Ga naar de inhoud
uitzicht over Jabal Bani Jabir

Must do: Ga wildkamperen in adembenemend Oman!

“Waar gaan jullie naar toe? Is dat wel veilig?” Ja, zeker! Oman is veilig; het kent nauwelijks criminaliteit. Maar Oman is vooral adembenemend mooi. Nog mooier dan wij verwacht hadden. Het heeft ons verrast. We hebben enorm van het land en haar inwoners genoten. Van bedoeïenen tot vissers, van bergen tot diepe kloven, van woestijn tot stranden. Er is verschrikkelijk veel moois te zien en te beleven. Bovendien is het een heerlijke zonbestemming in onze donkere, druilerige wintermaanden. Wij adviseren je met klem om te gaan wildkamperen in Oman! In dit blog vertel ik je over onze ervaringen en geef ik je enkele tips om alles uit een reis naar Oman te kunnen halen. 

#1 Wildkamperen in Oman

Bij Oman denk je misschien aan luxe vijfsterren resorts. Dat klopt, die zijn er. Je kunt er voor kiezen om in mooie resorts te verblijven. Maar dan moet je een dikke portemonnee hebben. Zeker als je met kerst en oud en nieuw wilt gaan, zoals wij deden. Wij hebben gekozen voor wildkamperen. In Oman mag je overal staan en dat brengt je op de mooiste plekken. We hebben in het berggebied Jebel Shams aan de rand van de Omaanse “Grand Canyon” gestaan. Het uitzicht was weergaloos! Een dag later stonden we in het woestijnzand van Wahiba Sands. En de dag daarna op het strand bij de Sugar Dunes. Bij aankomst zagen we dolfijnen in de verte springen.

wildkamperen in Wahiba Sands

#2 Persoonlijke hygiëne

Het is natuurlijk ook wel even schakelen, dat wildkamperen. Wij hebben het 13 dagen zonder sanitaire voorzieningen moeten stellen. Neem dus voldoende hygiënische doekjes mee. Wegwerpwashandjes zijn ook handig. Met een teiltje water kom je best ver. Plan tussendoor een bezoek aan een wadi (rivierdal) voor de nodige verfrissing. Maar soms heb je gewoon echt behoefte aan een douche! Bij ons ontstond dat na een dag of vijf/zes. Twee keer hebben we onze “Pocket Shower” opgehangen en enorm genoten van de verfrissing en de geur van doucheschuim.

outdoor douche

Er zijn ook hotels waar je als wildkampeerders terecht kunt. Ik ken er twee. Op Masirah island kan je bij het Masirah Island Resort een dagpas kopen om gebruik te maken van het zwembad en de sanitaire voorzieningen. Bij het Jebel Shams Resort ben je ook van harte welkom om tegen betaling gebruik te maken van hun voorzieningen. Dat is makkelijker dan een eigen badkamer fabriceren.

Nog 1 ding over het wildkamperen in Oman: ruim je rommel op! Het lijkt een open deur, maar wat kunnen mensen er een zootje van maken. We zijn vreselijk veel plastic en wc-papier tegen gekomen. Ik kan daar heel slecht tegen. Wij Nederlanders zullen geen plastic achterlaten, maar ook wc-papier is vervuiling. Dus neem het mee of verbrand het eventueel. En je drol kan je onder het zand of de keien verstoppen.

#3 Jeep met daktent

Wij zweren bij kamperen met een daktent. Het is comfortabeler dan een tentje op de grond. In Oman hebben wij best wat nachten op ongelijke en rotsachtige ondergronden gestaan. Wij hebben bij Chris van Nomad Tours een 4WD met daktent gehuurd. De benodigde kampeeruitrusting is dan inbegrepen. Bovendien is Chris ontzettend behulpzaam bij het plannen van je route en biedt ook accommodatie aan voor je eerste nacht(en) in Muscat. Natuurlijk kan je ook je eigen kampeerspullen meenemen, of bijvoorbeeld bij de Carrefour in Muscat aanschaffen. Je bent dan waarschijnlijk goedkoper uit dan wanneer je een daktent huurt.

kamperen op Masirah Island

Oman kent een goed wegennetwerk. Je kunt veel mooie plekken met een normale auto bereiken. Maar als je Oman echt wilt beleven en de mooiste locaties wilt bezoeken, dan is een 4WD een absolute must. De mooiste routes zijn off-road. Goede navigatie is belangrijk. Je kunt een navigatie systeem huren bij je verhuurbedrijf, maar wij vinden dat altijd erg kostbaar. Daarom hebben wij onze eigen Garmin aangeschaft. We zijn ook reizigers tegen gekomen die gebruik maakten van apps. Dat werkt ook prima.

