naar Agia Roumeli te nemen. Scheelt je 3 kilometer wandelen.

rusten na Samariakloof wandelen

De Samariakloof wandelen op Kreta

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik er best een beetje tegenop zag. Ik ben namelijk niet de slankste of de fitste. Het naar beneden lopen was op een gegeven moment pijnlijk aan mijn linkerknie, maar conditioneel was het geen enkel probleem. Het is vooral dat mijn spieren niet gewend zijn zo lang te lopen. En dat geldt waarschijnlijk voor de meeste mensen die de Samariakloof willen wandelen. Spierpijn achteraf is gegarandeerd. Wij hebben allebei drie dagen gewaggeld als ganzen. Maar he, we hebben het maar mooi gedaan! Het was een hele mooie wandeling en we hebben een fantastische dag gehad. Ik kijk er met veel plezier op terug en zal de smaak van het biertje na afloop nooit meer vergeten! Denk jij er ook aan om de Samariakloof te wandelen op Kreta? Hopelijk heb je wat aan alle informatie uit dit blog.

lekker biertje na wandelen samariakloof

Meer lezen over Griekenland?

Wij zijn ook op Zakynthos geweest:

19 reacties op “De Samariakloof wandelen op Kreta: do it yourself!”

 1. Hi
  Ik heb jullie site bekeken want ik en mijn vriend willen de Samaria kloof willen lopen. Ik heb super veel aan jullie info! alleen wat vragen en ik hoop dat jullie deze kunnen beantwoorden.

  Wij zitten vanaf rethymno petradi beach. Vanaf hier willen we een taxi pakken richting chania ( 1 uur). Vanaf chania hoe jullie het zeggen een bus tickets kopen voor heen en terug. Met de bus richting Samaria kloof, ticket kopen voor het samaria park centre. 16 km wandelen en eindigen bij Agia Roumeli. En dan loop ik vast voor de terug weg:

  Ik zie op jullie site dat je dan een veerboot kan pakken naar twee verschillende plekken maar jullie op chania een bus ticket hebben gekocht (voor terug weg?) . Kunnen wij nadat wij zijn aangekomen in Agia Roumeli een bus terug pakken naar chania? Of moeten wij een veerboot pakken.

  Ik hoor het graag,
  MVG
  Robin

  1. Hoi Robin,
   Er gaan geen bussen vanaf Agia Roumeli. Je moet eerst met de veerboot, naar 1 van de twee plaatsen (maakt niet veel uit welke) en vanuit daar ga je met de bus terug naar Chania. Je koopt het busticket voor de terugweg ook vooraf online.

 2. Beste Eric en Claudia,

  Wat leuk om jullie blog over de Samariakloof te lezen! Volgende week willen mijn zus en ik de route gaan lopen en ik heb veel aan de informatie in jullie blog. Omdat wij een huurauto hebben zijn wij van plan zelf te gaan, fijn dat jullie bevestigen dat dit ook goed te doen is.
  Ik heb eigenlijk nog twee vragen.
  Een kaartje voor de bus van Sougia naar Omalos, kun je die ook in de bus kopen of moet dat perse vooraf online? Wij willen namelijk misschien wel met een chauffeur met mini-ven gaan als die er staan.
  En de boten vanaf het eindpunt van de kloof, Agia Roumeli, naar Sougia en Chora Sfakion gaan die 1x per dag of meerdere keren?

  Ik hoor het graag.
  Vriendelijke groet,
  Mirna

  1. Hoi Mirna,
   Leuk om te horen dat onze informatie behulpzaam is. Ik zou het kaartje voor de zekerheid vooraf kopen. Toen wij er waren was de bus vol en moesten er mensen achterblijven. Het was rennen naar de bus en snel instappen. Ik heb niet gezien dat er mensen nog in de bus een kaartje kochten. Ik zou er niet op rekenen dat dat kan.
   De boten vanaf het eindpunt gaan 1x per dag.
   Heel veel plezier!
   groetjes Claudia

 3. Beste

  Wij gaan de samariakloof volgende week doen, maar is er een mogelijkheid om gevoel terig naar de parking te gaan, of helemaal niet.

  groetjes Nina

  1. Hoi Nina,
   Ik denk dat je bedoelt om eerder terug naar de parking te gaan? Dat kan als je precies dezelfde route terugloopt. Hou dan wel rekening met een hele steile klim aan het eind!

   1. Hoi Claudia,

    Bedankt voor de informatieve en leuke blog. Ik ben zelf van plan om de wandeling te lopen over 2 weken alleen. Het is dus mogelijk om met de auto naar beginpunt te rijden de kloof naar beneden te lopen en vervolgens weer terug omhoog te lopen om bij de auto uit te komen? Is dit ook toegestaan door de beheerders? Alvast bedankt voor je reactie.

