Ga naar de inhoud
Pantanal in Brazilië jaguar

Jaguars spotten in Brazilië: wanneer, waar en hoe?

De noordelijke Pantanal is veruit de beste plek om jaguars te spotten in Brazilie. Porto Jofre is de enige plek ter wereld waar je in het goede seizoen met redelijke zekerheid deze machtige katten kunt zien. Het is een unieke en exclusieve ervaring. Voor ons was het een absolute bucketlist bestemming. Wij vonden het lastig om online de juiste informatie te vinden om dit zelf te organiseren en daarmee ook betaalbaar te houden. Veel websites zijn in het Portugees en die taal zijn wij niet machtig. In dit blog deel ik al onze tips om jaguars te spotten in Brazilië: wanneer moet je gaan, waar moet je zijn en hoe organiseer je het zelf?

Lees ook: Op zoek naar jaguars en wildlife in de Pantanal in Brazilië

Wanneer jaguars spotten in Brazilië?

Het beste seizoen om jaguars te spotten in Brazilië is het droge seizoen. De rivieren in de wetlands van de Pantanal staan dan laag en de jaguars komen naar de oever om te drinken en te jagen. Bovendien zijn de wegen naar de Pantanal in het droge seizoen met een gewone personenauto begaanbaar. In het regenseizoen heb je een 4×4 nodig om over de Transpantaneira te rijden. Hoewel men in Porto Jofre zegt dat ze het hele jaar door jaguars kunnen zien, is juni tot en met oktober het beste seizoen. Wij waren begin september in Porto Jofre en zagen maar liefst 4 verschillende jaguars op een dag. Volgens de gids werden er in die periode dagelijks jaguars gespot.

Tip: het beste seizoen om jaguars te spotten in Brazilië is van juni tot en met oktober.

Transpantaneira Brazilië

Waar jaguars spotten in Brazilië?

Om jaguars te spotten in Brazilië moet je in de omgeving van Porto Jofre zijn. Het is de beste plek ter wereld om jaguars te spotten. Punt. Je kunt ook vanuit Campo Grande naar de zuidelijke Pantanal gaan, dat is de backpackers bestemming. Het is iets goedkoper en makkelijker te bereiken, maar nog steeds duur en de kans op jaguars is veel kleiner. Doe jezelf dus een plezier en ga naar de noordelijke Pantanal!

Om Porto Jofre te bereiken vlieg je eerst op de stad Cuiaba. Veel touroperators en reisorganisaties bieden tours aan die je ophalen op de luchthaven en dan naar een lodge aan de beroemde Transpantaneira brengen. Dit is een 147 kilometer lange gravelweg vanuit Poconé naar Porto Jofre. Langs de Transpantaneira zijn ongelofelijk veel dieren te zien. Wij zagen ontelbare vogels, kaaimannen, capibara’s, hertjes en een tapir.

Het spotten van jaguars doe je vanuit een motorbootje. Vanuit je lodge rijd je naar Porto Jofre om daar de rivier op te gaan. De meeste bootjes vertrekken in de ochtend voor een hele of halve dag. Wij zagen ‘onze jaguars’ allemaal in de ochtend, volgens de eigenaar van ons kamp is de kans op jaguars het grootst in de ochtend. De bootmannen hebben een radio bij zich, waarmee ze elkaar informeren over wat ze zien. Dit maakt de kans op het zien van zo’n machtige kat een stuk groter, maar het wil ook zeggen dat je nooit het alleenrecht hebt.

Tip: ga jaguars spotten in Porto Jofre: dit is de beste plek ter wereld.

jaguars spotten in Brazilie

Hoe organiseer je alles zelf?

Als je je al hebt verdiept in de kosten zul je zien dat het kostbaar is om jaguars te spotten in Brazilië. Het is duur om dit met een Nederlandse reisorganisatie of georganiseerde tour te doen. Van de andere kant is het wel makkelijk, dus er is niets mis mee om daarvoor te kiezen.

