Ga naar de inhoud
elektrisch varen in Amsterdam kanalen

Elektrisch varen in Amsterdam: wat een feest!

Elektrisch varen in Amsterdam, wij vonden het een feest! Wil je onze hoofdstad eens op een andere manier beleven, dan is het huren van een elektrische fluisterboot een aanrader. Je ziet de stad vanuit een heel ander perspectief dan wanneer je door de straten struint. In de ochtend door de grachten varen en ’s middags ergens een terrasje pikken. Het is een fijn dagje uit. Amsterdam is een unieke stad, met prachtige authentieke panden die schots en scheef staan. De waterlanen zijn verrassend groen en en de sfeer op het water is gemoedelijk. Wist je dat je geen vaarbewijs nodig hebt om elektrisch te varen door Amsterdam? In dit blog vertel ik je alles over het huren van een sloep in de hoofdstad.

varen over de grachten Amsterdam
zicht op aanlegplaats ecoboats

Elektrische sloep huren in Amsterdam

De meeste bootjes die je in Amsterdam kunt huren zijn elektrisch en ik moet zeggen: dat is heerlijk rustig op het water. Wij hebben op uitnodiging met de Prinsensloep (voor max 8 personen) van Eco Boats Amsterdam gevaren. Ze zijn iedere dag van 10 tot 22 uur open, het hele jaar rond. Je betaalt € 50,- of € 60,- per uur. In 3 of 4 uur kan je een mooie route door het centrum varen. Je krijgt een kaart mee, waarop verschillende routes zijn uitgestippeld. En voordat je instapt krijg je een korte instructie over het varen in de grachten.

elektrisch varen in Amsterdam
uitleg voor vertrek Amsterdam

Geen vaarbewijs nodig

Voor het varen heb je geen vaarbewijs nodig. Eric heeft enige ervaring met huurbootjes in de Biesbosch en hij deed het uitstekend. Ik kruip zelf niet graag achter het stuurwiel en de rest van onze groep vond het ook wel prima dat Eric de kapiteinsrol op zich nam. Op sommige plekken kan het druk worden op het water en moet je in de rij liggen. Enige handigheid en zelfvertrouwen is wel handig.

Zorg voor de innerlijke mens

Je kunt lekker ouderwets je koelbox mee in de boot nemen. Een koel drankje, een plank met heerlijke hapjes en een zonnetje maken je dag helemaal af. De toeristen in de rondvaartboten kijken jaloers naar al die luxe lekkernijen die je zelf hebt meegenomen. Vooral onze kaas zag er blijkbaar lekker uit.

zorg voor de innerlijke mens

Plastic vissen

Ben je milieubewust? Eco Boats Amsterdam is een eco-vriendelijke sloepverhuur. Ze vinden het belangrijk dat de grachten schoon blijven en bieden gratis ‘Plastic Vissen’ als activiteit aan. Je geeft bij het reserveren aan dat je wilt vissen en krijgt het visgerei mee bij het instappen.

Beste tijd

Wij gingen op een zaterdag in juni varen, het was nog rustig op de grachten en de zon scheen heerlijk. Dat was perfect! We hadden dikke vette mazzel en hebben enorm genoten. Na weken van regen was deze zomerdag een waar cadeau. De sfeer in Amsterdam was opgewekt, vrolijk, vriendelijk. Volgens de verhuurder waren we het drukke hoogseizoen nog voor. Iedereen weet dat het in de zomer ontzettend druk kan worden in Amsterdam. Het liefst kies je voor je dagje elektrisch varen in Amsterdam een zonnige dag buiten het hoogseizoen uit.

groene omgeving amsterdam

Vaarregels in Amsterdam

Belangrijke regels zijn dat je rechts vaart en boten groter dan jij voorrang geeft, zowel van links als rechts! Beroepsvaart heeft altijd voorrang. Sommige grachten kennen eenrichtingsverkeer. Muziek is niet toegestaan, de bestuurder is ouder dan 18 jaar en blijft nuchter. De maximale snelheid is 6 km/u. Kortom, je gedraagt je fatsoenlijk. Moet lukken, toch?

Parkeren in Amsterdam

Wij wilden niet al te lang met onze gevulde koelbox slepen, dus hebben geparkeerd bij het IJdock. Je parkeert daar in het weekend de hele dag voor een schappelijk tarief en het ligt dicht bij Zandhoek 22, de opstapplaats. Vanuit de opstapplaats loop je na de boottocht in 10 minuten terug naar de auto om de koelbox terug te brengen. Daarna ben je met een half uurtje wandelen midden in de Jordaan voor een afzakkertje of een ijsje. Ik zeg doen!

Andere uitjes in Nederland:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.