Ga naar de inhoud
Strandje zuidkust Oman

Op reis naar Oman? Deze 20 plekken wil je vast zien!

  • Claudia 

Wil jij graag op reis naar Oman? Dat snap ik! Het is een subliem land om rond te reizen, met afwisselende natuur, vriendelijke mensen en overzichtelijke steden. Wij zijn absoluut fan van Oman. Het land is nog niet door de massatoerist ontdekt en biedt de mogelijkheid om buiten de gebaande paden te reizen. Helemaal als je een 4×4 met daktent huurt. Zoek je avontuur en uitdaging? Ga dan wildkamperen in Oman en rij de mooiste routes door de bergen. Hopelijk heb je geen zwak hart, want wij reden soms met ingehouden adem en samengeknepen billen over de steile bergpaden. We zijn twee keer in december/januari op reis naar Oman geweest. De eerste keer bleven we in het Noorden en de tweede keer reden we door de Empty Quarter naar het zuiden. Wat een weergaloze plekken hebben we bezocht. Deze 20 plekken moet je gewoon gezien hebben! De foto’s spreken voor zich, toch?

#1. Muscat

Naar alle waarschijnlijkheid landt je vliegtuig op Muscat Airport en start je rondreis door Oman in de hoofdstad. Natuurlijk bezoek je de Grote Sultan Qaboes-Moskee! De nationale moskee is enorm, met de grootste gebedsruimte van het land, het grootste tapijt, de grootste kroonluchter en de hoogste minaretten. Zonder rekening te houden met een Covid-aura van 1,5 meter, zou er 20.000 man binnen kunnen. Er is voldoende gratis parkeerruimte. In Oman heeft elk dorp een moskee, in het Empty Quarter ligt naast ieder benzinestation een gebedshuis, maar zo indrukwekkend als de Grote Moskee in Muscat zijn ze nergens. Andere bezienswaardigheden in Muscat zijn de Mutrah Souq (markt) en het paleis van de Sultan.

#2. Bandar Al-Khairan Beach

Ten oosten van Muscat ligt een kustgebied met super mooie baaitjes. Je kunt de omgeving bezoeken met een gewone auto of met een 4×4, als je net als wij wilt overnachten op Bandar Al-Khairan Beach. In de buurt liggen ook de stranden van Yiti en As Sifah. Vermijd het weekend, want Omani uit Muscat gaan graag naar de kust en weten deze plekken ook te vinden. Doordeweeks is het een stuk rustiger.

#3. Wadi As Sahtan

Wadi As Sahtan is niet zo zeer interessant vanwege de wadi. In dit deel van het berggebied Al Hajar Al Gharbi hebben wij de meest geweldige 4×4 routes gereden naar de dorpjes Madruj, Wijmah en Al Hiwayh. Probeer dit niet met een gewone personenauto, dat komt je duur te staan. We hadden helaas onvoldoende tijd om ook naar Yaseb te rijden. Je moet over wat durf beschikken, anders is het stressen geblazen in dit satanische gebied. Hou je van wandelen? Je kunt hier fantastische routes lopen.

Uitzicht hajar gharbi
Wadi As Sahtan

#4. Wadi Bimmah (Snake Canyon)

Als je Snake Canyon in zijn geheel wilt doorkruisen, is canyoning noodzakelijk: zwemmen, klauteren, springen, glijden en abseilen. Je doet er ongeveer 4 uur over. De rotswanden van de rivierkloof zijn bijna verticaal en in de bedding liggen enorme rotsblokken en waterpoelen. In 1996 zijn 8 toeristen omgekomen door een vloedgolf, dus begin niet onvoorbereid (of alleen) aan je tocht. Wij liepen aan beide kanten een stuk de kloof in, waar het in de schaduw heerlijk koel was. Breng ook een bezoek aan het bergdorp Balad Sayt, dat verderop langs de route ligt. Het is een van de mooiste dorpjes in de omgeving.

