“Waar ga je heen?” en “Wat neem je mee?”, zijn de meest gestelde vragen tijdens de voorbereidingen van onze wereldreis. Goede vragen! Het is wikken en wegen tijdens het inpakken. De ruimte is beperkt, we willen niet te veel meeslepen. We richten ons op maximaal 15 kilo in de grote reistassen en 8 kilo handbagage. We hebben ook wat luxe wensen, zoals een koffiezetapparaat en snorkelspullen. Niet bepaald lichtgewicht. Ik vermoed dat wij meer meenemen dan de gemiddelde backpacker. De paklijst voor onze wereldreis is geen wedstrijdje “wie het minst meeneemt”. Wij gaan namelijk ook offroad rijden, kamperen tussen wilde dieren en naar plekken zonder bereik. Onze manier van reizen is reden om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Vraag jij je ook af wat jouw paklijst zou zijn als je een wereldreis gaat maken? Wat wel, wat niet meenemen?
Om je te helpen vertellen we je in dit blog wat wij meenemen en kun je onderaan dit blog onze uitgebreide paklijst downloaden in een handig excel-bestand. Inmiddels zijn we thuis van onze wereldreis en heb ik een alinea “wijsheid achteraf” toegevoegd, want we hebben niet alles gebruikt van onze paklijst.
Lees ook: Wereldreis voorbereiden, hoe dan? 10 belangrijke regeldingen
De basics: reistassen
- 2x Ortlieb duffle (met slotjes)
- packingcubes
- 2x Lowe Alpine hikingrugzak
- 1x Sea to Summit drybag
- strandtas, handtasje en opvouwbaar tasje
- 1 stalen anti-diefstalnet van Pac-safe
Wij reizen al enkele jaren met knalgele, waterdichte, oersterke duffles van Ortlieb. Op de bagageband zijn ze makkelijk te herkennen en als het nodig is, zijn ze als rugzak te dragen. Onze tassen hebben een inhoud van 110 liter. Dat is best fors. Grote tassen zijn handig als je wel eens vinnen of een vishengel mee wil nemen op vakantie. Bovendien kun je ze makkelijk laten staan op de achterbank van je gehuurde 4WD met daktent. De lange rits bovenop en de ruimte in de tas maken dat je goed bij je bagage kunt. Onze spullen zitten allemaal netjes georganiseerd in packing cubes. Gek word ik van een smalle backpack, met een opening bovenaan, waarbij ik steeds de spullen nodig heb die onderin zitten!
Onze handbagage zijn twee hikingrugzakken van Lowe Alpine (35/45 liter en 40/50 liter). De rugzakken zijn in grootte aanpasbaar en plakken door de prettige “airzone” niet op je rug. We hebben ze speciaal uitgezocht om een kleine rugzak te hebben voor een meerdaagse wandeling of excursie, waarvoor we niet alle bagage nodig hebben.
Omdat we al onze waardevolle spullen toch in makkelijk open te snijden tassen zitten, nemen we een 55 liter, stalen, antidiefstal-net van Pacsafe mee. Het is een extra veiligheidsmaatregel en dat kan prettig zijn als je op plaatsen slaapt, waar je het gevoel hebt dat je je bagage niet veilig achter kunnen laten.
Noodzaak: reisdocumenten
- paspoort
- 2x (prepaid-) creditcard, pinpas (+ Raboreader), dollars, portemonnee
- internationaal vaccinatiebewijs, PCR-test, Engelse verklaring zorgverzekering, gele boekjes
- reisverzekeringspapieren, lijstje noodnummers
- 10 pasfoto’s
Je neemt best wat reisdocumenten mee. Je paspoort, creditcard en pinpas zijn het allerbelangrijkst. Tegenwoordig hoort daar ook je internationaal vaccinatiebewijs (printen!) en een PCR-test bij. Verder je gele boekje, Engelse verklaring (en pasje) van je zorgverzekering, reisverzekeringspapieren en een lijstje met noodnummers. Alle belangrijke gegevens en polisvoorwaarden bewaar je natuurlijk ook online, maar de belangrijkste zaken wil je in geval van nood ook in hardcopy bij je hebben.
