Ga naar de inhoud
Namibie Himbavrouw

Do It Yourself: 10 tips voor zelfstandig reizen in Namibië

Wil je graag zelfstandig reizen in Namibië? Heb je nog niet zoveel reiservaring in Afrika, maar durf je het wel aan? Hou je van natuur en cultuur? Van dieren en mensen? Van mooie landschappen en lekker eten? Dan is Namibië een heel goed idee. Namibië is eigenlijk altijd een goed idee! Het land is makkelijk te bereizen, heeft bijzondere culturen en prachtige natuurparken. Een rondreis door Namibië kun je prima zelf regelen. Daar heb je geen reisorganisatie voor nodig. Kampeer met een daktent of slaap in mooie lodges. Wij hebben 10 praktische tips voor jouw rondreis door Namibië.

Lees ook: Wat je moet weten over kamperen in Botswana

Namib-Naukluft National Park
deadvlei Namibië

#1. Vlieg rechtstreeks op Windhoek

Als je vanuit Amsterdam naar Windhoek wilt vliegen, ben je (met een tussenstop) ruim 12 uur onderweg. Vanuit Frankfurt vlieg je rechtstreeks. Dat kost je ruim 10 uur. De vluchten vanuit Frankfurt zijn meestal goedkoper. Wij zijn daarom een paar jaar geleden die kant op gereden. Het scheelde (in juli) toch € 200,- per persoon. Snel “verdiend”. Op de heenreis hadden we een overnachting bij de luchthaven. Lekker comfortabel. Op de terugreis was het echter best pittig om nog 5 uur te moeten rijden om thuis te komen. Keep that in mind! Dat is voor ons de reden om niet meer vanuit Frankfurt te vliegen. Het is te ver weg, na een lange vliegreis. Je kunt ook vanaf Düsseldorf vertrekken. Dat is iets duurder dan Frankfurt, maar goedkoper dan Amsterdam.

Een goedkoop ticket zoeken wij eigenlijk altijd via Skyscanner. We reizen meestal in het hoogseizoen, dan is het verstandig om tijdig met de voorbereidingen van je reis te beginnen. Namibië is de laatste jaren een erg populaire bestemming geworden.

secretarisvogel Namibië

#2. Huur een 4×4 (met daktent)

Windhoek is centraal gelegen en een uitstekende plek om je reis te starten en te eindigen. Alle verhuurbedrijven hebben een dependance in Windhoek. Wij adviseren met klem om een 4×4 te huren (Toyota Hilux of Landcruiser). Het is misschien duurder, maar het rijdt een stuk comfortabeler dan een gewone auto.

Je kunt er voor kiezen om in lodges en huisjes te slapen, maar voor het echte Afrikagevoel kampeer je wat ons betreft met een daktent. Er is toch niets mooier dan ’s nachts wakker worden van grommende leeuwen of een knorrend nijlpaard? In Etosha National Park heb je grote kans dat er een jakhals bij je barbecue aansluit. Gezellig toch?!

jeep met daktent

Er zijn veel verhuurmaatschappijen die auto’s aanbieden. We vinden het lastig om te adviseren over huurauto’s, omdat iedereen eigen eisen, wensen en financiële mogelijkheden heeft. Wij letten altijd op de leeftijd van de auto (niet te oud), een dubbele brandstoftank, het liefst onbeperkte kilometers, twee reservewielen, watertank, goede koelkast (liefst ook vriesvak) en laden om je spullen op te bergen. Het eigen risico kopen wij altijd af.

