Ga naar de inhoud
beste locaties duiken of snorkelen Galapagos Eilanden

De beste locaties om te duiken of snorkelen op de Galapagos

  • Claudia 

Trek je wetsuit aan, zet je masker op en duik in het diepe! Je mag de Galapagos Eilanden echt niet bezoeken, zonder een kijkje onder water te nemen. Wij vonden de onderwaterwereld tussen de vulkanische eilanden het absolute hoogtepunt van ons bezoek aan de Galapagos. Speelse zeeleeuwen die op je afzwemmen en in je vinnen bijten, pijlsnelle pinguïns en rustig grazende zeeleguanen: dit zie je nergens anders ter wereld. Dieren zijn helemaal niet bang van je. Heb je een duikbrevet? Duik dan in het diepe en hamerhaaien zijn bijna gegarandeerd! Ik vertel je in dit blog wat de beste locaties zijn om te duiken of snorkelen op de Galapagos Eilanden.

zeester galapagos eilanden

Op zoek naar bijzondere duikplekken? Check dan zeker onze tips voor duiken in Frans-Polynesië!

Duiken

De Galapagos Eilanden behoren tot de beste locaties ter wereld om te duiken. Voor veel ervaren duikers een droom. Vanwege het samenkomen van verschillende warme- en koude oceaanstromingen is er een grote diversiteit aan onderwaterleven. En veel vis = veel haaien! Vooral de noordelijke eilanden Darwin en Wolf zijn beroemd vanwege de grote scholen hamerhaaien, manta’s en dolfijnen. Beide eilanden kunnen alleen met een meerdaagse liveaboard duikcruise worden bezocht.

beste locaties duiken of snorkelen Galapagos Eilanden

#1. Darwin’s Arch

Rond het eiland Darwin is het rif nog in ongerepte staat en de diversiteit aan vissen is groot. Je zult hier mantaroggen, zeeschildpadden, dolfijnen, adelaarsroggen en mogelijk soms een walvishaai zien. Maar de echte attractie zijn de grote aantallen haaien. Reken op scholen hamerhaaien, zijdehaaien en Galapagos haaien. Allemaal op een gemiddelde diepte van maar 9 meter.

adelaarsrog

#2. Shark Point

Rond het eiland Wolf is Shark Point de meest populaire duiklocatie. Hier ga je heen om te duiken met walvishaaien. Deze vriendelijke reuzen komen tussen juni en november naar dit gebied. Tref je geen walvishaai? Schildpadden, grote groepen hamerhaaien, zijdehaaien en zeeleeuwen zijn altijd aanwezig. Soms ook dolfijnen.

#3. Gordon Rocks

Voor een dagtrip vanuit Santa Cruz is Gordon Rocks absolute favoriet. Er is maar één belangrijke reden om hier te gaan duiken: hamerhaaien! Door de sterke stroming komen er tientallen bijeen in dit relatief kleine gebied. Daardoor kun je dichtbij komen. Gordon Rocks wordt lokaal vaak de wasmachine genoemd, vanwege de sterke stroming.

#4. Cousin’s Rock

Cousins Rock ligt ten oosten van het eiland Santiago. De duiklocatie bestaat als het ware uit terrasvormige treden naar een zandbodem (40 meter). De terrassen zijn bedekt met zwart Galapagos koraal; een ideaal leefgebied voor zeepaardjes. Maar je kunt ook zomaar octopussen, krabben en haaien tegenkomen. In het gebied leven veel zeeleeuwen, schildpadden en een school van 30 adelaarsroggen. Een mooie duik is gegarandeerd.

Tip: Duiken in de Galapagos kan behoorlijk onstuimig zijn. Wij hebben dat ervaren toen we in de wasmachine van Gordon Rocks terecht kwamen. Daarom is het verstandig om pas naar de Galapagos Eilanden te gaan als je enige ervaring met slecht zicht- en stromingsduiken hebt. Ook moet je met een achterwaartse koprol het water in kunnen gaan. De meeste liveaboards vragen een advanced open water certificaat en minimaal 50 duiken.

galapagos krab

Snorkelen

Is duiken met hamerhaaien in een wasmachine een brug te ver voor jou? Don’t worry! Het snorkelen rond de eilanden is ook fantástisch. Zeeleeuwen zijn helemaal de bom! Tijdens een Galapagoscruise krijg je regelmatig gelegenheid om te snorkelen. Geen cruise? Vanuit de haven Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz vertrekken dagelijks dagtochten. Je regelt het makkelijk in de haven.