#5. Diana’s viewpoint

Het uitzicht vanaf Diana’s viewpoint over Jebel Akhdar is gewoonweg weergaloos. De plek is vernoemd naar prinses Diana die in in 1986 een bezoek bracht aan Oman. Wij combineerden ons bezoek met een lunch in het decadente Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort. De kamers zijn hier onbetaalbaar, het uitzicht vanaf het panorama-terras ook, maar de rekening van de lunch kon onze creditcard net hebben.

reis naar Oman: diana's point
uitzicht diana's point

#6. Balcony walk @Jebel Shams

Ik denk dat Jebel Shams (berg van de zon) in het Al Hajar-gebergte, de bekendste plek van Oman is. Dit komt vooral door de diepe kloof (Wadi Nakhur) die er naast ligt. De weg naar de 3000 meter hoge top van Jebel Shams is behoorlijk steil, met veel haarspeldbochten. De laatste kilometers zijn onverhard. Ben geen eigenwijze toerist en ga alleen met een 4×4 naar Jebel Shams. Boven aangekomen kijk je uit over de Grand Canyon van het Midden-Oosten. Wat een uitzicht. Wauw, wauw, wauw!

Je kunt een wandeling van 7 kilometer langs de rand van de duizelingwekkende kloof maken. De Balcony Walk behoort tot de mooiste wandelingen in Oman. Het is niet nodig om een gids mee te nemen: de route is makkelijk te vinden en goed aangegeven. Trek er een uur of 3 voor uit. En daarna: wildkamperen langs de afgrond! Wat een fantastische plek om ’s ochtends je tanden te mogen poetsen. De natuur is hier groots. Ik kan niet anders zeggen.

tanden poetsen aan de canyon
wildkamperen jebel shams

#7. Nizwa

Als je een vroege vogel bent, ga dan op vrijdagochtend om 7 uur naar de geitenmarkt van Nizwa om de levendige handel van dichtbij te ruiken, horen en beleven. Wij hebben hem gemist, omdat we niet op vrijdag in Nizwa konden zijn. We hebben het historische Nizwa Fort bezocht en de perfect ronde toren beklommen, ons verbaasd over de gruwelijke verdedigingstechnieken van de Omanieten in het verleden en over de rand van de dikke verdedigingsmuren naar de stad gekeken. De souq van Nizwa is een van de oudste in Oman. Door Covid-19 was de overdekte markt niet in zijn volle dynamiek te zien. Veel kraampjes waren gesloten, maar zo’n souq blijft altijd een heerlijke plek om doorheen te dwalen.

Fort nizwa Oman
Twee weken in Oman

#8. Wadi Bani Khalid

Als je wildkampeert in Oman, is het bezoeken van een wadi walhalla. De verfrissing van het water is heerlijk (en pure noodzaak). Wadi Bani Khalid is een populaire bestemming. Om de drukte te vermijden is het lekker om aan het eind van de middag te gaan: de drommen mensen zijn dan weg. Wij gingen het water in met een lange legging en zwemshirt, uit respect voor de lokale bevolking. Niet iedereen doet dat, maar ik ben van mening dat je rekening moet houden met de plaatselijke gebruiken. Omani waarderen het als je je schouders en knieën bedekt. Toch hebben wij veel toeristen gezien in bikini’s, spaghettibandjes en hotpants. Niet doen tijdens je reis naar Oman!

Wadi Bani Khalid
Wadi Bani Khalid Oman

#9. Wadi al-Shab

Wadi Shab vinden wij de mooiste wadi van Oman. Je auto parkeer je langs de snelweg en daarna word je met een bootje naar de entree gebracht. Je loopt eerst een uur door en langs de rivierbedding, voordat je het water in gaat. NEEM JE WATERSCHOENEN MEE! Je moet zwemmen en over de kiezels klauteren. Dat is op blote voeten zeer pijnlijk, kunnen wij uit ervaring vertellen. Je eindigt in een grot met een waterval. Door een smalle kloof kun je naar binnen zwemmen. Waaghalzen springen van de hoge rotsen. Wat een geweldige oase! Al met al hadden wij 4 uur nodig voor ons bezoek aan Wadi Shab. Het was echt tof, maar onze voeten deden enorm zeer.

