Ga naar de inhoud
bezienswaardigheden Peru

20 bezienswaardigheden in Peru die je niet mag missen!

Peru is ontzettend veel te zien. Wij houden van de uitzonderlijke natuur en de kleurrijke mensen, die graag het leven vieren tijdens een festival. Als je een rondreis gaat maken door Peru zijn de mogelijkheden ontelbaar. Het land is volledig ingericht op reizigers en daarom makkelijk bereisbaar. Wij deden een hele complete rondreis van een maand, die vooraf was georganiseerd. Je kunt ook makkelijk op de bonnefooi reizen, zelfs in het hoogseizoen. Natuurlijk wil je niets missen en alle bezienswaardigheden van Peru bezoeken. Wij inspireren je graag met dit complete overzicht.

#1. Lima

Een reis door Peru start en eindigt meestal in Lima. Lima is een dynamische, moderne stad, waar je ook statige koloniale gebouwen kunt bewonderen. Miraflores en Barranco zijn leuke wijken met uitzichten over de kust. Het zijn prettige buurten om als toerist te verblijven. Hier vind je winkels, goede restaurants en gezellige barretjes.

LIma bezienswaardigheden Peru

#2. Islas Ballestas

Vanuit het kustdorp Paracas maak je naar alle waarschijnlijkheid een boottocht van een paar uur naar de Islas Ballestas, ook wel de kleine Galapagos van Peru genoemd. Op de heenweg gaan de tours langs de 100 meter hoge Candelabra Paracas, een zandtekening in de duinen van Paracas. Je vaart tussen de eilandjes, waar luie (en luide) zeeleeuwen op de rotsen vertoeven. Jan van Genten, pelikanen, pinguïns, aalscholvers, en miljoenen meeuwen gebruiken de rotsen als broed- en rustplaats. De grote hoeveelheid vogelpoep lokt vissen, die weer als voer dienen voor de vogels. De mest van de vogels wordt, volgens onze gids, iedere zes jaar geoogst en is een belangrijk exportproduct van Peru.  

Tip: bij stevige wind is een reispilletje je beste vriend.

Islas ballestas
Candelabra Paracas

#3. Huacachina

Huacachina is een oasedorp, rond een natuurlijk meer in de woestijn van Peru. De hoge zandduinen eromheen worden beklommen door toeristen met sandboards. Het is ook mogelijk om met een buggy door het zand te crossen. Aan het eind van de middag is de zonsondergang vanaf de zandduinen een mooie beloning voor je klim door het mulle zand. Bij Peruaanse gezinnen is waterfietsen op het meer een populaire bezigheid. Wij zagen een overvolle waterfiets onder water verdwijnen, dus wees voorzichtig!

buggy huacachina
huacachina

#4. Nazca-lijnen

Een van de meest intrigerende bezienswaardigheden in Peru zijn de Nazca-lijnen. Het zijn smalle geulen, ruim 2.000 jaar geleden door Nazca-indianen uitgehouwen in de woestijnrotsen. Alleen vanuit de lucht zijn de gigantische tekeningen goed waarneembaar: een aap, lama, hagedis, spin, vogels, vissen en handen. In totaal zijn er ongeveer 300 afbeeldingen. Waarschijnlijk zal de betekenis van de lijnen voor altijd een raadsel blijven.

Tip: Maak een vlucht over de Nasca-lijnen

vlucht over de nazcalijnen
nazcalijnen spin

#5. Chauchilla kerkhof

Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Nazca ligt het Chauchilla Kerkhof. In het woestijnlandschap zijn graven gemaakt, waarin Nazca en Inca mummies zijn tentoongesteld. Mensen werden voor hun reis naar het hiernamaals zittend, in foetushouding, gewikkeld in katoenen doeken. Organen en hersenen werden verwijderd. Ze kregen praktische en waardevolle bezittingen mee. De graven zijn in het verleden leeggeroofd. Voor bezoekers zijn de doeken, schedels en haren bij elkaar gelegd. Het ziet er een beetje dwaas uit, de verhalen van de gids maken de plek interessant.