De eerste keer hebben wij geboekt bij Kea Campers. Het ophalen en terugbrengen van de auto was een rommeltje en kostte vreselijk veel tijd. Ik kan het bedrijf online niet meer vinden en ik weet niet of het onder een andere naam is verder gegaan. Bij Drive South Africa ging het een stuk vlotter. Verder staat ASCO Car Hire bekend als goede verhuurder en zien wij ook vaak auto’s van Bushlore rijden. Wij hebben nog nooit echt slechte ervaringen met een verhuurmaatschappij en de auto gehad. Alleen in Madagaskar hebben we ooit veel gedoe gehad, maar daar hadden we toentertijd niet zoveel keus.

achterkant van jeep

#3. Rij zelf en ben een beetje voorzichtig

De wegen in Namibië zijn behoorlijk goed onderhouden. De hoofdwegen zijn geasfalteerd, maar veel wegen zijn onverhard (gravel en zand). Je rijdt links, dus dat is misschien even wennen. Vergis je niet in de afstanden! De wegen zijn lang en de afstanden worden berekend in uren (in plaats van kilometers). Rij niet te hard, pauzeer regelmatig en tank overal waar je kunt. Voldoende brandstof en drinkwater zijn een must! Zorg dat je nooit zonder komt te zitten. Nog een tip: rijd niet in het donker als het niet nodig is. Op de onverharde wegen kan het heel stoffig zijn. In het donker lijken de stofdeeltjes een muur van mist, in het licht van je koplampen. Zeker als er (onverlichte) mensen en dieren langs de weg lopen of plotseling oversteken, is het opletten geblazen.

zelfstandig reizen Namibië

#4. Overnacht in Nationale Parken

Namibië beleef je best midden in de natuur. Het kamperen in de nationale parken, zoals Sossusvlei, Etosha en Fish River, kunnen wij dan ook van harte aanbevelen. Het kamperen is veilig. Rondom de campings staan hekken om wilde dieren buiten te houden. Je boekt je kampeerplek of lodge in de nationale parken via Namibia wildlife resorts. Wij sliepen in Etosha op de campings van Okaukuejo, Halali en Namutoni.

Op de bonnefooi reizen is heerlijk, maar dan wordt het moeilijk om een slaapplek in de nationale parken te vinden. Zeker als je in het hoogseizoen reist (augustus en december). Iedereen wil graag op zo’n prachtige plek overnachten!

sossus oasis campsite
giraffe in Etosha

#5. Boek je slaapplaatsen online

Je campings of lodges kun je makkelijk zelf online boeken. Als je voor zekerheid gaat, boek je alles vooraf. Het is alleen wel jammer dat je daarmee bijna geen flexibiliteit meer hebt in je programma. Van de andere kant geeft het een boel rust. Je kunt ook steeds een paar dagen vooruit plannen, maar hou er rekening mee dat je niet overal goed bereik heb.

Wij sliepen in 2018 in:

Lees ook: 17 campings in Namibië: speciaal voor jou getest en Ultiem avontuur in Namibië: een 4×4 expeditie door de woestijn

Nunda River Lodge: zelfstandig reizen Namibië

# 6. Combineer Namibië met Botswana

Als je in bent voor iets meer avontuur, reis je via de noordelijke Caprivistrook door naar Botswana. (Pas hier op voor overstekende olifanten!) In Chobe National Park en Moremi National Park sta je op kleine campings, zonder hekken. Het boeken van deze campings is wel een beetje lastig en sommigen zijn duur! Dat lees je in mijn blog over kamperen in Botswana. ’s Nachts blijf je beter in je tent. Ik weet zeker dat je het in je broek doet als je onderweg een leeuw tegenkomt.

Als je landgrenzen over wilt steken, moet je ervoor zorgen dat je autopapieren in orde zijn. De verhuurder kan de goede grenspapieren voor je regelen. Vanuit Kasane (Botswana) is het leuk om een (meerdaagse) excursie naar de Victoria Watervallen in Zambia te doen. Doe jezelf echter een lol en laat je auto in Botswana. Dat scheelt je heel veel rompslomp en tijd aan de grens.

Voor een combinatiereis Namibië en Botswana heb je ongeveer vier weken nodig. Je kunt vanuit Windhoek een heel mooi rondje maken.

