Ga naar de inhoud
wereldkaart met vlaggetjes

Zelf een droomreis plannen: Hawaï, Frans-Polynesië en Canada

De hyperdepiep fase is begonnen. Dat is de staat waarin wij raken als een reis dichtbij komt. Dan worden we onrustig, raken we in een staat van constante opwinding. We worden hyper. Het voelt een beetje alsof je in je vuisten knijpt, op je tanden bijt, je buikspieren aanspant (als je die zou hebben) en heel hard YES! roept. Het slapen wordt steeds moeilijker. Hoe groter de reis, hoe intenser deze fase. Nog een paar dagen en dan vertrekken we. Ik kan niet wachten!! We gaan in totaal 9 weken op reis. We beginnen in Hawaï en doen Oahu, Maui en Big Island aan. Dan vliegen we door naar Frans-Polynesië om over zes paradijselijke eilanden te hoppen. Op de terugweg gaan we via het Hawaïaanse “garden island” Kauai naar Vancouver. We sluiten af in British Columbia: drie weken met een camper. Het is voor ons een echte droomreis. We gaan dit jaar voor maximaal! Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn we met de voorbereidingen gestart. Nog nooit hebben we zoveel vooraf gepland. Ons wordt vaak gevraagd hoe we zoiets nou aanpakken. Hoe plan je zelf een grote reis? Ik vertel je hoe wij een droomreis plannen: van dromen tot Excel bestanden.

Lees ook: 10 tips om zelf je grote droomreis te plannen

Het begint met reiskoorts

Wij dromen vaak over reizen. We willen de wereld ontdekken. Mooie dingen zien. Mensen ontmoeten. Onze horizon verbreden. De wereld plukken. Ervaren, beleven en voelen dat we leven. Kortom, de reiskoorts speelt regelmatig op. Een mooie reis is dan de beste oplossing, toch? Ieder jaar maken wij mooie reizen, maar het was al weer negen jaar geleden dat wij een hele lange reis maakten. In 2009/2010 trokken wij 3 maanden door Patagonië, Bolivia, Chili, Noord-Argentinië, Indonesië en Maleisië. Voor een groot deel op de bonnefooi, met onze rugzak. Het kriebelde al weer een tijdje. We wilden heel graag weer zo’n lange reis maken. Ooit maakten wij de afspraak om iedere vijf jaar een grote reis te maken. Het werd dus weer hoog tijd!

Tijd maken

Omdat wij allebei fulltime werken begint zo’n avontuur met een gesprekje bij onze werkgevers. Zo vroeg mogelijk. Anderhalf jaar geleden hebben wij onze wens in de week gelegd. We konden ons vinden in het compromis van twee maanden in de zomerperiode. De maanden juli en augustus zijn relatief rustig. De kans op chaos op de werkvloeren die we achterlaten lijkt te overzien. Eric heeft onbetaald verlof aangevraagd en ik heb de mogelijkheid om vakantiedagen te kopen.

De wereldkaart in onze gang

Waar gaat dat heen?

Bij ons begint iedere reis in de gang. Voor onze wereldkaart. De kaart zit vol met vlaggetjes, maar ook met lege plekken. Waar zijn we nog niet geweest? Wat willen we graag zien? We schieten dan van hot naar her. Misschien is dit wel de leukste fase van het plannen! Dromen, dromen, dromen. The sky is the limit! We begonnen met het idee om naar Colombia te gaan en daarna met een zeilboot naar Panama. Maar je zit daar met het regenseizoen en we twijfelden ook een beetje over de veiligheid. Er was immers net een Nederlandse journalist gekidnapt.

Een flinke dosis zon stond ook op ons wensenlijstje. Hawaï?? Als we naar Colombia gaan, is een combinatie met Hawaï misschien wel tof? En daarna doorvliegen naar Japan. Dan gaan we de aardbol rond en vullen we wat lege vlekken op onze wereldkaart. Met dit idee zijn we onze voorbereidingen begonnen. Eric ging op zoek naar vliegtickets en ik heb me verdiept de highlights van deze landen.

Als snel stonden we weer voor de kaart. Japan doen we wel als we oud zijn. De nattigheid in Colombia maakt ons ook niet blij. En we missen dieren in onze plannen. Hawaï houden we vast. Het schijnen prachtige eilanden te zijn. Zon, outdoor, strand, vulkanen en bloemenkransen. Het was Eric die zijn kans pakte: “Als we dan toch in Hawaï zijn, kunnen we ook wel doorvliegen naar Frans-Polynesië!!” Oei, oei, oei, dat is geen goedkope, maar wel een ongelofelijk mooie grap. We zijn immers dit jaar 20 jaar samen en 12,5 jaar getrouwd, dat moet gevierd worden… We kunnen allicht eens bekijken of het haalbaar is. En als we op de terugweg naar Canada gaan, kunnen we ook nog dieren zien. Grizzly’s die zalmen vangen bijvoorbeeld. Augustus is de perfecte periode. Er staat al wel een vlaggetje, maar British Columbia is prachtig mooi. Het is geen straf om daar nog eens naar toe te gaan. Onze behoefte aan wildlife en outdoor kunnen we op deze manier ruimschoots bevredigen.

