Zin in avontuur in Namibië? Heb je ervaring met 4×4 rijden en hou je van uitdagingen? Stiekem wel eens gedacht aan het rijden van de Dakar Rally? Dan is een 4×4 expeditie door het ongekend mooie Namib-Naukluft National Park zeker iets voor jou! Je rijdt 6 dagen dwars door de oudste en droogste woestijn van de wereld. Je komt waar de gewone toerist niet mag komen en trotseert de hoogste zandduinen van de wereld. Deze adrenalinekick is het mooiste én gaafste wat wij ooit hebben gezien en gedaan in Namibië. In dit blog vertel ik je alles over de expeditie en geef ik 10 tips om goed voorbereid te zijn.
Benieuwd hoe wij de expeditie hebben ervaren? Lees dan zeker ook mijn blog ‘Faces of the Namib’: alleen voor waaghalzen en lefgozers, met nog meer foto’s en filmpjes!
![op naar de rollercoaster](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/09/op-naar-de-rollercoaster-700x393.jpg)
#1. Wat is Faces of the Namib?
Faces of the Namib is een begeleid self-drive 4×4 offroad woestijnavontuur van van 550 kilometer door ongerept woestijnlandschap. Het begint in Solitaire, baant zich een weg over ’s werelds hoogste zandduinen en eindigt in Walvisbaai aan de Atlantische kust. De expeditie duurt 5 nachten/6 dagen, het maximaal aantal voertuigen is 12, begeleiding door lokale experts.
Tijdens de tour leer je de juiste technieken om door de duinen te rijden, de uitdagingen worden groter naarmate de dagen vorderen en de kust dichterbij komt. Het gaat tijdens de expeditie niet alleen om de adrenaline van het offroad rijden, de gidsen hebben ook veel kennis van en aandacht voor de unieke natuur en de geschiedenis van het gebied. Bovendien kunnen ze heerlijk koken!
NB. Ik schrijf dit blog vanuit oprecht persoonlijk enthousiasme. Ik heb geen samenwerking met de reisorganisaties.
![schripwrak namib naukluft](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/schipwrak-Namib-Naukluft-700x393.jpg)
#2. Waarom een groepstour?
Sommige dingen zijn nou eenmaal niet mogelijk op eigen houtje. Een 4×4 expeditie door de Namib woestijn valt in die categorie. Delen van het Namib-Naukluft National Park kun je zonder problemen op eigen gelegenheid bezoeken: de Deadvlei, Dune 45 en de Sossusvlei behoren tot de bekendste hoogtepunten van Namibië. Misschien ben je er zelfs al eens geweest. Een groot deel van het nationale park is niet vrij toegankelijk voor toeristen: je mag (en wil) hier alleen onder begeleiding van officiële gidsen komen. Een reisorganisatie heeft een speciale vergunning nodig om hier tours aan te mogen bieden.
![start faces of the namib](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/start-faces-of-the-namib-700x525.jpg)
#3. Route en hoogtepunten
Dag 1: Kennismaking
In de late middag van de eerste dag verzamelt iedereen zich bij de Tsauchab River Lodge (dit is in de buurt van Sesriem/Sossusvlei) voor de eerste kennismaking met de groep en een briefing van de gidsen. Iedereen wordt voorbereid op het grote avontuur in Namibië: dwars door het Namib-Naukluft National Park.
![camping Tsauchab River Camp](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/09/camping-Tsauchab-River-Camp-700x525.jpg)
![](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/IMG_3416-700x525.jpg)
Dag 2: Solitaire – Kuiseb Canyon
De volgende ochtend wordt tijdens het ontbijt in iedere auto een tweewegradio en antenne ingebouwd, zodat onderlinge communicatie onderweg mogelijk is. Via Solitaire – de laatste mogelijkheid om brandstof aan te vullen – vertrekt de tour naar het Namib-Naukluft National Park. De route over de rode duinen en met gras bedekte zandvlaktes volgt min of meer het spoor van de ossenwagens van de eerste kolonisten.
Het uitzicht over de zwarte rotsformaties van de Kuiseb Canyon staat in groot contrast met deze voornamelijk zachte en zanderige omgeving. Aan het eind van de middag daal je af in de droge Kuiseb River Canyon, waar onder de bomen het kamp voor de nacht wordt opgezet (inclusief een nette bush-douche en toilet).
