Ga naar de inhoud
Moorea, wereldreis voorbereiden

Wereldreis voorbereiden, hoe dan? 10 belangrijke regeldingen

Op wereldreis! Het is onze grootste droom en we gaan hem volgend jaar werkelijkheid maken! Zit jij er ook aan te denken? Een jaar lang over onze aardbol dwalen, avonturen beleven, niet aan werk denken, verrast en verwonderd worden. Ik kan niet wachten! Door het coronamonster hebben we extra lang kunnen sparen en is flexibiliteit belangrijker dan ooit. Dat merken we nu al, bij de voorbereidingen. Want na de beslissing om te gaan, het dromen over de mooie bestemmingen en een globale reisplanning maken, komt er een hoop geregel en gedoe bij kijken. Plan, dream, check, act. Zie jij door de bomen het bos nog? Een wereldreis voorbereiden vraagt wat administratieve corvee. In dit blog deel ik 10 praktische tips en vertel je hoe ik me door de kleine lettertjes en de Nederlandse wetgeving heb geworsteld.

Riomaggiore Cinque Terre Italië

#1. Knoop doorhakken en vrij krijgen

Stap 1 van alle plannen is de knoop doorhakken. Natuurlijk zijn er allerlei redenen waarom het maken van een wereldreis geen goed idee is. Je hebt misschien een vaste baan, een koophuis en een wereld waarin het coronavirus rondwaart is niet ideaal om te reizen. Het perfecte moment komt nooit, als een wereldreis geen hartenwens is. Is het echt je grote droom? Wil je het heel graag? Stel dan niet uit en ga ervoor! Waar een wil is, is altijd een weg. Doe het voordat het te laat is, voordat je te oud, ziek, zwak of misselijk bent. Voordat je er geen zin meer in hebt. Heb het lef om te leven!

“Wat is jouw grootste wens?”. De navigatie geeft 458 kilometer tot de volgende afslag aan, we hebben genoeg tijd voor een gesprek over dromen. “Een wereldreis maken,” is het overtuigde antwoord. “De mijne ook. Zullen we het gewoon gaan doen?” Op de lange weg naar het Northern Territory van Australië is ons plan voor een wereldreis geboren. “Maar ons huis dan, en onze banen?”

“Verkopen, verhuren, opzeggen? Voor alles bestaat een oplossing.”

wereldreis voorbereiden

Een jaar vrij?

Na het beslissen, komt het zoeken naar informatie en het regelen. Wij hebben allebei een vaste baan en een woning waar we heel tevreden mee zijn. We ook een prima leven, fijne vrienden. De wereldreis is geen vlucht uit Nederland, het is meer een avontuurlijke pauzeknop. Het is niet onze bedoeling om alle schepen achter ons te verbranden en te vertrekken. Wel om geïnspireerd en geprikkeld te raken en met een leeg en creatief hoofd terug te komen.

Wij hebben beide gevraagd of we onbetaald verlof kunnen krijgen. Mijn werkgever gaf daar vrij snel gehoor aan en dat maakte dat ons plan realistisch werd. Van 1 salaris kunnen wij bij terugkomst rondkomen. Al snel bleek echter dat ik bij het ABP verplicht ben om zowel het werknemers- als het werkgeversdeel van mijn pensioenpremie te betalen. Ik kan je zeggen: dat is heel duur. Geen goed idee.

Uiteindelijk hebben we afgesproken dat ik ik mijn gespaarde en extra gekochte verlof, uit kan smeren over het jaar dat we op reis zijn. Mijn contract wordt teruggebracht naar 8 uur per week en ik heb de garantie gekregen dat ik bij terugkomst weer een fulltime arbeidscontract krijg. Ik weet dat aan een lager urencontract ook risico’s zitten, als het gaat om verzekerd zijn rond ziekte, arbeidsongeschiktheid of ontslag. Maar hé, het leven is nooit zonder risico’s! Een andere optie was ontslag nemen met een terugkomgarantie; ook een mooie regeling, maar nu heb ik net iets meer zekerheid.

Voor Eric wordt het onbetaald verlof. Zijn baas wil hem graag terug zien en zijn pensioenverzekeringen vragen niet om doorbetaling van de premies. We hebben straks wel allebei een pensioengat. Oei!

