Ga naar de inhoud
ruige kust van bonaire

Wat doen op Bonaire? Zon, zee, strand en meer…

Bonaire is een zonovergoten eiland in het Caribisch gebied. Het is volgens mij de mooiste en meest exotische gemeente van Nederland. Wat is er te doen op Bonaire? Het eiland is een populaire bestemming om te genieten van de winterzon en heerlijke stranden. Het eiland staat bekend als “divers paradise“: de onderwaterwereld is magnifiek. Maar Bonaire is meer dan alleen zon, zee en strand. Het eiland is ook boven water prachtig en een bezoek meer dan waard. Wij hebben wat leuke reistips voor je.

surfen op Lac Bay

Vervoer op Bonaire

Als je 1 of 2 weken op Bonaire bent, mag je een rondje over het eiland niet overslaan. Openbaar vervoer is er niet of nauwelijks. Je huurt dus voor een paar dagen een auto. Dat is voldoende om het hele eiland te verkennen. Wij hebben een week lang scooters gehuurd en ook dat is een heerlijk vervoersmiddel; de wind in je haren, de zon op je schouders. Zelfstandige duikers gebruiken meestal een pick-up, om met hun spullen alle duikplekken te kunnen bereiken. In het nationaal park Washington Slagbaai is een pick-up of jeep sowieso het handigst. Ook voor fietsliefhebbers zijn er allerlei mogelijkheden op het eiland. Je moet wel sportief aangelegd zijn; het is heuvelachtig en (veel te) heet om te fietsen!

Lees hier meer over een auto huren op Bonaire.

twee scooters

Voor vervoer naar Klein Bonaire kun je gebruik maken van de watertaxi. Die vaart dagelijks op en neer vanuit “de hoofdstad” Kralendijk of vanuit het gezellige Spice Beach ($ 15,- pp). Klein Bonaire is een prachtige plek om te snorkelen en waterschildpadden tegen te komen. Het witte strandje kan zo op een postkaart! Je kunt natuurlijk ook zelf een bootje huren om de wateren rond Bonaire te verkennen.

catamaran huren klein bonaire

Het ruige noorden

Waarschijnlijk rij je vanuit Kralendijk naar het noorden van het eiland. De toeristische route langs de kust geeft prachtige uitzichten over de zee. Je komt langs strandjes en duiklocaties, die te herkennen zijn aan de gele stenen langs de weg. Stop zeker even bij 1000 steps, vernoemd naar de trap om bij het water te komen. En ja, dat is een hele pittige klim voor duikers met een fles op hun rug. Het Gotomeer zal je blij maken: het is een belangrijke voedselplek voor flamingo’s!

drie flamingo's in gotomeer Bonaire

Het Nationaal Park Washington Slagbaai (entree $ 15,- p.p. en kinderen $ 5,-) vormt het ruige, rotsachtige noorden van Bonaire. Het natuurreservaat beslaat bijna een vijfde deel van het eiland. Het landschap is heuvelachtig en afwisselend: lavarotsen, cactuswouden, aloëvelden, zoutmeren, zandduinen, blowholes en kalksteengrotten. Je vindt er baaitjes en strandjes, waar je kunt zwemmen en snorkelen. In het park zijn geen horecavoorzieningen, dus neem je eigen picknick mee. Neem de tijd in dit prachtige gebied, geniet van de natuur en maak kennis met de grote leguanen met hun indrukwekkende stekels.

landschap Washington Slagbaai

Leguaan op Bonaire

Het vlakke zuiden

In het platte zuiden van Bonaire liggen de zoutpannen voor de zoutindustrie. Hier zijn ook de bekende slavenhuisjes te vinden. De slavenarbeiders uit Rincon sliepen doordeweeks met vier tot zes man in zo’n piepklein huisje! Het reservaat achter het Pekelmeer wordt bewoond door een grote kolonie flamingo’s. Roze flamingo’s en witte zoutbergen die afsteken tegen de strakblauwe lucht. Dat spreekt iedereen tot de verbeelding, toch?

