Ga naar de inhoud
Gallipoli Plugia Italië

7x Puglia: bezienswaardigheden in de hak van Italië

  • Claudia 

Puglia kent veel bezienswaardigheden. Tijdens onze rondreis door Italië was ons belangrijkste doel de mooie regio Puglia te verkennen. Puglia ligt in de hak van Italië en is in Nederland (waarschijnlijk vanwege de grote afstand) nog niet zo bekend als interessante vakantieregio. De Italianen gaan er in de zomervakantie echter graag naar toe en dat heeft meerdere redenen. Je vindt er niet alleen heerlijke strandjes en prachtige kustroutes, maar ook kastelen, kathedralen en authentieke dorpjes met veel karakter. Wij merkten dat het soms moeilijk is om je verstaanbaar te maken, omdat er weinig Engels wordt gesproken. En we vonden het eten veel lekkerder dan in het Noorden van het land! Minder buitenlandse toeristen, meer Italiaanse authenticiteit en super goed weer. Dat klinkt goed, toch? Er zijn veel bezienswaardigheden in Puglia, te veel om op te noemen. Daarom deel ik onze 7 favorieten: plekjes die je volgens ons niet mag missen als je naar Zuid-Italië gaat.

Puglia’s bezienswaardigheden

Als je een rondreis door Puglia gaat maken is het zeer waarschijnlijk dat je op Bari vliegt en van daaruit in een week of twee de regio verkent met een huurauto. Of misschien rij je, net als wij, met eigen auto naar het zuiden en maakt je route door de hak van Italië onderdeel uit van een langere reis. Trek hoe dan ook voldoende tijd uit voor alle bezienswaardigheden in het mooie Puglia. Wij waren er in juli/augustus, toen de temperaturen opliepen tot maar liefst 43 graden! Te heet, zelfs voor locals. Het is misschien verstandiger om deze hete en drukke maanden te mijden. Vanaf 1 augustus gaan ook de Italianen op vakantie en dat zorgt voor extra drukte.

Tip: Puglia verken je het makkelijkst met de auto. Hou je hoofd koel en laat je niet van de wijs brengen door het idiote rijgedrag van de Italianen.

Piaggio Plugia bezienswaardigheden

#1 Al Trabucco da Mimi

In de spoor van de laars bevindt zich het Parco Nazionale del Gargano. De kustdorpjes Vieste en Peschici met hun smalle straatjes, kliffen en zandstandjes, zijn pareltjes langs de kust. Wij gingen ook naar het pelgrimsoord Monte Sant’Angelo en bezochten een bijzondere grotkerk.

Eerlijk gezegd waren we een beetje teleurgesteld in het drukke strand van Baia di San Nicola, waaraan onze camping was gelegen. Maar toen we tijdens onze avondwandeling per ongeluk terecht kwamen in de openluchtbar van Al Trabucco, waren we dat snel vergeten. Wat een hemelse plek! Al Trabucco ligt bovenop de kalkstenen kliffen en kijkt uit over de zee. De perfecte plek voor een aperitief terwijl de zon ondergaat in de Adriatische zee, de lucht roze kleurt en livemuziek op de achtergrond klinkt. Op deze plek wordt genieten met een hoofdletter geschreven. Dit is absoluut onze favoriete plek in Puglia!

Tip: je kunt ook overnachten bij Al Trabucco. Neem van ons aan: deze plek is magisch!

Peschici loungebar
Al Trabucco Puglia bezienswaardigheden
Plugia Italië

#2. Alberobello

Ja, het is er druk en toeristisch. Toch mag je de bijzondere trulli, witte huisjes met kegelvormige daken, niet overslaan als je naar de hak van de laars gaat. Dit zijn de bezienswaardigheden waardoor het stadje Alberobello beroemd is; in het oude centrum staan zo’n vijftienhonderd van deze ronde huisjes. Alberobello is sinds 1996 aangemerkt als werelderfgoed. De trulli werden vanaf de 15e eeuw gebouwd door arme boeren, oorspronkelijk gemaakt met gestapelde kalkstenen, zonder cement.

De toeristische wijk Rione Monti is het bekendst. Veel trulli zijn gerestaureerd en doen dienst als restaurant of souvenirwinkel. Vanaf het uitzichtpunt Belvedere Santa Lucia aan de andere kant van het centrale plein, heb je een mooi uitzicht over dit deel van de stad. Dit uitzichtpunt ligt in de rustigere wijk Aia Piccola, waar je ook leuke trulli vindt die worden verhuurd. Wij kampeerden tijdens onze rondreis in Italië, maar het is natuurlijk super leuk om in een trullo te overnachten. Er zijn heel veel mogelijkheden.

Tip: Alberobello bezoek je het makkelijkst te voet. Het stadje is niet groot. Parkeren kan op verschillende plaatsen, wij vonden de camper parking Nel Verde het makkelijkst bereikbaar.

Meer weten? Lees het uitgebreide blog van We are Travellers met tips over Alberobello.

Uitzicht alberobello
Plugia Italië bezienswaardigheden
Trulli Alberobello
Trullo Alberobello bezienswaardigheden

#3 Lecce

Lecce is met stip de meest barokke bezienswaardigheid van Puglia. Ik hou ervan. De zeventiende-eeuwse architectuur is volledig over de top en daardoor zo indrukwekkend. Wat een details! De Basilica di Santa Croce spant absoluut de kroon, maar er is meer te zien: Lecce telt meer dan 40 kerken. Een beetje veel van het goede natuurlijk, maar het romeinse theater en de piazza del Duomo mag je niet missen.