Victoria watervallen in Zambia

# 7. Hou rekening met de kou

Als je in onze zomer naar Namibië reist, is het daar winter. Je staat er misschien niet bij stil, omdat de zon overdag zo heerlijk aan de hemel staat. Maar ’s nachts kan het vriezen. Pak je thermo ondergoed maar gerust in. Je zult me nog dankbaar zijn. Ben je een koukleum? Handschoenen, muts en sjaal meenemen. Veel lodges en campings hebben prachtige, aanlokkelijke, blauwe zwembaden. Totdat je je grote teen in het water steekt. Hemeltje, wat zijn ze KOUD!!

zwembaden zijn koud!

# 8. Sla een bezoek aan de Himba niet over

In Namibië leven verschillende Afrikaanse bevolkingsgroepen met bijzondere, authentieke culturen. Je zult bijvoorbeeld San (bushmen), Herero en Himba tegenkomen. Het bekendste en meest bijzonder volk vinden wij de Himba. In het noorden van Namibië is het mogelijk om vanuit Opuwa (onder begeleiding van een gids) Himbadorpen te bezoeken. Dit is wel erg toeristisch en een beetje ongemakkelijk, als ik eerlijk ben. .

Himba’s besteden veel aandacht aan hun uiterlijk. Ze zijn een trots volk en houden hun traditionele cultuur in ere. Himba vrouwen wassen zich nooit en smeren hun huid en haren in met geitenvet en oker. Dit beschermt tegen de zon en geeft een typische rode kleur.

Himbavrouwen verzorgen hun haar
Himbajongentje in olievat

# 8. Voel je veilig

Namibië is een redelijk veilig land. Wij hebben ons nooit onveilig gevoeld. In grote steden als Swakopmund en Windhoek komt wel eens criminaliteit voor. Het is onverstandig om na zonsondergang over straat te lopen. Gebruik gewoon je gezonde verstand. Loop niet te koop met waardevolle spullen. Laat je auto bewaken op een parkeerplaats, indien dit aangeboden wordt. Dit geeft jou wat extra veiligheid en de bewaker wat extra inkomen.

In wildparken blijf je in je auto! Ga niet uit je auto hangen om een goede foto te maken. En hou voldoende afstand tot de wilde dieren. Als er een olifant op je af komt, rij dan een flink stuk achteruit en zet je motor uit. Hou je adem in, doe je ogen dicht en try to stay cool….

Wij hadden de eerste keer in Namibië/Botswana een satelliettelefoon gehuurd, voor de zekerheid. Je hebt immers niet overal telefonisch bereik. Een satelliettelefoon is ontzettend duur en echt niet nodig in Namibië. Niet doen dus.

leeuwen in Etosha

#9. Zoek een slager

Dit is onze beste tip voor de carnivoren onder ons. In Namibië kun je heerlijk vlees kopen: van springbok tot koedoe. Wild is niet altijd verkrijgbaar, maar er gaat niets boven een heerlijke Afrikaanse braai op de camping. Koop je vlees niet in een supermarkt, maar vraag naar de lokale slager. Het is soms even zoeken, maar het is de moeite waard. Je kunt je vlees vacuüm laten verpakken, zodat het lang vers blijft.

Houd wel even rekening met de veterinaire grens bij Palmwag. Je mag vanuit het zuiden naar het noorden wel vlees meenemen, maar andersom niet. In Botswana zijn er meer van dit soort veterinaire grenzen en bij de grensovergang in de Caprivistrook controleren ze je koelkast ook (de rest van de auto niet).

In Namibië vind je in ieder stadje prima supermarkten. Wij gingen vaak naar de Spar. Ook in Botswana zijn redelijke supermarkten, maar de kwaliteit is minder dan in Namibië. Dat geldt ook voor het vlees dat verkrijgbaar is. Goede slagers hebben we in Botswana niet gevonden.

Namibië: iedere avond een braai
Zelfstandig reizen Namibië: geniet van je reis

#10. Geniet!

