Ga naar de inhoud
ihaha Chobe NP campings boeken

Hoe boek je in Botswana campings in een nationaal park?

Lijkt het je wat? Kamperen in de wildernis van Botswana, met de kans om een luipaard op je campingplek tegen te komen? Of een paar olifanten? Wilder dan in Botswana gaat het niet worden. Je hebt er wel wat lef voor nodig, want dit is andere koek dan een kamperen op een Franse camping. Er staan geen hekken om de campings in de nationale parken. ’s Nachts blijf je in je tent, want er kunnen leeuwen in de buurt zijn. Wij sliepen in Chobe National Park, Moremi Game Reserve, de Centrale Kalahari en het Kgalagadi Transfrontier Park. In Botswana hebben ze het boeken van een camping echter niet makkelijk gemaakt. Ik zal je uitleggen hoe je in Botswana campings kunt boeken in een nationaal park.  

Lees ook: Wat je moet weten over kamperen in Botswana

onderweg naar centrale kalahari

Boek zelf in Botswana campings

Campings of kampeerplaatsen in de Botswaanse nationale parken kun je zelf boeken, maar het is enigszins ondoorzichtig hoe het allemaal werkt. De nationale parken worden beheerd door het Department of Wildlife and National Parks (DWNP). De entreegelden voor de parken betaal je bij DWNP. Dit kan vooraf, als je via e-mail reserveringen maakt, bij de kantoren (in Maun of Gaberone), of contant bij de entree van het park. Bij de entrees is het niet altijd mogelijk met credit card te betalen.

Het DWNP heeft enkele campings in beheer, de meeste zijn echter geprivatiseerd (naar verschillende bedrijven). Deze zijn duurder en beter onderhouden. Het is niet aan te raden om bij een parkentree te proberen een camping te boeken. Het is soms mogelijk, maar niet gebruikelijk. Je bent dan geheel afhankelijk van de bereidheid van het personeel, zij moeten namelijk naar de boekingskantoren bellen. Bovendien zijn de meeste boekingskantoren in het weekend dicht.

Tip: Print je papieren vooraf. Bij de parkentrees ziet men het liefst je reserveringen en betalingen op papier.  

entree chobe NP Botswana

Vooraf boeken of last-minute?

Wij hebben drie keer door Botswana gereisd. De eerste keer was in augustus 2012. De campings in Moremi Game Reserve en Chobe National Park waren voor ons geboekt door een reisorganisatie. Dit is natuurlijk het makkelijkst.

Lastig

In juli 2016 hadden wij de campings in de Centrale Kalahari ruim voor vertrek geboekt en betaald. Sommige campings waren van Big Foot Tours, andere van DWNP. Dit ging allebei vrij vlot. Het was ons echter niet gelukt om via e-mail bij SKL Camps en Kwalate Safaris te reserveren, voor Moremi en Chobe. Het mailcontact verliep heel stroef. Tijdens de reis zijn we naar de kantoren in Maun gegaan. Het was lastig, maar het is ons alsnog gelukt om bij beide organisaties last-minute kampeerplaatsen te boeken. Ik zou niemand adviseren om in het hoogseizoen hierop te gokken, hoewel ik meer verhalen van reizigers heb gehoord die lastminute door de parken zijn gereden. Je zou zelfs zonder reservering naar de camping kunnen rijden en hopen op een plaats, of coulance, maar daar zou ik persoonlijk de zenuwen van krijgen.

Laagseizoen

In april 2022, in het laagseizoen, lukte het ons zonder veel moeite om door alle nationale parken te rijden. Niet alle campings waren beschikbaar, maar met een beetje schuiven in de planning en  onze wensen lukte het wel. Voor Chobe zijn we naar de noordelijke entree (bij Kasane) gegaan, waar een kantoor van Kwalate en SKL Camps zit (alleen contant betalen mogelijk). Bij het DWNP kantoor in Maun hebben we alles voor de Centrale Kalahari geregeld. En voor het Kgalagadi Transfrontier konden we bij DWNP in Maun niet boeken; de dame die ons hielp zij dat alles vol zat.

