Ga naar de inhoud
Offroad westkust Australie

4WD met daktent Australië: 10 toffe routes in het westen

  • Claudia 

Heb jij ook zin in de rode dirtroads van Australië? Uitdagende routes rijden en off the beaten track gaan? Schuiven door het mulle zand en kruipen over rotsachtige paden? Als je West-Australië op zijn best wilt zien, is een 4WD dé manier. Wij gingen met een Landcruiser en daktent op verkenning langs de westkust van Australië. Het belangrijkste doel was de Gibb River Road. We wilden graag zo veel mogelijk offroad rijden. Ik heb 10 toffe routes op een rijtje gezet voor een 4WD met daktent. Australië: “Lets get dirty!”

Lees ook: 10 levensreddende tips voor kamperen in (West-)Australië

#1. De duinen van Lancelin 

Na aankomst in Perth duiken we meteen de duinen boven Lancelin in. Het is hier pittig rijden door het losse zand. Laat je banden leeglopen en ga boven op de duinen staan om van de zonsondergang te genieten. Of ga net als wij, wildkamperen aan het strand.

4WD met daktent australie
kamperen in de duinen van Lancelin

#2. Francois Peron National Park

Het Francois Peron NP is alleen met een 4WD toegankelijk. De zandwegen zijn mul en rood. Het is niet moeilijk om hier te rijden en de natuur is mooi. Big Lagoon en Bottle Bay waren heerlijke plekken om kamperen. Het park is minder druk dan andere parken in West-Australië. Daar houden wij wel van. Je hoeft de kampeerplekken (in tegenstelling tot veel andere nationale parken) niet vooraf te reserveren.

Tip: Pas op! Als het heeft geregend kunnen de zoutpannen gevaarlijk glad worden. 

Lees ook: Tips voor kampeerplekken aan de westkust van Australië

Francois Peron
kustlijn Francois Peron National Park

#3. Het strand van Coral Bay

Via de weg achter de benzinepomp zijn de duinen en het strand van Coral Bay te bereiken voor offroad rijden. Over het strand rijden is in Nederland niet gebruikelijk, maar in Australië zijn er plekken waar dat gewoon is toegestaan. Ik kan me voorstellen dat je best eens over het strand zou willen crossen.

#4. Cape Range National Park

Als je via de zuidkant naar het Cape Range NP rijdt, neem je de 4WD route. Op de hoofdweg richting Exmouth zie je op een gegevens moment een bordje staan met de tekst “4WD coast access”. Deze route is een stuk avontuurlijker dan de brede, noordelijke asfaltweg. Hij is makkelijk te doen en bij het Ningaloo Station kun je mooi kamperen.

Tip: In het regenseizoen kan de Yardie Creek onder water staan, waardoor het park niet bereikbaar is via de zuidelijke route.

Yardie Creek
Yardie Creek Gorge

#5. Mount Nameless 

Volgens de boekjes is de route naar de top van Mount Nameless moeilijk en heb je 3,5 uur nodig om de top te bereiken. Wij vonden het een fraaie route die goed te doen is. In low gear rijd je rustig over het grove rotspad naar boven. Sommige stukken zijn steil. In ruim een uur ben je op en neer én heb je van het uitzicht genoten. Het is zeker de moeite waard, maar de beschrijving “very difficult” vonden wij overdreven.  

Mount Nameless
uitzicht Mount Nameless

#6. Broome

Ook in de stad Broome kun je zo het strand oprijden! Pas op dat je bij zonsondergang geen kameel met toerist aanrijdt, want die lopen ook los op het brede strand. Wij zagen ’s avonds om 20 uur (het is dan al donker), nog auto’s van het strand komen.

Lees ook: West-Australië: top 5 van plekken die je absoluut niet mag missen

#7. Cape leveque

Cape Leveque is het schiereiland boven Broome. Een klein deel van de route is geasfalteerd, maar je hebt een 4WD nodig om de rest van het kustgebied met rode zandwegen te verkennen. Je gaat naar Cape Leveque voor kust, strand en walvissen. Je kunt ook dolfijnen, krokodillen en slangen tegenkomen. Dit gebied in West-Australië staat voor ons op met stip op nummer 1. Trek er zeker een paar dagen voor uit. Met je 4WD met daktent is dit Australië op zijn best.

Cape leveque
banden leeg laten lopen

#8. Gibb River Road

De beroemde Gibb River Road (660 km.) was vroeger een vee-route, dwars door de ruige Kimberley. De route strekt zich uit van Derby naar Kununurra. Wij noemden hem de “Big Ribble Road”. De hoofdroute is een gravelweg, vol met diepe ribbels. Je wordt er gek van.