Op zoek naar inspiratie? De 10 mooiste plekken op aarde: lekker wegdromen

Strandje op Moorea

#2. Geld sparen

Wat zal ik ervan zeggen? Afhankelijk van je financiële positie en je reiswensen ga je sparen. Wij hebben daar 2 jaar voor uitgetrokken. Door corona is het 2,5 jaar geworden. Sommige mensen kunnen voor € 15.000,- tot € 25.000,- per persoon een jaar reizen. Waar je naartoe gaat en wat je gaat doen is alles bepalend. Azië is goedkoper dan Amerika of Australië. Bungeejumpen is overal duur. Slapen in een ranzig hostel, tussen de kakkerlakken is lekker goedkoop. Wij reizen graag met eigen vervoer en houden niet van bedwantsen, dat betekent dus ook dat we meer hebben gespaard. Bovendien willen we niet helemaal berooid thuiskomen.

wereldreis voorbereiden plattegrond

#3. Reispapieren op orde brengen

(Zakelijk) paspoort

Het klinkt als een open deur, maar onderweg zijn je paspoort en geld het allerbelangrijkst. Als je vrij hebt gekregen en genoeg spaargeld hebt verzameld, is het tijd om je reisdocumenten op orde te maken. Een paspoort moet voor veel bestemmingen nog een half jaar geldig zijn na vertrek uit het land. Voor sommige landen heb je een visum nodig: die moeten wel in je paspoort passen. Tegenwoordig zijn Nederlandse paspoorten 10 jaar geldig, als je veel reist raakt je paspoort snel vol met stempels en visa. Vraag daarom bij de gemeente naar een zakelijk paspoort. Het is net zo duur als een normaal paspoort, maar dubbel zo dik. In sommige gevallen is een tweede paspoort ook mogelijk.

Tip: Het is handig om een paar kleurenkopietjes van je reisdocumenten mee te nemen. Als je ze scant en in de cloud zet, zet ze dan in een digitale kluis. Het wordt steeds belangrijker om je persoonsgegevens goed te beveiligen.

Visa en Covid19-reisrestricties

Er zijn behoorlijk wat landen waarvoor een toeristisch visum noodzakelijk is. Veel visa kun je zelf online regelen, maar voor sommige landen is het wat ingewikkelder en moet je je paspoort opsturen naar de ambassade. Verdiep je hierin, als je weet welke landen je wilt bezoeken.

Door Covid19 kunnen reisrestricties veranderen. Dit kan het voorbereiden van een wereldreis lastiger maken.

Tip: De traveldoc pagina van KLM is handig. Je ziet op een wereldkaart in een oogopslag of landen open, gesloten of gedeeltelijk gesloten. De actuele covidregels zijn per land weergegeven.

Nog een kleine tip voor onderweg: neem voldoende pasfoto’s mee, mocht je onderweg nog reisdocumenten moeten regelen. Niet overal kun je pasfoto’s laten maken en soms moet je er dik voor betalen. Wij stoppen ieder 10 pasfoto’s in onze reisbagage en zetten er ook een online.

weekend moskou visum

Internationaal rijbewijs

Het laatste reisdocument voor je wereldreis is een internationaal rijbewijs. Dit koop je bij de ANWB. Er zijn twee soorten: model 1968 is 3 jaar geldig (€ 24,95) en model 1949 is 1 jaar geldig (€ 18,95). Ik heb niet precies uitgevogeld welk rijbewijs voor welk land nodig is, maar wij schaffen ze voor onze wereldreis allebei aan. Alleen voor Eric, want hij rijdt altijd. Ik rij nagenoeg nooit. Er bestaat wel eens discussie of zo’n internationaal rijbewijs echt nodig is. Waarschijnlijk pas als er iets misgaat onderweg, maar wij hebben ze liever gewoon bij ons.

#4. Geldzaken tijdens je wereldreis

Mijn belangrijkste tip is om voor je wereldreis een prepaid creditcard aan te schaffen, waarmee je geen of weinig wisselkoersopslag en pinkosten hoeft te betalen. De grootste kostenpost bij geld wisselen is de wisselkoersopslag. Dat is een extra percentage dat de bank of creditcardaanbieder berekent boven op de koers, meestal tussen de 1% en 3%. Voor pinnen in het buitenland kunnen de kosten ook aardig oplopen, vooral als je maar kleine bedragen per keer kunt pinnen.