    Mvg, Arjan de hoon

    1. Hoi Arjan,
     Het is technisch gezien mogelijk om op en neer te lopen, maar het wordt door niemand gedaan en het is officieel volgens mij niet toegestaan. Je mag alleen de eerste 2 kilometer heen en weer lopen als je ’s middags na 13 uur start. En je mag terug als je fysieke problemen hebt. Je loopt dan tegen de stroom in en dat is super irritant voor de andere wandelaars, bovendien moet je aan het eind 750 meter klimmen. We hebben onderweg op twee plaatsen hulpdiensten gezien, ik denk dat ze je tegen zullen houden. Nee, teruglopen kan eigenlijk niet. Je moet ook om 18 uur het park uit zijn. Ik zou het je zeker afraden.

     Heel veel plezier! Het is een prachtige wandeling.
     Groetjes Claudia

 4. als ik op vakantie ga na 15 oktober kan ik dan somalia kloof noch bezoeken of is dit strkt verboden heb namelijk vakantie vanaf de vijftiende

  1. Hallo Gerrit,
   Op de website van het park heb ik gevonden dat de openingsperiode van de kloof verlengd kan worden tot 31 oktober, mits de weersomstandigheden het toelaten. Je kunt sinds dit jaar ook online een kaartje kopen. Als het park gesloten is, kun je de kloof niet in. Hij is dan afgesloten met een hek.

 5. Beste Claudia,

  Bedankt voor de goede en duidelijke informatie over de Samaria kloof.
  Wij wouden deze ook bezoeken door met onze huurwagen hiernaartoe te rijden. Dankzij jouw goede informatie is dit ook prima gelukt.
  Het is ook mogelijk om het ticket voor de boot en de bus aan het beginpunt in Omalos te kopen. Enkel is het ticket voor de veerboot die je dan krijgt via een andere maatschappij. Je moet dan in Agia Roumeli de veerboot nemen helemaal in de rechter hoek aan het strand (als je met je hoofd naar de zee kijkt). Dit is via een kleine boot. Deze veerboot noemt Ermis. Deze boot brengt je ook naar Sougia. De busticketjes die je boven in Omalos koopt zijn van dezelfde busmaatschappij Ktel.
  De prijzen van de tickets zijn daar hetzelfde. Namelijk € 13 voor de veerboot en € 4,10 voor de bus.
  Veel mensen die de tickers daarboven kochten dachten dat ze het ticket gekocht hadden voor de rederij Anendyk. Net zoals wij. Dat was dus wat verwarrend.
  Parkeren in Omalos kost € 5.
  De samriakloof was echt de moeite waard. Nog eens bedankt voor je goede en duidelijke informatie hierover.

  1. Hoi Michaël,
   Wat ontzettend leuk dat je je ervaringen en aanvullende informatie hier deelt! Dankjewel daarvoor. Zo is dit nog blog nog een stukje completer.
   Groetjes Claudia

 6. Mede door dit artikel (waarvoor dank) zijn wij vandaag met onze huurauto zelf naar de Samariakloof gereden vanuit Chania.
  Dit is een ruim uurtje rijden.
  Tickets voor de Samariakloof vooraf online gekocht, €5,- pp

  Door vroeg te vertrekken, rond 7:30 bij de (gratis) parkeerplaatsen in de buurt van de ingang aangekomen.

  Hier bij het winkeltje de veerboot + busticket terug gekocht. Totaal €35,60 voor 2 personen (€17,80 pp).
  – 2x €13,- veerboot , Agia Roumeli > Sougia
  – 2× €4,80 bus terug naar parkeerplaats vanuit Sougia.
  Dus inclusief Samariakloof €22,80 pp
  Verkoper bij shop legt alles netjes uit.

  7:40 ongeveer begonnen met de afdaling, rond 13:15 aangekomen bij het strand, zonder echt te pauzeren tussendoor. Enkel wat foto momentjes en toilet bezoekjes.

  Zoals hier geadviseerd, zwemkleding mee… Dus ook wij even lekker gezwommen in de zee. Dit ter hoogte van de veerboot achterin, niemand te bekennen.

  Al met al, enkel hoeven wachten op vertrek vd veerboot. Deze ging om 17:00. Aansluitend de bus rond 18:15 om tegen 19:30 weer terug te zijn bij de parkeerplaatsen.
  Houdt er rekening mee, in Oktober… Je gaat in het donker met je auto de bergen in een komt er ook met donker weer uit. Kijk niet raar op als er onderweg ineens een schaap of kudde geiten voor je neus op de weg staat.

  Al met al, zeker de moeite waard.
  Uiteraard wel wat beentjes en voeten die het zat zijn. ?

 7. Hey Claudia,

  bedankt voor deze nuttige informatie! Ik las in een reactie van jou op een eerder gestelde vraag, dat de boten vanaf
  Agia Roumeli maar 1x per dag gaan? Klopt dit echt? Want wij zijn snelle lopers en willen zo vroeg mogelijk starten. En ik heb denk ik niet zoveel zin om te wachten tot het einde van de dag, als we al om 12:00 uur klaar zijn… Of zijn er nog andere mogelijkheden?

  Alvast bedankt voor het reageren,
  Groetjes Joost

 8. Wij trekken volgende week naar Kreta en de Samaria kloof zou ik graag op ons programma zetten … ook al ligt onze B&B op 3u30 rijden …
  Merci voor de echt waardevolle tips & aanvullingen. Looking Forward 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.