Ga naar de inhoud

Wil jij beren spotten in Canada? Dit zijn de 10 beste plaatsen

Als wij naar Canada gaan willen we zoveel mogelijk beren zien. Wij houden ontzettend van wildlife! Beren zijn prachtige dieren en het is geweldig om ze in hun natuurlijke habitat te zien. In Canada leven ongeveer 440.000 zwarte beren en 25.000 grizzlyberen. We hebben ons op internet rot gezocht naar de beste plaatsen om beren te spotten in het westen van Canada. Om jou deze moeite te besparen, hebben we een lijstje gemaakt. Dit zijn wat ons betreft de 10 places to be!

Lees ook: Jaguars spotten in Brazilië: wanneer, waar en hoe?

# 1. Clayoquot Sound

Op Vancouver Island is het drukke Tofino echt een hotspot als het om beren spotten gaat. Verschillende bedrijven organiseren vanuit Tofino boottochten naar de kalme wateren en inhammen van Clayoquot Sound. Het is maar 20 minuten varen met een zodiak en je bent in een andere wereld: stil en vredig. De beschermde stranden zijn de thuisbasis voor de vele zwarte beren in deze regio. Bij laagtij zie je ze over de stranden struinen, op zoek naar lekkernijen als krabben en kreeftjes. Vertrektijden van de tours zijn afhankelijk van de getijden en veranderen dagelijks. Wij zijn in de vroege ochtend (het was koud en mistig) met Adventure Tofino wildlife Tours gegaan. Vooraf reserveren is niet nodig, er zijn in Tofino voldoende aanbieders.

In de zomer van 2018 was het, vanwege de vele bosbranden, erg moeilijk om in British Columbia beren te zien. In Tofino hadden we daar helemaal geen last van. We zagen er maar liefst 5.

Beste tijd: mei tot oktober

Prijs: 2 tot 2,5 uur, +/- € 85,- per persoon

beer bij Tofino

beren spotten Canada

uitzicht vanuit Tofino

# 2. Knight Inlet

Aan de andere kant van Vancouver Island is het mogelijk om op grizzlyberenexpeditie te gaan. Vanuit Campbell River worden door verschillende aanbieders (behoorlijk prijzige) dagtrips aangeboden. Als je het helemaal goed wilt doen, ga je twee of meer dagen naar de Knight Inlet Logdge. De Knight Inlet is alleen bereikbaar per boot vanaf Vancouver Island, of per watervliegtuig. Deze afgelegen baai, is de beste plek in de regio om grizzly’s te zien.

Beste tijd: eind augustus tot begin oktober

Prijs: Dagtrips, +/- € 300,- per persoon

Discovery Pier Campbell River

# 3. Fish Creek

Net voorbij Hyder ligt de Fish Creek Wildlife Observation Site. Je bent in Alaska, maar het ligt maar 10 kilometer van de grens met British Columbia en Stewart. Wij zijn verliefd op deze plek. Eric is er zelfs al drie keer geweest. Vanaf het houten platform langs de Salmon River, zie je zwarte beren en grizzly’s naar zalm vissen in het ondiepe water van de Fish Creek. Niet alle beren zijn even handig in het vangen van zalm. De kleintjes moeten het nog leren van hun moeder, terwijl zeearenden vanuit de bomen loeren op de resten van de vangst. Het kan een prachtig schouwspel zijn.

Na een bezoek aan Fish Creek, moet je zeker nog even doorrijden naar de Salmon Glacier. Wat een hemelse plek! Met een beetje mazzel kom je hier de “bearman” tegen. Hij woont op deze prachtige plek in zijn auto en tentje. Vraag hem hoe laat de beren bij Fish Creek te zien zijn. Hij weet het precies.

NB. Als je vanuit Stewart over de Stewart-Cassier Highway naar Prince Rupert rijdt, heb je grote kans langs de weg beren te zien. Deze route staat erom bekend.

Beste tijd: half juli tot begin september (afhankelijk van de komst van de zalmen)

Prijs: Een dagpas kost € 4,50 en voor € 9,- ben je drie dagen welkom.

