Ga naar de inhoud
Blauwvoetgent Galapagos Eilanden

Stap in de voetsporen van Darwin: cruise langs de Galapagos Eilanden

De Galapagos Eilanden spreken tot ieders verbeelding. Door de geïsoleerde ligging en het (grotendeels) ontbreken van roofdieren heeft zich een bijzondere flora en fauna kunnen ontwikkelen. Mede door zijn bezoek aan de Galapagos Eilanden in 1835, ontwikkelde Charles Darwin de beroemde evolutietheorie. De vulkanische eilanden en het zeereservaat eromheen staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit bijzondere natuurgebied wordt redelijk goed beschermd. Het aantal toegestane toeristen is enigszins beperkt en een bezoek behoorlijk kostbaar. Een cruise langs de Galapagos Eilanden vinden wij de beste manier om de archipel te bezoeken. Wij dreven er acht dagen rond. Ik vertel je welke eilanden we bezochten, wat er te zien was en ik geef je praktische tips voor je bezoek. Als je helemaal naar de andere kant van de wereld vliegt voor de Galapagos Eilanden, wil je eruit halen wat er in zit, toch?

Combineer je cruise langs de Galapagos Eilanden met een route van drie weken langs alles wat je moet zien in Ecuador.

cruise langs de Galapagos Eilnden

Cruise langs de Galapagos Eilanden

De Galapagos Eilanden liggen ter hoogte van de evenaar, ongeveer 1000 km voor de kust van Ecuador. Waarschijnlijk combineer je een bezoek (net als wij) met een rondreis door Ecuador. Je kunt vliegen vanuit Quito of Guayaquil. Om een goed beeld te krijgen van de archipel bevelen wij een 8-daagse cuise aan. Je hebt dan echt de tijd om je te laten verwonderen door de bijzondere natuur. Wij voeren met het zeilschip De Samba langs Baltra, Santa Cruz, Espanola, Floreana, Isabella, Fernandina en Santiago. De zeilcruise regelden we met Colourful Ecuador Travels.

Tip: Colourful Ecuador Travels is een reisbureau in Quito met Nederlandse roots. Toen wij onze rondreis boekten waren ze een stuk voordeliger dan Nederlandse reisbureau’s. Hun service was uitstekend.

Tip: Als je snel last krijgt van zeeziekte, is een zeilcruise niet zo’n goed idee. Slik heel veel pilletjes of kies voor een wat groter schip (en neem de grootschaligheid voor lief.)

Tip: Reis je liever op de bonnefooi? Dat kan best in Ecuador. In Quito zitten heel veel reisbureau’s die last minute cruises naar de Galapagos aanbieden. Vergelijk de prijzen, maar kies niet meteen voor de goedkoopste.

Santa Cruz

Onze eerste “landing” is op Isla Plaza Sur, net voor de oostelijke kust van Santa Cruz. Het eiland is bedekt met bruine en oranje vetplanten en cactussen van wel 5 meter hoog. We komen meteen zeeleeuwen en gele landleguanen tegen.

Santa Cruz is het centrale eiland van de Galapagos. In de havenstad Puerto Ayora vind je hotels, restaurants, duikcentra en toeristenbureautjes. Wij bezoeken het Charles Darwin Research Station, waar onderzoek wordt gedaan naar reuzenschildpadden. Ze zijn echt enorm! In het Giant Tortoise Reserve zien we de joekels in het wild. De schildpadden zijn net grote, glimmende rotsen in het modderige landschap.

reizenschildpad Galapagos Eilanden

Española

Het is een hele nacht varen naar Española. Wat een ellende! We rollen op en neer in ons bed. In de ochtend meren we aan op het prachtige, witte strand: Bahia Gardner. Overal liggen luie zeeleeuwen. Zwemmend, grommend, kruipend. Ze zitten overal.