Revolut card

Bij betalingen met een prepaid creditcard van Revolut betaal je alleen de echte koers van dat moment. Hieraan zit een maximum van € 1.000,- per maand, daarna betaal je een opslag van 0,5%. Daarnaast mag je per kalendermaand € 200 pinnen, zonder extra kosten. Pin je boven de € 200, dan komt er een toeslag van 2% bovenop. (Internationale) bankoverschrijvingen zijn niet helemaal gratis, maar voordeliger en sneller dan bij een reguliere bank. Een prepaid creditcards kan niet gebruikt worden voor huurauto’s, borg, tanken en sommige hotels (en kan geen geld op teruggestort worden).

N26 card

N26 is een andere interessante prepaid creditcard aanbieder. Ook deze kaart werkt zonder wisselkoersopslag. Pinnen is niet gratis: er wordt met een koersopslag van 1,7% gewerkt. Bij betalingen wordt geen koersopslag in rekening gebracht. Ook voor internationale bankoverschrijvingen geldt dat ze niet geheel gratis zijn, maar zeker voordeliger en sneller dan bij een reguliere bank. Het enige (en niet onbelangrijke) nadeel is dat N26 heeft op dit moment een klantenstop heeft. Als je je aanmeldt kom je op een wachtlijst.

Conclusie

De conclusie van mijn onderzoekje is dat wij allebei een Revolut card nemen, zodat we in totaal 400 euro per maand zonder extra kosten kunnen pinnen. En dat we voor betalingen het best kunnen werken met de N26 card, omdat daar geen limiet op zit. De Revolut card hadden we (voor € 10,-) binnen een paar dagen binnen. We hebben hem meteen getest en het werkt uitstekend. Voor de N26 staan we nog op de wachtlijst. Hopelijk duurt dat niet al te lang.

Onze reguliere Rabobank rekeningen laten wij om praktische redenen gewoon doorlopen. Onze mastercard gaat mee op reis. Ik zou overigens niet zomaar al mijn geld overmaken naar banken als Revolut en N26. Dan heb ik toch meer vertrouwen in een ouderwetse Nederlandse bank. Wij kiezen ervoor om geld naar de kaarten over te maken als we dat nodig denken te hebben.

Tip: Het is sowieso verstandig om tijdens je wereldreis geld (en pasjes) op verschillende plaatsen te bewaren, zowel fysiek als online. Risicospreiding is altijd slim!

wereldreis voorbereiden revolut card

#5. Zorg- en reisverzekering

Het uitzoeken van alle verzekeringen is het minst leuke wat ik heb gedaan. Een wereldreis voorbereiden is een hoop gezoek tussen de kleine lettertjes! Ik heb op Joho.org veel handige informatie gevonden over het maken van een wereldreis en wat je allemaal moet regelen. Dit is wat ik heb uitgepluisd over de verzekeringen:

Zorgverzekering

Als je een (of zelfs 2) jaar gaat reizen en je gaat geen vrijwilligerswerk doen of werken, ben je wettelijk verplicht om je basiszorgverzekering aan te houden. Als je wel gaat werken tijdens je wereldreis gelden andere regels, let daar goed op. In geval van twijfel over jouw verzekeringspositie kun je de Sociale VerzekeringsBank verzoeken om een onderzoek te doen. Zij zullen vaststellen of je nog gezien wordt als woonachtig in Nederland gedurende je vertrek uit Nederland. Ik heb ze geappt (een officieel onderzoek duurt 8 weken) en kreeg het bericht dat ze bij de beoordeling rekening houden met het wel of niet aanhouden van een eigen woning, de duur van de reis en of je rondreist / op 1 locatie verblijft. Voor onze situatie is het wel duidelijk: 1 jaar rondreizen en een koopwoning in Nederland betekent verplicht een basiszorgverzekering afsluiten.