Ben je benieuwd naar onze top 10 van mooiste plekken op aarde

Tickets zoeken, zoeken, zoeken

Normaal gesproken boeken wij gewoon een retourticket als we op vakantie gaan. Heen en terug naar de gewenste bestemming. C’est simple. Deze reis hebben we het onszelf een stuk moeilijker gemaakt. Dit is tickets boeken voor gevorderden! Eric heeft uren op Skyscanner gezocht naar de beste combinaties, kortste overstaptijden en gunstigste prijzen. Het loont de moeite om hier eens goed voor te gaan zitten, want dat kan veel voordeel opleveren. Nou ja, bij wijze van spreken dan. In totaal hebben we maar liefst 15 vluchten voor de boeg. We hebben ze in september en oktober vorig jaar al geboekt. We vliegen met KLM, Hawaiian Airlines, United Airlines en Air Tahiti. Op Frans-Polynesië maken we gebruik van de multi island passen van Air Tahiti. Dit is overigens best een ingewikkeld uitzoekwerkje. Uiteindelijk gaat deze reis ons naast een gat in onze spaarrekening, ook een enorme footprint opleveren. Dat blijft toch een beetje in mijn hoofd hangen. Milieutechnisch gezien is deze reis behoorlijk dramatisch. It better be worth it.

zelf droomreis plannen

Onderdompelen

Als Eric de tickets zoekt, zit ik natuurlijk niet stil. Mijn taak is uitzoeken waar we heen willen. Ik dompel me onder in reisprogramma’s, Lonely Planets en allerhande reisblogs. Wat heb ik prachtige foto’s en filmpjes gezien! Ook maak ik altijd dankbaar gebruik van de routes die bekende reisorganisaties op hun websites hebben staan. Ik pik er de dingen uit die mij aanspreken. Maar wat was het veel werk deze keer!!! Op Frans-Polynesië kan je best op de bonnefooi reizen. Maar wij wilden graag verzekerd zijn van mooie slaapplekken in het middensegment. Toch maar vooraf boeken dus. We hadden vervolgens al snel in de gaten dat het vinden van goedkope accommodaties op Hawaï ook een aardige uitdaging kan zijn. We hebben het zekere voor het onzekere genomen. Op alle eilanden hebben we onze accommodaties geboekt: van vakantiehuisjes, tot een campertje. Dat betekent dus dat je moet weten waar je naar toe wilt en wat je wilt zien. De voorpret heeft avonden en avonden geduurd. Gelukkig hoefden we voor Canada wat minder vooraf te regelen, daar gaan we wel op de bonnefooi rondreizen. Maar 61 dagen plannen bleek een enorme klus!

Het Excel bestand

15 vluchten, 6 boottochten, 5 auto’s/campers en 22 verschillende accommodaties. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Om complete chaos te voorkomen is een Excel bestand gewoon noodzaak. We hebben een planning van dag 1 tot dag 61 gemaakt. We weten dus (behalve in Canada) precies waar we wanneer zijn. De kolom “betaald” en “nog te betalen” staan er naast. De begroting is ook niet onbelangrijk!

Vervoer

Wat ik ontzettend leuk aan deze reis vind, is dat we zoveel verschillende manieren van vervoer hebben ingebouwd. Natuurlijk gaan we vliegen en nemen we een paar keer de ferry. Dat is best logisch als je eilanden hopt. Op Oahu slapen we in het appartement van Celia en huren we een auto. Op Maui hebben we ook een huurauto en slapen we in een vakantiehuisje, in een B&B en in een “tentalow”. De pick-up met daktent voor Big Island is onze favoriet, maar het campertje voor Kauai staat ook ver bovenaan. Op Frans-Polynesië slapen we meestal in mooie kleinschalige lodges, met huisjes aan het stand. De benenwagen zal ons belangrijkste vervoersmiddel zijn. En in Canada is dat natuurlijk de camper. Aan afwisseling geen gebrek deze zomer!

zelf droomreis plannen

Regeldingen

Met het regelen van vervoer en slaapplekken zijn we er nog niet. Amerika en Canada kom je niet zomaar binnen. Voor Amerika moesten we een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aanvragen. Voor Canada de vergelijkbare ETA (Electronic Travel Authorization). Zelfs onze drone moesten we voor Amerika laten registreren. En de camperverhuurder vroeg om een internationaal rijbewijs. Dat ding hebben wij in het verleden vaker aangeschaft, maar zelden nodig gehad. We hebben het nu toch maar weer gedaan. Inentingen waren deze reis gelukkig niet nodig. We zijn inmiddels al voldoende volgespoten met alles wat je maar nodig kunt hebben als je de wereld rondreist.