We gaan vandaag ook snorkelen. Er zit niet superveel vis, maar wel twee zeeleeuwen die met ons komen spelen. In het begin vind ik het eng (ze zijn groot!), maar het went snel. Snorkelen met zeeleeuwen hebben we nog nooit gedaan. Wat gaaf dat dat hier kan!

zeeleeuwen op Española

Bij het westelijke Punta Suárez, zien we naast heel veel zeeleeuwen ook blauwvoetgenten en albatrossen. Naar het baltsritueel van de albatrossen zou ik uren kunnen kijken. Ze klapperen met hun snavels, dansen om elkaar heen en slingeren met hun nekken. Normaal gesproken vliegen vogels van je weg als je te dichtbij komt. Maar op de Galapagos Eilanden gebeurt dat niet. Sterker nog, ze blijven midden op het voetpad staan. Het is duidelijk wie hier de baas zijn.

blauwvoetgenten Galapagos Eilanden
albatrossen baltsritueel

Floreana

Een wandeling over de zwarte lava-rotsen brengt ons bij het meer van Punta Cormorant, waar een kolonie van 150 knalroze flamingo’s huist. Verderop liggen bij het strandje, heel wat roggen in de branding.

Bij het beroemde Devil’s Crown gaan we snorkelen. Dit is de beste snorkelplek van de Galapagos Eilanden. De scholen hamerhaaien hebben wij echter gemist.

Tip: Neem een geschreven kaart mee om bij Post Office Bay op de post te doen. Het is de bedoeling dat je een andere kaart meeneemt en in eigen land post. En dan is het natuurlijk wachten hoe lang het duurt, voordat je kaart aankomt.

Post Office Bay

Isabela

Isabela is het grootste (actieve) vulkanische eiland van de Galapagos. We varen langs de westkust, waar niet veel boten komen. Bij Punta Moreno wandelen we over gesmolten lava en daarna gaan we snorkelen met zeeschildpadden. Koud, maar wel supergaaf.

Bij Bahia Elizabeth varen we in een panga (klein bootje) door de mangrove. Als we heel stil zijn zien we tientallen zeeschildpadden en de Galapagos pinguïns. Yes! Maf toch, dat er op de evenaar ook pinguïns leven?

Bij Bahia Urvina gaan we nog een keer aan wal. De landleguanen zijn er, maar de landschildpadden helaas niet. Ook tijdens het snorkelen is er niet zoveel te zien.

Fernandina

Varend door het Canal Bolivar (tussen Isabela en Fernandina), maak je grote kans om tuimelaars (dolfijnen) en walvissen te zien. Ook orka’s en walvishaaien worden hier regelmatig gezien. Wij zien alleen dolfijnen. De walvishaai blijft dus gewoon op onze bucketlist staan.

Na de lunch gaan we bij Punta Espinosa aan land op het eiland Fernandina. Het meest bijzondere zijn de enorme stapels zeeleguanen. Na het eten van zeewier, gaan de lelijkerds aan wal liggen om hun voedsel te verteren en weer op te warmen. Als je er langs loopt moet je oppassen dat ze je niet raak spugen. Spugen doen ze om van het binnengekregen zout af te komen.

stapels zeeleguanen op Fernandina

Santiago

Ik word echt helemaal gebroken wakker. De nachten zijn soms iets te wild op ons zeilschip. Al mijn spieren doen zeer van het rollen in bed en ik ben moe, moe, moe. Daarom kan ik van de ochtendwandeling niet zo genieten. Terwijl Puerto Egas de beste locatie van de Galapagos Eilanden is om pelsrobben te zien! Ze zijn best fotogeniek. Intussen is het oppassen geblazen voor de spugende zeeleguanen.

We mogen weer snorkelen. Yes! Een zeeleeuw wil met ons spelen. Hij zwemt op ons af en duikt net voor mijn neus weer weg. Dit is genieten met een grote G! Als we ’s middags nog een keer gaan, zien we pinguïns onder water. Hoe bijzonder. Het zijn enorm goede zwemmers. Ze duiken door het water en pakken kleine visjes met hun snavels. Wat een feest!

galapagos krab

Aan het eind van de dag bezoeken we het veel gefotografeerde eiland Bartolomé, aan de oostkust van Santiago. We beklimmen de top (114 m) en zien uit op een soort maanlandschap, ontstaan door gestolde lava.