#6. Arequipa

De barokke gebouwen in Arequipa zijn gemaakt van witte vulkanische stenen, waardoor Arequipa de bijnaam ‘Ciudad Blanca’ heeft. De stad ligt op 2325 meter hoogte, in een vallei aan de voet van de El Misti vulkaan (5822 meter). Terwijl je slentert door de stad went je lichaam aan de hoogte. Ga zeker langs de kathedraal aan het Plaza de Armas en bezoek het klooster Santa Cátalina. Het klooster is een ommuurde stad op zich, waar 400 jaar lang, 450 nonnen in totale afzondering hebben geleefd. Pas in 1970 werd het klooster geopend voor het publiek. In het museum Santuarios Andinos is de mummie van het jonge Inca meisje Juanita te bewonderen. Zij werd ooit door de Inca’s geofferd aan de vulkaan om deze gunstig te stemmen. De mummie is zo goed bewaard gebleven, omdat ze al die jaren bevroren onder een ijskap heeft gelegen.

#7. Chivay – Colca Canyon

Vanuit Arequipa reis je met de bus naar Chivay, de uitvalsbasis voor de Colca Canyon. Onderweg stijg je behoorlijk en verandert het landschap. Je passeert een pas van 4.800 meter. De hoogte maakt de tocht fysiek zwaar. In de pampa’s zie je lama’s, alpaca’s en vicuña’s. Dit zijn wilde verwanten van de gedomesticeerde lama’s en alpaca’s. De wol van vicuñas is de fijnste en kostbaarste ter wereld. Ze zijn met uitsterven bedreigd. Het dorpje Chivay ligt op 3.600 meter. De lokale indianen dragen kleurrijke traditionele kleding en speciale hoeden die kenmerkend zijn voor deze omgeving. De warmwaterbronnen van Calera zijn een populair tijdverdrijf.

Tip: Gun jezelf een verblijf in hotel Aranwa del Colca. Dit viersterrenhotel was de mooiste accommodatie van onze reis. De publieke warmwaterbronnen naast het hotel deelden wij maar met een paar locals. Bij Calera is het een stuk drukker!

#8. Cruz del Condor

Om op tijd bij Cruz del Condor aan te komen, moet je vroeg opstaan. De condors maken gebruik
van de ochtend thermiek om zich in grote cirkels omhoog te laten voeren langs de bergwand. De vogels hebben een vleugelspanwijdte van meer dan drie meter. Bij de Cruz del Condor heb je uitzicht over de meer dan 1000 meter diepe kloof. De kans om de imposante condors te zien is aanzienlijk. Wij zijn echte dierenliefhebbers en vonden dit een van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Peru.

Tip: Je kunt mooie trekkings doen in de Colca Canyon. Wij hadden spijt dat we daarvoor niet hadden gekozen. Peru is behoorlijk toeristisch, dan is een paar dagen wandelen in de natuur een fijne afwisseling.

Colca Canyon

#9. Titicacameer

In Puno stap je op de boot voor een bezoek aan het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. In het Titicacameer liggen de eilanden Urus, Amatani en Taquile. De Uros stam leeft van de visvangst en handel met het vasteland. De 300 bewoners leven op drijvende eilanden van riet. Je voelt het bewegen als je erop loopt. De eilanden worden steeds aangevuld met nieuwe lagen riet, omdat ze snel wegrotten. Op Amatani (een gewoon eiland) is het mogelijk bij een lokale familie te overnachten. De verblijven zijn eenvoudig en hartelijk. Aan het eind van de middag beklimmen alle aanwezige toeristen de berg met de heilige tempel Pachatata. Het is een slopend tochtje op 4.000 meter hoogte. De volgende dag vaar je naar Taquile, waar ook mannen breien en weven. Wij vallen met onze neus in de boter, omdat het Fiesta de Santiago in volle gang is.