Tip: je bent bijna altijd verplicht om je basiszorgverzekering aan te houden

Keuzes in dekking

Wij zijn al jaren verzekerd bij IZA. In het afgelopen jaar had ik een aanvullende verzekering, waarmee al onze reisvaccinaties werden vergoed. Voor het komende jaar waarin wij op wereldreis zijn, heb ik gekozen voor een minimale aanvullende verzekering. Hierin zit volledige vergoeding voor spoedeisende zorg in het buitenland, inclusief repatriëring bij overlijden of medische noodzaak. Ontzettend belangrijk. Goed nieuws: je zorgverzekering geldt ook in oranje gebieden. Bovendien is er in ons geval tot € 10.000,- tandzorg na een ongeval. Een aanvullende tandverzekering sluit ik niet af. Jouw keuze hierin is natuurlijk afhankelijk van de staat van jouw tandjes.

Tip: Een basiszorgverzekering is een flinke kostenpost. Je kunt daarom overwegen om je reis van januari tot januari te plannen. Doordat je een jaar lang geen inkomsten hebt, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor zorgtoeslag. En dat scheelt weer! Een andere knop waar je nog aan kunt draaien is je eigen risico. Maak jij dat (net als ik) ook nooit op? Dan kun je overwegen om je premie omlaag te brengen, door je risico te verhogen.

wereldkaart met vlaggetjes

Wereldreis voorbereiden: reisverzekering!

Met de basiszorgverzekering heb je in de hele wereld recht op onvoorziene noodzakelijke zorg. Hierbij wordt uitgegaan van maximaal 100% van het Nederlandse tarief. In sommige landen, zoals bijvoorbeeld de US, Zwitserland of Japan, zijn zorgkosten veel hoger. Daarom heb je een extra reisverzekering met vergoeding voor geneeskundige kosten nodig. Een reisverzekering heb je ook nodig voor schade of verlies van bagage, hulpverlening, opsporing, ongevallen, aansprakelijkheid en terugkeer bij ziekte of overlijden van een familielid.

Waar moet je op letten?

Veel doorlopende reisverzekeringen beperken de maximale reistijd tot maximaal 60 dagen. Ook voor het reizen in oranje gebieden wordt door veel reisverzekeringen niet vergoed. Ik ben op zoek gegaan naar een reisverzekering waarmee wij 365 dagen kunnen reizen en ook in oranje gebieden goed verzekerd zijn. Drie verzekeringen heb ik vergeleken: Globetrotter Verzekering van Allianz, Special Isis van de Goudse verzekeringen en de Oom tijdelijk in het buitenland verzekering.

De laatste valt voor ons duurder en ongunstiger uit dan de eerste twee. Deze zouden ons ongeveer € 50,- per maand gaan kosten. De Globetrotter is inclusief de VS en geeft de hoogste vergoedingen bij opsporing, bagage, overlijden, invaliditeit en rechtsbijstand. Wettelijke aansprakelijkheid zijn bij beiden gelijk. Het voordeel van de Special Isis dat de verzekering per dag in plaats van per maand kan worden verlengd en de bagagevergoeding per gebeurtenis in plaats van per reis is. Voor de VS betaal je € 5,- per maand extra premie. Tenminste, op dit moment.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de Globetrotter Verzekering. Let wel op, want in de kleine letters van de Globetrotter staat dat je tijdens de looptijd van de verzekering moet ingeschreven staan in de Nederlandse Basisregistratie Personen. Als je langer dan 8 maanden weggaat, behoor je je uit te schrijven bij de gemeente (zie verderop). Als je alles volgens de regels doet, kan je met deze verzekering niet langer dan 8 maanden weg!

administratie droomreis

#5. Verzekering woonhuis

Wij hebben een koopwoning. Ook zo’n complicerende factor tijdens de voorbereidingen van je wereldreis! De meeste hypotheekverstrekkers geven geen toestemming voor tijdelijke verhuur van je woning, omdat dit een extra risico voor ze is. Als jij de hypotheek echter netjes blijft doorbetalen zal de hypotheekverstrekker er waarschijnlijk niet achter komen dat je op reis bent.