Tip: voor € 9,- koop je een kaartje waarmee je 5 kerken kunt bezoeken, voor € 3,- bezoek je er twee. Aan jouw de keuze.

Kathedraal Lecce Italië
Lecce Puglia bezienswaardigheden
Amfitheater Lecce
Lecce Puglia straatbeeld

#4. Otranto

Otranto ligt aan de oostelijke kust van de hak. Het stadje kent een bewogen geschiedenis. In 1480 werd het aangevallen door de Turken. Toen de inwoners van Otranto zich niet wilden bekeren tot de islam werden ze gedood. De stoffelijk resten van de achthonderd martelaren zijn bewaard in de kathedraal. Toen wij de kathedraal bezochten, arriveerde net een bruidspaar in een Rolls-Royce. De buitenspiegels waren verwijderd, anders paste hij niet door de smalle straten. Wat was het heet! Net voordat het bruidspaar de kathedraal wilde betreden viel er een duif dood van het dak. Je bent gewaarschuwd! Het is dood en verderf dat de klok slaat in Otranto.

Otranto aan de kust
Doodshoofden Otranto
Bruiloft Plugia Italië

#5 Spiaggia di porto Miggiano

Ons favoriete strandje! Spiaggia di porto Miggiano is klein en gelegen in een baaitje met een ondiepe grot en kristal helder water. Als je hoogtevrees hebt kan het een uitdaging zijn om de trap langs de rotskust naar beneden te nemen. Je hebt keuze tussen de betonnen plateau’s of het zand/kiezelstrandje om je handdoek neer te leggen. Aan het eind van de dag geven de kliffen wat schaduw en anders ben je blij met je meegenomen parasol. Er zijn geen voorzieningen. In Italië zijn talloze stranden, maar dit leuke plekje willen we je graag tippen. Wij verbleven op steenworp afstand, op camping Porto Miggiano (waar je ook kamers kunt huren). Je hebt hier uitzicht op zee en de eigenaresse is super vriendelijk.

Strand porto miggiano

#6 Gallipoli

Het oude centrum van Gallipoli ligt op een schiereilandje in de Ionische zee. Je auto laat je achter op het vasteland en via de brug loop je naar het stadje. Aan de noordkant kan je een burcht bezoeken en aan de zuidzijde de haven en het stadsstrand. Natuurlijk is er een prachtige barokke basiliek te bezoeken en zijn er tal van leuke eettentjes. De groenteboer rijdt er nog met zijn Piaggio door de straten!

Tip: bij Baguetteria de Pace hebben ze heerlijke broodjes!

Bezienswaardigheden Puglia Gallapoli
Kathedraal Galllipoli Puglia
Gallipoli Plugia Italië
Puglia haven gallipoli
Groenteboer Puglia Italië lie

# 7 Matera

Metera ligt eigenlijk niet niet in Puglia, maar de stad is een juweel en mag je absoluut niet overslaan tijdens je rondreis door de regio. Al 7000 jaar geleden woonden in de omliggende kloof mensen in grotten. De stad is tegen de helling gebouwd en de woningen, sassi genoemd, zijn (deels) uit de bergen uitgehouwen. De grotwoningen waren klein en de leefomstandigheden erbarmelijk. Eind jaren 50 besloot de Italiaanse overheid dat iedereen de sassi moest verlaten. Tegenwoordig zijn veel grotwoningen opgeknapt en is de oude stad een toeristische trekpleister. In 2019 was Matera de Europese culturele hoofdstad. Leuk weetje: vanaf 2021 schittert de stad ook op het witte doek in de James Bond film No Time to Die.

De oude stad kent twee delen: Sasso Barisano en Sasso Caveoso. Je bezoekt ze gewoon allebei als je een rondwandeling door de stad maakt. Op het hoogste punt staat een kathedraal uit 1230. Vanuit hier kun je fantastische foto’s van de stad maken.

Tip: Matera is feeëriek als de zon is ondergegaan. Bezoek de stad niet alleen overdag, maar zeker ook in de avond.

Matera stadsgezicht
Uitzicht matera Puglia Italië lie
Souvenirwinkel Matera
Matera Dali
Matera in avond

Meer bezienswaardigheden in Puglia

Natuurlijk is er nog veel meer te zien in Puglia. We hebben lang niet alle bezienswaardigheden gezien. Ostuna en Polignana a Mare schijnen bijvoorbeeld ook prachtig te zijn. Eerlijkheid biedt ons te zeggen dat wij soms ook een beetje verzadigd raakten van alle kerkjes, kathedralen en het geslenter op het heetst van de dag. Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar wij waren vaak pas tegen het middaguur op de plaats van bestemming. Op vakantie staan wij graag langzaam op met een ontbijtje en een heerlijke cappuccino. (Hulde voor de fantastische koffie in Italië!) Tegen de tijd dat wij op stoom zijn en in een stadje aankomen is de siësta al begonnen en lopen wij met een flesje water te puffen in de verzengende zon. Wel goed voor de foto’s trouwens, al die lege straten, maar toch moet ik je adviseren om het anders te doen. Ga op tijd op pad om het heetst van de dag te mijden, zorg voor afwisseling in je programma en strijk af en toe ook neer op een strandbedje met een lekkere Aperol Spritz. Maar bovenal: geniet met volle teugen van je vakantie!

Vind je het zuiden van Italië te ver weg? Reismonkey geeft je tips voor een roadtrip in het noorden van Italië.

Verder lezen over Italië?

Fresco matera bezienswaardigheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.