Geniet van je reis naar Namibië. Je gaat er zeker geen spijt van krijgen. Er is zoveel te zien! Natuurlijk trotseer je het rode zand van de Namibische woestijn, ga je kajakken met pelsrobben in Swakopmund en op zoek naar leeuwen in Etosha. Maar vergeet vooral niet om te genieten, van de bijzondere mensen, van de oneindige wegen, van de prachtige landschappen. Twijfel je nog steeds? Dan zeg ik het nog een laatste keer: Namibië is echt een goed idee!

Lees ook het reisblog “Is het nog ver?” als je op zoek bent naar meer inspiratie over kamperen in Namibië.

San (bushmen)

27 gedachten over “Do It Yourself: 10 tips voor zelfstandig reizen in Namibië”

    1. Hoi John,
      Wij koken altijd zelf als we kamperen. Dan is vegetarisch eten geen enkel probleem. Ga je in lodges overnachten en n restaurants eten? Op de meeste plekken zijn wel vegetarische opties, maar de keuze is beperkt.

  1. Annechien Verkuyl-Bekers

    Wat een fijne blog om te lezen, wij spelen met het idee om met ons gezin (3 kinderen) deze zomer te gaan. Heb je enig idee wat we als gezin moeten rekenen? We houden van outdoor dus we zullen gaan kamperen. We hebben daarin ook niet veel nodig. Uiteraard ga je waarschijnlijk maar 1 keer naar Namibië met het gezin. Dus we willen niet daar perse gaan besparen op de mooie dingen.

    1. Hoi Annechien,
      Mooie plannen hoor! Ik kan je eerlijk gezegd geen goed antwoord geven. Het is van zoveel factoren afhankelijk: van de kosten van je vliegtickets, van het aantal weken dat je gaat, van de auto die je huurt. Je zou zelf online wat prijzen op kunnen zoeken. De kosten van de boodschappen zijn vergelijkbaar met Nederland, misschien iets goedkoper. De campings waren voor ons (2 pers) rond de 25 euro. Als ik een wilde gok zou doen, schat ik tussen 15 en 20k voor 4 weken. Maar pin me er niet op vast hoor!

  2. Geweldig om te lezen! En wat schrijf je leuk:)

    Wij willen in september naar Botswana met een 4×4 met daktent.
    We zijn een beetje aan de late kant met een auto regelen merk ik (we hadden eerst een andere reis in gedachten), dus veel verhuurders zitten al vol en in Botswana zitten sowieso minder autoverhuurder wat ik zo lees.
    Maar jullie ervaring met Drive South Afrika was goed? Geen problemen mee gehad? We willen graag een betrouwbaar bedrijf. Ik zag dat dit een soort overkoepelend bedrijf is(soort Hertz).

    Alvast erg bedankt!

    1. Hoi Astrid,
      Wij hebben inderdaad goede ervaringen. We hebben met DSA gehuurd in Johannesburg en hadden vrij nieuwe auto’s (landcruisers), waar we geen problemen mee hebben gehad. (We waren met 2 auto’s.) Vanuit Johannesburg is het vaak goedkoper om auto’s te huren en te vliegen. Je moet wel meer kilometers maken.
      Gave plannen! Mocht je nog vragen hebben: mail ons gerust op info@ctheworld.nl

  3. Wat gaaf allemaal. Wij hebben 4 Kids 10, 8, 8, 6 en willen heel graag naar Namibië. Zijn er ook campers, 4×4 voor 6 p? Zouden jullie Namibië aanbevelen met kleinere Kids?

    1. Hallo Roelie,
      Wij zien genoeg gezinnen met jonge kinderen in Namibië reizen. Ja, het is zeker mogelijk. Ik zou aanbevelen om af en toe een accommodatie met zwembad te nemen en op te letten dat de ritten niet al te lang worden.
      Of er campers zijn voor 6 pers. weet ik echt niet. Dat lijkt me best een uitdaging. Je zou het bij verschillende autoverhuurbedrijven na moeten vragen.