Wij hebben een haat-liefde verhouding met Puno en het Titicacameer. Het is verschrikkelijk toeristisch. Tegelijkertijd is de omgeving van het Titicacameer ontzettend mooi en de rieten eilanden super bijzonder. Het is moeilijk voorstelbaar hoe mensen op een rieten eiland leven, dat moet je van dichtbij gezien hebben. We zullen er nooit meer teruggaan, maar hadden het ook niet willen missen. En als je dan toch gaat, trek er in ieder geval 2 dagen voor uit.

Tip: plan je bezoek aan Taquile eind juli/begin augustus, tijdens het Fiesta de Santiago.

#10. Sillustani graftorens

Vanuit Puno kun je een excursie maken Sillustani. Aan de oevers van Lake Umayo ligt een pre-Inca begraafplaats. De chullpa’s, zo worden de graven genoemd, zijn imposante graftorens. Ze werden gebouwd uit steen en klei en waren bestemd voor stamleiders. Chullpa’s zijn ook op andere plaatsen te zien, maar in Sillustani zijn ze het best bewaard.

sillustani graftorens

#11. Inca-ruïnes in Raqchi

Als je (bijvoorbeeld) met de Peru Wonder Bus van Puno naar Cusco rijdt, bezoek je onderweg enkele bezienswaardigheden. De route gaat dwars door de Andes over ruige bergen en hoogvlakten. De hoogste pas is La Raya: 4.335 meter. De mooiste bezienswaardigheid vonden wij de Inca-ruïnes in Raqchi. Je wandelt tussen de hoge muren van de Viracocha tempel en de resten van vele huizen. Dit was ooit een van de heiligste plaatsen van het Inca-rijk.

Inca-ruïnes Raqchi

#12. Cusco

Cusco was het centrum van het Inca-rijk. Een bezoek aan Peru is niet compleet zonder een paar dagen in deze heerlijke stad. Rondhangen op het Plaza de Armas en een bezoek brengen aan de Kathedraal, winkelen in de smalle zijstraatjes van de oude stad, wandelen door de kunstenaarswijk San Blas en fruit kopen op de markt van San Pedro. Je komt tijd te kort. In de tussentijd ben je meteen op 3.400 meter aan het acclimatiseren, voor je Inca Trail of Salkantay trek. Vanuit Cusco zijn de dorpen in de Heilige Vallei (zie verderop) en Machu Picchu makkelijk te bezoeken.

cusco, bezienswaardigheden Peru

#13. Sacsayhuaman

Vanuit het centrale plein in Cusco loop je in een kwartiertje naar de ruïnes van Sacsayhuaman. Het uitgestrekte religieuze bouwwerk ligt op een heuvel en is de belangrijkste Inca-ruïne in de omgeving. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht op de stad. Sacsayhuaman is een uitstekende plek om de bouwstijl van de Inca’s te bestuderen. De enorme stenen passen exact op elkaar. Een blok kan wel drie ton wegen! Veel stenen van Sacsayhuaman zijn later door de Spanjaarden gebruikt voor de bouw van Cusco, bijvoorbeeld voor de beroemde kathedraal.

Tip: Rond Cusco zijn meer inca-ruïnes te bezichtigen. Wij wilden niets missen en hebben er drie bezocht, totdat we het helemaal zat waren. Ons advies: beperk je tot Sacsayhuaman, de meest interessante plek.

Sacsayhuaman, Peru

#14. Moray

Hoger in de bergen van de Heilige Vallei liggen de terrassen van Moray. Door de Inca’s zijn in een diepe kom tussen de bergen cirkelvormige terrassen aangelegd. Ieder terras heeft blijkbaar zijn eigen microklimaat. Hier experimenteerden de Inca’s naar alle waarschijnlijkheid met landbouwgewassen, om te ontdekken welk klimaat het beste was voor elk gewas.

moray
moray

#15. Maras

De zoutpannen (salineras) worden sinds het Inca-tijdperk gebruikt voor zoutwinning. Vanuit een warme bron
loopt zout water over honderden terrassen, waar het water vervolgens door de warmte van de zon verdampt. De overgebleven zoutkristallen geven elk veld een andere kleur. Het zout wordt bij elkaar geschraapt en verkocht. Natuurlijk kun je ter plekke zout kopen.