Big Ribble Road

De bezienswaardigheden liggen rondom de hoofdroute. Aan het begin zijn Windjana Gorge, Tunnel Creek en Bell Gorge de aantrekkelijkste plekken. (Ze zijn ook bereikbaar vanuit de “Fitzroy Crossing”, mocht je liever niet de gehele Gibb rijden.) De Mitchell Falls (in het noorden) stonden droog toen wij er waren, dus daar zijn we niet geweest.

Windjana Gorge
Bell Gorge, West-Australië

Aan het eind van de Gibb zijn El Questro Gorge en Emma Gorge de bekendste bezienswaardigheden. Deze liggen in het El Questro Wilderness Park. In het park liggen enkele toffe 4WD routes. Om de El Questro Gorge te bereiken heb je een “high clearance 4WD” met snorkel nodig. Je moet namelijk een “deep river crossing” maken om er te kunnen komen. De Emma Gorge kun je ook met een normale auto bereiken als je vanuit het oosten de Gibb River Road inrijdt. Dit deel van de hoofdroute is namelijk geasfalteerd.

El Questro gorge

Vergeet niet om naar de Saddleback Lookout te rijden. Dat is een hele gave 4WD route. Wij vonden deze het meest spannend. Enige ervaring met een 4WD is wel wenselijk, want het is serieus steil. Je moet de hellingproef goed onder de knie hebben.

Tip: De Gibb River Road wordt in het regenseizoen afgesloten. Als je meer sensatie wilt, ga je in mei of juni die kant op. Dan is er nog meer water.

Saddleback Lookout 4x4 track
Saddleback lookout

#9. Bungle Bungle

Het Purnululu National Park, ook wel bekend onder Bungle Bungle, is één van de juweeltjes van West-Australië. Om in het park te komen moet je ongeveer 75 kilometer over een slingerende gravelroad rijden. Wij reden hem aan het eind van de dag, toen de bergen rood kleurden. Het was een betoverend gezicht.

Tip: Het park is in het natte seizoen gesloten en aan het begin van het droge seizoen (rond mei) heb je kans dat je enkele river crossings moet maken.

4WD met daktent australie
Bungle Bungle National Park

#10. Litchfield National Park 

Het Litchfield National Park ligt in het Northern Territory. Wij aren positief verrast waren door de 4WD route in het zuiden van het park. Het park ligt in de buurt van Darwin en is in het weekend een populaire bestemming voor de stedelingen. Je kunt hier heerlijk zwemmen bij de watervallen, zonder het risico dat een “saltie” (zoutwaterkrokodil) je opvreet. In het Northern Territory is zwemmen in de zee namelijk een no go door deze enorme monsters.

Wij reden via de zuidelijke route naar het Litchfield National Park. Dat is niet de meest voor de hand liggende weg, maar wel de aantrekkelijkste. We werden op de 4WD Litchfield Daly Railroad rd verrast door de water crossings en bijna Afrikaanse landschappen. Het verbaasde ons dat deze route niet drukker was.

4WD met daktent australie
Litchfield National Park

4WD met daktent Australië

Als je naar West-Australië gaat is het een goed idee om met een 4WD met daktent te reizen. Ik moet wel eerlijk toegeven dat wij meer uitdaging hadden verwacht. Zeker voor een bestuurder met enige ervaring, zijn de 4WD routes in West-Australië prima te doen in het droge seizoen. De Gibb staat blijkbaar al een paar jaar redelijk droog, waardoor hij vrij makkelijk te berijden is (op de irritante ribbels na). De routes in het El Questro Wildernesspark en Mount Nameless waren het meest enerverend, maar met een Toyota Landcruiser eigenlijk een eitje. Deze machine trekt je werkelijk overal doorheen.

Dit alles laat onverlet dat de gebieden die wij doorkruisten stuk voor stuk prachtig waren. Wil je meer spektakel? Ga dan rond mei naar West-Australië. Net na het natte seizoen is de kans op natte en moeilijke river crossings aanzienlijk groter.

Tot slot…

Aan het eind van een dagje roadtrippen ben je te smerig om aan te zien. You wíll get dirty op de Australische dirtroads! Het rode stof kruipt overal in en laat zich moeilijk verwijderen. Wat hebben we moeten poetsen om onze Landcruiser met daktent weer toonbaar te maken. Het was een ramp! Het is bikkelen hoor, al dat stof en zand. Maar hé, je moet er wat voor over hebben.

Tip: laat je witte kleding maar thuis!

Francois Peron National Park

Meer lezen over West-Australië?

Heb je interesse in de westkust van Australië? In onze reisverhalen lees je waar wij allemaal zijn geweest en wat we hebben beleefd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.