Je drijft aan de oppervlakte van de Grote Oceaan en geeft het Ok-teken. Je laat de lucht uit je vest vrij, blaast uit en daalt af in “the big blue”. Er is nog niet veel te zien, maar je bent er klaar voor. Je kijkt naar beneden en naar je buddy. De gids zwemt voorop. Je bent opgewonden. Het is een beetje spannend. Wat gaan we zien? Dolfijnen, haaien, reuzenmanta’s? Het kan hier allemaal, maar zekerheid is er nooit. In de diepte zwemmen wat haaien en dan komt er iets groots op je af. Wauw! Het is een dolfijn! Hij zwemt naar je toe, tuimelt en duikt. Hij draait om je heen, laat zich aaien en komt weer terug. Kippenvel. Wat is dit FAN-TAS-TISCH! Je beleeft het moment en voelt de opwinding in je aderen. Te snel zwemt je speelse vriend weer verder. Even op je dieptemeter kijken en je buddy opzoeken. Je juicht door je ademautomaat en knijpt in je vuisten. Je zweeft een klein dansje. Dit is duiken in Frans-Polynesië.
Je bent op een van de mooiste plekken ter wereld! Je bent in de Tiputa pas van Rangiroa. En dit is nog maar het begin van je duikavontuur, want de Tuamotu eilanden hebben nog veel meer te bieden. De mooiste duiklocaties van Frans-Polynesië vind je binnen deze eilandengroep.
Duiken in Frans-Polynesië
Als je echt mooi wilt duiken in Frans-Polynesië, laat je het bekende Bora Bora achter je. Je vliegt door naar de Tuamotu eilanden, want hier tref je ’s werelds mooiste duiklocaties. De 78 koraalatollen steken maar net boven het zeeniveau uit. De turquoise lagunes zitten vol met vis, maar de spannendste plekken zijn de kanalen tussen de lagunes en de oceaan. De stroming trek grote scholen vis en natuurlijk ook het “grote spul”.
Rangiroa
Rangiroa is één van de grootste atollen ter wereld met een lengte van 68 km en breedte van 23 km. Je duikt hier op de Tiputa Pass. Vanuit de duikschool is het met een zodiak een minuut of 10 varen. Ideaal! Langs het rif kun je dolfijnen zien en onder je zie je tientallen, nee wel honderden, grijze haaien opdoemen. In de winter zwemmen er ook hamerhaaien. Soms zie je een groepje luipaardroggen, of met een beetje mazzel een reuzenmanta. Als de stroming inkomend is, maak je een stromingsduik vanuit de oceaan naar de lagune. Je zweeft door vissoep; langs grote scholen barracuda’s en tonijnen. Ik adviseer je om pas naar Frans-Polynesië af te reizen als je een advanced brevet hebt. Enige duikervaring is prettig, zeker als het om stromingsduiken gaat.
Wij doken bij het Rangiroa Diving Centre en sliepen in le Coconut Lodge.
Tikehau
Op Tikehau duik je op de Tuheiava Pass. Het is ongeveer een half uur per boot vanuit het dorp Tuherahea. Bij aankomst bepaalt de duikgids, afhankelijk van de stroming, wat voor duik wordt gemaakt. Grijze haaien, witpunthaaien, napoleonvissen, barracuda’s en grote scholen horsmakrelen. Er zit heel veel vis! De stromingsduik noemden we gekscherend een “flush toilet“. Het was supergaaf.
Wat we minder leuk vonden, was de lange reistijd. Bij het uitkiezen van onze accommodaties hebben we daar geen rekening mee gehouden. Wij moesten vanuit Hakamanu Lodge, eerst een half uur naar het dorp varen en daarna nog een half uur naar de duikplek. Uiteindelijk kostte het ons een hele dag om twee duiken te kunnen doen. Dat vonden wij jammer. Het is handiger om op het hoofdeiland te verblijven als je graag wilt duiken. Aan de andere kant was de ligging van onze lodge werkelijk fenomenaal. We sliepen op een privé-eiland, met roze strandjes en kokosnoten binnen handbereik. Je kon er heerlijk wandelen langs en door het ondiepe water. Of turen naar de zwartpunthaaien in het ondiepe water, bij de aanlegplaats van de boot. Het is absoluut de mooiste plek waar wij zijn geweest in Frans-Polynesië. Het ultieme onthaasten!