  4. Claudia,

    Fijn om dit allemaal te volgen. Is het echt haalbaar om alles zelf te regelen ? Wij hebben onze tickets al geboekt voor november dit jaar. Als wij een route krijgen via een reisorganisatie regelen zij alleen de auto en accomodaties en bieden ze begeleiding aan, maar als,je dan zelf kijkt naar de prijs van de accomodaties en auto en hetgeen zij vragen is dat bijna het dubbel. Vandaar mijn vraag : is de toegevoegde waarde van begeleiding echt noodzakelijk ?
    Bedankt voor je tips …

    1. Hoi Caroline,
      Gave plannen! Je kunt buiten het hoogseizoen prima op de bonnefooi door Namibië reizen. Een reisorganisatie heeft in onze ogen geen toegevoegde waarde in Namibië. Als je ons blijft volgen, kan je er nog meer over lezen. Wij zijn op dit moment (april 2022) weer in Namibië. Meer info volgt dus snel.

  5. Beste, we willen al een paar jaar geleden een reis maken door Namibië vanuit Windhoek naar zuiden, langs de kus naar noorden en terug naar Windhoek voor 21d! Nu met Corona is die reis telkens uitgesteld, onze vliegvoucher hebben we altijd al kunnen verleggen, maar ik vrees dit jaar dat we geen optie mee hebben.
    Nu onze vraag, is het te doen als koppel van 2 personen (leefdtijd 65+) om deze reis te maken in deze tijden?
    Iedereen raadt het ons af uit veiligheid, ook omwille van corona en dan zelf op eigen houtje zo een land te door cruisen. We beginnen te twijfelen… wat als we panne hebben, ziek worden, veiligheid slechts met 2 personen!!
    Graag jullie advies aub?… of kunnen we voorzien dat er een driver mee is? Nu hebben we alles zelf geplant naar onze eigen behoeften.
    Mvg
    Yves en Greta

    1. Hoi Yves en Greta,
      Wij gaan binnenkort ook weer naar Namibië. Prachtig land! De keuze om wel of niet te gaan is van veel zaken afhankelijk.
      Ik ga jullie een mailtje sturen.
      groetjes Claudia

  6. Kan je me een idee geven van het kostenplaatje van zo’n reis die je zelf in elkaar steekt?
    Heb je niet beter een gids bij je in de parken om wild te spotten, of lukt dat perfect zonder?
    Je verslag en tips spreken tot de verbeelding 🙂

    1. Hoi Wim,
      Wij houden meestal rekening met ongeveer 5 duizend euro per persoon per maand. Voor zo’n bedrag reis je in het hoogseizoen met een Toyota Landcruiser. Je kunt ook buiten het seizoen gaan en een goedkopere auto kiezen natuurlijk.
      Het is zo dat gidsen elkaar op de hoogte houden als ze iets spotten. Voordeel is dat je veel kunt zien, nadeel is dat iedereen op een kluitje staat. Wij gaan veel liever zonder gids. Je bepaalt zelf waar je heen gaat en hoe lang je ergens blijft staan. Als je een kluitje gamedrive wagens ziet staan, weet je dat er waarschijnlijk leeuwen of een luipaard te zien is. Wij vragen ook vaak aan anderen die ons tegemoet komen of ze iets hebben gezien. Dat werkt uitstekend en is heel gebruikelijk.

    1. Hoi Barbara,

      Ik heb daar natuurlijk geen ervaring mee, omdat ik met Eric heb gereisd. Maar in mijn ogen is Namibië behoorlijk veilig. Ik zou het ook aandurven om met een vriendin door Namibië te reizen.

  7. Namibië lijkt mij prachtig en je tips zijn erg nuttig. De 4×4 auto met daktent lijkt mij erg gaaf. Wij willen zeker een keer heen, maar ald de kids iets ouder zijn

      1. Wat stoer om dit alleen te gaan doen! Wij hadden de eerste keer een wegenkaart van “Tasa”. Die was heel simpel en zat bij de auto. Later zijn wij nog een paar keer naar Afrika geweest en dan maken wij altijd gebruik van de kaarten van Tracks4Afrika in onze Garmin. Zij hebben ook wegenkaarten. De digitale navigatie is erg goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.