snorkelen met zeeleeuwen Galapagos Eilanden

#1. Punta Espinosa

Galapagos pinguïns, zeeleeuwen, zeeleguanen en zeeschildpadden zitten in de wateren rond het eiland Fernandina op je te wachten. Bij Punta Espinosa ontmoet je bijna gegarandeerd zeeleguanen. Ze zwemmen op en neer tussen de kust en de graasgebieden onder water. Zeeleguanen kunnen maar een uurtje onder water blijven om van de mossen op de vulkaanrotsen te eten. Daarna gaan ze terug naar het vasteland om uit te rusten in de zon en hun voedsel te verteren.

Punta Espinosa ligt in het Bolivar Channel. Dit is de beste locatie voor het spotten van walvissen en dolfijnen. Regelmatig zwemmen mensen hier met dolfijnen, maar wij hebben ze helaas niet gezien.

zeeleguaan Galapagos Eilanden

#2. James Bay

Wat hebben we mooi gesnorkeld bij James Bay op het eiland Santiago! Zeeleeuwen zijn echt übercool onder water. Ze zwemmen brutaal op je af, duiken net voor je neus weg en dagen je uit om met ze te spelen. Als je ze nadoet worden ze dolenthousiast. Ook de Galapagos Pinguïns zijn een feest. Ze zijn helemaal niet bang van je en schieten pijlsnel door het water als ze op kleine visjes jagen.

Tip: Onder water komen zeeleeuwen zo dichtbij dat je snel geneigd bent ze even aan te raken. Doe dat nooit! Als een jonge zeeleeuw door een mens is aangeraakt, wordt hij door zijn moeder verstoten, omdat hij een andere geur heeft.

duiken of snorkelen met zeeleeuwen Galapagos Eilanden

#3. Pinnacle Rock

Pinnacle Rock is het bekende herkenningspunt van het eiland Bartolomé: een puntige rots die hoog boven de zee uitsteekt. Op het naastgelegen strand nesten groene zeeschildpadden. Onder water kwamen wij er heel wat tegen, ze zwommen rustig met ons mee. Mooi hoor!

groene zeeschildpad
snorkelen bij Pinnacle Rock

#4. Devil’s Crown

Devil’s Crown bij Floreana staat bekend als de beste locatie om te duiken of snorkelen op de Galapagos Eilanden. In de krater zitten heel veel verschillende soorten vis, zeeschildpadden en zeeleeuwen. Duikers zien er vaak hamerhaaien. Wij hadden hier een beetje pech en hebben niet veel bijzonders gezien. Tja, ook dat is mogelijk op de Galapagos.

duiken en snorkelen met zeeleeuwen Galapagos eilanden
beste locaties duiken of snorkelen Galapagos Eilanden

Beste reistijd Galapagos Eilanden

Nu weet je de beste locaties om te duiken of te snorkelen op de Galapagos. Maar wanneer kun je het beste gaan? De Galapagos Eilanden zijn het hele jaar te bezoeken. De beste reistijd is van december tot mei. De temperatuur ligt rond de 25 – 30 graden. In die maanden is de zee het rustigst en het zicht goed. De watertemperatuur ligt tussen de 20 en 24 graden. Dit is de beste tijd om grote hoeveelheden haaien te zien. Het is ook de tijd om te snorkelen met zeeleeuwen, zeeleguanen, zeeschildpadden en pinguïns.

Juli en augustus zijn hoogseizoen. De watertemperatuur is dan nog boven de 15 graden, maar de wind zorgt voor een ruwere zee en slechter zicht. Kom je voor de walvishaaien? Die zijn tussen juni en december te zien rond het noordelijke eiland Wolf. Snorkelen met zeeleeuwen, – schildpadden, -leguanen en pinguïns kan ook prima in het hoogseizoen, hebben wij ervaren.

September en oktober zijn laagseizoen, waardoor de prijzen lager liggen. Dan is het relatief het koudst (rond de 20 – 25 graden) en de zee het wildst. Niet ideaal om te duiken en het aanbod van tours is beperkt.

hotel Solymar in Puerto Ayora

Meer lezen over Zuid-Amerika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.