Auto huren

Zoek je een manier om het zo goedkoop mogelijk te houden, huur dan om te beginnen zelf een auto waarmee je vanuit Cuiaba naar Porto Jofre rijdt. Omdat de Transpantaneira een gravelweg is hebben wij gekozen voor een Dacia Duster, deze auto staat iets hoger op zijn wielen en onze bagage paste goed in de kofferbak. Wij huurden hem via Localiza, dat was het goedkoopst en de service was uitstekend. Je kunt natuurlijk ook de kleinste auto kiezen, daarmee red je het in het droge seizoen ook naar Porto Jofre. Ga je in het regenseizoen? Dan is een gewone personenauto onvoldoende en moet je echt een 4×4 huren.

Het voordeel van een eigen auto is dat je de (hoge) transferkosten naar je accommodatie niet hoeft te betalen en dat je alle tijd hebt op langs de Transpantaneira dieren te zien en fotograferen. Je moet wel over de houten bruggen durven te rijden! Langs de route zijn ongeveer 125 bruggen. In het begin zijn ze van beton, verderop zijn ze van hout en soms behoorlijk gammel. Ik ben een paar keer uitgestapt om Eric aanwijzingen te geven, zodat hij op het midden van de planken kon blijven rijden. Bedenk je, dat er dagelijks verkeer over deze bruggen gaat, dus het lukt jou ook vast zonder kleerscheuren.

Het nadeel van zelf rijden is dat je ongeveer zes uur achter het stuur zit (zo lang deden wij erover) en dat je maar 4 ogen hebt (als je met z’n tweeën reist). Met een groepstransfer zit je in een hogere bus, waardoor je verder kunt kijken, meer ogen hebt om te spotten en niet zelf hoeft te rijden!

Tip: huur zelf een gewone personenauto om over de prachtige Transpantaneira te rijden.

brug Transpantaneira Pantanal
kaaiman langs Transpantaneira

Planning

Als je aankomt op de luchthaven in Cuiaba kun je overnachten in de buurt van de luchthaven (om even bij te komen) of meteen doorrijden naar Poconé. Dit is ongeveer anderhalf uur rijden. Poconé is geen geweldig sfeervol dorp, maar het is de laatste plaats waar je kunt tanken en waar de Transpantaneira begint. Wij verbleven in het pousada Transpantaneira: goedkoop, schoon en hele vriendelijke mensen.

Als je in Poconé overnacht kun je de volgende ochtend vroeg vertrekken en alle tijd nemen om de 147 kilometer af te leggen. Zorg dat je met een volle tank wegrijdt, zodat je zeker weet dat je op en neer naar Porto Jofre kunt. Ter plaatse is namelijk geen benzinestation, hoewel je in geval van nood bij de camping benzine kunt krijgen, voor 12 Reaal per liter (€ 2,35), dat is ruim het dubbele van de normale prijs.

In theorie zou je aan 1 nacht in Porto Jofre genoeg hebben. Als je vroeg vertrekt in Poconé, ’s middags een boottocht doet, overnacht, eventueel de volgende ochtend nog een boottocht doet en daarna terugrijdt naar Poconé. Dat is echter wel een erg krappe planning. Ik zou daarom kiezen voor minimaal 2 overnachtingen en een boottocht van een hele dag. Je hebt immers vakantie!

Tip: overnacht in Poconé en tank je auto ‘s avonds nog vol voor je vertrekt in de vroege ochtend.

verkeersbord jaguar langs Transpantaneira

Verblijf in Pantanal Jaguar Camp

Het kiezen van een goede overnachtingsplek vonden wij ontzettend lastig. Accommodaties zijn heel simpel of heel duur. De meeste accommodaties hebben een whatsapp nummer op hun website, wat het communiceren makkelijk maakt. Je kunt de Portugese teksten via google translate vertalen.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor het Pantanal Jaguar Camp in Porto Jofre, omdat het contact vlot en vriendelijk verliep, de referenties uitstekend zijn, de prijzen schappelijk en omdat ze in Porto Jofre zitten (en niet verderop langs de Transpantaneira). Nog steeds betaalden wij € 255,- per nacht (voor twee personen op basis van volpension) en € 105,- per persoon voor een boottocht van een hele dag. Veel geld!

