Ga naar de inhoud
rondreis Nieuw Zeeland

Rondreis Nieuw-Zeeland: Noordereiland in 2,5 week

  • Claudia 

Onze zesweekse rondreis door Nieuw-Zeeland gaat verder op het Noordereiland. We zijn gestart in Christchurch op het Zuidereiland en vliegen aan het eind van de reis via Auckland terug naar Nederland. Vanuit Picton hebben we Cook Strait overgestoken met de ferry en zijn op het Noordereiland aangekomen in Wellington. We reizen met een (flinke) camper. Daar is de infrastructuur in Nieuw-Zeeland uitstekend op ingericht. Voor het Noordereiland hebben we 2,5 weken uitgetrokken. We bezoeken glimwormgrotten, geothermische gronden, talloze stranden en genieten van de heerlijke vakantie-vibes. In dit blog heb ik onze route over het onovertroffen Noordereiland van dag tot dag uitgewerkt.

Dag 1 en 2: Te Papa en Wellington

De ferryovertocht naar Wellington doet niet onder voor een heuse cruise. De omgeving en het weer maken er een mooie dag van. Het zonnige weer is echter van korte duur. De volgende dag plenst het in Wellington. We gaan naar het nationale museum Te Papa en daar blijft het bij. Gratis entree, gave tentoonstellingen, lekker cultuursnuiven, koffie drinken en de wifi voor nop.

overtocht Noordereiland

Dag 3: Tongariro National Park

Het volgende doel van onze rondreis door Nieuw-Zeeland over het Noordereiland is het Tongariro National Park, bekend om de Tongariro Alpine Crossing. Dit is een fenomenale dagwandeling van zo’n 9 uur voor fitte wandelaars. Het schijnt zwaar te zijn, omdat je flink moet klimmen. Vaak staat er teveel wind, waardoor je de crossing niet kunt lopen. Dat overkomt ook ons, de felgekleurde kratermeren gaan aan onze neuzen voorbij. We gaan daarom iets anders doen: met de kabelbaan naar Mount Ruapehu. We klimmen naar de hoogste top van de vulkaan en komen hijgend aan. Het uitzicht maakt veel goed en misschien ben ik toch een beetje opgelucht dat het morgen te hard waait. We gaan nog wel een keer terug naar Nieuw-Zeeland voor de Tongariro Alpine Crossing.

top Mount Rauapehu

Dag 4: Waitomo Caves en Lake Taupo

De grotten van Waitomo zijn über-toeristisch. Met een beetje tegenzin sluiten we aan in de rij en bij de groep. Het kan eenmaal niet anders. Met een bootje gaan we door de grotten, waar glimwormen blijkbaar uitstekend gedijen. Duizenden blauwe lichtjes, misschien wel miljoenen, laten de grotten fonkelen. De boottocht van een uur is veel te kort. We zijn serieus onder de indruk, jammer dat we geen foto’s mogen maken. Eerlijk is eerlijk, het is magnifiek!

Tip: De drukte omzeilen? Op het Zuidereiland bij Te Anau kun je ook glowworm caves bezoeken. Of op het Noordereiland op het schiereiland Coromandel in de buurt van de Dickey Flat Campsite.

We rijden door naar lake Taupo en de Huka Falls. Op de gratis camping (Reeds park Farm Freedom Campground) aan de Waikato rivier kan Eric op forel vissen. Het verblijf is alles behalve succesvol. Wat een gore camping! Ik zal niet in details treden, maar onze tip is om deze camping over te slaan.

Dag 5: Rotorua

Naar Rotorua ga je voor een pruttelende aardkorst, geisers en Maori cultuur. In de omgeving van Rotorura kun je verschillende geothermische parken en Maori dorpen bezoeken. Wij gaan naar het bekendste park Wai-O-Tapu. Het is allemaal erg commercieel. De Lady Knox geiser spuit iedere dag exact om 10.15 uur tot 20 meter hoog. Er wordt dan een zeepmengsel in de krater gedaan, waardoor ze gaat borrelen en spuiten. De rest van het park spreekt ons meer aan. De borrelende zwavelbaden en felgekleurde meren zijn heel bijzonder. De modderpoelen zijn absoluut favoriet. We hebben heel wat foto’s gemaakt.

Tip: Bereid je voor op de stank van zwavel en laat je er niet door weerhouden!

zwavelbaden Rotorua

Dag 6: Hot Water Beach

We hebben ongelofelijk veel zin in zon, zee en witte zandstranden om onze rondreis door Nieuw-Zeeland mee te vervolgen. De verwachtingen van het Coromandel schiereiland zijn hoog! Het strand van Hot Water Beach is een wonderbaarlijke plek. Als je hier een gat graaft, komt er warm water naar boven. Op sommige plekken borrelt het gewoon. Door de vulkanische activiteit in de bodem, maak je bij eb in een handomdraai je je eigen hotpool. Op de camping (Top 10 Holiday Park) hangen tijdtabellen en kun je een schep lenen. Verwacht niet dat je alleen op het strand bent. It’s busy, maar iedereen heeft enorm veel lol met elkaar.

Tip: Een gewaarschuwd mens telt voor twee: het zeewater is niet veilig voor zwemmers bij Hot Water Beach.

Dag 7 en 8: Cathedral Cove

Vanuit Hahei Beach maken we met Cathedral Cove Kayak Tours een tocht naar het fotogenieke Cathedral Cove. Terwijl wij onder de grot door lopen en foto’s klikken van de Hoho Rock en de Smiling Sphinkx Rock maakt de gids een heerlijke cappuccino klaar. Even relaxen voordat we weer terug peddelen! Cathedral Cove is trouwens ook te voet bereikbaar en een drukke hotspot. We hebben inmiddels wel ontdekt dat het Noordereiland een stuk drukker is dan het Zuidereiland.