’s Avonds bij het diner nemen we afscheid van de bemanning. Ze dragen hun mooiste outfits. De gids blijkt ineens gitaar te kunnen spelen. Gezelligheid! Daarna is het koffers inpakken, want we moeten morgen weer vroeg op voor de afvaart.

Bartolomé

Baltra

Om 6 uur varen we met de panga uit voor een laatste tochtje door de mangrove van North Seymour. We zien een grote rog, verschillende haaien, schildpadden, pelikanen, en andere vogels. Na het ontbijt gaan we weer aan wal op Baltra (South Seymour) en worden opgewacht door zeeleeuwen op een bankje. Het zit er weer op. Het eind van onze cruise langs de Galapagos Eilanden. Op het vliegveld nemen we afscheid van de groep. Zij vertrekken, maar wij blijven nog twee dagen om te gaan duiken. Er wachten nog meer avonturen op ons!

zeeleeuwen Baltra

Nog een paar tips voor de Galapagos Eilanden

Hou er rekening mee dat je op het vliegveld in Quito/Guayaquil $ 20,- moet betalen voor een INGALA Transit Card. Dit is verplicht en nodig voor de registratie van alle bezoekers aan de Galapagos eilanden. Bij aankomst betaal je nog eens $ 100,- parkentree om het eiland op te mogen.

Tip: zorg dat je de dollars contant bij je hebt. (Wij moesten contant betalen.)

Tip: Op verzoek is het mogelijk om bij aankomst een speciale Galapagos stempel in je paspoort te laten zetten.

Tip: vind je een cruise langs de Galapagos Eilanden echt te kostbaar? Vlieg dan op Baltra en verblijf op Santa Cruz. Vanuit het hoofdeiland kun je met een speedboot naar andere eilanden gaan. Bijvoorbeeld naar Isabela, Santa Fé en San Cristobal. Vanuit San Cristobal kun je ook terugvliegen naar het vasteland.

leguaan Galapagos Eilanden

Samenvatting: de eilanden en dieren in vogelvlucht

Santa Cruz – zeeleeuwen, landleguanen en reuzenschildpadden

Espanola – zeeleeuwen, blauwvoetgenten, albatrossen

Floreana – flamingo’s, hamerhaaien, Post Office Bay

Isabela – Mangrove, zeeschildpadden, pinguïns, mangrove, reuzen schildpadden, landleguanen

Canal Bolivar – tuimelaars, walvissen, orka’s, walvishaaien

Fernandina – zeeleguanen

Santiago – pelsrobben, zeeleguanen, zeeleeuwen, pinguins

North Seymour – mangrove, roggen, haaien, schildpadden, pelikanen

Hou je van Zuid-Amerika?

Wij reisden door verschillende landen in Zuid-Amerika. Daar heb ik verschillende blogs over geschreven. Hopelijk kan ik je nog meer inspireren met mijn tips en verhalen:

Tags:

15 reacties op “Stap in de voetsporen van Darwin: cruise langs de Galapagos Eilanden”

  1. Mooie foto’s, ziet er fantastisch uit. Ik zou denk zelf niet zo snel voor een cruise kiezen, maar je komt zo wel op een hoop mooie plekken:)

  2. Op die plek op onze mooie aardbol ben ik nog nooit geweest. Aan je reisverhaal en mooie foto’s te zien is het dubbel en dwars de moeite waard om zoveel kilometers te vliegen naar de andere kant van de wereld.

  3. Dit staat zo hoog op mijn lijstje. Ik heb meerdere programma’s en docu’s gezien over de Galapagos en vind het zo’n unieke en bijzondere bestemming. Het lijkt me prachtig om eens met eigen ogen te mogen aanschouwen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.