Ga naar de inhoud
Coronavirus Reisadvies 21-3-2020

Hoe het coronavirus onze wereld overnam

Geen handen, geen groepen, niet met het openbaar vervoer, thuiswerken, geen contact. Geen knuffels van mijn ouders, want die zijn verkouden. Geen kus voor de jarige, geen feestje, geen etentje. Niet meer naar de sportschool (yes!) of naar de tennisbaan. Ons leven vertraagt. Onze actieradius krimpt. Ctheworld (lees: see the world) is ons levensmotto, maar nu even niet. De zin om te reizen vergaat je, als Corona de wereld overneemt. Het plaatsen van reisinspiratie voelt nu niet gepast. We zijn blij dat we gewoon thuis zijn, in de buurt van onze geliefden en goede gezondheidszorg. Laten we zuinig zijn op de mensen die nu keihard voor ons werken: blijf thuis! Of zoals de Belgen zeggen: blijf. in. uw. kot! Dat is het enige gepaste reisadvies in deze bizarre tijd. Het is inmiddels drie weken geleden dat de Corona rollercoaster werd afgevuurd. In het mooie, onschuldige Brabant.

Het coronavirus host Brabant binnen

Het begon voor ons drie weken geleden, toen minister Bruno Bruins op donderdagavond 27 februari in de speciale live-uitzending “Het coronavirus, feiten en fabels!” de mededeling deed dat de eerste besmetting in het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg was geconstateerd. Patiënt nul bleek een man van 57 jaar uit Loon op Zand. Een beetje overrompeld zaten we voor de tv: dat is dichtbij! De eerste appjes kwamen binnen. Velen zouden volgen. Ik moest meteen denken aan mijn collega’s uit de gemeentelijke crisisorganisatie: die zullen het wel druk krijgen.

De eerste week bleef alles nog redelijk normaal en rustig. Geen maatregelen vanuit de overheid. De besmette man bleek op een beurs in Lombardije, Noord-Italië te zijn geweest. Hij heeft daarna carnaval gevierd, maar had toen nog geen ziekteverschijnselen. Dan ben je niet besmettelijk, was de gedachte. De GGD deed contactenonderzoek en temperde de angst. Collega’s en vrienden kwamen terug van skivakanties uit Italië en Oostenrijk. Er werd een beetje lacherig gedaan als je uitsprak dat je je toch zorgen maakte: “Ach joh, het is maar een griepje.” Goed je handen wassen, dan komt alles goed. In de tussentijd maakte ik iedere ochtend mijn flexplek schoon met hygiënische doekjes. Corona: nog een reden waarom kantoortuinen de hel zijn.

Het coronavirus is al hossend Brabant binnen gekomen. Onder het genot van een biertje of tien, danste hij onzichtbaar door drukke, dampende kroegen. Het virus verspreidde zich tussen zwetende, met consumptie pratende, feestvierders, die lallend om elkaars nek hingen. Het maakte misbruik van het zuidelijke volksfeest om zich genadeloos rap te verspreiden.

diefa's

De nuttelozen worden opgehokt

Het aantal patiënten steeg en een week later werd ik opgehokt. Vanaf 10 maart was thuiswerken de instructie en al mijn afspraken moest ik afzeggen. De gemeente Tilburg wilde het goede voorbeeld geven en ik was niet meer welkom op mijn flexplek. Mijn volle agenda werd rigoureus leeg geveegd. De burgemeester had andere zaken aan zijn hoofd dan de onderwerpen die ik met hem wilde bespreken. Hij probeerde de stad te redden en ik moest accepteren dat ik geen vitaal beroep heb, maar (volgens Pieter Derks) tot de groep nuttelozen behoor. De dreiging werd steviger en de maatregelen serieuzer: geen groepsbijeenkomsten meer, thuisblijven bij ziekteverschijnselen, anderhalve meter afstand houden en alleen kritische processen kregen nog doorgang. De crisisorganisatie draaide inmiddels op volle toeren.

Nog nooit heb ik zoveel achter schermen gezeten als de afgelopen weken: voor mijn werk, om het nieuws bij te houden en om contact te houden met vrienden en collega’s. Mijn ogen werden langzaam vierkant en Whatsapp explodeerde met humoristische filmpjes. Van mijn lieve thuiswerkcollega ontving ik een mooie bos tulpen en ik leerde een conference call op te zetten. Intussen begon ik mijn flexplek te missen. De overheidsmaatregelen bleven relatief mild. We gingen met vrienden uit eten. Dat mocht immers nog. Nu weten we dat dat voorlopig de laatste keer was.

tulpen tijdens coronavirus

Paniek in Nederland

Op zondag 15 maart maakten de ministers Bruins en Slob in een persconferentie bekend, dat scholen en kinderopvangcentra in heel Nederland dicht moesten blijven en de horeca per direct de deuren moest sluiten. De maatregelen in strijd tegen het coronavirus blijven in ieder geval van kracht tot en met 6 april. Niet alleen cafés en restaurants zijn nu gesloten, ook sportclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops blijven dicht. Binnen no time verschenen lange rijen bij coffeeshops: zo ziet paniek in Nederland er dus uit.