Cathedral Cove Noordereiland

Dag 9: New Chums Beach

Nog een parel: New Chums Beach! Het kost wat moeite om er te komen, maar dan word je beloond met een vrijwel verlaten wit zandstrand. Een paar jonge meiden helpen ons voor een dollar met hun opblaasbootjes naar de overkant van het riviertje waar we anders doorheen moesten waden. Slimmeriken! We klauteren langs de rotsen om het strand te bereiken. Wat is het heerlijk om even weg te zijn van de massa.

route naar New Chums Beach

Dag 10: Coromandel

Coromandel is een aantrekkelijk dorp aan de westkust van het gelijknamige schiereiland. Ooit werd hier goud gevonden in de kreek. De vele historische gebouwen, eettentjes en kunstgaleries zorgen voor een fijne sfeer. We kamperen langs de kustlijn en ik maak de Red Snapper klaar die Eric op de pier heeft gevangen. We zijn helemaal chill!

kamperen Noordereiland

Dag 11: Orewa

Via de stadjes Papakura en Drury rijden we naar het strand van Orewa. Onderweg hebben we op verzoek van een vriend twee bloemstukken op de graven van familieleden gelegd. Het was een zoektocht, maar de missie is volbracht. Op de (enorm burgerlijke) strandcamping van Orewa ervaren we hoe gastvrij en royaal Kiwi’s (Nieuw-Zeelanders) kunnen zijn. We eten en drinken samen en hebben een uitbundig gezellige avond.

strand Orewa

Dag 12 en 13: Poor Knights Islands

We gaan duiken! Joehoe! We blijven een extra nacht in Tutukaka om met Dive! Tutukaka een duiktrip naar de Poor Knights Islands te maken. Blijkbaar is het een van de beste duikplekken ter wereld. We zien gigantische scholen vis en ontelbaar gekleurde slakken. Het is inderdaad gaaf onder water. Ook is het ontzettend leuk om weer eens duikverhalen uit te kunnen wisselen met andere duikers op de boot. We genieten van de vakantie-vibes op het Noordereiland.

Duiktocht Poor Knight Islands

Dag 14 en 15: Bay of Islands – Russel

Vanuit het dorpje Paihia nemen we de ferry naar het sympathieke, historische plaatsje Russell. Het is de uitvalsbasis voor trips naar de Bay of Islands: ongeveer 150 onbewoonde eilandjes, turquoise water en dolfijnen all over the place! We boeken bij Explore NZ een dolfijnentrip, gecombineerd met een middag zeilen op het zeilschip “Lion New Zealand”. Wat een topdag!! Het weer is zonnig, de dolfijnen springen om de boot en het zeilen op zo’n enorm jacht is machtig. Eric mag zelfs achter het stuur, hoe cool is dat!

Tip: de Bay of Islands en het omliggende gebied hebben veel historische betekenis voor de Maori. Dit is bij uitstek de omgeving om kennis te maken met de Maori cultuur.

Tip: altijd al willen zwemmen met dolfijnen? Hier is het mogelijk. In Nieuw Zeeland hangt overal een prijskaartje aan, maar het wordt wel op een redelijk dolfijnvriendelijke manier uitgevoerd.

rondreis Nieuw-Zeeland Noordereiland

Dag 16: Cape Reigna en 90 Mile Beach

Het noordelijkste puntje van het Noordereiland staat op de planning. We rijden naar Cape Reigna, waar de stromen van twee zeeën bij elkaar komen. Het water kolkt woest. De machtige zandduinen vind ik nog mooier. Het Ninety Mile Beach is het meest uitgestrekte strand dat wij ooit hebben gezien.

Dag 17: Leigh en Goat Island

Onze rondreis door Nieuw-Zeeland komt aan z’n eind. We rijden terug naar het zuiden en stoppen onderweg in de buurt van Goat Island en het dorpje Leigh. Eric probeert aan het eind van de dag nog een visje te vangen vanuit een mooie plek op de rotsen. Als we terug willen lopen is het tij echter opgekomen en moeten we door het water waden. Top op onze heupen! Als ik met mijn voet blijf hangen tussen de rotsen, ga ik nog wat dieper onder. Met schrammen en bloed sluit ik deze enerverende dag af. Geen geit gezien, trouwens.

goat island

Dag 18: Auckland

Het zit er weer op. We maken de camper schoon en brengen hem naar het depot. Voordat we onze rondreis door Nieuw-Zeeland afsluiten gaan we nog even de stad in. Wij zijn niet zo’n stadsmensen, wat wij van Auckland hebben gezien mag daarom eigenlijk geen naam krijgen.

Rondreis Nieuw-Zeeland Noordereiland

Na ruim drie weken Zuidereiland was de drukte van het Noordereiland best even slikken. Het is veel drukker bevolkt en (nog) toeristischer. Het fijne van dit deel van Nieuw-Zeeland is dat het weer beter wordt naarmate je noordelijker komt en de stranden zijn ontelbaar! Het is dus een hele fijne afsluiting van een actieve vakantie. Ons advies is daarom om je rondreis Nieuw-Zeeland te starten in het zuiden en af te sluiten in het noorden. En ja, je MOET allebei de eilanden bezoeken!

rondreis Nieuw Zeeland Noordereiland

Meer lezen over Oceanië?

Vind je het leuk om meer te lezen over bestemmingen in het verre Oceanië? Wat dacht je van Australië of zelfs Frans-Polynesië? Pas op! Het zijn allemaal eilanden waarop je verliefd op kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.