Het is handig om wat (onbeschadigde) dollars op zak te hebben en een stuk of 10 pasfoto’s voor het aanvragen van eventuele visa onderweg. Het is niet overal mogelijk om pasfoto’s te laten maken en soms is dat duur. Wij hebben gesealde kopietjes gemaakt van onze paspoorten, rijbewijzen en vaccinatiebewijzen, zodat ze een jaar lang netjes blijven en we niet in ieder groezelig hostel onze originele documenten in hoeven te leveren. Een tip is het aanschaffen van een prepaid-creditcard van Revolut. Daarmee betaal je geen wisselkoersopslag en is pinnen onderweg tot € 200,- per maand gratis. (Verdiep je goed in de voorwaarden en zet niet al je spaargeld weg bij een dergelijke digitale bank.)
Onmisbaar: elektronica
- 3 telefoons
- selfiestick
- Ipad (met toetsenbord), laptop (met muis)
- Canon EOS 77D, Sigma lens 18-300 mm, cameratas, 3 batterijen
- Canon PowerShot SX730 HS (40x zoom), 3 batterijen
- GoPro met diverse accessoires
- octopus ministatief
- Garmin GPSMAP 66i
- 2x powerbank 10.000 mAh
- Kobo E-reader
- wereldstekker en autoladers met 4 usb-ingangen
- Samsung T7 SSD (1 TB, externe harde schijf)
- JBL mini speaker, usb met muziek, draadloze bluetooth ontvanger (voor oude autoradio)
- 2x oortjes
Moeilijk kiezen…
Mijn hemel, wat gaat er tegenwoordig veel elektronica mee op reis! En wat een boel opladers horen daar bij. We kunnen (of willen) niet meer zonder. Wij nemen maar liefst drie telefoons mee. Onze eigen telefoons en daarnaast ook een oude telefoon om in ieder land een lokale simkaart in te doen. Zo behouden we onze telefoonnummers en maken we van de extra telefoon een hotspot, zodat we naar hartenlust kunnen appen, bloggen en mailen.
Voor het eerst neem ik een laptop mee. Normaal gesproken reizen we met twee Ipads, maar bloggen en het beheren van foto’s en gegevens gaat toch het prettigst via een laptop. Ik heb ook wat digitale Lonely Planets gedownload op de Ipad. Ik ben ontzettend benieuwd of we daarmee uit de voeten kunnen. Het lijkt me helemaal niks, maar het is ook onhandig om voor ieder land een reisgids te kopen. Natuurlijk kun je ze onderweg achterlaten, of ruilen, maar dat doet pijn.
We hebben veel discussie gehad over welk fototoestel meegaat. We maken veel foto’s met onze telefoons, maar echt goede foto’s maak je daar niet mee. Inzoomen kunnen we het best met de kleine camera (40x zoom). De grote camera maakt de beste foto’s, maar is ook het zwaarst om mee te slepen. We kunnen niet kiezen. Conclusie: alles gaat mee. Ook de goPro voor filmpjes en onderwater beelden. Wil je lichtgewicht reizen? Dan neem je alleen je telefoon mee en luister je niet naar ons.
Op verschillende plaatsen in Afrika en Midden-Amerika gaan we een offroad rijden en kamperen. In sommige gebieden hebben we geen bereik en lopen wilde dieren rond. Omdat we komend jaar alleen naar dit soort locaties reizen hebben we een nieuwe Garmin navigatie aangeschaft (met abonnement) waarmee we via het Iridium® sattelietnetwerk kunnen communiceren in geval van nood. We hopen het niet nodig te hebben, maar het geeft net wat extra veiligheid als je met een lekke band komt te staan tussen een groepje wilde leeuwen.
