Ga naar de inhoud
Fakarava

Help, waar begin ik!? 10 tips om zelf je droomreis te plannen

  • Claudia 

De kogel is door de kerk. Je gaat het doen: een grote reis maken. Misschien zelfs een wereldreis! Voor veel mensen zal dit altijd een droom blijven, maar niet voor jou. Jij trekt je stoute schoenen aan en gaat op pad. Het begint bij deze eerste stap: de beslissing om gewoon te gaan! Maar dan? Hoe pak je zoiets aan? Waar begin je? Wat ga je plannen? En wat niet? Inmiddels hebben wij enige ervaring met het plannen van reizen, met meer dan 60 landen op ons lijstje. Meestal reizen we een week of vier in de zomer. Soms gaan we langer. We krijgen regelmatig de vraag hoe wij zo’n reis voorbereiden. Natuurlijk is daar geen blauwdruk voor te maken, maar we hebben voor jou wel wat nuttige tips om zelf een reis te plannen.

Een tuktuk is in Azië een veelgebruikt vervoersmiddel

# 1. Bepaal hoeveel tijd je hebt

Het klinkt als een open deur, maar tijd is behoorlijk bepalend voor je reis. Ga je een jaar? Of ga je drie maanden? Wil je veel landen zien, of wil je je echt onderdompelen in de lokale cultuur? Ben je flexibel, of heb je een strakke planning gemaakt?

In de winter van 2009 hebben wij drie maanden kunnen reizen. De eerste twee weken hadden we gepland, daarna zijn we op de bonnefooi verder gegaan. In de zomer van 2018 hebben we 9 weken gereisd. Die reis hebben we voor een groot deel zelf vooraf gepland. In de ogen van onze werkgevers was 9 weken een ongelofelijk lange tijd. In onze ogen mooi compromis! Maar goed, de tijd de je hebt is bepalend voor alle keuzes die je gaat maken.

# 2. Gooi je spaarpot om

En kijk wat er in zit! Je beschikbare budget is namelijk ook een hele belangrijke factor. Iedereen heeft andere wensen en eisen. Ik lees veel blogs over hoe je zo goedkoop mogelijk kunt reizen en hoe je kosten kunt besparen. Je kunt er een sport van maken om met zo min mogelijk geld, zo lang mogelijk op reis te gaan. Wij zitten liever ruim in ons budget, zodat we mooie excursies kunnen maken en onvoorziene omstandigheden kunnen opvangen. Wil je goedkoop reizen? Ga dan naar Azië. Wij houden bijvoorbeeld meer van Afrika, maar dat is een duur continent om rond te reizen (ook al ga je kamperen). Als je in hostels overnacht of kampeert kun je zelf koken. Dit scheelt aanzienlijk in je budget.

Als echte Nederlanders zoeken wij ook altijd naar de beste deals. We betalen niet graag te veel. Maar we houden tegelijkertijd van luxe en comfort. Vooral als het gaat om overnachtingsplekken. Met een stapelbed, gaten in de klamboe, een nat matras, kakkerlakken in de douche, of een plee die niet doortrekt maak je ons niet blij. Goedkope, slechte accommodaties laten wij liever aan ons voorbij gaan. Tenzij er geen keuze is. Flexibel zijn, hoort ook bij reizen. Dat wil overigens niet zeggen dat we niet van avontuur houden. Wildkamperen in een daktent hoort nog steeds bij onze favorieten. Maar wel graag in een schone daktent!

Hoe je het ook went of keert, verre reizen maken kost gewoon veel geld. Ons belangrijkste advies: begroot niet te krap. Neem een post “onvoorzien” op in je begroting. Zeker niet als je allerlei spannende activiteiten van je bucketlist wil strepen.

kamperen in Afrika

# 3. Begin op tijd. Of toch niet?

Voorheen begonnen wij met de voorbereiding van een zomervakantie vaak een jaar vooraf. Vaak gaan wij in vier weken en boeken alles zelf online. Vliegtickets kun je 11 maanden vooraf boeken. Ook voor een jeep met daktent of een camper moe(s)t je er vaak vroeg bij zijn om de goedkoopste opties nog te kunnen krijgen.

Nu is de wereld echter behoorlijk veranderd. Door de COVID-onzekerheid plannen wij helemaal niet meer zover vooruit. Waarschijnlijk blijft deze onzekerheid over reizen nog wel een tijdje bestaan. We plannen daarom pas veel later onze vakanties en blijven dichter bij huis.

