Ga naar de inhoud
daktent huren Simon en Gemma

Daktent huren: goed idee of nee?

  • Claudia 

Een daktent huren wordt steeds populairder. Je kent hem misschien uit Afrika, waar hij vaak wordt gemonteerd op een 4×4, om veilig te kunnen slapen tijdens een safari. Tenminste, daar kennen wij hem van. Maar wist je dat een daktent ook op je eigen auto geplaatst kan worden? Deze zomer zochten wij naar een manier om flexibel door Europa te kunnen reizen. Voor ons was een daktent de ideale oplossing! We wilden vanwege COVID-19 liever niets vooraf boeken, maar hebben geen eigen camper, caravan of (dak)tent. In onze zoektocht stuitten we op de optie om een daktent te huren. In dit blog vertel ik je eerlijk wat wij de voordelen en nadelen van deze avontuurlijke vorm van kamperen vinden. Wij hebben er maar liefst vier weken mee rondgereisd, dus ervaring genoeg!

Kamperen met daktent

VOORDELEN DAKTENT HUREN

#1. flexibel reizen

Flexibiliteit was voor ons de belangrijkste reden om een daktent te huren. Je hebt je slaapplaats bij je en kunt hem overal uitklappen. Op deze manier hoefden wij tijdens onze roadtrip naar het zuiden van Italië vooraf geen accommodaties te boeken. Lekker op pad zonder plan, daar houden wij van. Je kunt deze vorm van reizen misschien nog het best vergelijken met het reizen met een camper(tje).

#2. Past op iedere auto

Een daktent past op nagenoeg iedere auto: je hoeft geen 4X4 of stoere SUV te hebben. Ook voor kleine personenauto’s zijn daktenten beschikbaar, als er maar dakdragers op kunnen. Je hebt daktenten voor 2 personen, maar ook voor een heel gezin. Je staat versteld van wat allemaal mogelijk is. Wij huurden onze daktent bij RooftentToGo en waren heel tevreden over de serviceverlening. Ze monteren de daktent op je auto en halen hem er na je vakantie ook weer af. Easypeasy!

Het gewicht van een daktent is vaak rond de 60 kg. De meeste auto’s kunnen een dynamische belasting van 75 kilo aan. Als hij stilstaat kan een auto veel meer hebben. Hij moet zichzelf immers ook kunnen dragen als hij op zijn kop ligt. Het spreekt voor zich dat je de technische mogelijkheden voor jouw auto even uit moet zoeken. Bij het verkoop- of verhuurbedrijf kan men je adviseren.

Op pad met daktent

#3. Goedkoop

Een daktent huren is mogelijk vanaf ongeveer € 85,- voor een weekend en €125,- voor een week. Als je hem wilt kopen moet je rekenen denken € 1.000,- tot € 5.000,-. Wij hebben geen plaats voor de opslag van een daktent, daarom is huren voor ons een mooie oplossing. Wil jij hem liever kopen, maar twijfel je of het wat voor je is? Bij veel bedrijven kun je jouw gewenste tent ook eerst huren, voordat je hem definitief aanschaft. Het huren of kopen van een daktent is in ieder geval een stuk goedkoper dan een camper.

#4. Simpel en snel

Het opzetten en inklappen van een daktent is super makkelijk. Geen gedoe met haringen of scheerlijnen. Wij deden 4 minuten over het uitklappen en 6 minuten over het inpakken van onze softcover-daktent van Thule. Heb je twee linkerhanden? Geen nood, jij kunt dit ook! Zelfs in het donker gaat het je lukken. Het is een kwestie van het dekzeil openritsen en de tent openklappen. Onze filmpjes spreken voor zich. Als je klein bent, is een krukje wel handig. En wanneer je het jezelf nog makkelijker wilt maken, kies je gewoon voor een hardover-daktent. Deze zijn nog sneller op te zetten, maar wel duurder in de aanschaf.

#5. Veel ruimte

Geen tent in je auto of aanhanger erachter. Heel fijn! Je houdt veel ruimte over en op je trekhaak kun je een fietsendrager meenemen. Wij rijden in een stationwagen, dus hadden alle ruimte over voor onze reistassen, beddengoed, gasfornuis, stoelen, tafel, keukengerei, koelbox, etc. Onze spullen zaten netjes geordend in transparante plastic bakken en kratten. Dat was handig om de kampeerchaos een beetje overzichtelijk te houden.

organisatie kampeerspullen

#6. Comfort

In onze ogen is een daktent een stuk comfortabeler dan een tent op de grond. Wij hadden met 140 x 250 cm, meer dan genoeg ruimte. Tijdens de hittegolf in Italië was het heerlijk dat de ramen aan alle kanten open konden. Zelfs in het dak zaten twee openingen, zodat we sterren konden kijken. In een daktent zit je hoog en droog en de ondergrond is recht. Je hebt geen last van rotsen en andere hobbels onder je matras. Heb je last van je rug? Kies dan voor een dik matras!