![](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/banden-leeg-laten-lopen-2-700x393.jpg)
![Rijden door de duinen Namibie](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/rijden-door-de-duinen-Namibie-700x393.jpg)
![rijden over rotsen 4x4](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/rijden-over-rotsen-4x4-1-700x525.jpg)
![](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/IMG_9915-700x525.jpg)
Dag 3: Zandwoestijn
De dag begint met een korte klim over de steile, zwarte rotsen aan de noordkant van de kloof, om uiteindelijk van het uitzicht te kunnen genieten. Daarna volgt een rit door de rivierbedding in westelijke richting. Bij Homeb is er tijd om te lunchen, voordat de ‘ruige zandzee’ op het programma staat.
Onderweg naar Conception Bay worden de duinen die getrotseerd moeten worden steeds uitdagender. De techniek van het rijden en de kracht van de auto’s wordt belangrijker. Niet iedere duin is even makkelijk te trotseren, maar de tocht gaat pas voort als iedereen het heeft gered. Deelnemers moedigen elkaar aan en indien nodig trekken de gidsen je auto los. Het kamp voor de nacht wordt opgezet tussen 150 meter hoge duinen.
![zand en rotsen Namib desert](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/zand-en-rotsen-Namib-desert-700x371.jpg)
![pertified dunes Namib](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/09/pertified-dunes-namib-700x525.jpg)
![](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/IMG_3469-700x525.jpg)
Dag 4: D-day
Het is D-day, ofwel Dunes day. De duinen worden hoger, de afgronden steiler en dieper. De gidsen kennen de woestijn op hun duimpje en weten een paar mooie rollercoasters in de omgeving. Ze lezen de duinen en hun gasten, waardoor ze exact kunnen inschatten wat wel en niet mogelijk is. Het is een dag van maximale adrenaline, enthousiasme en spelen voor volwassenen. Het moment dat je over de top van een duin kantelt en in de afgrond stort zal je eeuwig bijblijven! De groep slaapt twee nachten op dezelfde plek. Bij het kampvuur worden de verhalen sterker; de groep leert elkaar steeds beter kennen en de achtbanen worden uitdagender.
![duinen rijden Namibie](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/09/duinen-rijden-Namibie-700x393.jpg)
![duinen klimmen Namib desert](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/duinen-klimmen-Namib-desert-700x525.jpg)
![laatste kamp faces of the namib](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/laatste-kamp-faces-of-the-namib-2-700x291.jpg)
Dag 5: Conception Bay
Om de duinen vandaag te kunnen overwinnen, moeten de auto’s zo licht mogelijk zijn. Alle overtollige ballast moet in het kamp blijven: jerrycans, hout en kannen water blijven achter. De oceaanwind doet de gemaakte zandsporen verdwijnen en geeft de duinen een fluwelen toplaag. Het konvooi moet compact blijven. De zon breekt door de wolken en geeft de duinen een gouden gloed. Het is een ongekend indrukwekkende omgeving om te doorkruisen.
Het konvooi bereikt de Atlantische kust, waar het schipwrak van de Eduard Bohlen in het zand ligt te roesten. Het schip strandde in 1909 toen de diamantwinning hoogtij vierde. Verlaten houten gebouwtjes, stukken spoorweg en een pijpleiding zijn de overgebleven getuigen van deze lang vervlogen tijd. Omdat de bestuurders hun auto’s steeds beter onder controle krijgen, staan er een paar serieuze zandkuilen op de planning.
![duinen langs de kust Namibie](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/09/Duinen-langs-de-kust-Namibie-700x393.jpg)
![schipwrak langs de kust](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/09/schipwrak-langs-de-kust-1-700x393.jpg)
![resten diamantwinning Namibie](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/resten-diamantwinning-Namibie-700x393.jpg)
![aan de kustuinen](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/aan-de-kustduinen-700x393.jpg)
Dag 6: Langewand – Walvisbaai
De route gaat noordwaarts richting Sandwich Bay, voorbij het wrak van de Shawnee en langs de beroemde Langewand, waar de hoge duinen recht in zee eindigen. Langs deze kust leven grote kolonies pelsrobben. Vanwege het getij is de tijd om over het strand te rijden beperkt, dus het tempo zit er goed in.
