Ga naar de inhoud
Tokio tips voor een toffe stedentrip

10x Tokio: tips voor een toffe stedentrip

  • Claudia 

Ga je mee naar Tokio? Wij vonden het een geweldige stad! Het is de Aziatische tegenhanger van New York, een wereldstad die 24/7 leeft. Een stad die steeds verrast. Soms is het ongekend druk, dan weer opvallend stil. In Takeshita street kun je over de koppen lopen, in de metro heerst serene rust. Niemand voert een telefoongesprek via de luidspreker van zijn telefoon: halleluja! Tempels, musea en parken, winkelstraten, game huizen en maid-cafés. Keus te over. Wij vonden het een behoorlijke uitdaging om onze stedentrip naar Tokio voor te bereiden. Wat kies je? Om jou te helpen krijg je van ons 10 Tokio tips voor een toffe stedentrip!

Lees ook: hoe wij onze stedentrip naar Tokio hebben ervaren

#1. Yoyogi park

Een bezoek aan Tokio = een bezoek aan tempels en parken. In het bosrijke Yoyogi park komen mensen om te wandelen, hardlopen en fietsen. Het is een oase van rust in de drukke hoofdstad. De beroemde Meiji Jingu tempel beslaat een groot deel van het park. Hier tref je gegarandeerd traditioneel geklede dames in kimono en op houten slippers. Misschien heb je het geluk dat je een ceremonie in de open lucht kunt aanschouwen. Maak in ieder geval gebruik van de mogelijkheid om je grootste wens op een wensbordje te schrijven. You never know! Het Yoyogi Park ligt in de wijk Harajuku. Stap uit bij de metrohalte Yoyogi-Koen of Harajuku.

Meiji Jingu tempel in Yoyogipark
yoyogipark stedentrip naar tokio

#2. Modewijk Harajuku

Harajuku is de meest de meest trendy en kleurrijke wijk van Tokio. In de rest van de stad lijkt grijs de modekleur, in Harajuku is de wereld een zuurstok. Takeshita Street mag je niet missen: het epicentrum van excentrieke tienermode, van beeldige lolita jurken tot ruige punkjasjes. Plan je bezoek in het weekend, als lokale meiden in hun vrolijke kleding gaan winkelen. Het is ook een plek waar je kunt smullen van de zoetste crêpes, ijsjes en suikerspinnen. In Cat Street vind je veel tweedehands winkels en het winkelcomplex Omotesando is voor de grote portemonnee. Voor elk wat wils in Harajuku.

Takeshita street Harajuku
zoete crepes eten in Tokio
tokio Tips Harajuku
Tokio tips snoopy

#3. Pubwijk Golden Gai

De nostalgische pubwijk Golden Gai (metro: Shinjuku Station) is absoluut een bezoek waard. In de smalle straatjes bevinden zich maar liefst 280 kleine bars en restaurantjes. Het gebied is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, toen het een zwarte markt en illegale rosse buurt was. Door de jaren heeft het zich ontwikkeld tot een pubwijk. In de houten kroegjes is roken verboden en toegang vaak beperkt tot maximaal tien man. Je betaalt per persoon een entreeprijs (€ 5,- tot € 10,-). Als de kroeg volloopt, wordt het als beleefd gezien dat je je stoel opgeeft en je kroegentocht voortzet. Vraag de kroegeigenaar welke next stop hij aan kan bevelen.

pubwijk Golden Gai Tokio
tokio tips golden gai
bar in Golden Gai Tokio

#4. Sensoji tempel

De beroemdste en drukste boeddhistische tempel in Tokio is de Sensoji tempel. Stap uit bij het Asakusa metrostation en loop door de toeristische winkelstraat Nakamise-Dori. Dit is een van de oudste winkelstraten van Tokio met bijna 90 kraampjes, een uitstekende plek om een souvenir te scoren. Via de donkerrode houten Hozomon-poort betreed je het tempelcomplex. De opvallende rood-zwarte lantaarn van 4 meter, zal je vast niet ontgaan. Op het terrein staat een pagode met vijf verdiepingen en je kunt wandelen door de tuin. Neem vooral tijd om de intrigerende rituelen met wierook, wensbordjes en geluksbriefjes van de bezoekers te bestuderen.