Bijzonder

Toen we bij de entree van het Kgalagadi aankwamen, bleek er wel ruimte te zijn op een DWNP-camping. Dit soort verhalen hebben we van veel zelfstandige reizigers gehoord. De manier waarop het DWNP haar boekingen regelt, is op zijn zachts gezegd niet te doorgronden. Naar alle waarschijnlijkheid had de dame in Maun gewoon geen zin meer om nog een boeking voor ons te doen.   

kamperen deception

Central Kalahari Game Reserve

In de Centrale kalahari heeft DNWP de volgende campings in beheer: Deception, Kori, Leopard, Phokoje, Xade, Bape and Xaka campsites. Je boekt vooraf door te mailen naar dwnp@gov.bw of te bellen met het hoofdkantoor in Gaborone (+267 318 0774) of het kantoor in Maun (+267 686 1265).

Big Foot Tours heeft de overige campings in beheer: Passarge, Piper, Sunday Pan, Motopi, Lekhubu and Letiahau Pans. Je bereikt ze via reservations@bigfoottours.co.bw of tel. +267 395 3360.

plattegrond centrale kalahari

Alle kampeerplaatsen hebben een eco-toilet en een braaipit, verder geen voorzieningen, ook geen water. Bij de campings van Big Foot zijn de douche-emmers nog aanwezig (zelf vullen, super leuk!), bij de DNWP plaatsen zijn ze overal kapot. Je betaalt via DNWP 60 Pula (€ 5,-) per overnachting. Bij Big Foot betaal je 190 Pula (€ 15,-) per nacht. 

Tip: Als je vooraf via e-mail boekt, is het handig om eerst de beschikbaarheid van kampeerplaatsen bij DNWP op te vragen, vervolgens de kampeerplaatsen bij Big Foot Tours te boeken en pas daarna bij DNWP de kampeerplaatsen en de entreegelden te voldoen. Om toegangsbewijzen voor het park te kunnen ontvangen, moet je de reserveringsbevestiging van Big Foot naar DNWP mailen (dwnp@gov.bw), pas daarna maakt DNWP alles voor je in orde. Ons contact via e-mail liep bij beide organisaties vlot.

Zoals gezegd zou je de DNWP campings en entreegelden in de Centrale Kalahari ook via de kantoren in Maun of Gabarone kunnen regelen. In het hoogseizoen zou ik het echter zeker ruim vooraf regelen. Er zijn niet veel kampeerplaatsen in het park.  

deception1 kalahari
motopi kalahari botswana

Chobe National Park

In Chobe zijn de drie campings in handen van twee particuliere organisaties. Alle campings hebben sanitaire voorzieningen. Kwalate Safaris beheert onze favoriete plek: Ihaha. (540 Pula/€ 44,- per nacht). Het is gelegen aan de rivier en wij maken er altijd iets mee. Afgelopen keer kwam er een luipaard zijn impala opeten in de boom op onze kampeerplaats (nr. C3)! Je kunt Kwalate bereiken via kwalatesafari@gmail.com of tel. +267 686 5551.

campings botswana ihaha

SKL Camps heeft zowel Savuti als Linyanti in beheer. Zij vragen echt de hoofdprijs voor hun campings: US$ 50 per persoon per nacht! Verwacht daarvoor geen luxe camping. Je betaalt gewoon dik voor de locatie. SKL Camps weet dat ze unieke plekken in handen hebben. SKL Camps is bereikbaar via reservations@sklcamps.co.bw of tel. +267 686 53 65.

Linyanti ligt aan een water met nijlpaarden, wij vonden het uitzicht erg mooi en hebben er een heerlijke middag gehad. Het is wel een flink eind op en neer rijden. Onderweg zagen we weinig dieren. Savuti is geen bijzondere camping, maar ligt in een omgeving waar veel leeuwen zitten. Onze kampeerplaats was ’s ochtends bezaaid met afdrukken van leeuwenpoten. En de vorige keer stond er bij het ontwaken een olifant op ons te wachten. Ook gaaf!   

linyanti campings botswana
savuti camping botswana
savuti campings botswana

Tip: Je kunt er eventueel voor kiezen om buiten de parken te kamperen. Tussen het noordelijk en zuidelijk deel van Chobe of bij Khwai zitten verschillende mooie campings, maar die zijn ook prijzig (rond de € 50,- per nacht).    

