Ga naar de inhoud
foto loco zoutvlakte bolivia

Ontdek de oneindige zoutvlakte van Bolivia (Salar de Uyuni)

“Na onze korte nacht in het zouthotel genieten we van een prachtige zonsopkomst op de oneindige zoutvlakte. De kleuren in de lucht en de weerkaatsing op de gigantische vlakte zijn sprookjesachtig.” De zonsopkomst op Salar de Uyuni was voor mij het mooiste moment tijdens onze vierdaagse tour. Maar zeker niet het enige: besneeuwde vulkanen, borrelende geisers, pruttelende modderpoelen, kleurrijke meren en bizarre rotsformaties. Wat een onvoorstelbare natuurpracht! Een meerdaagse tour door Salar de Uyuni is de tophit van Bolivia. Verwacht geen luxe, de omstandigheden zijn spartaans. Toen wij onderweg waren ging zelfs het gerucht dat een jeep was vermist. Verdwenen op de grootste zoutvlakte van Bolivia. Naar alle waarschijnlijkheid een onervaren gids die verdwaalde in de oneindigheid. Ga daarom in zee met een goede touroperator.

Laguna Blanca Bolivia

Startpunt van je tour

Je kunt vanuit drie dorpen een tour naar de zoutvlakte van Bolivia maken: Uyuni, Tupiza en San Pedro de Atacama (Chili).

#1. Uyuni

Het is afhankelijk van je reisroute wat het handigst voor je is. Uyuni heeft het grootste aanbod van tours en ligt het dichtst bij de zoutvlakte. Je kunt een dagtour boeken, maar dan mis je meer dan je ziet. Ga daarom gewoon drie dagen. Neem de tijd om (online) op zoek te gaan naar een betrouwbare aanbieder (er zijn er ongeveer 100) en check reviews.

Als je ter plekke gaat zoeken naar een touroperator (dat kan ook), laat je dan niet overrompelen door opdringerige straatverkopers. Let echt op, want goedkoop is duurkoop! We hebben allerlei gruwelverhalen gehoord over dronken chauffeurs, tours zonder eten, volgepropte jeeps, gore overnachtingsplekken en autopech in de middle of nowhere. Aanbieders die goed bekend staan zijn bijvoorbeeld Andes Salt Expeditions, Red Planet Expeditions, Quechua Connection 4WD, and Salty Desert Aventours.

#2. Tupiza

Wij reisden vanuit Argentinië naar Bolivia en boekten onze vierdaagse tour daarom in Tupiza. Hier is het aanbod beperkter en staan de touroperators beter bekend. Onze ervaring met Tupiza Tours is uitstekend. De jeep was in goede staat, het eten goed verzorgd en de chauffeur betrouwbaar. We moesten steeds gruwelijk vroeg opstaan (om overal de drukte voor te blijven) en de overnachtingsplaatsen waren back to basic, maar schoon. Douchen konden we maar 1 keer, dus neem hygiënische doekjes mee (en plons een keer in de warmwaterbronnen). Wij zaten met 4 personen in de jeep en dat is toch een stuk comfortabeler dan met 6 man opgefrommeld te zitten. Nog een voordeel: vanuit Tupiza maak je de tour in tegengestelde richting, daardoor is het onderweg minder druk.

#3. San Pedro de Atacama

De laatste optie is om vanuit San Pedro de Atacama (Chili) een tour naar de zoutvlakte van Bolivia te boeken. Je wordt dan naar de grens gebracht en daar stap je over in een jeep. Ook de touroperators in San Pedro krijgen betere reviews en reizen in tegengestelde richting. Ze zijn ook wat duurder dan in Uyuni. Je kunt bijvoorbeeld boeken bij Cruz Andina Travel. Het is sowieso een goed idee om ook naar San Pedro de Atacama te gaan. Dit oasestadje ligt in de droogste woestijn ter wereld. De omgeving is schitterend en de sfeer vonden wij heerlijk relaxed.