#4 Het ultieme routeboek: Oman Off-Road (Explorer)

De Oman off-road gids is een fantastisch routeboek. Er staan 38 avontuurlijke routes in, met foto’s, gps punten, beschrijvingen en kampeerlocaties. Achterin staan o.a. praktische tips over kamperen en het rijden door een woestijn. Route 30, door het berggebied Jabal Bani Jabir (het deel naar de top van wadi Tiwi) is onze absolute favoriet! Lekker spannend, zullen we maar zeggen. Je kunt het boek op het vliegveld kopen, in Nederland is het niet makkelijk verkrijgbaar. Vaak reizen wij met een lonely Planet, maar in Oman was dat onvoldoende. We hebben de off-road gids veel gebruikt.

reisgids: Oman Off-Road (explorer)

#5 Kleding

Omani zijn vriendelijk en tolerant. Ze zullen bezoekers in T-shirt en korte broek niet bekritiseren, maar ze beschouwen bedekkende kleding wel als respectvol. Zowel voor vrouwen als voor mannen is het wenselijk om schouders en knieën te bedekken. Een korte broek bij mannen ziet men als kinderkleding. Bij de Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat moeten vrouwelijke toeristen zich geheel bedekken (met hoofddoek), mannen zijn verplicht een lange broek te dragen. Als je ergens gaat zwemmen (buiten je resort), draag je als vrouw het beste een wijde broek en T-shirt over je zwemkleding. Voor mannen voldoet een zwemshort. Wij hebben ons overigens verbaasd over alle westerse dames die bij de bekende wadi’s gewoon rondlopen in bikini’s en hotpants. Niet iedereen is blijkbaar bereid zich aan te passen aan het land waarin hij of zij te gast is.

Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat

Verder is natuurlijk het advies: laagjes. In de bergen van Jabal Al Akhdar was het ’s avonds echt koud. Ik was blij met mijn dikke trui en thermo ondergoed. Aan de kust was het overdag 30 graden. Daar heb ik een los vallende harembroek of pofbroek wel gemist. Die gaat de volgende keer zeker mee in mijn tas.

#6 Eten en drinken

Alcohol is lastig verkrijgbaar in Oman. Je kunt alcohol het beste taxfree op het vliegveld kopen. In hotels is het duur en in winkels (in principe) niet verkrijgbaar. Ben dus zuinig op de voorraad die je mee kunt nemen.

In Muscat kan je uitstekend boodschappen doen in grote supermarkten. Ook in de badplaats Sur zijn enkele grote supermarkten. Verder kom je meestal kleine(re) winkeltjes tegen, soms met een beperkt aanbod. Wij vonden het wel eens lastig om lekker vlees te vinden. Maar kipburgers uit de vriezer verkopen ze bijna overal. Boodschappen zijn overigens erg goedkoop. (Net als benzine.)

Om je levensmiddelen te koelen haal je ijsklonten voor in je koelbox. Soms moet je daarvoor naar een ijsfabriek. Als het niet verkocht wordt in de supermarkt, vraag dan even waar je het wel kunt krijgen. Wat ook handig is, is om (uit Nederland) wat zakjes nasi groenten, satésaus en pastasaus mee te nemen. Zo zet je in een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel.

#7 De mooiste plekken van Oman

En dan tot slot de mooiste plekjes van Oman. Oman kent veel waanzinnig mooie plekken, waarvan er een paar extra veel indruk op ons hebben gemaakt.

aan de rand van de Grand Canyon

Met stip op nummer 1 staat de Omaanse Grand Canyon in Jebel Shams. Het is geweldig om daar te kamperen aan de rand van de “balcony”. Daarna natuurlijk de zandwoestijn: Wahiba Sands. Omdat wij met twee auto’s waren, hebben we het gedurfd de avontuurlijke oversteek door de woestijn te maken; een echte off-road belevenis. De witte Sugar Dunes mag je zeker niet overslaan. Als je lef hebt kan je daar naar hartenlust “dunebashen”. Of vanaf de top van de duinen in alle rust genieten van de zonsondergang.

