Ga naar de inhoud
e-chopper huren in Friesland

Super cool! E-chopper huren in Friesland

  • Claudia 

Als je een dag of weekendje naar Friesland gaat is het heerlijk om te gaan fietsen langs de prachtige Friese meren. Het oer-Hollandse landschap, de koeien, het wuivende riet, bruggetjes en pontjes; we kennen het beeld en we houden ervan. De wind kan stevig zijn, ook dat weten we wel. Wij reden een deel van de mooie pontjesroute door het Nationaal Park De Alde Feanen en huurden elektrische fatbikes en e-choppers. Super cool! Ben jij ook een luiwammes of een levensgenieter? Hou je van het Hollandse landschap en wil je dat eens op een andere manier verkennen? Dan is een e-chopper huren in Friesland echt iets voor jou!

e-fatbike of e-chopper huren in Friesland

Bij het sympathieke verhuurbedrijfje Sunwheels in het dorp Grou, huurden wij onze e-fatbikes en e-choppers. We waren met z’n vieren en kozen voor twee fatbikes en twee choppers. Voor de e-choppers heb je een rijbewijs of brommercertificaat nodig, voor fatbike niet (te huren vanaf 14 jaar). Persoonlijk vond ik de fatbike het leukst. Ik had nog nooit zo’n stoer ding gezien en onderweg stalen we helemaal de blits! De e-choppers kennen de meeste mensen tegenwoordig wel, maar zo’n fiets met dikke banden is voor velen nog een rariteit merkten wij.

Je kunt de bikes en choppers een hele of halve dag huren. De kosten voor een e-fatbike zijn € 28,- (3 uur) of 36,- (6 uur). Een e-chopper betaal je € 36,- (3 uur) of € 45,- (6 uur). Een helm is niet nodig en je mag maximaal 25 km/uur rijden. Je krijgt een korte instructie voordat je vertrekt, maar iedereen die kan fietsen kan deze apparaten besturen. Het is even wennen misschien, maar zeker niet moeilijk.

e-chopper huren Friesland

Mooie Friese fietsroutes

Er zijn allerlei mooie fietsroutes in deze omgeving te rijden en dat maakt het natuurlijk ook leuk om juist hier in Friesland een e-fatbike of e-chopper te huren. Bij Sunwheels maken ze het je makkelijk, je kunt kiezen tussen 3 verschillende routes. Je gaat bijvoorbeeld lekker naar de stad Leeuwarden, tourt langs authentieke Friese dorpjes, of kiest voor de pontjesroute door het Nationaal Park De Alde Feanen. Als je de app route.nl downloadt, kun je ter plekke met een QR-code de navigatie starten. Vind je dit allemaal maar gedoe? Dan neem je gewoon een uitgeprinte routebeschrijving mee. Die hebben ze ook.

info pontjesroute Friesland

Pontjesroute door De Alde Feanen

De hele pontjesroute is ongeveer 50 kilometer en gaat door het waterrijke moerasgebied de Alde Feanen, via Earnewoude, Veenhoop en Akkrum terug naar Grou. Omdat dit in een halve dag flink crossen is, hebben wij alleen het noordelijke deel van de route gedaan (30 km). We moesten immers onderweg ook terrasjes bezoeken. En de pontjes kosten best wat tijd, vergis je daar niet in!

de alde faenen Friesland
-e-fatbike friesland
fietstocht Alde Faenen

Terrasje pikken

Het eerste terras dat we hebben aangedaan was de Kok & de Walvis in Warten. Het ligt precies naast de ophaalbrug, die voor ieder langskomend sloepje open gaat. Een gezellig plekje aan het water! De volgende stop was Hotel Princenhof in Earnewald, waar we ook genoten van het uitzicht op het water. We waren vooraf gewaarschuwd dat er onderweg niet veel pleisterplaatsen zijn, dus rij er niet zomaar aan voorbij!

terrasje pakken hotel Princenhof

Pontje pakken

Het leukste van de pontjesroute zijn natuurlijk de pontjes. De meesten kosten €1,- of € 1,50 per persoon en worden door vrijwilligers bemand. We begonnen met de Oerhaal (van Warten naar Earnewoude), deze heeft de langste vaarroute. Het is voor je planning van belang dat je soms een minuut of 20 op een pontje moet wachten. En als het heel druk is, kan het langer duren. Het veerpont Hin & Wer bracht ons van Earnewoude naar het bezoekerscentrum van het Nationaal Park De Alde Feanen (waar we niet naar binnen zijn gegaan). Vervolgens gingen we met De Snoekcbears over de Grêft tussen het eiland de Burd en Sitebuorre. Als laatste bracht veerpont De Burd ons over het Prinses Margrietkanaal en waren we terug in het dorp Grou waar we onze e-fatbikes en e-choppers konden inleveren.

Let op! in verband met de vaartijden van de pontjes is de pontjesroute grofweg tussen april en oktober te rijden. Kijk op de8vangrouw.nl voor informatie.

Overnachten

Het is natuurlijk een idee om in Hotel Princenhof te overnachten als je een e-chopper wilt huren in Friesland of in deze omgeving wilt fietsen. Wij verbleven in een vakantiehuis (met eigen aanlegsteiger) in het vakantiepark Friesland Tusken de Marren aan de rand van Akkrum. De vakantiehuisjes staan allemaal aan het water, dus een dagje varen of vissen is makkelijk te combineren tijdens je weekendje weg.

Akkrum is een leuk, authentiek dorp met een paar mooie (kleding)winkels in één dezelfde straat (Heechein). Je begint bij belevingswinkel De Regent, daarna ga je naar de Dames van Akkrum (geweldig voor grote maten), het Heerenhuys (mocht de man ook iets nodig hebben) en De Kletskous (mocht je bij De Regent nog niet zijn geslaagd). En na deze stevige dorpswandeling is het hoog tijd voor een hapje en drankje bij eetcafé de Kromme Knilles!

Tusken de Marren Friesland

e-chopper huren in Friesland

Wij vonden het erg leuk om fatbikes en e-choppers te huren. Het is best een beetje lui, maar super relaxed om op deze manier door het Hollandse landschap te rijden. Het is weer eens iets anders en het Friese merengebied is super mooi. Laat je door een stevige wind vooral niet tegenhouden!

aankomst fietsveer Friesland

Tips om meer mooie momenten te maken in Nederland:

mooie momenten verzamelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.