Ben je van plan om te backpacken in Zuid-Amerika? Dit veelzijdige continent heeft alles te bieden. Zuid-Amerika is synoniem aan avontuur. Laat je verwonderen door de bijzondere natuur en opzwepen door de levendige muziek. Het is een ideaal continent om rond te reizen door bruisende steden en slaperige dorpjes, langs uitgestrekte zoutvlakten en door dichtbegroeide regenwouden, over hoge bergpassen en langs kleurrijke markten. De mogelijkheden zijn oneindig. Wij hebben wat handige tips over backpacken in Zuid-Amerika, zodat jij je kunt voorbereiden op een inspirerende reis!
#1. Spaans leren
Je gaat er veel plezier aan beleven als je wat woorden Spaans spreekt. Deze tip staat met stip op nummer 1. De eerste keer dat wij rondreisden in Ecuador spraken we beiden geen woord Spaans. Wat vreselijk onhandig was dat! We konden geen fatsoenlijk woord wisselen met onze chauffeur, die erg zijn best deed. Ons boekje “wat en hoe Spaans” bood soms uitkomst, maar spontaniteit was ver te zoeken.
Toen we twee jaar later gingen backpacken in Argentinië heb ik ter voorbereiding een korte cursus Spaans gevolgd. Dat was hartstikke leuk en maakte het reizen veel makkelijker. Veel mensen spreken alleen Spaans, zeker buiten de toeristische hotspots. Dit keer legden we veel sneller contact en konden in ieder geval iets bestellen in een restaurant, onderhandelen op de markt en bustickets kopen. Niet onbelangrijk! Het is alleen wel schrikken als mensen vrolijk terug gaan babbelen in het Spaans. Zie daar maar eens een touw aan vast te knopen als beginneling!
#2. Bussen
Reizen met de bus is voor mij onlosmakelijk verbonden met backpacken in Zuid-Amerika. Het is onmogelijk om eraan te ontkomen, het hoort er gewoon bij. Drie tot vijf uur reizen zijn korte ritjes: een gammele bus waar je bijna door de zitting zakt, voldoet dan prima. En vol is nog lang niet vol. Een zitplaats is voor een Zuid-Amerikaan niet per definitie nodig! Op de schouder van een ander zit je toch ook prima? Vijf tot tien uur reizen vraagt om een betere bus: een semi-cama bus is vergelijkbaar met de bij ons bekende royal class bussen die in de zomer naar Spanje afreizen. Maar het wordt pas echt feest wanneer je meer dan 10 uur gaat reizen. Dan kun je vaak kiezen tussen cama of full cama. Heerlijk slapen in brede stoelen die helemaal plat kunnen en de bus blaast wel door. Even stoppen om de benen te strekken zit er niet in. Neem dus eten en drinken mee. Voordat je het weet ben je op plaats van bestemming. De tijd vliegt voorbij.
Wij kochten onze tickets altijd zelf op de busterminals. Even prijzen vergelijken en naar de bussen kijken: hoe zien ze er uit? Voor lange ritten zochten wij altijd luxe bussen uit. In Argentinië zelfs met champagne; je voelt je de koning te rijk. Natuurlijk hoef je niet per se eerste klas te reizen, maar zoek zeker niet de goedkoopste bus uit. Voor je eigen veiligheid.
# 3. Veiligheid
Veel mensen vragen zich af of het veilig is om te reizen in Zuid-Amerika. Het beste advies blijft: gebruik je gezonde verstand. Houd je spullen in de gaten, blijf alert, draag geen opzichtig dure spullen, vermijd onveilige plekken, etc. Wij hebben ons eigenlijk alleen in Quito een keer onveilig gevoeld. We zaten toen in een restaurant (waar we met de taxi naar toe waren gegaan) en buiten op straat werd geschoten. We doken op de grond en tijgerden over de vloer naar een veiligere plek, maar de eigenaar bleef volkomen kalm: niks aan de hand. Dat gebeurt hier wel vaker. Het is dus blijkbaar een kwestie van perspectief.
Om onze rugzakken te beschermen gebruikten we antidiefstal netten van het merk Pacsafe. Als je je rugzak ergens achter moeten laten (bijvoorbeeld in je hostel of onderin de bus), beschermt het metalen net (met slot) je waardevolle spullen. Je kunt je rugzak ook vastleggen aan bijvoorbeeld een verwarmingsbuis of je bed. De netten zijn online verkrijgbaar in verschillende maten, vanaf ongeveer € 80,-. (Of tweedehands op Marktplaats.) Het gaf ons in ieder geval een gerust gevoel.
# 4. Overnachten
Het barst van de leuke hostels in Zuid-Amerika. Meestal sliepen wij op een tweepersoonskamer, met een eigen badkamer. Een beetje luxe en privacy vinden wij wel prettig. Het slapen op een dorm laten we graag aan anderen over. Op hostelworld.com kan je heel makkelijk accommodaties zoeken, ratings bekijken en prijzen vergelijken. Als wij backpacken, plannen we meestal een dag of drie/vier vooruit. Ik vind het namelijk heel onprettig om naar een nieuwe stad te gaan, zonder vooraf een slaapplek geregeld te hebben.