Moremi Game Reserve

Kwalate safaris beheert ook South Gate (Maqwee) en Xakanaxa en rekent ongeveer € 44,- per nacht voor een kampeerplaats. Op South Gate zitten vaak veel hyena’s en ze komen dichtbij. Bij ons stond er eentje in de achterbak van de auto te kijken of er nog iets te eten viel. Het is verder geen mooie camping.   

SKL Camps beheert Khwai/North Gate. Ook hiervoor vragen ze US$ 50 pppn. Wij zijn er nooit geweest. Het ligt dicht bij het dorp Khwai, waar alternatieve overnachtingsmogelijkheden zijn, mocht je dit toch te gortig vinden.   

Xomae Group beheert Third Bridge. Wij kennen de camping en de organisatie niet. Op de website staat een prijs vermeld van US$ 50 per persoon voor een overnachting. De referenties over de camping zijn goed.

Tip: In april 2022 was Xakanaxa door de hevige regen niet bereikbaar, Third Bridge was nog wel bereikbaar. In Moremi is het altijd verstandig om te conditie van de wegen na te vragen bij de entree van het park. Dieper in het park kan het wel eens erg nat zijn! North en South Gate liggen minder diep in het park en zijn (in zover wij weten) nagenoeg altijd bereikbaar.

jeep rijdt over houten brug in Moremi NP

Kgalagadi Transfrontier Park

Dit park ligt op de grens van Botswana en Zuid-Afrika. Het park is geliefd, omdat er vaak katachtigen worden gespot. Het is mogelijk om via het park de grens over te steken, als je minimaal 2 nachten in het park verblijft. De campings aan de Botswaanse kant zijn allemaal wilderniscampings (geen water en sanitair) in beheer van DNWP, met uitzondering van Mabuasehube Pan and Mpayathuthwa camp. Deze worden gerund door Inter-Tourism group.

map kgalagadi transfrontier park

Omdat de dame van DWNP in Maun had gezegd dat er geen beschikbaarheid was in Kgalagadi via DNWP, moesten we uitwijken naar Inter-Tourism Group. Dit is ons niet goed bevallen. We hebben 5 dagen vooraf gebeld, kregen een bevestiging van onze boeking (US$ 70 voor 1 nacht) en moesten betalen met een internationale bankoverschrijving (wat nog € 16,- extra kostte). Een internationale bankoverschrijving duurt echter enkele dagen en wij hebben de bevestiging niet tijdig ontvangen. Zonder bevestiging geen camping, dus wij konden er niet heen. We hebben achteraf nog om een terugbetaling gevraagd, maar daar wilden ze niets van weten. Doe dus liever geen last-minutes bij deze organisatie! Inter-Tourism group is bereikbaar via campsites@inter-tourismgroup.com en tel. +267 715 57665.

We zijn Kgalagadi ingereden via de Kaa-gate in het noorden. Daar bleek dat Thupapedi van DWNP toch beschikbaar was. Wat een geweldige plek! En dat voor 60 Pula per nacht. Dit was echt in the middle of nowhere, de rust op deze kampeerplek was werelds!

thupapedi kampeerplaats

Tip: Om bij de Kaa-gate te komen moet je door de KD2 Wilderness Area. In Zutshwa betaal je aan het begin van de doorgaande route in de honesty box: 50 Pula (€ 4,-) als je er doorheen rijdt en 150 Pula (€ 12,-) als je ook overnacht. Wij hebben aan de Name Pan gestaan, waar we drie cheeta’s zagen. Echt een aanrader!

name pan campings botswana
name pan kamperen botswana

Campings Zuid-Afrikaanse kant

Als je campings wilt boeken aan de Zuid-Afrikaanse kant ga je gewoon naar de website van SanParks. Overnachtingen zijn heel makkelijk online te regelen. Het Transfrontier Park is erg geliefd onder Zuid-Afrikanen, daardoor moet je de wildernis kampeerplekken ruim van te voren boeken. Op de grote kampen, Twee Rivieren en Nossob, is het makkelijker om een plek te vinden. Dit zijn normale campings, met een hek eromheen.