Wahiba Sands

Sugar Dunes

Natuurlijk ga je naar Masirah island. In de zomer nesten hier duizenden schildpadden en komen er walvissen. Wij zagen dolfijnen toen we zaten te ontbijten. Niet slecht, toch? De bewoners van Masirah island zijn ontzettend vriendelijk en bieden spontaan verse vis aan: “free for tourists!”. Ras al Jinz mag je niet missen. Al is het maar omdat de kampeerplekken op de kliffen zo mooi zijn. De golven kleuren ’s nachts fluorescerend groen. Het lijkt wel een sprookje. Met een beetje mazzel zie je zeeschildpadden op het strand. Je kunt ook naast het beroemde schildpaddenstrand kamperen (achter het bezoekerscentrum). Wadi Bani Khalid en Wadi Ash Shab zijn de wadi’s die wij hebben bezocht. Het zijn prachtige plekken, maar super toeristisch. Van de andere kant neem je dat wel voor lief als je heel erg toe bent aan een douche. Neem dat maar van mij aan!

Ga jij ook wildkamperen in Oman?

Lees dan ook onze avontuurlijke reisverhalen. Het is net of je er al even bent!

wildkamperen op de kliffen van Ras al Jinz

Het schildpaddenstrand van Ras al Jinz

Wadi Ash Shab

9 reacties op “Must do: Ga wildkamperen in adembenemend Oman!”

  1. Hoi Eric en Claudia,

    Wij gaan in augustus naar Oman. In welke maand zijn jullie er geweest. We zijn ook van plan een 4×4 met rooftop tent te huren, maar twijfelen nog of het niet te heet is ’s nachts.

    Groeten,
    Calvin

    1. Hoi Calvin,
      Wij waren er in december. Volgens Free Meteo is het in de nacht 28 graden. Dat is behoorlijk warm, maar eerlijk gezegd kan ik je er niet uit eigen ervaring over adviseren. Je zou het Chris van Nomad Tours kunnen vragen.

    2. Mei-September zijn heet en dan is het ‘s-nacht nog wel 40 graden. De luchtvochtigheid fluctueert sterk en dat maakt de gevoels temperatuur wat hoger (droger is beter uit te houden). De regio rond Salalah is dan populair vanwege de jaarlijkse regen en mist en de groene explosie in de bergen daar.

  2. Dag Claudia!

    Volgend jaar wil ik samen met 2 vrienden ook een ‘fly n drive’ reis maken en daarbij ook gebruik maken van een 4×4 met daktent. Dit om precies dezelfde reden als jullie, de geweldige ervaring.

    Zojuist heb ik even op de site gekeken van Nomad. Het kan aan mijn telefoon liggen maar ik kan geen prijzen vinden van de huur van een 4×4 met daktent en bijbehorende spullen. Is dit een beetje betaalbaar? (Waarschijnlijk wel in vergelijking met andere manieren van verblijf). Wij zitten eraan te denken rond de 10 dagen weg te gaan.

    Is zo’n 4×4 prijstechnisch realistisch om te huren voor zo’n duur?

    Hopelijk heb je wat antwoorden voor mij, alvast bedankt!

    Ps: jullie reis klinkt en ziet er echt adembenemend uit!

    1. Gave plannen, hoor! Ik heb even op de site van Nomad gekeken. Je kunt de prijzen wel zien (op een gewone computer). Je moet zelf nog wel (om)rekenen. Het is voor Oman een goedkope manier van rondreizen. Hotels zijn vaak erg duur en luxe. Kamperen met een gewone auto en tent het goedkoopst, maar ik vind een daktent veel toffer. Wij vonden het goed betaalbaar, maar ik kan niet in jouw portemonnaie kijken!

      Als je nog vragen hebt, mag je me altijd mailen.

      Grtz. Claudia (van Dongen) ?

      1. Super bedankt voor het snelle antwoord. Een daktent lijkt ons ook veel leuker dan een gewone tent.

        Zodra ik een gewone computer ter beschikking heb ga ik direct even kijken ?

        Wat geld betreft is het fijn dat we met zijn 3e gaan!

        Nogmaals bedankt

        Groetjes Tom van Dongen ?

  3. Hallo Eric en Claudia,

    Wat een geweldige reis.
    Wij gaan over 6 weken naar Oman voor helaas maar 2 weken.
    We gaan met een klein tentje.
    Is dit te doen in combi met B&B?

    Bedankt alvast!
    Groetjes HIrma

    1. O, gaaf! Er zijn heel veel mensen die met een tent kamperen. Dat is zeker te doen. Volgens mij zijn er niet veel B&B’s. We hebben wel wat kampen gezien, aan de rand van de woestijn bijv. En hotels, vaak erg duur. Maar met de tent kan je overal terecht hoor. En als je een eigen douchezak meeneemt, blijf je redelijk fris! Heel veel plezier!! Jullie gaan een toffe reis maken ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.