Ook de verzekeraar van inboedel en opstal is niet blij met een leegstaande of verhuurde woning. Vraag na hoe het zit en meld je afwezigheid, want als je dit niet doet en je moet een beroep doen op je verzekering, bestaat grote kans dat er niet wordt uitgekeerd. In onze situatie heb ik eigenlijk alleen de achtergebleven woonhuisverzekering van Oom als geschikte optie gevonden. Met name omdat zij niet alleen uitkeren bij storm en brand, maar ook bij inbraak en waterschade.

Als je je je koopwoning gaat verhuren is het verstandig een goed contract op te stellen, of een verhuurbemiddelaar in de hand te nemen. Je wilt je thuis na je wereldreis immers op zijn minst in een acceptabele staat aantreffen. Ik word echt gek bij de gedachte aan wietplantages, witte muren met kindertekeningen, hondenharen op de bank, kattennagels op de achterdeur of een douchecabine die een jaar lang niet is afgedroogd na het douchen! Maar… dat laat je los. Het zijn immers maar spullen, toch?

voorbereiden wereldreis

#6. Uitschrijven bij de gemeente

Wettelijke verplichting

Als je binnen een jaar meer dan 8 maanden (hoeft niet aaneengesloten te zijn) gaat reizen ben je verplicht om je uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) bij je gemeente. In onze gemeente kan dit vanaf 4 weken voor vertrek. Je gegevens komen dan terecht in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Je behoudt wel je Nederlands paspoort en je BSN-nummer. Als je je niet uitschrijft riskeer je een boete van € 325,- als de gemeente een adresonderzoek gaat doen.

Ook als je een huis in Nederland aanhoudt moet je je uitschrijven. Ga je je woonhuis verhuren, dan willen nieuwe huurders zich bij de gemeente in kunnen schrijven op jouw adres. Als je zelf nog ingeschreven staat en er melden zich nieuwe bewoners bij de gemeente, kan dit reden zijn om adresonderzoek te gaan doen.

Gevolgen

Uitschrijven bij de gemeente heeft verschillende gevolgen. Zonder vast woonadres kun je geen verzekeringen en abonnementen afsluiten. Sluit je nieuwe verzekeringen dus af, voordat je je gaat uitschrijven. Het is handig om een postadres te hebben voor je fysieke post, hoewel tegenwoordig bijna alles digitaal wordt verstuurd. Bij sommige verzekeringen vervalt of verandert de dekking door uitschrijving, zoals bij je wettelijk aansprakelijkheidsverzekering, doorlopende reisverzekering of woonhuisverzekering. Ook het aanvragen van een nieuwe bankpas of creditcard kan lastig worden.

Als je je uitschrijft bij de gemeente wordt de belastingdienst op de hoogte gebracht en vervalt je recht op zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderbijslag of uitkeringen (Wajong, WW, ANW). De belastingdienst kan zelf natuurlijk ook zien dat je inkomen stevig daalt in het jaar van de wereldreis. Uitschrijven heeft invloed op de hoogte van je AOW uitkering. Per jaar dat je in het buitenland verblijft, wordt je met 2% gekort. Als je een aantal jaren weg blijft kan dit best oplopen. Je kunt je hier voor overigens vrijwillig verzekeren via de Sociale Verzekeringsbank.

Ik heb niet exact uitgezocht hoe het zit voor ZZP-ers. Maar werken in het buitenland of uitschijven terwijl je een onderneming hebt kent wat extra aandachtspunten.

Uitschrijven heeft dus nadelen, maar ze zijn meestal niet onoverkomelijk en het is wettelijk verplicht.

#7. Vaccinaties

Als je een antivaxer bent, heb je toch een klein probleem als je op wereldreis gaat. Wij hebben heel wat spuiten laten zetten. Van een prik meer of minder kijken we niet meer op: Hepatitis B, Buiktyfus, DTP, Rabiës, Japanse Encefalitis. Het is een noodzakelijk kwaad en we gaan maar meteen voor de full monty. Inmiddels geven we fluorescerend licht, zijn magnetisch en op afstand bestuurbaar. Volgens mij zijn we voor altijd traceerbaar en is het meenemen van een satelliettelefoon geen noodzaak meer.

De meeste vaccinaties zijn aanbevolen, Gele Koorts en corona-vaccinaties zijn in sommige landen verplicht. Onze Hepatitis A (30 jaar) en Gele Koorts (levenslang) waren nog in orde. De andere waren verlopen, of hadden we nog niet. Naast alle vaccinaties nemen we ook een voor een maand malariatabletten en een noodbehandeling mee. En medicijnen tegen hoogteziekte. De kosten zijn bijna € 700,- per persoon. Stevig!