Wij wilden graag in oktober 2021 op wereldreis gaan, maar hebben die plannen een half jaar opgeschort. De vraag is wanneer wij het weer prettig vinden om rond de wereld te gaan reizen en waar we dan heen zouden willen. We hebben al toestemming van onze werkgevers, maar het is nog niet mogelijk om een globale route te plannen. Laat staat dat het verstandig is om al vliegtickets te boeken! Wij vinden die onzekerheid jammer, maar laten ons niet uit het veld slaan. We blijven dromen.

De voorpret is immers een belangrijk onderdeel van je reis. Hardop dromen, ideeën spuien; je krijg er enorm veel energie van! Groot voordeel: je hebt altijd gespreksstof. Als mensen niet meer weten wat ze tegen ons moeten zeggen, vragen ze gewoon of we nog vakantieplannen hebben. Het antwoord is namelijk altijd, ja! En we vertellen er graag over.

# 4. Beslis over je bestemming(en)

Afhankelijk van je budget, je beschikbare tijd en je reiswensen, bepaal je waar je naar toe gaat. Bij ons begint iedere reis voor de wereldkaart in de gang. Waar zitten de witte vlekken? Waar zijn we nog niet geweest? Wat willen we graag zien? We houden daarbij altijd rekening met de seizoenen. Regen proberen we zoveel mogelijk te voorkomen. Hoewel het veranderende klimaat steeds moeilijker te voorspellen is.

Wij houden er heel erg van om tijdens onze reizen dieren te zien. Het is voor ons dan ook een sport om op het goede moment op de goede plek te zijn, om bijvoorbeeld beren, walvissen of gorilla’s te kunnen zien. Vooral als we gaan duiken is de juiste timing belangrijk. En dan nog is het lastig om afspraken met de natuur te maken. Een walvishaai hebben we nog nooit mogen zien, zelfs in Mozambique is dat niet gelukt! In sommige reizen proberen we cultuur en natuur te combineren. In Zuid-Amerikaanse landen kan dat heel goed. En als we voor avontuurlijke routes met een 4×4 gaan, doen we dit het liefst met anderen. Dat voelt toch net iets veiliger dan alleen.

Lees ook:  Lekker wegdromen bij de 10 mooiste plekken op aarde 

tips zelf reis plannen

#5. Zoek informatie op internet

Als wij de grove planning voor een reis hebben bepaald, zoeken we zo veel mogelijk informatie op internet. Vaak kijken we bij reisorganisaties welke routes ze aanbieden. Natuurlijk lezen we ook veel reisblogs over de bestemmingen waar we heen gaan. En we kijken filmpjes op YouTube. We zoeken naar de hoogtepunten, maar zeker ook naar de “the roads less traveled”. Sommige bestemmingen hebben dat al in zichzelf, zoals Oman of Madagaskar. Dit zijn niet de meest voor de hand liggende bestemmingen. Maar ook als we naar bekende bestemmingen gaan, zoals Canada, zoeken wij naar de plaatsen die niet platgelopen worden door toeristen. Wij slaan liever een paar hoogtepunten over, om de pareltjes niet te missen. Dat vergt meestal wel wat extra voorbereiding.

#6. Boek je internationale vliegticket

Als je weet wanneer je gaat, hoe lang je gaat, waar je heen wilt en wat je wilt zien, kun je gaan boeken. Wij beginnen altijd met het boeken van het internationale vliegticket. Daarna komen de overnachtingen en eventueel het vervoer. Eric kan uren besteden aan het zoeken van het meest gunstige ticket. Vaak via Skyscanner. Ik vind het een vreselijke klus, dus het is fijn dat we de taken kunnen verdelen. Het is handig als je een beetje flexibel kunt zijn in je reisdata, want dat kan aanzienlijk in prijs schelen. Doordeweeks is het goedkoper vliegen, dan in het weekend.

NB. Afgelopen jaar hebben wij helemaal niet meer gevlogen. Als wij nu iets zouden boeken, zouden we waarschijnlijk eerst zoeken bij Skyscanner en daarna bij de vliegmaatschappij zelf boeken. Dat geeft meer zekerheid om geld terug te krijgen bij annuleringen in geval van een lock-down.

watervliegtuig maladiven

#7. Denk na over je vervoer

Als je een camper of 4×4 met daktent wilt huren, is het in de regel verstandig om dat ook zo vroeg mogelijk te regelen. Voor een normale auto hoef je niet perse heel vroeg te zijn, omdat het aanbod bijna overal ter wereld groot is. In Zuid-Amerika is het heel gebruikelijk om met langeafstandsbussen te reizen. Meestal kan dat prima op de bonnefooi. In Azië kom je met het openbaar vervoer een heel eind, of je boekt ter plaatse een tour. Dit hoef je niet per se vooraf vast te leggen, maar het kan natuurlijk wel. Zelfs korte vluchten kun je tot een week vooraf vaak nog prima boeken. Hoewel ook hiervoor geldt: vroeg boeken is goedkoper.