Moray en Maras kun je, zoals wij deden, met een georganiseerde tour bezoeken. Eerlijk gezegd is dat verschrikkelijk. Hou je van vrijheid en gemak, pak dan gewoon een taxi. Iets duurder, maar veel prettiger. De goedkoopste optie is om de lokale bus te pakken.

Tip: Vanuit Cusco is het ook mogelijk om naar Rainbow Mountain (Vinicunca) te doen. Als het mooi weer is, een instagram-waardige locatie met bergen in 7 verschillende kleuren. Bijzonder!

Maras
Maras

#16. Pisac

Ook Pisac ligt in de Heilige Vallei van de Inca’s. De markt in het dorp trekt vooral op dinsdag, donderdag en zondag veel toeristen, maar ook op andere dagen staan er tegenwoordig voldoende marktkramen waar je souvenirs kunt scoren. De Inca-ruïnes liggen tegen de bergwand boven het dorp. Het is een flinke klim van vier kilometer langs landbouwterrassen. Je kunt een taxi nemen, maar de wandelroute naar de heuveltop blijft toch het mooist. De zonnetempel en het uitzicht over de vallei zijn wat ons betreft de hoogtepunten van het bezoek.

Tip: Overnacht in de Heilige Vallei in San Agustin Monasterio de la Recoleta. Dit voormalige klooster is een sfeervolle slaapplek in Urubamba, gelegen tussen Ollantaytambo en Pisac.

pisaq
Pisaq

#17. Ollantaytambo

De charme van Ollantaytambo zit hem in de eeuwenoude geplaveide straatjes, waar je in alle rust kunt dwalen door het dagelijks leven. Typerend zijn de smalle irrigatiekanalen langs de woningen die herinneren aan het Inca tijdperk. Op het centrale plein is het drukker, met winkeltjes en toeristen. De start van de Inca trail ligt ongeveer 600 meter buiten het dorp.

#18. Inca Trail

Het absolute hoogtepunt van onze reis naar Peru was het lopen van de vierdaagse Inca Trail. In Ollantaytambo kun je je laatste inkopen doen (een regenponcho en wandelstokken) en daarna rij je naar “km 82”: het startpunt van de trial in Pikacuchuo. Na de paspoortcontrole steek je met een brug de Urubamba rivier over en begint de tocht. Op de eerste dag loop je 12 kilometer.

Tip: zorg dat je goed geacclimatiseerd bent, anders moet je terug. Wij hebben ze gezien: wandelaars die al op de eerste dag terug moesten, omdat ze last kregen van hoogteziekte.

start Inca-trail
Dead woman's Pass
Inca-trail, bezienswaardigheden Peru

De tweede dag is het zwaarst, een steile klim brengt je naar de Dead Woman’s Pass op 4200 meter. Wij hadden de pech dat het regende en bij de afdaling zelfs hagelde. We rilden van de kou en onze handen deden zeer. Op dag 3 loop je het verst: 15 kilometer. Je maakt een afdaling van 2000 inca-treden door nevelwoud en langs verschillende Inca-ruïnes. Op de laatste dag sta je vroeg op om op tijd bij de poort naar Machu Picchu te staan. Hij gaat pas om 5.30 uur open, maar onze wekker ging al om 3 uur. De gids wilde op tijd zijn om als eerste de zonnepoort te kunnen bereiken. Na vier dagen bikkelen is het uitzicht op Machu Picchu magnifiek! Als je aankomt in de verborgen stad heb je maar liefst 16.000 treden en 45 kilometer gelopen.