Fish Creek Alaska

fish creek boardwalk

zwarte beer vangt vis

grizzly bij Fish Creek

ontmoeting met the bearman

genieten van de Salmon Glacier

# 4. Khutzeymateen Grizzly Bear Sanctuary

Het Khutzeymateen Grizzly Bear Sanctuary was in 1994 het eerste beschermde gebied voor grizzly’s in Canada. Het ligt aan de noordkust van British Columbia en heeft de hoogste concentratie grizzlyberen van Noord-Amerika. Met Prince Rupert Adventure Tours kun je een dagtrip naar het reservaat maken. Er zijn maar enkele organisaties die toestemming hebben om in het beschermde gebied tours aan te bieden. Je kunt er ook voor kiezen om een paar dagen naar de Khutzeymateen Wilderness Lodge te gaan. Dat lijkt mij toch ook wel erg gaaf! Omdat wij pas in augustus in Prince Rupert waren, konden wij de dagtocht helaas niet meer maken.

Beste tijd: half mei tot eind juli

Prijs: dagtrip, +/- € 200,- per persoon

Beren spotten Canada: muurschildering in Prince Rupert

# 5. Bella Coola – Atnarko River

Je moet er wat voor over hebben om hier met een camper te komen! Over de Highway 20 is het ruim 500 km en als je geen ferry hebt geboekt, moet je dezelfde route weer terug rijden. Geen straf, want de Heckman pas is absoluut de moeite waard. Zelfs twee keer. De vallei van Bella Coola is een pareltje in British Columbia. Je kunt er beren spotten op de Atnarko River in het Tweedsmuir Park. Kynoch Adventure Tours verzorgt tours wanneer tientallen zwarte- en grizzlyberen naar de rivierbanken komen om de kuitschietende zalmen te eten.

In 2018 waren wij hier op 15 augustus. Dit bleek net een paar dagen te vroeg. Wij zouden daarom adviseren om pas in de laatste week van augustus of september naar Bella Coola te gaan. Dan ga je zeker niet voor niets. Denk eraan om vooraf te reserveren. De tours zijn populair.

Beste tijd: eind augustus en oktober

Prijs: halve dag, +/- € 120,- per persoon

Camping Rip Rap

beren spotten canada op camping Rip Rap

# 6. Klemtu

De Spirit Bear Lodge ligt verscholen in het Great Bear Rainforest, midden in het leefgebied van grizzlyberen en de magische spiritberen of Kermode beren. Kermode beren zijn een witte variant van de Noord Amerikaanse zwarte beer. Hoe bijzonder! Ze zijn nagenoeg alleen in dit gebied te zien. De eigenaren van de lodge zijn (net als de gidsen) First Natives en velen van hen zijn geboren in dit gebied. De lodge heeft het alleenrecht op excursies.

Beste tijd: half juni – begin oktober

Prijs: verblijf is minimaal 4 dagen, prijs op aanvraag

# 7. Blue River

Blue River ligt ongeveer halverwege Jasper en Kamloops. De River Safari gaat dwars door de Grizzly Bear Valley in de Monashee Mountains van British Columbia. Tijdens de boottocht heb je kans om grizzly’s en zwarte beren te zien. In 2018 was het natuurlijke gedrag van de beren behoorlijk verstoord door de bosbranden. Ook in Blue River werden veel minder beren gezien dan gebruikelijk.

Beste tijd: half mei tot begin oktober

Prijs: twee uur, +/- € 85,- per persoon

Grizzly met twee kleintjes

# 8. Jasper National Park

Hoewel wij er geen beren hebben gezien, wil ik Jasper National Park in de Canadese Rockies toch benoemen. Vanaf de wereldberoemde Icefields Parkway heb je kans om zwarte beren langs de kant van de weg te zien. Ze veroorzaken berenfiles, omdat iedereen natuurlijk graag een perfecte foto wil maken. Ga in de lente, als beren uit hun winterslaap komen en in de lager gelegen gebieden op zoek gaan naar voedsel. Of ga aan het eind van de zomer als de beren langs de weg zoeken naar bessen om een nieuwe vetvoorraad voor de winter aan te leggen.

Beste tijd: eind mei/begin juni en eind augustus/begin oktober

Prijs: entreekosten voor het park

Bow Lake, Jasper NP

# 9. Banff National Park

In het populaire Banff National Park komen grizzlyberen iets vaker voor dan zwarte beren. Men denkt dat er in het hoger geleden Alpengebied ongeveer 80 grizzlyberen en 60 bruine beren leven. In de zomer verschijnen schijnbaar regelmatig beren aan Lake Louise. Neem in plaats van de snelweg, de Bow Valley Parkway. Deze parallelweg is veel rustiger waardoor je meer kans hebt om beren te zien.