#10. Sur

Sur is een sympathiek stadje aan de kust. Vroeger was het een bruisende handelsstad, nu is het bekend om de traditionele dhows die in de haven liggen. Sur is een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen, bijvoorbeeld de kastelen, Wadi Shab of het schildpaddenreservaat Ras Al Jinz. Als je kampeert, is Sur een goede plek om al je voorraden aan te vullen of een keer een restaurantje te pikken.

reis naar Oman Sur
dhow in Sur

#11. Ras Al Jinz – schildpadden

In juli komen iedere avond meer dan 100 groene schildpadden op het strand van Ras Al Jinz eieren leggen. Wat een spektakel zal dat zijn! De zomer is echter bloedheet en daarom niet de meest ideale reistijd voor je reis naar Oman. Toen wij rond oud en nieuw in het schildpaddenreservaat waren, was het rustig op het strand. Alleen de zandsporen konden bewijzen dat er ’s nachts enkele schildpadden kwamen. De zandstenen rotsen rond het strand, maken Ras Al Jinz gelukkig altijd een mooie plek om te bezoeken. Wil je schildpadden zien? Dan kun je beter tussen september en november gaan.

zandspoor van schildpad
reis naar Oman Raz al Jinz

#12. Wahiba Sands

Wahiba Sands is zonder twijfel onze favoriete bestemming! Dit mag je niet overslaan tijdens je reis naar Oman. Overnachten onder de blote sterrenhemel in de woestijn spreekt volgens mij tot ieders verbeelding. Je kunt overnachten in verschillende kampen langs de rand van de zandwoestijn, die makkelijk bereikbaar zijn. Waarschijnlijk is 1000 nights camp het bekendste. Het is mogelijk om tours te boeken die de woestijn doorkruisen of om te “dunebashen” in de zachte duinen.

Het aller gaafst is toch om op eigen gelegenheid door de woestijn te rijden en ergens tegen de heuvels je eigen kamp op te zetten. Als de nacht valt en het kouder wordt, laten de sterren zich vanzelf zien. Soms vallen ze. Het is doodstil in de woestijn en het zand lijkt tot in de oneindigheid te reiken.

Het doorkruisen van Wahiba Sands doe je alleen als je ervaring hebt met 4×4 rijden en het liefst in konvooi. Wij reden met twee auto’s en ervaren chauffeurs. Voordat je de zandbak ingaat laat je je banden leeglopen, anders is je auto kansloos. Bij het laatste benzinestation gooi je de tank vol. Lokale gidsen bieden zich hier aan om je door de woestijn begeleiden en drukken je op je hart om vooral niet zelf te gaan. Dat maakte mij er niet geruster op. De tocht is niet zonder gevaar, maar wel te doen. Het is ongeveer 150 kilometer en het pad is met gps goed te vinden. Je moet wel goed weten wat je doet. De woestijn kan meedogenloos zijn. Langs de route liggen kamelenboerderijen, een moskee en een nomadenkamp waar je koffie, een koel drankje en benzine kunt krijgen. Wat een onovertroffen ervaring!

Sporen in wahiba sands
mooiste plekken op aarde

#13. Masirah Island

Masirah island ligt voor de kust van Oman. Je hebt een auto (bij voorkeur 4×4) nodig om er met de ferry vanuit Shannah te kunnen komen. Hilf is het enige dorp waar je inkopen kunt doen en het mogelijk is om te tanken. Het eiland is bekend vanwege de schildpadden die er tussen mei en augustus eieren komen leggen. Veel schildpadden doen dit op het strand bij het Masira Island Resort. Wij hebben ze in december niet gezien. Wel dolfijnen! Het was heerlijk kamperen op het strand. Aan de oostkust van het eiland is de zee ruig. Aan het kanaal is het water rustig en kun je fijn zwemmen.

Masirah island

#14. Sugar Dunes

De witte Sugar Dunes spreken tot de verbeelding. Tegen zonsondergang gaan toeristen met hun stoeltjes bovenop de duinen zitten om naar de zonsondergang te kijken. Het strand is enorm uitgestrekt. Ook hier hebben wij dolfijnen gezien, dat blijft iedere keer weer leuk. Pas op voor pijlstaartroggen in het water. Eric is er per ongeluk op gaan staan. De steek van een pijlstaartrog is ongelofelijk naar. Ga daarom nooit zonder je waterschoenen het water in. De Sugar Dunes zijn geen fijne plek als het gaat waaien, ontdekten wij. Zand doet zeer als het waait en smaakt helemaal niet lekker in de nasi. De Sugar Dunes zijn een populaire bestemming. Het is er mooi, maar de natuur kan soms ook meedogenloos zijn.