Pekelmeer

slavenhuisjes Bonaire

Via het leuke Kite Beach Atlantis (een walhalla voor kitesurfers) kom je bij Lac Bay. Deze lagune is een toplocatie voor windsurfers en levensgenieters. Van het witte strand en de heerlijke kleurrijke zomervibe bij Jibe city, kan ik in ieder geval geen genoeg krijgen! Onderuitgezakt nippen van mijn cocktail op een strandbedje. Of een borrelhapje in de barefoot beachbar. Verdorie! Wat doe ik nog in Nederland?

kite beach

het kantoor van de kiteschool

 Jibe City

strandbedjes op Jibe City

Duiken en snorkelen

De sterkste troeven van Bonaire blijven natuurlijk de zee en de zon. In het kristalheldere water ligt een wonderlijk zeelandschap. De koraalriffen en de vispopulaties zijn enorm gevarieerd. Je stapt zo vanaf de kust tussen de vissen, bij een van de 51 gemarkeerde kantduikplekken en de 17 snorkelplekken. Deze vrijheid om op eigen gelegenheid te duiken langs de kust, maakt Bonaire een paradijs voor duikers. Je kunt niet verdwalen onder water. Je zwemt naar links of naar rechts. Een kind kan de was doen! Onder water kom je werkelijk alles tegen wat je je kunt wensen. Bij Klein Bonaire zijn de schildpadden niet te missen. Bij het Hilma Hooker wrak zagen wij voor het eerst dolfijnen tijdens een duik! Hoe gaaf is dat!

De zee rond Bonaire (inclusief Klein Bonaire en Lac Bay), is beschermd gebied en behoort tot het Bonaire National Marine Park (BNMP). Iedereen die op Bonaire toegang wil hebben tot het BNMP is verplicht een toegangskaart aan te schaffen. Duikers betalen $25,- per kalenderjaar voor de Nature Fee. Zwemmers, snorkellaars, zeilers en iedereen die verder het water van het BNMP betreedt betaalt $10,-. Het vignet is onder andere te koop bij duikcentra en hotels.

duiker bonaire

Beste reistijd

De beste reistijd voor Bonaire is van januari tot juli. Het regenseizoen valt in de tweede helft van het jaar. Bonaire is dus ideaal voor een heerlijke voorjaarsvakantie. Wij hebben ontdekt dat het eiland ook erg populair is voor de kerstvakantie. De prijzen voor vliegtickets kunnen wel sky high worden, dus boek op tijd! De grotere kans op een plensbui, houdt Nederlanders met kerst namelijk niet tegen. Daar staat tegenover dat je in die periode wel naar een echt Hollands optreden van Jan Smit kunt gaan (voor de liefhebbers), of naar de populaire newyearsparty op Spice Beach.

De temperatuur op Bonaire is het hele jaar zo rond de 30 graden. Dus dat zit wel goed. Je haar echter niet. Het waait altijd op Bonaire, dus een fatsoenlijk kapsel is een illusie op dit eiland. Geeft niks. Iedereen kent je probleem. Maar als dat je grootste probleem is, dan valt er toch niks te klagen?

Kijk op Reisjager voor nieuwe hotels op Bonaire.

Leguaan Bonaire

Meer zon en zee?

Weet je nog niet goed waar je heen wilt gaan? Er is heel wat te doen op Bonaire, maar vlak Curaçao niet uit! Dit eiland is groter, meer gericht op vertier voor jongeren, minder gericht op duiken, zeker zo’n fijne bestemming. Hou je van zon en duiken? Dan is Egypte ook een mooie (en relatief goedkope) bestemming om te duiken, snorkelen en onthaasten.

2 reacties op “Wat doen op Bonaire? Zon, zee, strand en meer…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.