Beste tijd: juni tot september

Prijs: entreekosten voor het park

Bow Valley Parkway

# 10. Churchill

En dan tot slot nog de ijsbeer. Churchill wordt niet voor niets de Polar Bear Capitol of the World genoemd. Het is de beste plek ter wereld om ijsberen in het wild te zien. Voor ons nog een hele grote wens! In het najaar komen hier tientallen ijsberen bij elkaar om te wachten tot de Hudsonbaai dicht vriest, waarna ze op zoek gaan naar zeehonden. Met speciaal ontworpen “Tundra Buggy’s” kun je tot middenin het ijsberengebied komen, om ze van dichtbij te zien.

Vanuit de bewoonde wereld gaan er geen wegen naar Churchill. Een vlucht vanuit Winnipeg duurt ongeveer twee uur. Een treinreis kost je 48 uur.

Beste tijd: eind oktober – begin november

Prijs: dagtrip, € 330,- per persoon (maar dan ben je er nog niet)

Beren spotten Canada: blijf op je hoede!

Dit zijn wat ons betreft de 10 beste plaatsen om beren te spotten in Canada. Weet jij er nog meer? Ik ben benieuwd of we nog absolute hotspots missen in dit lijstje. Aanvullingen zijn altijd welkom. Plan je reis goed en vogel uit waar je wanneer moet zijn. Blijf in de tussentijd altijd op je hoede in de buurt van beren. Lees eventueel onze tips, zodat je niet vergeet wat je moet doen als je oog in oog met zo’n indrukwekkend dier staat.

Meer lezen over Canada?

Onze reisverhalen geven een indruk van hoe het is om door Canada te reizen met een camper: 

 

Beren spotten Canada: bessen eten

14 reacties op “Wil jij beren spotten in Canada? Dit zijn de 10 beste plaatsen”

 1. Hoi Claudia en Eric,

  Mijn vrouw en ik willen met ons zoontje (dan bijna 3jaar)in september naar Canada gaan. Nu is mijn vraag kan dat wel met een drie jarige of vinden jullie dat niet verstandig.

  Hoop iets van jullie te horen.

  groet Frenkie

 2. Dank je voor de info. In Ontario heb je het Chapleau Provincial park, waar je erg veel zwarte beren kunt spotten. Het staat bekend om de hoogste concentratie zwarte beren in Canada.

 3. Onze bear watching tour is reeds geboekt, we nemen geen risico’s gelet op onze strakke planning! Maar we moeten er wel erg vroeg voor ons bed uit (je moet er iets voor over hebben). We bezoeken Tofino aan het eind van onze trip, hopelijk hebben we onderweg op het vasteland al beren gezien.

 4. Peter Loungheed P.P. Alberta zijn erg veel Grizzly en zwarte beren maar let op, hier zijn ze agressiever dan rondom Banff. the Highwood pass en rondom deze gebieden moet je de rustige weide en meren zoeken. Het kost niets echter zijn hier de grizzly’s gevaarlijker en halen vaak het landelijke nieuws. Blue river was voor ons een flop. Verder weten we een plekje in de omgeving van Jasper wat we niet gaan benoemen. hier 99% kans (tip van een native)

 5. Bedankt voor jullie Berenspot tips! Wij zijn benieuwd hoe jullie naar Fish Creek zijn gereisd. Dat ziet er namelijk fantastisch uit! Hebben jullie alles per auto gedaan of ook een binnenlandse vlucht genomen?
  Ben benieuwd, wellicht kunnen we het in ons volgend bezoek aan West Canada ook inplannen. 🙂

 6. Canada ziet er zo ruw en cool uit! Het staat dan ook heel hoog op onze verlanglijst! Of we die beren dan van heel dicht bij willen zien, weten we nog niet zeker :p Maar we willen ze zeker zien! Ik dank dat we makkelijk enkele maanden in Canada kunnen doorbrengen. Ik heb ooit zelfs overwogen om er te gaan wonen…Dat zou helemaal super zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.