#7. Maak de blits

In Scandinavië zal het je niet lukken, maar in Zuid-Italië maak je helemaal de blits als je met een daktent de camping oprijdt. Weinig mensen zijn daar bekend met deze vorm van kamperen, dus het uitklappen van je tent vindt men een waar spektakel. Je eerste praatje met de buurman heb je al gemaakt, voordat je een drankje uit de koelbox kunt pakken.

alle ramen kunnen open

NADELEN DAKTENT HUREN

#1. Mooi-weer-kamperen

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Wij vinden een daktent vooral geschikt voor mooi weer. Italië was dus ideaal! Ga je naar regenachtige gebieden? Zorg dan voor een plek waar je beschut kunt zitten. Dat kan bijvoorbeeld in een bijtent, ondertent of onder een luifel. Wij hebben tijdens onze reis maar twee keer regen gehad en gingen die avonden gewoon in het restaurant van de camping zitten. Ons zeiltje was niet stormbestendig. Schuilen in de auto kan natuurlijk ook, maar is best wel treurig.

In eerdere vakanties hebben wij ervaren dat bij veel wind het tentdoek van een daktent aardig kan flapperen. Deze reis hebben wij daar helemaal geen last van gehad, maar hoe meer uitsteeksels een tent heeft, hoe meer flapperpotentie. Daarom: oordopjes niet vergeten.

daktent huren slecht weer

#2. Lage auto

Onze reistassen lagen op de achterbank. De achterbank was gedurende vier weken onze kast. Iedere ochtend en avond zochten we daar onze kleding, toiletspullen, handdoek en pyjama’s. Aan mijn kant van de auto klapte ook de tent open. Omdat onze auto niet zo hoog is, kon ik niet rechtop onder de daktent staan en moet steeds gebukt naar mijn spullen zoeken. Eric had daar aan de andere kant van de auto, geen last van. Een hardcover daktent is een oplossing voor dit ongemak, want die klappen niet naast de auto open. Of zorg dat je tas aan de goede kant staat!

#3. Matras

Onze gehuurde tent was spiksplinternieuw en het matras knoerd hard. Na vier weken had ik echt wel last van mijn onderrug. Het is een bekend probleem voor mij en ik vermoed dat meer mensen er mee te kampen hebben. Als je snel last van je rug hebt, zou ik daarom aanraden om een tent te huren (of kopen) met een zo dik mogelijk matras.

#4. Daktent als obstakel

Een daktent huren is ideaal voor een roadtrip, waarbij je steeds onderweg bent. Als je meerdere dagen op dezelfde plaats blijft staan, is het toch een beetje onhandig dat je slaapplek bovenop je vervoersmiddel zit. Even een boodschap doen, ’s avonds ergens gaan eten, een stadje bezoeken; als je ergens heen wilt gaan is een uitgestalde daktent een obstakel. Hij is binnen een paar minuten ingeklapt, maar toch. Meegebrachte fietsen kunnen een mooie oplossing zijn.

#5. Autopech

Geheel onverwachts kregen wij tijdens onze rondreis door Italië pech met onze auto van een jaar oud. En dan is een daktent toch wel een dingetje. Bij de garage keken ze fronsend naar onze tent. “Die past zo niet op de brug”, zeiden ze. En wij hadden geen sleuteltjes van de dakdragers meegenomen. Sleuteltjes meenemen dus!

Nieuwsgierig naar hoe dit voor ons is afgelopen? Lees dan: Rondreis door Italië én Frankrijk: onverwachte wendingen

daktent op eigen auto

Daktent huren: goed idee?

Wat ons betreft is het antwoord ja! Wij hebben al eerder met een daktent gereisd in Afrika, Australië en Oman, maar altijd met een 4X4. Dit jaar reisden wij voor het eerst met een daktent op eigen auto. Wij houden ontzettend van deze manier van reizen. De flexibiliteit vinden wij het grootste voordeel. Bovendien is het heel betaalbaar en super leuk. Er zitten ook wat nadelen aan een vakantie met daktent. Het is goed om daarbij stil te staan. Als het regent heb je iets nodig om droog te kunnen zitten, maar verder wegen de nadelen volgens ons niet op tegen de voordelen.

roadtrip Italie en Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.