Tip: Als je de Inca Trail wilt lopen moet je ruim van te voren boeken en dit kan alleen met een georganiseerde tour. Per dag worden 500 permits afgegeven. Wij vonden het druk en het sanitair vaak smerig. Overweeg eventueel om de Salkantay trek te lopen, dit schijnt het beste alternatief te zijn. Volgens sommigen is het zelfs een mooiere tocht.

#19. Machu Picchu

Toen wij vroeg in de ochtend bij de zonnepoort aankwamen hingen mysterieuze wolken tussen de bergen. We keken uit over de verborgen Inca-stad, een van de zeven wereldwonderen. Omdat de Spanjaarden bij de verovering van Zuid-Amerika Machu Picchu niet hebben gevonden, is zij gespaard gebleven. Pas in 1911 ontdekte Hiram Bingham de stad, die verborgen lag onder een dikke laag begroeiing.

Tegenwoordig is Machu Picchu de populairste toeristische attractie in Peru. In de ochtend is het meestal het drukst, omdat de bewolking tussen de bergen in de loop van de dag vaak toeneemt. Als je Machu Picchu niet via de Inca trail bereikt, kom je met een pendelbus uit Aquas Calientes. Een entreeticket koop je het best online kopen via de officiële site. Dit kost rond de € 40,-. Je kunt kiezen tussen een ochtend- of middagbezoek en je hebt de mogelijkheid om je bezoek te combineren met het beklimmen van de Machu Picchu Mountain of de Huayna Picchu.

Aquas Calientes kun je alleen met de trein bereiken. Het is een mooie route en de kosten beginnen vanaf ongeveer € 100,- voor een retour naar Ollantaytambo. Boek je treintickets tijdig! Dit kan bij bij Peru Rail of Inca Rail.

machu Picchu

#20. Jungle: Puerto Maldanado

Een verblijf van een paar dagen in de jungle is de ultieme manier om je roadtrip door Peru af te sluiten. Wij vlogen naar Puerto Maldanado en vaarden twee uur naar onze jungle lodge voor een verblijf van 3 nachten. Deze lodge zit wat dieper in de jungle, voor een intensere ervaring van de natuur.

De flora en fauna is overweldigend divers. We hebben zo veel gezien! Kapucijnenaapjes, eekhoornaapjes en brulaapjes. Capibara’s, reuzenotters en kaaimannen. Een tarantula (in de slaapkamer), anaconda en boa constrictor. De geluiden van de jungle zijn misschien wel de mooiste klanken die er bestaan. Op de laatste dag gingen we al om 5 uur in de ochtend naar de “klei lik” waar papegaaien en parkieten komen om mineralen te eten. Na het ontbijt mochten we zwemmen in het tres chimbadas meer, waar we vervolgens op piranha’s gingen vissen.

Tip: Overnachting:Jungle lodge Inotawa

20 bezienswaardigheden Peru

Zoals ik al zei: in Peru is ontzettend veel te zien. Als je deze 20 bezienswaardigheden in Peru allemaal wilt bezoeken heb je zeker een maand nodig. En dan nog heb je niet alles gezien, maar je hebt wel een hele goede indruk van het land gekregen. De natuur is wat ons betreft Peru’s belangrijkste troef. Het land is wel erg druk in het hoogseizoen (juli/augustus). Als je de mogelijkheid hebt om buiten het seizoen te gaan, is dat zeker het overwegen waard.

Zin om meer te lezen?

In ons reisverhaal beschrijf ik hoe wij onze route door Peru hebben beleefd.

Wat je moet zien in Ecuador: route langs 10 hoogtepunten

– Van plan om te backpacken in Zuid-Amerika? Ik heb 8 handige tips!

– Stap in de voetsporen van Darwin: cruise langs de Galapagos eilanden

Patagonië: reis naar het einde van de wereld

Authentiek Noord-Argentinië: wijn, gaucho’s en watervallen

Ontdek de oneindige zoutvlakte van Bolivia (Salar de Uyuni)

bezienswaardigheden Peru

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.