Lees ook: Help, waar begin ik!? 10 tips om zelf je droomreis te plannen
Reisbe”nodig”dheden
- ledlenser ML4 (campinglampje)
- zaklamp
- 2x Petzl hoofdlampjes
- AeroPress (koffiezetter), melkopschuimer met usb, RVS maatbeker, 2 plastic bekers (in tasje)
- 2x Decathlon plastic bestek
- Sea to Summit mini waslijn, 10 knijpers, dun klimtouw
- Leatherman multitool
- Uribag
- bagageweegschaal
- 2x Cocoon travelsheet XL
- 2x hammamdoek
- waszak
- 2x tuinhandschoenen
- 2x Sea to Summit Tektowel (microvezel, sneldrogend)
- 1x drinkfles CamelBak Eddy
- 1x thermofles MG masterbottle
- 2x duikhorloge
- 1x complete snorkeluitrusting (vinnen, duikschoenen, duikbril en snorkel)
- 1x duikbril en snorkel
- 2x duiklogboek
- ring met visdraad en haken (soort vishengel)
- Sardwonder (vlekkenstick) en Brauzz universal Laundry sheets
- 2x pen en papierblok
- 2x zak salmiakballen
- Lonelyplanets digitaal
- stok kaarten of kezenspel (reiseditie)
- Duct tape, tie wraps, elastiek
- 6 mondkapjes en 6 zelftesten
Deze wereldreis paklijst laat zien dat we op verschillende manieren gaan reizen. We gaan kamperen (vandaar de hoofdlampjes, uribag, handdoeken, tuinhandschoenen), lang in de auto zitten (lekker met salmiakballen), backpacken (lakenzakken, drinkflessen, miniwaslijn) en op strandvakantie (duikspullen, hammamdoeken). We hebben nog discussie over de snorkelspullen. Eric wil zijn complete uitrusting meenemen, maar ik vind dat te veel. Eric past de instapvinnen, die meestal bij huuruitrustingen zitten, nooit vanwege zijn hoge wreven. #inpakdilemma
Of we alles echt nodig hebben? Ik denk het niet. Gaan we alles gebruiken? Zeker weten! Het vrolijkst word ik van Aeropress koffiezetter met oplaadbare melkopschuimer! Een beetje idioot, maar het is heerlijk om verzekerd te zijn van een lekker bakkie cappuccino onderweg. Ik kijk nu al uit naar deze dagelijkse genietmomentjes. Kwestie van prioriteiten stellen.
Paklijst wereldreis: kleding
Kleding vrouw
- 2x korte broek
- 4x lange broek (spijker, wandel, travel, harembroek)
- riem
- 6x T-shirt
- mouwloze top
- strandjurk
- pyjama (korte broek en T-shirt)
- thermo ondergoed
- fleecevest
- dunne katoenen trui
- wind- en waterdichte jas
- wegwerp poncho
- badpak
- zonnebril
- 9x sokken (3x wandel, 3x gewoon, 3x kort)
- 10x onderbroek
- 3x BH (2 beugel en 1 sport)
- wandelschoenen
- sneakers
- flipflops
- wandelsandalen
Kleding man
- 3x lange broek (spijker, 2x wandel)
- 2x korte broek
- riem
- 6x T-shirts korte mouw
- fleecevest
- T-shirt lange mouwen
- riem
- petje
- zwembroek
- zonnebril
- 10x onderbroek
- 7x sokken
- jas (regen en winddicht)
- wegwerpponcho
- lage wandelschoenen
- slippers (flipflop)
Het paklijstje van Eric is iets korter dan die van mij. Waarschijnlijk geldt dat bij iedere vrouw. Een beetje keuze in kleding is zelfs op wereldreis uiterste noodzaak, toch? We kiezen voor 10 onderbroeken. Dat betekent om de anderhalve week wassen. Verder is “laagjes” altijd het devies. We gaan in principe naar plaatsen waar de temperaturen behaaglijk zal zijn, maar in de bergen en in de nachten kan het fris worden. Met thermo ondergoed, een fleecetrui en een jas, zit je altijd goed. Goede wandelschoenen vinden wij ook onmisbaar voor een stevige wandeling door de bergen, ondanks dat ze lomp en zwaar om mee te nemen zijn.
In geval van nood: reisapotheek
Geneesmiddelen:
- hoogteziekte medicatie
- malariaprofylaxe
- antibiotica (voor huid en breed spectrum)
- paracetamol en ibuprofen (pijn)
- loperamide (diarree)
- Dramamime (reisziekte)
- Strepsils (keelpijn)
- 10 zakjes ORS (uitdroging)
- Careplus 50% deet (muggenbescherming)
- zonnebrandcrème en aftersun
- Betadinezalf
- Azaron
- Lamisil (schimmelzalf)
- persoonlijke medicijnen
EHBO-materialen:
- Venimex gifzuiger
- tekentang
- reddingsdeken
- verbandschaar
- thermometer
- 8 naalden, 4 spuiten, 2 infuusnaalden
- wegwerphandschoenen
- 3x steriel wondcompres 10×10 cm
- 5x steriel wondcompres 5×5 cm
- 2x elastisch windsel 8 en 6 cm x 4 m
- 2x snelverband 8×10 cm
- 3x grote en 4x kleine veiligheidsspeld
- 1x verbanddoek 40×60 cm
- 5x alcoholdoekje
- verbandwatten 10 gram
- kleefpleister
- diverse pleisters (waaronder douche- en blarenpleisters)
- Steri-Strip, hechtdraad, hechtpleisters
Hoe ouder de reiziger, hoe groter de medicijnentas! Ieder jaar groeit dat ding verder. Wij hebben tijdens onze reizen al eens wat meegemaakt, zoals laatst, de steek van een pijlstaartrog. Of een voedselvergiftiging, ook balen! Als je ver weg van de bewoonde wereld zit en op jezelf bent aangewezen, is het prettig om een goed gevulde verbandtrommel bij je te hebben. Kom je vooral in stedelijke gebieden, of is je manier van reizen minder risicovol, dan mag het wel wat minder.