kgalagadi cheeta

Botswana: campings in Khutse, Nxai Pan en Makgadikgadi Pans

Naast de Botswaanse parken waar wij zijn geweest, zijn er nog enkele andere mooie nationale parken (of game reserves) . In het Khutse Game Reserve worden alle campings beheerd door Big Foot Tours. In Nxai Pan moet je South Camp en Baines Baobab regelen via Xomae Group. En voor Makgadikgadi Pans National Park ga je naar DNWP voor Tree Island en naar SKL Camps voor Kumuga.

makgadikgadi pans botswana

Botswana: campings in nationale parken

Zoals je merkt is het niet heel makkelijk om in Botswana campings in nationale parken te boeken en het is ook niet heel goedkoop. De campings van DNWP zijn het voordeligst, de private partijen vragen stevig geld voor een overnachting. Vergeet niet dat er ook entreegelden voor de parken bijkomen. Daar staat wel tegenover dat je midden in de wildernis, tussen wilde dieren kampeert. Het is een onvergetelijke ervaring, maar niet geschikt voor watjes!  

Meer weten over reizen in Botswana?

Heb je interesse in reizen door Botswana? Ik heb verschillende reisverhalen geschreven die je een goed beeld geven van deze geweldige ervaring!:

Ps. Ik maak gebruik van affiliate-links. Als je via de links of banners op mijn blog naar bijvoorbeeld booking.com gaat en een accommodatie boekt, ontvang ik een kleine commissie. Ik houd daarmee deze site in de lucht, jij betaalt niets extra. Win-Win. Thx voor de support!

leeuw campings botswana

6 reacties op “Hoe boek je in Botswana campings in een nationaal park?”

 1. Hi Claudia en Eric,
  Met veel belangstelling lees ik jullie Botswana reisverhaal! Wij gaan half november aanstaande voor een tweede keer met een overlander trekken door Botswana. Eerste keer was afgelopen April in Tuli block. Nu 16 dagen en willen meer NP / Game Reserves en zoutpannen bezoeken.
  Jullie tips mbt het reserveren van de campsites zijn ontzettend waardevol, bedankt!
  Vraagje: hebben jullie ook eens twee nachten op een site gestaan of overwogen. Zo ja/ Zo nee wat waren jullie afwegingen? Bedankt! Annemiek

  1. Hoi Annemiek,
   Botswana is een geweldige bestemming. In de parken blijven wij steeds 1 nacht op een camping, omdat het rijden naar een volgende plek ook je gamedrive is. Je auto is je tent/slaapplaats, dus die moet je sowieso inpakken en meenemen. In de dorpen (bijv. Kasane of Maun blijven we langer, 2 of 3 nachten, om boodschappen te doen, te wassen, zaken te regelen, etc).
   Veel plezier! Vraag het gerust hoor, als je nog vragen hebt.

   1. Hai Claudia, bedankt voor je reactie!
    Na veel puzzel werk en inlezen moet ik ons reisschema voor Botswana (weer) aanpassen. Het wordt te krap om CKGR en Kgalagadi te bezoeken. We zullen een keuze moeten maken. Ik heb wel reserveringen staan voor beide, we gaan half November aanstaande. (In CKGR echter geen passarge of piper). Wat zou jij aanraden? Heel hartelijk dank! Groetjes, Annemiek

    1. Moeilijke vraag! Ik zou kiezen wat het makkelijkst in je reisplan past. Beide parken zijn mooi en de dieren iets moeilijker te spotten. Het is om het even, vinden wij.

     1. Bedankt voor je snelle antwoord.

      Nog twee vraagjes
      1. Jullie hebben ook Kaa aangedaan. Is een tour van Kaa en Mabuasehube voor bijv 6 dagen aan te raden?
      (Wij reizen alleen geen andere overlanders in ons gezelschap)
      2. Nxai Pan voor 2 nachten, ik lees verschillende berichten. Wat is jullie ervaring een aanrader voor 2 nachten of 2 nachten extra in CKGR?
      Bedankt! Annemiek

      1. Wij konden van Kaa niet door het noorden van het park naar Mabuasehube rijden, omdat die weg niet meer wordt onderhouden. Je moet dan dieper (zuidelijker) door het park. Als je zes dag hebt, heb je daar wel tijd voor.
       In Nxai Pan hebben wij niet overnacht. Als je in het noorden van CKGR 4 nachten hebt, is dat wel genoeg. (Wij zaten er 3 nachten)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.