Vanaf Sandwich harbour gaat de route door een laatste gebied met een serie immense duinen en achtbanen. Een finale adrenalinekick! Naast alle spanning en avontuur in Namibië vormen de panorama’s vanaf de duinen een adembenemende afwisseling. In de loop van de middag eindigt de expeditie in Walvisbaai, waar de banden weer opgepompt kunnen worden en de auto beslist een wasbeurt nodig heeft.
![jakhalzen Namib desert](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/jakhalzen-Namib-desert-700x393.jpg)
![](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/0V4A3891-700x393.jpg)
![pelsrobben Namib desert](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/pelsrobben-Namib-desert-700x393.jpg)
![Namib Naukluft NP](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/09/Namib-Naukluft-NP-700x393.jpg)
#4. Tien tips voor het grootste avontuur in Namibië
Een 4×4 expeditie door de Namib desert is niet voor iedereen weggelegd, het is een ultiem avontuur in Namibië. Je hebt lef, stalen zenuwen en het liefst ervaring met offroad rijden nodig, hoewel dit niet verplicht is. Je moet houden van kamperen onder de sterrenhemel zonder de luxe van thuis. Deze 10 praktische tips geven we je graag mee:
1. Kies het juiste verhuurbedrijf!
De meeste verhuurbedrijven staan niet toe dat je hun auto’s meeneemt naar de Namib Desert. Vraag daarom om hulp bij de reisorganisatie Live the Journey, zij kunnen helpen bij het vinden van een verhuurmaatschappij die dit wel toestaat. In 2023 waren dat alleen Africa on Wheels en Bushlore. Wij huurden bij Bushlore, omdat zij de enige waren die nog voertuigen beschikbaar hadden. Zij stonden toe dat we de Faces of the Namib tour maakten, maar onze auto’s waren niet verzekerd in de woestijn. Je neemt daarmee dus een risico!
2. Kies voor een Toyota Hillux 2.8 liter
Een lichtere auto heeft de voorkeur boven een zwaardere auto. Dat betekent dat een Hillux de voorkeur heeft boven een Landcruiser. De reisorganisatie adviseert minimaal een 2.4 liter diesel. Wij hebben ervaren dat een Hillux 2.4 vaak aan kracht tekort komt, waardoor je onderweg onnodig in de problemen komt bij het trotseren van de hoge duinen. Doe jezelf (en de rest van de groep) een lol en huur een 2.8 liter diesel. Het liefst rij je zonder een daktent door de woestijn, maar dat is waarschijnlijk niet zo handig voor de rest van je reis, tenzij je verder in lodges slaapt. Let dan wel op dat je eigen kampeerspullen voor deze tour nodig hebt.
![midden in de duinen kamperen](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/midden-in-de-duinen-kamperen-700x393.jpg)
3. Neem extra jerrycans brandstof mee
Rijden door zacht zand kost vreselijk veel brandstof: reken op 1 liter op 4 kilometer, of zelfs 1 op 3 kilometer. De afstand die je aflegt is 550 kilometer (los van eventuele calamiteiten). Afhankelijk van je brandstoftank moet je extra jerrycans huren bij het verhuurbedrijf en meenemen. Wij hadden 2 extra jerrycans op ons dak.
4. Check de compressor bij je huurauto
Je moet je banden onderweg leeg laten lopen en oppompen. Check of er een goede compressor bij de auto zit. Je kunt niet zonder!
![compressor](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/compressor-700x525.jpg)
5. Breng 40 kg hout en 60 liter water mee
Iedere auto wordt gevraagd om 2 balen hout (totaal 40 kilo) in te brengen voor de kampvuren in de avond. Daarnaast wordt iedere auto verzocht om 60 liter water mee te nemen. Hiervan is 20 liter voor de keuken en 40 liter voor je eigen douches. Iedere avond wordt een heerlijke ‘bushdouche’ opgezet. Het water wordt opgewarmd in een metalen kan op het vuur, daarna krijg je een emmer met 10 liter warm water mee voor je douche. Heerlijk na een dag zandhappen, maar niet genoeg om ook je haren te wassen. Dat doet niemand deze week.