Tokio Sensoji tempel
Nakamise dori Tokio
wenskaarten Tokio tempels

#5. Ueno Park

Vanuit de Sensoji tempel kun je te voet naar het Ueno Park. In dit uitgestrekte park bevinden zich verschillende tempels en musea, zoals het Tokyo National Museum, National Museum of Nature and Science en het Tokyo Metropolitan Art Museum. Je kunt er ook naar de Ueno Zoo, als je van dierentuinen houdt. Het park is rond eind maart een magneet voor bezoekers vanwege de bloeiende Japanse kersenbloesem. Dat ziet er vast betoverend uit. Bij treinstation Ueno pak je de metro weer.

bloesem stedentrip naar Tokio
Ueno park Tokio tips stedentrip

#6. Mori Art Museum

Bij onze Tokio-tips voor een toffe stedentrip hoort vanzelfsprekend een goed museum. Het Mori Art Museum bevindt zich op de 53e verdieping van de Roppongi Hills Mori Tower (metro: Rappongi Station). Dit levert vanaf het Sky deck een mooi uitzicht over de stad op (als je niet naar de Tokyo Tower wilt gaan.) Het museum heeft steeds wisselende tentoonstellingen met innovatieve en originele kunst van Japanse en internationale kunstenaars. Het is zeker een bezoek waard en vooraf reserveren is voor musea in Tokio aan te raden! Wij hebben bijvoorbeeld het YaYoi Kusama Museum gemist, omdat we geen kaarten hadden gereserveerd.

Mori Art Museum tokio
Tokio Mori Art Museum

#7. TeamLab Planets TOKYO

TeamLab Planets TOKYO is een museum voor interactieve digitale kunst. Het lab bestaat uit 4 grote kunstruimtes en 2 tuinen, waar je kunst met al je zintuigen ervaart. Voordat je naar binnen gaat, trek je sokken en schoenen uit. Op je blote voeten waad je door het water, waarop koikarpers zijn geprojecteerd. Je wordt één met een hangende orchideeëntuin en onderdeel van een oneindig kristallen universum van lichtstralen. De kunstwerken veranderen door de aanwezigheid van bezoekers, waardoor de grenzen tussen kunst, het zelf en de ander vervagen. TeamLab Planet is een absoluut een bijzondere ervaring.

Wij vonden het jammer dat het jammer dat het zo gruwelijk druk was. Probeer daarom de weekenden te vermijden en ga vroeg of laat op de dag. Met de metro stap je uit bij het Shin-toyosu Station.

hangende bloementuin teamlabs
orchidee teamlab planets
tokio teamlab planets tokyo

#8. Toyosu vismarkt

Eet je graag sushi van de beste kwaliteit? Breng dan een bezoek aan één van de kleine restaurantjes bij de Toyosu vismarkt. Succes verzekerd. Om de vismarkt zelf in bedrijf te zien moet je vroeg uit de veren. Vroeger was dat de moeite waard, tegenwoordig is de vismarkt zodanig gemoderniseerd dat wij daar niet meer warm voor lopen. Tip: De vismarkt ligt in de buurt van TeamsLab Planets!

sushi eten Toyosu vismarkt
Toyosu vismarkt

#9. Gamen in Akihabara

In gamewijk Akihabara of ’the Electric Town’ geeft alles licht en maakt geluid. De wolkenkrabbers zijn met knipperende neonreclames behangen. Hier moet je zijn voor Arcadespellen, Nintendo of Sega. Manga stripfiguren staan in vitrinekasten de boel in de gaten te houden. Iedereen wordt weer kind in gamewijk Akihabara! Op elke verdieping van de hoge gebouwen kun je gamen en je geluk beproeven bij de grijpautomaten. Voor de liefhebbers van karaoke zijn er (bijna) geluidsdichte hokjes met een microfoon. Muziek knalt uit de elektronica winkels, waar je iedere denkbare gadget kunt kopen. Op straat staan jonge meiden verkleed als dienstmeisjes op straat om toeristen en Japanse mannen te verleiden naar een maid café te gaan. Wij hebben het niet gedaan, omdat het voor ons een beetje discutabel voelde, dus ik kan je niet vertellen hoe het er binnen aan toegaat. (Metro: Akihabara Station.)

gamen in Akihabara
akihabara tokio tips voor een toffe stedentrip

#10. Shibuya Crossing

De wereldberoemde Shibuya Crossing (metro: Shibuya Station) mag niet ontbreken in dit lijstje met Tokio tips. Het is de drukste kruising van de wereld, waar tijdens het spitsuur wel 3000 mensen tegelijk oversteken. De zebrapaden gaan rechtdoor en schuin over de kruising. Vanzelfsprekend ga je een rondje kruising doen! En daarna is het leuk om naar de hoogste verdieping van één van de wolkenkrabbers rondom de kruising te gaan om het gekrioel vanaf boven te aanschouwen.

shibuya crossing
shibuya crossing tokio

Meer stedentrips?

Ben je een liefhebber van stedentrips? Wij vonden New York ook een geweldige wereldstad. Of wat denk je van Singapore? Dat is een leuke stad voor een stopover, als je naar Azië reist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.