Doorgaans gebruiken wij vooral pleisters en paracetamol. Steriele naalden hebben we nog nooit nodig gehad, maar het zou in sommige omstandigheden je leven kunnen redden. Voor het eerst nemen we antibiotica mee: just in case. We hebben ook voor een maand malariaprofylaxe meegenomen, omdat we misschien naar een land gaan waar preventief slikken nog nodig is. Die pakjes tabletten nemen wel veel ruimte in beslag! Daarom hebben we alle strips doorgeknipt, zodat ze toch in ons medicijnentasje passen.
Een beetje hygiëne: toilettas
Toilettas vrouw
- 2x toilettas met ophanghaak en klein spiegeltje
- 2x deodorant (kleintje voor in handbagage)
- lippenbalsem
- desinfecterende handgel
- handcrème en dagcrème
- 2x pakje intieme doekjes + 50 ml zeepvrije wasemulsie
- 15 inlegkruisjes, 10 tampons
- tandenborstel en -pasta
- tandenstokers
- 3in1 make-up verwijderaar voor gevoelige huid
- shampoo en conditioner 100 ml
- doucheshuim en bodycreme 100 ml
- mini verstuiver met l’eau d’Issey 10 ml
- wattenschijfjes en bamboe wattenstaafjes
- scheermesje
- nagelvijl en -knipper
- compacte borstel zonder handvat
- vloeistof voor zuurstofdoorlatende lenzen
- oogdruppels
- 2x paar lenzen
- 2x lenzenpompje
- oordopjes
- mascara en oogpotlood
- haarspeld, elastiek, haarspeldjes
- pincet
- meetlintje en naaisetje (naald, draad, paar knopen)
- Universele gootsteenstop
Toilettas man
- toilettas met ophanghaak
- tandenborstel en -pasta
- deodorant
- shampoo
- condooms
- scheerapparaat
- tondeuse
- zonnebrand factor 20, after sun
- leesbril
Groot verschil he? Mijn toilettas barst uit zijn voegen en die van Eric is nagenoeg leeg. De pincet, lippenbalsem, condooms en nagelknipper delen we, maar dan nog is het verschil aanzienlijk. Mascara en oogpotlood gebruik ik waarschijnlijk alleen de eerste twee weken. Als we op kampeerreis zijn, laat ik make-up vaak na een paar dagen al achterwege. Toch wil ik het bij me hebben als we een jaar weggaan, zoveel ruimte neemt het nou ook weer niet in. Dat geldt ook voor mijn vertrouwde geurtje.
Het belangrijkst op de wereldlijst paklijst zijn mijn lenzen en -pompje. Met een afwijking van +6 kan ik absoluut niet zonder. Vandaar ook het reservepaar. De universele gootsteenstop ligt in het verlengde: stel je voor dat er een lens in de gootsteen verdwijnt. Drama! Ook oordoppen zijn pure noodzaak. Ik heb mogen ervaren dat kamperen in de buurt van Afrikaanse dorpjes niet te doen is zonder. Ezels balken de hele nacht en als er 1 hond begint te blaffen, gaan ze allemaal los. Om 4 uur in de ochtend krijgen ze bijval van de hanen. En met een beetje pech laat Eric ook nog van zich horen. Lang leve mijn oordopjes!
Paklijst wereldreis
Het is een flinke lijst! Wij gaan behoorlijk wat meeslepen. De hele verzameling weegt 19,5 + 9,5 kilo voor Eric en 17,5 + 7,5 kilo voor Claudia. Meer dan ons streven en niet super lichtgewicht, maar toch denken wij alles nodig te hebben. Of denk jij: moet je met deze spullen een heel jaar door zien te komen? Hoe dan? Aan het eind van onze wereldreis zullen we nog eens terugkijken op deze paklijst. Mochten we nog wat missen, of tot de conclusie komen dat we onzin spullen hebben meegenomen, dan zullen we de wereldreis paklijst aanpassen. Voor een volgende keer ;-). Om je een handje te helpen delen wij met plezier onze uitgebreide paklijst, zodat ook jij niets vergeet als je voor langere tijd op reis gaat.