Grens Bolivia Chili

Wat valt er te zien?

Wij vonden de tocht werkelijk fenomenaal. Na iedere bocht was het weer een verrassing wat we te zien zouden krijgen. Bergen met bizarre rotsformaties, zandvlakten of groene landschappen, vulkanen, alpaca’s, flamingo’s, meren, geisers. Het is eigenlijk teveel om op te noemen. Op de officiële website van Salar de Uyuni is alles uitgebreid beschreven. Deze hoogtepunten mag je zeker niet missen:

#1. Valle de Rocas

De rotsformaties in deze vallei zijn gevormd door vulkanische activiteit en winderosie. De stenen boom (Arbol de Piedra) is waarschijnlijk de bekendste. Met een beetje fantasie zie je allerlei figuren in de rotsen. Ook Salvador Dali heeft zich blijkbaar laten inspireren door deze surrealistische omgeving.

Arbol de Piedra
vallei van dali

#2. Sol de Mañana

De stomende geisers en bubbelende modderpoelen van Sol de Mañana liggen op 4.850 meter hoogte. De indringende zwavelgeur neemt al snel bezit van je neus. In de ochtendzon is dit natuurfenomeen het mooist om te zien.

Sol de Mañana
modderpoelen Bolivia

#3. Polques hot springs

As je al een paar dagen niet gedoucht hebt is het heerlijk om te kunnen baden in het thermale water van de Polques hot springs. Ze zijn ontstaan door vulkanische activiteit van de Polques vulkaan. Het water is ongeveer 29 graden. Kom vroeg voor de zonsopkomst, of aan het eind van de dag voor de zonsondergang. Als je uit het water komt is het behoorlijk koud, dus neem warme kleding mee. De vloer is vaak vies en nat, vergeet daarom je slippers en drybag voor je kleding niet.

Polques hot springs

#4. Lagunas

De vier meren Laguna Hedionda, Colorada, Verde en Blanca zijn stuk voor stuk plaatjes. Laguna Hedionda is niet alleen bekend om de roze en witte flamingo’s, ook vanwege de zwavelstank. De dieprode kleuren van Laguna Colorada vonden wij het mooist. Het contrast van de kleuren van het water en de blauwwitte lucht, maakt fotograferen een feestje. Het meer zit vol plankton, waar veel flamingo’s op af komen. Laguna Verde en Laguna Blanca liggen vlak naast elkaar. De kleuren ontstaan door de mineralen in het water, maar leven vind je hier niet. Het water is giftig door aanwezigheid van arseen.

De meren zijn het makkelijkst te bezoeken gedurende het droge seizoen (april – oktober). In het regenseizoen kan de toegangsweg slecht worden. Soms zijn de meren door slecht weer helemaal niet te bereiken.

Laguna Hedionda
Laguna Honda

#5. Isla Incahuasi

Midden in op de grootste zoutvlakte van Bolivia ligt Isla Incahuasi, ofwel cactuseiland. Het was vroeger een tussenstop voor incas die de zoutvlakte over wilden steken. De gigantische cactussen vormen een scherp contrast met de witte zoutvlakte. Als je naar de top van het eiland loopt heb je een prachtig uitzicht over de Salar de Uyuni.

Isla Incahuasi

#6. Salar de Uyuni

Het hoogtepunt van een meerdaagse tour is met stip de beroemde zoutvlakte van Bolivia. Ruim 10.000 m2 zout, zout, zout, tot in de oneindigheid. Onvoorstelbaar! Zover als je kunt kijken: een dikke zoutkorst. Ooit was dit een reusachtig prehistorisch meer. Nu een plek waar jaarlijks tonnen zout worden gewonnen en waar toeristen zich laten verwonderen door de natuur. Bij zonsopkomst reflecteren de rode en gele kleuren van de lucht in de grootste spiegel ter wereld. Zodra de zon op is, kun je niet meer zonder je zonnebril. Populair is het maken van “foto’s loco’s”. Dit zijn foto’s waarin perspectiefgrapjes worden gemaakt. Je gids weet precies hoe dat werkt en helpt je met alle plezier. Hij heeft ook altijd wel wat attributen bij zich.

weerspiegeling zoutvlakte Bolivia
zoutvlakte van Bolivia

Wanneer naar de zoutvlakte van Bolivia?

