Ga naar de inhoud
muralla China de Finestras

Wandelen in de Pyreneeën: Muralla China de Finestres

  • Claudia 

De Pyreneeën vormen een onvoorstelbare wandel-hemel. Het gebergte op de grens van Frankrijk en Spanje strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot de Middellandse Zee en kent pieken tot 3400 meter. Het is mogelijk om de Pyreneeën van kust tot kust te doorkruisen: een fantastisch wandelavontuur voor de geoefende wandelaar. Niet zo geoefend? Geen nood! Er zijn talloze dag-wandelingen te lopen. Een van de mooiste wandelingen in de Spaanse Pyreneeën vonden wij de tocht naar Muralla China de Finestres. Deze wandelroute is niet super bekend en wij hadden moeite om online de juiste informatie te vinden. Daardoor hebben we onnodig veel kilometers gelopen – langs een pad waar ook auto’s reden – vandaar dit blog met praktische info.

Huh? Een Chinese Muur in Spanje?

Zeker! Op de Grens tussen de provincies Catalonië en Aragón ligt de “Muralla China de Finestres” aan het Canelles stuwmeer. De kalkstenen formatie is ongeveer 100 miljoen jaar geleden ontstaan door tektonische bewegingen van de aardlagen. De twee parallelle kammen hebben hun vorm gekregen door miljoenen jaren erosie. Het geologische wonder begint bij het verlaten dorp Finestres en strekt zich uit door de rivierbedding en langs het stuwmeer. De muur is ongeveer 840 meter lang en de wanden zijn rond de 20 meter hoog. In de rivierbedding is een opening in de muur waar het water van het stuwmeer doorheen kan stromen. Toen wij er waren was het waterniveau echter te laag.

In de volksmond wordt de bijzondere rotsformatie de Chinese muur van Finestres genoemd. Het is een rustige en indrukwekkende omgeving waar – tot onze verbazing – een handjevol toeristen komt.

Lees ook: Kamperen in Normandië en de Pyreneeën: top of flop?

chinese muur spanje

Hoe kom je bij de Chinese Muur van Finestres?

Vanaf de N-230 neem je de afslag naar Estopiñán del Castillo. Na enkele kilometers zou er een bord moeten staan met ‘Castillo de Finestres’. Wij hebben dit bord en de weg niet gezien, waardoor we bij de steengroeve ‘La Soriana’ uitkwamen en daar onze auto hebben geparkeerd. Dit moet je niet doen!

Je kunt beter de naam van de burg (Puente de Penavera) in je navigatie zetten en een offline kaart downloaden (bijvoorbeeld Maps Me of Google Maps). Het bereik in deze omgeving is niet erg goed. Bij de brug kun je de auto parkeren. Vanaf de brug is het 7 km (enkele reis) of twee uur lopen naar Finestres en het begin van de muur. Tegen ons was gezegd dat je een 4×4 nodig hebt om Finestres te bereiken. De weg was echter opgeknapt, waardoor gewone auto’s – voorzichtig – naar boven konden rijden. Als het heeft geregend of wanneer de weersomstandigheden slecht zijn, is dit waarschijnlijk niet mogelijk.

Aan het begin van het verlaten dorp Finestres is het ook mogelijk om de auto te parkeren, of om uit te rusten na twee uur wandelen, voordat je verder loopt naar de uitzichtpunten. Tijdens de wandeling vanaf de brug heb je een paar mooie uitzichten op de omgeving en het turquoise water van het stuwmeer, verder biedt de weg weinig spektakel. In dit geval is het vooral de bestemming (het dorp en de muur) die de moeite waard zijn.

Tip: Voorbij de parkeerplaats bij het dorp zijn mooie plekken om wild te kamperen. Wij zagen meerdere 4×4 met daktenten passeren.
puente de penavera
wandeling naar Finestres

Het verlaten dorp Finestres

Door de bouw van het Canelles stuwmeer in 1960 kwamen de akkers onder water te staan en waren de bewoners van het dorp Finestres genoodzaakt het gebied te verlaten. Het viel ons op dat er in “Casa Coix” gordijnen hingen. Het dorp schijnt niet helemaal verlaten te zijn en Casa Coix is het enige huis dat in de zomermaanden nog wordt bewoond. Verder is het dorp een verzameling ruïnes. Op het centrale plein bevindt zich een (droge) fontein en van de achttiende-eeuwse kapel is niet veel overgebleven.

finestras stuwmeer
casa Coix Finestres

Wandelen in de Pyreneeën: La Muralla China de Finestres

Vanuit het dorp leidt een kort pad (350 meter) naar het uitzichtpunt Ermita de San Marcos, vanwaar je het beste uitzicht hebt op de Chinese Muur van Finestres. Vanaf hier kan je het hele profiel van de twee parallelle muren zien, de overblijfselen van het oude kasteel en de Romaanse kapel San Vicente.

Om het kasteel van Finesteres en de kapel San Vicente te bereiken moet je terug naar het dorp lopen en afslaan naar een steil en lastig pad dat afdaalt naar de rivierbedding en weer stijgt naar de ruïnes. Het is klauteren geblazen om bij de kapel San Vicente te komen. Aan het eind moet je over de muur klimmen met een staalkabel en enkele ijzeren beugels in de rotsen. Het neemt ongeveer een half uur in beslag.

wandeling vanuit Finestres

In de rivierbedding kun je naar het stuwmeer lopen. Doordat het water laag stond, konden wij helemaal bij de opening in de muur komen, waar je de hoogte van de wanden maximaal kunt ervaren. Het is een geweldige plek die je niet mag overslaan.

wandeling Muralla China
Finestras Spaanse Pyreneeen

Wandelen in de Pyreneeën

Het was heet! Naar alle waarschijnlijkheid ga jij ook in de zomer wandelen in de Pyreneeën. Hou rekening met weinig schaduw op deze wandeling. Wij zijn zeker zeven uur onderweg geweest en kwamen pas rond 16.00 uur terug bij het startpunt. Zonnebrand, petje (als je weinig haar hebt) en veeeeel water zijn bittere noodzaak! De bestemming is iedere zweetdruppel waard. De Chinese muur van Finestres is absoluut een Spaanse parel en mag niet ontbreken op jouw vakantie in de Pyreneeën.

Tip: Neem zeker twee liter water per persoon mee als je de hele route vanaf de brug gaat lopen.

Nog een mooie Europese wandeling: De Samariakloof wandelen op Kreta: do it yourself!

kloof bij Finestras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.