Vervoer is vaak een dure kostenpost tijdens je reis. Eigenlijk geldt altijd dat langzaam transport goedkoper is dan snel transport. Vliegen is snel, maar duurder dan fietsen. En privé-vervoer is duurder dan openbaar vervoer. Hoe meer tijd je hebt, hoe langzamer je kunt reizen. Natuurlijk speelt hierin ook mee hoeveel je wilt zien. Vind je het niet erg om dingen over te slaan, of wil je niets missen? Wil je je echt onderdompelen in de lokale cultuur, of wil je alle hoogtepunten zien?

bepaal je vervoer

#8. Leg overnachtingen vast (of niet)

Minimaal leggen wij de eerste hotelovernachting in de buurt van het vliegveld vast. Vaak ook de laatste overnachting. Soms boeken wij alle overnachtingen vooraf, soms leggen we bijna niets vast. Dat is echt afhankelijk van de bestemming en wat we allemaal willen zien. We beginnen onze zoektocht naar overnachtingsplaatsen eigenlijk altijd op Booking.com of Airbnb.com. Daarna kijken we of we ook via de eigen site van de accommodatie kunnen boeken en of dat goedkoper is (let wel op of je nog kunt annuleren.)

Voor onze reis naar Hawaï en Frans-Polynesië hebben wij alle accommodaties vooraf vastgelegd. In Canada was dat niet nodig, omdat we met een camper reisden. In Argentinië en Bolivia pakten wij langeafstandsbussen en planden onze accommodaties vaak een dag of drie vooruit. We gebruikten hostelworld.com. In Peru hadden wij alle overnachtingen vooraf geboekt, omdat we in het hoogseizoen reisden, maar daar hadden we achteraf spijt van. Het is namelijk niet nodig in Peru, omdat er meer dan genoeg aanbod is. In Botswana kampeerden we op de bonnefooi in de wildparken en dat was een enorme uitdaging. Botswana is behoorlijk druk aan het worden. In Madagaskar en Oman is het weer geen enkel probleem om zonder reserveringen rond te reizen.

#9. Kies welke excursies je niet wilt missen

Een belangrijke tip voor het zelf plannen van je reis is het maken van een lijstje met de dingen die je zeker niet wilt missen. Zoek vervolgens op, of je daarvoor iets moet boeken of reserveren. Het is gruwelijk balen om ergens aan te komen en te ontdekken dat je een kaartje had moeten reserveren. Zo hebben wij bijvoorbeeld ooit een bezoek aan Alcatraz moeten overslaan en konden we in Hawaï niet naar de zonsopkomst op de Haleakala vulkaan. We hadden blijkbaar kaartjes moeten reserveren. Wisten wij veel! Toch jammer. Wil je gaan kanoën met orka’s op Vancouver Island? Deze excursies zijn ontzettend populair, dus vooraf boeken is een must. Niet dat het een ramp is om iets te missen, maar soms is het gewoon zonde. En bekijk ook even of al je wensen nog binnen je budget passen…

orka vancouver island

#10. Regel de nodige praktische zaken

Niet leuk, wel belangrijk. Je moet nog wat praktische zaken regelen. Zoek even uit of je een visum, internationaal rijbewijs en inentingen nodig hebt. Ga minimaal twee maanden voor vertrek naar de GGD. Check of je paspoort lang genoeg geldig is en of je verzekering voldoende dekking biedt. Voor extreme sporten, zoals duiken of skiën is vaak een extra clausule in je reisverzekering nodig. Kijk of je alle noodzakelijke kleding hebt en of je in het buitenland kunt pinnen. Pin geld op het vliegveld bij aankomst en zorg dat je een creditcard hebt!

Tips om zelf je reis te plannen

Als je een grote reis gaat maken, wil je misschien het liefst zo min mogelijk vooraf regelen. Plannen past niet zo goed bij het ultieme gevoel van vrijheid. Toch zijn er altijd wat zaken die je vooraf móet regelen. En er zijn zaken die je vooraf kúnt regelen. Een blauwdruk voor een reisvoorbereiding bestaat niet. Ieder mens heeft zijn eigen wensen. Iedere bestemming zijn eigen kenmerken. Soms wil je alles loslaten, soms wil je niets missen.

Heb je vragen over bestemmingen waar wij zijn geweest? Heb je adviezen of tips nodig om zelf je reis te kunnen plannen? Durf te vragen! Wij zijn altijd bereid om mee te denken. Helpen met dromen over je reis, doen wij met alle plezier!

Lees ook:

Wereldreis voorbereiden, hoe dan? 10 belangrijke regeldingen

Paklijst wereldreis: ik ga op reis en sleep mee…

fietsen op rangiroa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.