Salar de Uyuni is het mooist als er een klein laagje water op de zoutvlakte ligt. Dat is in het regenseizoen het geval, tussen november en april. In deze periode zijn de nachten rond het vriespunt. Je kunt de zoutvlakte ook bezoeken in onze zomer. Dan is het droog en kan het ’s nachts afkoelen tot wel 20 graden onder nul! Neem dus extra warme kleding en een goede slaapzak mee. Muts en handschoenen heb je altijd nodig.

Wat moet je zeker meenemen?

De omstandigheden om de zoutvlakte van Bolivia in de Andes te bezoeken zijn niet makkelijk. Het kan ’s nachts heel koud worden, de overnachtingsplekken zijn sober, (persoonlijke) hygiëne is beperkt en je reist op grote hoogtes (rond de 4.000 meter).

Tijdens onze tour sliepen wij onderweg drie keer op hele eenvoudige plekken. De bedden waren betonblokken met daarop een matras en dekens. ’s Nachts hielden we onze kleding gewoon aan. We stonden heel vroeg op, in het donker. De verlichting deed het dan niet en het water van de wastafel was ijskoud. Alleen in het zouthotel konden we (tegen betaling) warm douchen. Onderweg kom je overdag eigenlijk nergens toiletten tegen, vaak moet je je behoefte dus gewoon in de vrije natuur doen. Denk er ook aan dat hoogteziekte op de loer ligt. Neem daarom medicijnen mee, of kauw op cocabladeren om je hoofdpijn te laten zakken. Onze gids had een hele voorraad bij zich voor ons.

Niet vergeten:

  • Warme winterkleding (Sjaal, muts, handschoenen.)
  • Zonnebril en -brand (De witte zoutvlakte weerkaatst de zon enorm en overdag schijnt er vaak een heerlijk zonnetje.)
  • Lippenbalsem
  • Toiletpapier en hygiënische doekjes (Niet in de natuur achterlaten hoor!)
  • Deodorant
  • Hoofdlampje (Vaak is er alleen van 19 tot 21.30 uur verlichting.)
  • Slippers
  • Oordopjes
  • Kleingeld (Voor de douche en om lokaal nog iets te kunnen kopen.)
  • Medicijnen tegen hoogteziekte
  • Water en een drinkfles (Maak bij het ontbijt cocathee en neem dit mee voor onderweg.)
  • Powerbank! (Elektriciteit is schaars.)
  • Attributen voor je foto’s loco’s
  • Zwemkleding, handdoek en een drybag (Voor de warmwaterbron. Geloof me: dat wil je!)

Waarom naar de zoutvlakte van Bolivia?

Waarom zou je al deze ontberingen doorstaan? Wat is de belangrijkste reden om naar Salar de Uyuni te gaan? Omdat het een van de mooiste plekken op aarde is! Wij vonden de vierdaagse tour gewoonweg weergaloos. De landschappen, de dieren, de meren: zoveel moois in vier dagen. De foto’s zeggen denk ik wel genoeg. En als je gaat, beknibbel dan niet te veel op het budget. Zorg voor een betrouwbare touroperator, zodat je de barre tocht overleeft en ga zeker 3 of 4 dagen. You won’t regret!

omgeving zoutvlakte bolivia

Meer lezen over Zuid-Amerika?

alpaca Boliva

2 gedachten over “Ontdek de oneindige zoutvlakte van Bolivia (Salar de Uyuni)”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.