Wij hebben het Pantanal Jaguar Camp geboekt via de website Pantanal Nature. Ik heb begrepen dat de prijzen die gevraagd worden als je rechtstreeks contact opneemt, aanzienlijk hoger zijn.

Pantanal Jaguar Camp

Het Pantanal Jaguar Camp heeft maar 7 kamers. Als alle kamers vol zijn mogen gasten ook kamperen in kleine tentjes op het terrein. De tentjes worden met slaapzakken en -matjes klaargezet. Dat is budget technisch gezien zeer interessant, want het kost maar € 40,- per nacht (max 2 pers. per tent). Iedere maaltijd die je gebruikt kost € 7,75 per persoon, dus dan zit je voor € 86,50 voor 2 personen op volpension. Dat scheelt aanzienlijk! Of de tentjes worden verhuurd als er kamers beschikbaar zijn, is mij niet helemaal duidelijk geworden, maar je kunt er altijd om vragen. Hou wel rekening met een slechte nachtrust en neem oordoppen mee. De vogels beginnen vroeg te fluiten en de brulaap laat zich al rond 5 uur horen!

Tip: het Pantanal Jaguar Camp is gespecialiseerd in jaguar spotten en heeft een uitstekende reputatie.

jaguar met tong Pantanal Brazilie

Liever goedkoper?

Zoek je een goedkopere optie? Neem dan je eigen kampeerspullen, boodschappen en muggenspray mee en ga op de camping van Porto Jofre staan, want dat kost maar 50 Reaal per persoon (€ 10,-). Goedkoper kan eigenlijk niet. De camping hoef je niet te reserveren en je kunt ter plekke een boottocht regelen. Met een beetje geluk dat je de boot delen met andere reizigers.

Je kunt ook kiezen voor een appartement in de pousada bij de camping op basis van volpension, dit kost voor 2 personen € 132,-. Hun goedkoopste boot kost € 260,- per dag en er kunnen maximaal 6 personen mee. Dit is waarschijnlijk de beste deal die je kunt krijgen in Porto Jofre! (De prijslijst staat online.)

De pousada is voornamelijk gericht op vissers en biedt ook jaguartochten aan. Wij zijn er niet geweest, maar lezers van ons blog hebben ervaren dat het een uitstekende accommodatie is.

Tip: kamperen is de goedkoopste manier om in Porto Jofre te verblijven.

Jaguars spotten in Brazilie langs rivier

Jaguars spotten in Brazilië

Samengevat moet je dus tussen juni en oktober naar Porto Jofre in de noordelijke Pantanal om jaguars te zien. Je huurt een auto, overnacht in Poconé en rijdt zelf langs de Transpantaneira. Je geniet met volle teugen van de natuur langs de route! Daarna verblijf je in Porto Jofre en gaat minimaal 1 dag het water op om jaguars te spotten. Het goedkoopste verblijf is de camping aan de rivier, maar er zijn ook enkele andere ‘budget’-opties. Jaguars spotten is een absolute bucketlist ervaring! Hoe je het ook organiseert, het zal onvergetelijk zijn. Mocht je vragen hebben, stel ze ons gerust. We helpen graag. En als je nog aanvullende tips voor onze lezers hebt, zijn ze heel welkom in de comments hieronder.

Meer foto’s zien en lezen over onze reis naar de Pantanal? Lees dan ook: Op zoek naar jaguars en wildlife in de Pantanal in Brazilië

jaguars spotten in Brazilie Pantanal

4 reacties op “Jaguars spotten in Brazilië: wanneer, waar en hoe?”

  1. Hoi,
    Wij willen de Transpantaneira ook zelf rijden. Ik had 2 nachten op een pousada onderweg in gedachten, en 2 nachten in Porto Jofre. Als ik jullie verslag nu lees is dit misschien wat te lang? Ernaar gaan we naar Nobres.

    1. Hoi Stephanie,
      Wij sliepen 2 nachten in Porto Jofre. De nacht ervoor en daarna sliepen we in Pocorné. Daar is niet veel te beleven, daarom lijkt het mij geen slecht idee om die nachten langs de Transpantaneira te plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.