Maar we hamsteren niet alleen hasj. Ook wc-papier schijnt een eerste levensbehoefte te zijn. Het filmpje van een Tilburgse magazijnmedewerker ging viraal op sociale media en de hamsterende doventolk zullen we nooit meer vergeten. Ons collectief geheugen wordt in dit coronatijdperk van wonderlijke beelden voorzien.

hamsterende doventolk
fotocredit: NOS

We schrijven geschiedenis

Op 16 maart sprak premier Rutte ons land toe in een historische toespraak. Hij legde uit dat het doel van de overheid is om het coronavirus maximaal te controleren, zodat het virus zich beheerst zal verspreiden. Een groot deel van de Nederlandse bevolking zal besmet raken. Rutte riep alle Nederlanders op om alert te blijven, aanwijzingen van de overheid op te volgen en op elkaar te letten: “Dit moeten we met 17 miljoen mensen doen. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.” Ook kondigde hij aan dat het kabinet alles uit de kast zou trekken om bedrijven en werknemers te helpen. “Wij laten u niet in de steek.” Op 20 maart deed de koning er nog een schepje bovenop. De koning toonde medeleven en waardering. Ook hij sprak de noodzaak uit om naar elkaar om te kijken: “Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.” 

toespraak rutte coronavirus
fotocredit: NOS

Ik heb diep respect voor de mensen die nu de verantwoordelijkheid dragen om sturing aan ons land te geven. Iedere dag moeten zij ingrijpende beslissingen nemen op basis van beperkte informatie. Ik hoop dat zij zich staande kunnen houden, want het is al gebleken dat dat niet makkelijk is. Dat geldt ook voor onze helden in de zorg. Zij verdienen het collectieve applaus, maar smeken ons vooral om thuis te blijven.

oproep IC specialisten
fotocredit: AD.nl

Ons reisadvies: blijf thuis!

Het applaus en het samen “You’ll never walk alone” zingen, is ontroerend. Ik ben trots op de gemeenschapszin die in ons land ontstaat. De naastenliefde. De creativiteit die overal ontluikt. Maar als we daadwerkelijk verschil willen maken, blijven we thuis. Dat klinkt toch heel simpel? De nuttelozen blijven gewoon thuis.

Toch lijkt dit voor de gemiddelde Nederlander een enorme opgave. Kinderen voetballen in grote groepen op openbare velden. De lente is in het land! Families gaan in het weekend naar de bossen en het strand. Parkeerterreinen puilen uit. De oproep om thuis te blijven wordt massaal genegeerd. Ik snap daar niets van. Het reisadvies is duidelijk: blijf thuis en houd afstand.

We zijn niet onoverwinnelijk. Het coronavirus neemt onze wereld over. Ik hoop van harte dat we deze vernietigende vulkaanuitbarsting te boven komen. Ik hoop ook dat het niet alleen maar zinloos is. Het is mooi om te zien dat moeder aarde terrein wint, maar het gaat ten koste van vele dierbaren. We staan voor een periode van fundamentele veranderingen. Alleen de toekomst weet waar dit ons brengt. In de tussentijd houd ik mijn hart vast, want we zijn er nog lang niet.

Lees verder:

Corona-update: is Ubuntu onze redding?

Corona: wen er maar aan!

De collectieve cultuurshock die Corona heet

Het coronavirus en vakantie: een lastige combi

ontwikkeling coronavirus

Ben je op toch zoek naar reisinspiratie? Kijk dan op de homepage voor onze laatste blogs.

Tags:

8 reacties op “Hoe het coronavirus onze wereld overnam”

  1. Hoi Claudia,
    Jouw corona verhaal heb ik voorgelezen aan de kinderen. Jij hebt het zo goed geschreven, dat hun aandacht er constant bij bleef. We wachten op de volgende verhalen en hopen dat die positief zijn.

  2. Hee Claudia

    Ik heb weer met veel plezier bovenstaand verhaal gelezen.. ook al is de inhoud om van te huilen. We zijn nu pas een kleine 2 weken thuis maar ik begin de collega’s en het werken op kantoor en andere locatie’s toch wel te missen.

    Hopelijk tot over een paar weken.

    Doei Diny

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.