Ga naar de inhoud
vlucht over de mount everest

Vliegen naar de top van de Mount Everest

  • Claudia 

Bij helder weer steken scherpe bergtoppen dwars door de zachte wolken. In een stripboek wordt de Himalaya ook zo afgebeeld: witte driehoeken tegen een blauwe achtergrond. Vanuit het vliegtuig vallen alle details weg en rest een indrukwekkend overzicht. Op deze manier is de Mount Everest voor iedereen te trotseren. Een vlucht vanuit Kathmandu over de Himalaya is er eentje voor je bucketlist. Wij kregen hem aangeboden van Rural Heritage uit Nepal in samenwerking met HelloBeautifulWorld uit Rotterdam. Het was een onvergetelijke ervaring en de weergoden waren ons gelukkig gunstig gestemd. In dit blog beschrijf ik onze ervaring en geef ik enkele praktische tips, voor jouw eigen vlucht naar de top van de Mount Everest.

Tip: Plan je vlucht in oktober/november of maart/april. Dan heb je de grootste kans op helder weer.   

top mount everest

De ideale reisroute voor Nepal vind je hier:

Wat te doen in Nepal? Een route langs alle hoogtepunten

Vroeg opstaan

Het is vroeg opstaan als je de Himalaya wilt zien. Als we om 5.25 uur de lobby van het hotel inlopen schrikt de nachtwaker op. Het is nog donker. Binnen enkele seconden staat hij verward naast de bank. Ook voor hem is de dag te vroeg begonnen. Een paar minuten later arriveert de chauffeur. In zijn beste Engels knoopt hij een gesprekje met ons aan.

Als we de parkeerplaats van de luchthaven oprijden besef ik me dat de tickets nog in de kluis liggen: geen moment aan gedacht! Hoe dom kun je zijn? We weten niet met welke maatschappij we vliegen en hoe laat. De chauffeur stelt voor de tickets te halen, maar dat redden we nooit op tijd. 

Een vriendelijke gids op het parkeerterrein, is behulpzaam. “No problem”, stelt hij ons gerust en belt naar het noodnummer van Rural Heritage. Hij begeleidt ons vervolgens naar de balie van Buddha Air. Met onze paspoorten krijgen we zonder problemen de tickets met stoelnummer 1A en 1D op vlucht nummer 100. Plaatsen die ik graag zou krijgen op een internationale vlucht!

Tip: Vergeet je ticket niet, dat scheelt een hoop stress. 🙂

ticket buddha air

Helder weer

Verschillende maatschappijen bieden vanuit Kathmandu “mountainflights” aan. De meeste vluchten vertrekken om 6.30 uur in de ochtend. Op dit vroege tijdstip is de kans op helder weer het grootst. Het is echter hartstikke bewolkt op de luchthaven, dus ik ben blij dat ik een reispilletje heb geslikt. Hoe meer wolken, hoe meer kans op turbulentie. In de bus die ons naar het vliegtuig brengt, hangt een bordje: als je moet overgeven, graag in een zakje. Gelukkig blijkt al snel dat er geen reden tot onrust is: de stewardess belooft ons “perfect clear sky”.

Tip: Slik een reispilletje. Je kunt turbulentie krijgen onderweg. 

Het vliegtuig prikt door het wolkendek en inderdaad: perfect helder! De strakke lucht steekt af tegen de wattige wolken. De besneeuwde pieken liggen er vredig bij. Kleine glinsteringen verraden bergdorpjes. Niets duidt op barre omstandigheden of lange files naar de top van de Mount Everest.

vlucht over de Mount Everest

Het Himalayagebergte in beeld

In het vliegtuig is plaats voor 72 personen, 36 stoelen zijn bezet; iedereen zit aan een raam. We vliegen op en neer langs de Himalaya. Ik zit op de heenweg aan de goede kant, Eric op de terugweg. Onderweg hebben we de gelegenheid om in en vanuit de cockpit een kijkje te nemen.

We krijgen een folder waarin alle toppen van de Himalaya staan vermeld. De stewardess wijst steeds aan welke we zien. Iedere top is verschillend van vorm, een geoefend oog herkent ze. “The Everest is coming op, the Everest is coming op”, de man achter mij kan zijn enthousiasme nauwelijks bedwingen. Hij zit hier natuurlijk met dezelfde reden als wij: een beeld van de Mount Everest in je geheugen en op camera.

Tip: Trek een lange broek aan en eventueel een shirt met lange mouwen. Ik had het (ondanks de opwinding) best fris in het vliegtuig. 

iedereen zit aan het raam

Vlucht naar de top van de Mount Everest 

De vlucht duurt een uur. Het uitzoeken van de foto’s een hele avond. De Everest is met 8.848 meter de hoogste van allemaal. Hij steekt net boven de andere reuzen uit en is herkenbaar aan zijn kegelvormige top. Het is bijzonder om de beroemde gigant in vogelvluchtperspectief te zien.

Voor de liefhebbers bestaat de mogelijkheid een T-shirt te kopen, met de uiterst poëtische tekst: ”I did not climb Mt. Everest…. but touched it with my heart”. Je moet er van houden. Wij waren tevreden met het certificaat dat we uitgereikt kregen. Vergeef ons als we teveel opscheppen over deze bucketlist ervaring. Het is toch een “once in a lifetime”. Wij vonden vliegen over het dak van de wereld een geweldige ervaring en kunnen het iedereen aanraden.

Praktische informatie

  • Wie: Jij, natuurlijk!  
  • Wat: Vlucht van 1 uur over de Himalaya in Nepal
  • Waar: Luchthaven van Kathmandu 
  • Waarom: Omdat je geen bergbeklimmer bent, maar wel de top van van Mount Everest wilt zien! 
  • Wanneer: Oktober/november of maart/april om 6:30 uur in de ochtend
  • Hoe: alles compleet geregeld via HelloBeautifulWorld
tickets kathmandu

Een rondreis van twee weken door Nepal

Meer lezen over onze reis door Nepal? Dat kan! Ik heb drie verhalen schreven over onze belevenissen:

Twee weken Nepal: net genoeg voor een eerste indruk

Speuren naar neushoorns en tijgers in Chitwan, Nepal

Een trekking door Annapurna Nepal. “Kom op, Van Dongen! Niet zeiken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.