kamperen sugar dunes

#15. Empty Quarter

Het is ruim 1000 kilometer van Muscat naar Salalah. De highway 31 is een lange, rechte weg dwars door het Empty Quarter: de grootste zandzee ter wereld. Het grote niets. Wij houden ervan! Maar niet iedereen wordt enthousiast van 800 kilometer rechte weg. Je kunt overnachten in het lelijke stadje Haima, waar vooral vrachtwagens en werklui komen. En picknicken op de parallelweg, waar geen verkeer meer rijdt. Aan het eind van je lange route ligt het prachtige zuiden van Oman te wachten. De zuidkust is volgens ons de grote verrassing van Oman. Wat mooi! Omdat het ver van Muscat ligt, gaan niet veel toeristen die kant op. Doen dus!

Oman in twee weken
Empty quarter Oman

#16. Hidden Beach

Hidden beach is heel niet makkelijk te bereiken en daarom nooit druk. Het ligt langs de Sarfait Road, tussen Sallala en de grens met Yemen. Wij waren alleen op dit bounty-strand. De allermooiste plek van Oman waar wij zijn geweest! Need I say more? We hebben met volle teugen genoten van de zee, zon en het strand.

#17. Sarfait Road

De Sarfait Road zigzagt over de hoge kliffen van de zuidkust. Om bij het uitzichtpunt van Sha’at te komen moet je een militaire post passeren, waar je als toerist gewoon langs mag. De kust is hier absoluut spectaculair om te zien.

reis naar Oman zuidkust
uitzicht shaat

#18. Wadi Darbat

Wadi Darbat is een beetje kneuterig, als ik eerlijk ben. Maar het uitzicht van bovenaf is erg mooi door de combinatie van het bruine zand en groenblauwe water. Het was ook ontzettend leuk omdat er super veel kamelen in de wadi lopen. Dat is wat mij betreft de belangrijkste reden om naar deze plek te gaan!

overzicht wadi Darbat
wadi darbat oman

#19. Eagle Beach

Nog zo’n mooi strand! Het ligt in de buurt van Mirbat. In december is het aan de zuidkust qua temperatuur beter dan in het noorden. Wij hadden 30 graden. Nog een reden om ook naar het zuiden te gaan! Wij waren op zaterdag op Eagle beach, met oud en nieuw. Omani vieren geen nieuwjaar, maar wel weekend. Daarom waren meer gezinnen aan het kamperen op deze locatie. Geen probleem hoor, er is plek zat.

eagle beach oman

#20. Dolphins Beach

Onze nieuwjaarsduik deden wij op Dolphins Beach met zeker 15 dolfijnen. Wat een bijzondere ervaring! Als een kind zo blij. Dit zijn de beste cadeautjes van moeder natuur. De dolfijnen kwamen heel dicht bij ons. Dolphin Beach is een enorm strand en er komt nagenoeg niemand, waarschijnlijk omdat het niet bij de deur ligt. Het strand staat bekend vanwege de dolfijnen die in de baai zwemmen en heel dichtbij de kust komen.

kamperen in Oman dolfijnen
dolphins beach oman

Reis naar Oman: de mooiste plekken

Zoals ik al zei: wij zijn fan van Oman! De combinatie van strand, woestijn en bergen maakt het land zo aantrekkelijk. Het is een van de veiligste landen van de wereld. Je mag overal kamperen, ook dat vinden wij geweldig. Het is een uitdagende bestemming en nog niet zo druk bezocht, allemaal ingrediënten die je reis naar Oman bijzonder maken. Ik denk dat je alle 20 plekken die ik heb beschreven wilt zien, maar misschien moet je keuzes maken. Een paar plekken springen er wat ons betreft uit. Onze persoonlijke top 5 is:

1. The balcony bij Jebel Shams

2. De zandwoestijn Wahibi Sands

3. De gevaarlijkste wegen van Wadi As Sahtan

4. Hidden Beach in het zuiden

5. Onovertroffen Dolphins Beach

Meer lezen over reizen naar Oman?

We steken je graag aan met ons enthousiasme!

Zuidkust Oman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.