Wij doken met Api Diving en sliepen in Hakamanu Lodge.
Fakarava
Fakarava is beroemd om haar excellente duikmogelijkheden. Het eiland kent twee belangrijke duiklocaties: de noordelijke Garuae Pass en de zuidelijke Tumakohua Pass. Wij zagen in de brede Garuae Pass drie reuzenmanta’s. Wat een geluk! Je houdt je vast aan een steen op het rif om de tijd te vergeten terwijl de manta’s voor je zweven. De stroming is stevig. In het kanaal zie je tientallen haaien en grote scholen vis. O ja, en dolfijnen natuurlijk! Wij zagen er maar liefst zes voorbij zwemmen. Het koraal is in Fakarava mooier dan in Rangiroa en Tikehau.
Om in beide kanalen te kunnen duiken is het aan te raden om zowel in het noorden als in het zuiden te overnachten. De Tumakohua Pass staat bekend om de “wall of gray sharks“. Op 28 meter diep, zie je zonder moeite meer dan 300 grijze rifhaaien. Wij hebben dit moeten missen, omdat we alleen in het noorden verbleven. De weersomstandigheden waren niet goed genoeg om een dagtocht naar het zuiden te maken. Ontzettend jammer, maar tegelijkertijd een hele goede reden om nog eens terug te gaan ;-). Want dat staat voor ons wel vast: wij gaan nog een keer terug om te duiken in Frans-Polynesië. Het is beslist één van de mooiste duiklocaties ter wereld.
Wij doken met Karina Plongée en sliepen in het heerlijke Pearl Havaiki Lodge.
Duikscholen
Op alle eilanden zitten uitstekende duikscholen. Wij hebben niets gehoord over slechte duikscholen. Onze ervaringen zijn overal goed geweest. De meest bekende duikschool is Top Dive. Top Dive heeft op alle belangrijke eilanden duikscholen of werkt met partners. Vanaf zes duiken biedt deze organisatie korting aan. Dit lijkt aantrekkelijk als je gaat duiken in Frans-Polynesië, maar ze blijven de duurste aanbieder. Het is zinvol om het aanbod van de kleinere, lokale duikscholen te bekijken. De prijzen zijn vaak inclusief vervoer naar de duikschool en duikuitrusting.
Hoe kom je op deze paradijselijke plekken?
De Tuamotu eilanden zijn vanaf Tahiti te bereiken. Hier komt je internationale vlucht aan. Daarna vlieg je met de “Lagoons Pass” van Air Tahiti door naar de Tuamotu eilanden. Met deze pas kun je binnen 28 dagen de eilanden Moorea, Rangiroa, Tikehau en Fakarava aandoen. Je kunt ook voor de “Bora Bora-Tuamotu Pass” kiezen, om een bezoek aan de Society eilanden (o.a. Bora Bora) te combineren met de Tuamotu eilanden. Het plannen van de vluchten en je verblijven is best een uitdaging, omdat er niet iedere dag vluchten gaan. Wees er daarom op tijd bij. Dit geldt ook voor de accommodaties. De eilanden zijn klein, de mogelijkheden beperkt. Maar je bent wel weg van het massatoerisme en dat is wat ons betreft goud waard!
Meer lezen over Frans-Polynesië?
Wij zijn in totaal drie weken in Frans-Polynesië geweest. Een vakantiebestemming die door Nederlanders nog niet ontdekt is. En dat is jammer, want het is een paradijs op aarde! Ik heb verschillende blogs geschreven over de eilanden die wij hebben bezocht. We begonnen in Morea, gingen daarna naar het weinig bezochte Rurutu en Tikehau, en doken bij Rangiroa en Fakarava. Je bent vast nieuwsgierig naar de mooie plaatjes!
I vind geen info …ill tetamanu
Duikschool + lodge
Ik zie nu ook dat de website van Api Diving niet meer in de lucht is. Heb jij goede ervaringen bij Tetamanu Village?