De stelpost onvoorzien

En dan heb je nog de “stelpost onvoorzien”. Je kunt nog zoveel van te voren regelen. Excel bestanden maken. Autorisaties aanvragen. Maar moeder natuur laat zich niet door ons regelen. Wij dachten een hele relaxte reis voor de boeg te hebben. Een reis zonder spanning en sensatie. Maar begin mei gooide de vulkaan Kilauea roet in onze reis. De vulkaan is nog steeds actief en men verwacht een dezer dagen nog een grote eruptie. De krater schijnt momenteel langzaam in te storten en er zijn dagelijks aardbevingen. Niets is zeker. Dus ook onze planning niet. Misschien is het veilig, misschien ook niet. Het is onze bedoeling om van 8 – 14 juli op Big Island te zijn. Misschien lukt dat, misschien ook niet. Het belangrijkste is dat we onze vlucht op 14 juli van Hilo naar Honolulu en vervolgens naar Tahiti (Frans-Polynesië) halen. Die gaat namelijk maar 1 keer per week. En Frans-Polynesië willen we voor geen goud missen!

Ook onvoorzien is het failliet gaan van een vliegtuigmaatschappij! Terwijl ik vandaag orde in de inpakchaos probeerde te scheppen, ontdekte Eric vanavond dat Island Air in november failliet is gegaan. Drie dagen voor vertrek. Lekker op tijd. Dat bericht hadden we even gemist. Onze vliegtickets voor de vlucht op 4 juli van Honolulu naar Maui zijn totaal waardeloos. Het moet niet gekker worden. GEEN spanning en sensatie! DAT was het plan! De tickets liggen al in de prullenbak. Nieuwe zijn geboekt. Helaas pindakaas. We zijn nog niet vertrokken en de stelpost onvoorzien is al overschreden. Het is natuurlijk ook een illusie om te denken dat onze reis zonder slag of stoot zal verlopen! Dat zou een unicum zijn.

Zelf droomreis plannen: voorpret

Een reis plannen begint altijd met een droom, maar hoeft gelukkig niet altijd met een Excel bestand te eindigen. Wij hebben voor deze reis heel veel voorbereid, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd als je zelf je droomreis gaat plannen. Je kunt ook een ticket boeken en gewoon op pad gaan. De ultieme vrijheid tegemoet. Het is afhankelijk van je wensen en je bestemming, hoe je reist en wat je wel of niet voorbereidt. Wij doen dat iedere keer weer anders. Maar het begint altijd met een droom, of met reiskoorts. Daarna ga je tijd maken, bedenken waar je heen wilt, je onderdompelen, vliegtickets boeken, nadenken over vervoer en slaapplekken en praktische dingen regelen. De voorpret is immers het eerste deel van je reis. En misschien zijn de onvoorziene omstandigheden wel het leukst. Reizen is in ieder geval nooit saai!

Inpakchaos!

Reis je liever op de bonnefooi?

Plan je liever wat minder en reis je graag op de bonnefooi? Inspiratie genoeg! Voor backpacken in Zuid-Amerika heb ik tips, maar ook voor kamperen in Botswana. Wil je echt off the beaten track? Denk dan eens aan zelfstandig reizen in Madagaskar! 

Tags:

22 reacties op “Zelf een droomreis plannen: Hawaï, Frans-Polynesië en Canada”

 1. Wat een mooi reis die jullie van plan zijn! Wat betreft de voorpret en all het geregel daar kan ik over mee praten. Ik ga een rond reis maken met me dochter, we beginnen in Bali vliegen dan door naar New-Zeeland daarna naar Papeete voor een cruise van 10 dagen rondom de eilanden om vervolgens door te vliegen naar Los-Angeles en terug naar Nederland! We zijn dan bijna 6 weken onderweg.

 2. Hoi, dit is ongeveer de reis die we graag willen maken! Hawaii zijn we al geweest maar Oahu willen we graag terug en verder Bora Bora Moreau en terug via een korte reis Vancouver Island voor de beren en Orka’s. Nog tips ? En vliegen vanaf Oahu naar Papeete is dus mogelijk?

  1. Dat zijn gave plannen! Vanuit Oahu kun je inderdaad naar Papeete vliegen. Wij zijn niet op Bora Bora geweest, maar wel op Morea. en op Vancouver Island. Je kunt op deze site heel veel tips vinden, bijvoorbeeld waar je beren kunt spotten in Canada. Snorkelen en duiken is super in Frans Polynesië. Heel veel plezier met je reis!

 3. He Claudia en Eric,
  dream it, wish it, do it!!
  Mooi om jullie voorbereidingen te lezen.
  Een gave en voorspoedige reis toegewenst en tot over een paar maanden!

 4. Wat een ontzettend gave reis..! En wat een uitzoek werk! Heeel veel plezier, heel veel mooie inspirerende momenten toegewenst! Frans Polynesië… wat zal dat ook prachtig zijn! Ben benieuwd naar alle verhalen. Veilig thuiskomen!

 5. Een heel werk geweest om deze reis te plannen. Heerlijk om daar samen zo mee bezig te zijn en naar toe te leven. En nu is het dan eindelijk bijna zo ver. Nog een paar daagjes. Kan me voorstellen dat je er hyper van wordt☺ Een fantastische route ook! Natuurlijk ben ik zeer benieuwd naar je verhalen en foto’s straks. Ga je tijdens de reis al bloggen of na thuiskomst? Ik wens jullie een hele goede reis, vol avontuur en veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.