Om een leuke slaapplek te vinden, is het ook slim om naar ervaringen en tips van andere reizigers te vragen! Zeker als ze in tegengestelde richting reizen.
# 5. Wifi
Tja, de wifi. We kunnen tegenwoordig niet meer zonder. Houd er rekening dat niet overal een goede internetverbinding beschikbaar is. Het uploaden van foto’s is vaak een drama. En off the beaten track betekent meestal ook: geen bereik met je telefoon. Een ouderwetse stok kaarten biedt uitkomst! Of wat dacht je van een glas wijn en goed gezelschap? Reisverhalen delen en -tips over leuke slaapplekken uitwisselen bijvoorbeeld. Lekker leven in het hier en nu.
# 6. Plannen
Sommige dingen moet je plannen. Dat geldt ook voor een backpacker die niets wil missen! Bereid je daarom voor op je reis. Plan je budget en bekijk zeker of er activiteiten zijn die je vooraf moet boeken. Als je het beroemde W circuit wilt lopen in Torres del Paine moet je bijvoorbeeld tijdig reserveren. Voor de klassieke Inca Trail naar Machu Picchu heb je een permit nodig. Deze zijn beperkt beschikbaar en kostbaar. Je doet er goed aan om ze ongeveer een half jaar van te voren te regelen. Reis je naar het uitgestrekte Patagonië en wil je reistijd besparen? Dan is het vooraf boeken van enkele vluchten aan te raden.
# 7. Kleding
Het is een beetje afgezaagd, maar wel heel waar: laagjes! Vergis je niet, het kan heel koud zijn in de bergen. Dus stop een korte broek in je bagage, maar ook een dik vest. En vergeet je handschoenen, muts en (col)sjaal niet! Als je samen reist, is het handig om tijdens vluchten kleding bij elkaar in de tas te doen. Gewoon, voor het geval een rugzak kwijt raakt. Die kans is best aanwezig. Mocht er geen enkele rugzak op de bagageband verschijnen, dan is het heel handig als er wat reservekleding in je handbagage zit. Wij hebben in Buenos Aires vier dagen op onze bagage moeten wachten. Een onderbroek, schoon shirt, slippers en een tandenborstel waren handig geweest. Ook opladers doen wij voortaan in onze handbagage. Al doende leert men!
# 8. Genieten
Mijn laatste tip over backpacken in Zuid-Amerika is het allerbelangrijkst: geniet van je reis! Welk land je ook kiest in Zuid-Amerika, ze hebben stuk voor stuk heel wat moois te bieden. Of je nu van stad of natuur houdt, van wandelen of dansen, van bergen of strand. Zuid-Amerika stelt niet teleur. Neem je tijd, geniet en pluk je Zuid-Amerikaanse dag. You will love it!
Meer tips over backpacken in Zuid-Amerika?
Ben je nieuwsgierig naar ons verhaal over kwijtgeraakte bagage, of onze ervaringen met Zuid-Amerikaanse bussen? Lees dan ons reisverhaal over Argentinië en Chili. We begonnen in het prachtige Patagonië. En lees verder over de onverwachte wendingen van onze reis door Bolivia (Salar de Uyuni), Chili (San Pedro de Atacama) en Noord-Argentinië (Foz de Iguazu).
Peru is ook erg geschikt voor een backpackreis. Dit zijn 20 bezienswaardigheden in Peru die je niet mag missen.
Hola Claudia! Dat rijmt hihi Lijkt me prachtig daar, schitterende natuur. Ik heb ook 2 jaar Spaans geleerd ( 21 jaar geleden inmiddels) toen ik naar Ecuador ging. Jammer genoeg gebruik je het hier niet en het meeste weer vergeten
Nou, als wij nog een keer die kant op gaan moet ik mijn boeken er ook weer bij pakken, hoor. Maar als je het weer gaat ophalen, gaat het wel sneller dan de eerste keer. (Hoop ik…)
Ja dat is waar, er blijft altijd wel wat hangen!
Wat een handige tips! Zuid-Amerika lijkt me geweldig. Het staat voorlopig nog niet op de planning, maar ik weet zeker dat wij er ooit naar toe zullen gaan. Het moet er prachtig mooi zijn! Spaans leren van te voren lijkt mij zeker handig en ook nog eens leuk. Ik wil dat sowieso al, maar elke keer begin ik met duolingo, alleen daar heb je toch niet zoveel aan. Misschien toch een keer een cursus doen.
Dankjewel, Linda! Ik heb een cursus bij een buurtcentrum gedaan. Zoiets werkt toch het beste: iedere week les. En het helpt ook als je een reis in het vooruitzicht hebt ;-). Dat geeft toch extra motivatie. Anders komt het er niet van, zo werkt dat bij mij ook hoor.