Onze aanvullende verzekering van IZA vergoed de kosten volledig. Het loont dus om een zorgverzekering te kiezen die reisvaccinaties en medicijnen vergoedt.

Tip: een Hepatitis B vaccinatie vraagt om 3 injecties. De laatste wordt 6 maanden gezet na de eerste. Als je Hepatitis B nodig hebt, moet je een half jaar voorafgaand aan je wereldreis een eerste prikafspraak maken.

wereldreis voorbereiden gele boekje

#8. Auto schorsen

Eric rijdt in een leaseauto, die hij vanzelfsprekend inlevert. Ik heb een Twingo, die ik zou kunnen verkopen. Mijn auto is bijna 10 jaar oud en rijdt op diesel. Hij levert geen hout meer op. Als ik straks terugkom en een nieuwe auto moet kopen, ben ik altijd duurder uit. Ik kies er daarom voor om hem te stallen en het kenteken voor een jaar te schorsen. Dit kan je makkelijk online bij de RDW doen. Tijdens de schorsingsperiode betaal je geen wegenbelasting en verzekering en je hebt geen APK-plicht. De schorsingskosten zijn € 75,65.

bepaal je vervoer

#9. Telefoonnummer behouden

Hoe doe je dat nou met je telefoonnummer? Dat wil je waarschijnlijk behouden tijdens je reis. Als je onderweg bent, is het het voordeligst om met lokale prepaid kaarten te werken. In ieder land een nieuw nummer is echter niet praktisch. Neem daarom een extra telefoon mee.

Je kunt voor Nederland een klein prepaid tegoed nemen of een gratis simkaart. Op die manier behoud je je eigen telefoonnummer. Je dure abonnement stop je.

Tip: Als je een extra oude telefoon meeneemt, kun je daarmee (met het lokale tegoed) een hotspot maken.

benauwd! Je telefoon plakt aan je arm.

#10 Digitale opslag

Een jaar lang foto’s maken: dat betekent heel veel opslag! Wij kiezen ervoor om alles in de cloud op te slaan. Voor persoonsgegevens maken we gebruik van een online kluis. Daarnaast nemen we een extra SSD harddiskschijf van 1 TB mee als back-up en ons eigen geheugen natuurlijk. De mooiste herinneringen sla je toch op in je brein.

Het is aan te raden om een VPN-verbinding te gebruiken, om onderweg veilig te kunnen internetten. In sommige landen is Facebook of Netflix afgesloten. Met een VPN-verbinding kun je daar wel gebruik van maken.

Wereldreis voorbereiden

Het is best een klus! Naast alles wat ik heb beschreven, hebben we nog een hele to-do-list: abonnementen opzeggen, tuin in orde maken, vissen onderbrengen, huis extra beveiligen, nieuwe lenzen, internet en tv afzeggen, onderhoud aan ketel, airco en houtkachel. Het lijstje lijkt alleen maar langer te worden, naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. De reiskriebels worden steeds groter. Wat hebben wij veel zin om het avontuur aan te gaan. We gaan! We gaan! We gaan!

Heb jij ook zin in de reis van je leven? Zie je op tegen het voorbereiden van een wereldreis? Twijfel je nog? Zoals mijn moeder vandaag zei: het meervoud van lef is leven! Als je vragen hebt, stel ze ons gerust. We helpen je graag om de stap in het diepe te zetten.

Lees ook:

Help, waar begin ik!? 10 tips om zelf je droomreis te plannen

Paklijst wereldreis: ik ga op reis en sleep mee…

madagaskar veerpont

2 reacties op “Wereldreis voorbereiden, hoe dan? 10 belangrijke regeldingen”

  1. Goede informatie, bedankt voor het uitzoeken.
    In de kleine lettertjes van de Globetrotter Verzekering staat dat je tijdens de looptijd van de verzekering moet ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen.
    Als je langer dan 8 maanden weggaat, schrijf je je uit. Volgens mij heb je dan een niet ingezetene reisverzekering nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.