6. Niet vergeten!
Je krijgt van de reisorganisatie een hele lijst met spullen die je mee moet nemen. Je hebt in ieder geval je eigen kampeerspullen nodig, toiletspullen en kleding. Vergeet niet om bescherming tegen de zon én de kou mee te nemen. Als de zon ondergaat kan het behoorlijk koud worden. Een sjaal, handschoenen en thermo-ondergoed zijn geen overbodige luxe. Een hoofdlamp is je beste vriend in het donker. Hygiënische doekjes en wc-papier zijn fijn voor overdag, als er geen toilet is. Je plast achter de dichtstbijzijnde duin (op de eerste dag) of achter de auto (als je een beetje gewend bent. Voor de auto wordt geadviseerd om remvloeistof, motorolie en versnellingsbakolie mee te nemen. Wij hadden alles keurig gekocht, maar natuurlijk niet nodig gehad. Ik zou het een volgende keer niet meer kopen en erop gokken dat iemand anders dat bij zich heeft.
![muts en handschoenen](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/muts-en-handschoenen-woestijn-700x525.jpg)
7. Verzorg je eigen lunches, snacks en drankjes
Als het kamp is opgezet verzorgen de gidsen de maaltijden, dat betekent dat het ontbijt en diner wordt verzorgd. Ze toveren verrassend heerlijk eten op de buffettafel! Onderweg is de keuken niet beschikbaar en moet je je eigen lunch maken. Je moet tijdens de tour ook voor je eigen alcoholische drankjes, frisdranken en drinkwater (naast de 60 liter die ik hierboven benoemde) zorgen. Namibisch brood is na 5 dagen niet meer te hachelen, dus sla crackers, tortilla’s, blikjes tonijn, eitjes en andere lekker dingen in.
![lunch faces of the namib](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/lunch-faces-of-the-namib-700x525.jpg)
8. Kick af van de digitale wereld
Er is geen enkel bereik met je mobiele telefoon in de woestijn. Lekker rustig. Geniet van de goede gesprekken aan het kampvuur, de buitenlucht en de miljoenen sterren aan de hemel. De Namib woestijn behoort tot de donkerste plekken van de wereld! In geval van echte nood hebben de gidsen een satelliettelefoon beschikbaar.
![sterren in nambie](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/sterren-in-Namibie-700x525.jpg)
9. Als je durft: ga met je kinderen
Kinderen zijn welkom op de expeditie. Vanzelfsprekend is het je eigen verantwoordelijkheid en inschatting of dat verantwoord is. Heb je wel of geen ervaring met 4×4 rijden? Hoe zijn je kinderen? Er zijn in het verleden vaker kinderen meegegaan. Ik neem aan dat ze het overleefd hebben.
![riscio faces of the namib](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/10/risico-faces-of-the-namib-700x393.jpg)
10. Begin met sparen
Faces of the Namib is zeker geen goedkope tour. Reken op ongeveer € 1.000,- per persoon voor deze zesdaagse tour. De meeste deelnemers in onze groep kwamen uit Zuid-Afrika en reden in hun eigen auto. Voor internationale reizigers komen de kosten van de zesdaagse tour bovenop de autohuur, die in Namibië ook niet mals is.
#5. Ultiem avontuur in Namibië
Het is een dure grap, ik weet het. Maar het is een unieke belevenis, die je altijd bij zal blijven. Faces of the Namib is een woestijnexpeditie door een spectaculair landschap dat iedere dag verandert, door kilometers zand, over indrukwekkende duinen, langs ongerepte stranden met scheepswrakken en verlaten nederzettingen. Dit is pas echt off the beaten track, ver weg van het massatoerisme. Het is een adrenaline injectie die je nog lang zal heugen en waar je duinvrienden voor het leven maakt. Ik zeg: niet twijfelen maar doen!
![Groepsfoto](https://ctheworld.nl/wp-content/uploads/2024/09/Groepsfoto-700x525.jpg)
Kan je geen genoeg krijgen van Namibie?
Wij ook niet! Lees hier verder:
- 17 campings in Namibië: speciaal voor jou getest
- Do It Yourself: 10 tips voor zelfstandig reizen in Namibië
- Op reis door Namibië: Windhoek, Waterberg en Khaudum
- Namibië roadtrip: onvergetelijke avonturen in de Zambezi regio
- ‘Faces of the Namib’: alleen voor waaghalzen en lefgozers
- Noord Namibië: de grootste overgebleven wildernis van Afrika