Wijsheid achteraf
Een jaar reizen is het mooiste dat wij ooit hebben gedaan! We hebben ongelofelijk genoten en op deze website verslag gedaan van alle bijzondere belevenissen. De reistassen waren behoorlijk zwaar, dat is een feit. Natuurlijk hadden we teveel bij ons! De meeste spullen hebben we gebruikt, een paar onderdelen van de uitrusting laten we een volgende keer thuis:
- Anti-diefstalnet van Pacsafe (niet gebruikt).
- Kleine camera (de grote camera en telefoons zijn afdoende).
- Vinnen van Eric (ze zijn weliswaar gebruikt, maar het blijven grote ondingen).
- Vishengel (niet gebruikt).
- Gootsteenstop (al in de eerste week ergens vergeten).
- Harembroek, wegwerpponcho, make-up.
- Strandjurk (In Australië naar een weggeefwinkel gebracht. Ik vond het bij nader inzien een lelijke soepjurk).
- Selfiestick (we gebruiken hem nooooit!)
Lees ook: Hoe voelt thuiskomen na een wereldreis?
Ps. Ik maak gebruik van affiliate-links. Als je via de links of banners op mijn blog naar bijvoorbeeld booking.com gaat en een accommodatie boekt, ontvang ik een kleine commissie. Ik houd daarmee deze site in de lucht, jij betaalt niets extra. Win-Win. Thx voor de support!
Bedankt voor het delen van deze lijst! Ik ben van plan om volgend jaar een wereldreis te maken en kan deze lijst zeker als voorbeeld gebruiken. Bedankt voor het delen!
Met vriendelijke groet,
Anne
Wat een gaaf plan! Veel plezier alvast met de voorbereidingen, want dat is de helft van het plezier.
Best veel bagage :(. Je website is overigens goed opgeknapt!
Ongetwijfeld een jaar vol bijzondere ervaringen, ik kijk uit naar de reisverhalen.
Hoi Claudia en Eric! Wat een opluchting dit blog. Ik dacht wij gek waren met wat we meenemen op reis. Maar dit lijkt zo op onze inpaklijst en gewicht dat ik weer gerustgesteld ben! We wensen jullie heel veel prachtige avonturen toe!
Dat maakt mij wel nieuwsgierig naar jullie paklijst en kilo’s!
Hoi Claudia en Eric,
Na alle voorbereidingen is dan eindelijk het grote avontuur begonnen en wordt jullie wereldreis “droom” werkelijkheid. Wij wensen jullie heel veel reisplezier met mooie ervaringen; geniet ervan en we blijven jullie volgen !
Leuk, Annette! En dankjewel.
Wat een fantastische voorbereiding van jullie wereldreis ?
Misschien over het hoofd gezien: Van alle officiële papieren zoals paspoort, vaccinatie paspoort, rijbewijzen enz een scan maken en die in je gmail hangen zodat je daar altijd bij verlies op terug kunt vallen. Helpt altijd bij nooddocumenten.
Verder zijn jullie super ervaren wereldreiziger en zeg ik : veel plezier en verwondering bij alle plekken die jullie gaan bezoeken ?
Goed dat je het noemt! Wij zetten alles in onze cloud. Dus meteen effe gecheckt of alles er wel instaat. De rijbewijzen staan er nu ook in.
Ik ga jullie weer volgen en genieten van de verhalen.
Super, Riet!
Lieve schatten, wat gaan jullie een prachtig avontuur tegemoet. Ik ga zeker meegenieten van jullie verhalen!!
Super dat je ons blijft volgen!
Geweldig, wat een voorbereiding. Ik kan het me heel goed voorstellen dat je bij sommige dingen heb gedacht: wel of niet. Haha, en ja wij vrouwen hebben altijd iets meer nodig, toch.
Nog een vraag: gaan er geen koekjes (lekker bij de zelfgemaakte cappuccino) of repen of i.d. mee voor een hongerklop onderweg?
Het gaat vast goed komen met zo’n voorbereiding!
Alleen Napoleon salmiakballen. Geen koekjes, die zijn overal ter wereld te koop. Ook hele lekkere!